Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset perustaa uuden nuorisojärjestön – Halla-aho: "Emme halua tähän puolueeseen mitään rotuoppeja tai kallonmittausta"

Perussuomalaiset katkaisee yhteistyön nykyisen nuorisojärjestönsä kanssa.

Perussuomalaisten edustajat kertoivat puolueen nuorisojärjestön tilanteesta mediatilaisuudessa torstaina.
Tiedotustilaisuus perussuomalaisten puoluetoimistolla nuorisojärjestön tilanteesta.
Matti Koivisto,
Tulikukka de Fresnes

Perussuomalaiset perustaa uuden nuorisojärjestön ja katkaisee yhteistyön nykyisen nuorisojärjestönsä kanssa.

Uuden yhdistyksen nimi on Perussuomalainen nuoriso ry ja sen väliaikaisen hallituksen puheenjohtajana toimii kansanedustaja Jenna Simula. Varapuheenjohtajana toimii nykyinen PS-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

Asiasta kerrottiin tiedotustilaisuudessa perussuomalaisten puoluetoimistolla.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan PS-nuorten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen on selvää, että erimielisyydet puolueen ja nykyisen nuorisojärjestön kanssa eivät ole ratkaistavissa.

– Olemme tilanteessa, jossa puolueen on turvauduttava radikaaleimpaan ja hankalimpaan ratkaisuun. Jos nuorisojärjestö ei ole reformoitavissa, on perustettava uusi järjestö, Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa.

PS-nuoret ei taipunut puolueen ajamaan sääntömuutokseen

Perussuomalaisten ja sen nykyisen nuorisojärjestön välit kärjistyivät viikonloppuna, kun PS-nuoret uhmasi avoimesti puoluetta äänestämällä emopuolueen vaatimaa sääntömuutosta vastaan Tampereella järjestetyssä kokouksessa.

Sääntömuutoksen tarkoituksena oli rajata nuorisojärjestön äänivaltainen jäsenyys vain emopuolueen jäsenille. Näin puolue toivoi saavansa tiukemman otteen nuorisojärjestöön, jonka radikaalisiiven kommentit ovat puoluejohdon mielestä haitallisia puolueelle.

Viimeisin kiista syntyi, kun PS-nuorten varapuheenjohtajana toiminut Toni Jalonen julistautui fasistiksi.

Uudessa nuorisojärjestössä täysi-ikäisten jäsenten on liityttävä puolueeseen, mikä antaa puolueelle mahdollisuuden puuttua haitalliseksi katsomaansa toimintaan.

Tampereen kokouksessa hylätystä sääntömuutoksesta uuden järjestön säännöt eroavat niin, että myös 15–17-vuotiailla jäsenillä on samat oikeudet kuin täysi-ikäisillä jäsenillä. Lisäksi yhdistyksen sääntöihin on lisätty maininta siitä, että yhdistys kannattaa demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota sekä siitä, että yhdistyksen jäseniltä edellytetään toisia jäseniä ja yhdistyksen arvoa kunnioittavaa käyttäytymistä.

Etnonationalistit ulos nuorisojärjestöstä

Ongelmia nykyisessä nuorisojärjestössä aiheuttivat erityisesti etnonationalisteiksi itseään kutsuvat aktiivit, jotka kannattivat rotuoppia ja puhuivat suomalaisuuden määrittelystä ihonvärin kautta.

– Emme halua tähän puolueeseen mitään rotuoppia emmekä kallonmittausoppeja. Ne ovat vahingollisia, eivätkä meidän poliittisten tavoitteidemme kannalta millään tavalla relevantteja, Halla-aho sanoi.

Puoluejohdon kanssa kahnauksiin ajautuneet PS-nuoret ovat pitäneet epäreiluna tapaa, jolla nuorisojärjestön sanomisiin suhtaudutaan tiukasti, samalla kun emopuolueen eduskuntaryhmästä tulleet vieraslajipuheet ja muut möläytykset eivät aiheuta toimenpiteitä.

Halla-ahon mukaan kansanedustajien tapauksessa kyse on harkitsemattomista sanavalinnoista, kun taas nuorisojärjestöstä tulleet ulostulot kertovat ideologisista eroista.

– Varsinkin uudet kansanedustajat astuvat helposti erilaisiin miinoihin. Me kaikki teemme virheitä, ja toivottavasti ihmiset oppivat niistä. Harkitsematon ilmaisu on kuitenkin eri asia kuin sellaiset ideologiset linjaukset, jotka ovat ristiriidassa puolueen linjausten kanssa.

PS-nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen mukaan nykyinen nuorisojärjestö ajetaan alas. Käytännössä tämä tapahtuu yhdistyksen kokouksessa, missä asialistalla on yhdistyksen lakkauttaminen.

– Siitä päättää yhdistyksen jäsenistö, mutta tarvittaessa kokoustetaan niin paljon, että saadaan järjestö lakkautettua, Kinnunen sanoi.

Perussuomalaisten nykyisessä nuorisojärjestössä on PS-nuorten mukaan reilut 2 000 jäsentä.

Perussuomalaiset tekivät saman ratkaisun kuin samanlaisiin ongelmiin nuorisojärjestönsä kanssa ajautuneet ruotsidemokraatit viisi vuotta sitten. Ruotsidemokraatit lopettivat kaiken yhteistyön nuorisojärjestönsä kanssa äärioikeistoyhteyksien takia.

Lisää aiheesta:

Fasismipuheilla kohahduttanut PS-nuoret avoimessa kapinassa: puolueen vaatima sääntömuutos hylätty – Halla-aho: Jatkosta päätetään ensi kuussa

Perussuomalaisissa nuorissa voi alkaa puhdistus, puolue saattaa erottaa nuorisojärjestönsä – "Harjaako" Halla-aho puolueesta vain arvostelijoitaan?

Suosittelemme sinulle