Hyppää sisältöön

Opettaja kyllästyi energiajuomatölkkeihin ja alkoi viedä metelöivän luokan päivittäin aamupalalle – kierrokset hyytyivät heti

Poikkeuksellisen moni ammattikoululainen on jättänyt aamupalan syömättä ennen koulupäivää Etelä-Kymenlaaksossa.

Aamupuuro on rauhoittanut menoa ammattiopistossa Kotkassa. Arkistokuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Energiajuomatölkit ja limsapullot ovat olleet aamuisin tuttu näky Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston talotekniikan oppitunneilla Kotkassa.

Meteli on ollut kova eivätkä opiskelijat ole malttaneet kuunnella, mitä opettajat sanovat.

Talotekniikan opettaja Mikko Heikkilä epäilee, että sokerijuomat ovat jääneet monella nuorella ainoaksi aamupalaksi. Tämä on aiheuttanut sen, että meno on ollut levotonta ja rauhatonta jo aamusta lähtien.

– Vähän kuin heillä olisi muurahaisia housuissa, Heikkilä kuvailee.

Maaliskuun alusta lähtien opettaja on marssittanut oppilaansa joka aamu ilmaiselle aamupuurolle koulun ruokalaan.

Ensimmäisen viikon aikana meno on muuttunut kuin taikaiskusta.

Vähemmän meteliä

Kotkassa Malmingin kampuksella talotekniikan opiskelijat aloittavat koulupäivän kello 8 nimenhuudolla. Tämän jälkeen he suuntaavat porukalla aamupalalle.

– Menemme kuin harhiparvi. Meillä on pääosin salskeita nuoria miehiä oppilaina. Olemme toitottaneet heille, että aamupala on tosi tärkeä, Heikkilä kertoo.

Opettaja lähtee itse samalla aamukahville, kun opiskelijat syövät puuroa. Hän kertoo huomanneensa eron 36 opiskelijan ryhmässään välittömästi sen jälkeen, kun aamupuurokokeilu alkoi.

– Nyt meteliä on vähemmän, ja ryhmä on mielestäni ehdottomasti rauhallisempi, Mikko Heikkilä sanoo.

Parempi keskittymiskyky

Talotekniikan opettaja pitää opiskelijoiden nauttimaa aamupuuroa isona harppauksena verrattuna sokerijuomiin.

– Opiskelijat pystyvät keskittymään paremmin päivän teemaan, kun heillä ei ole kierrokset tapissaan jo kouluun tullessaan, Mikko Heikkilä kertoo.

Myös Kuopiossa on huomattu, että opiskelijoiden keskittymiskyky on parantunut siitä lähtien, kun Savon ammattiopisto alkoi tarjota ilmaista aamupuuroa syksyllä 2018.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen vahvistaa, että aamupalan syönnin on tutkimuksissa todettu vaikuttavan keskittymiskykyyn.

– Tämä perustuu siihen fysiologiseen faktaan, että verensokeritaso pääsee laskemaan yöllä. Kun aamulla tankataan, keskittymiskyky ja muut älylliset toiminnot voivat parantua muun muassa siksi, että hermosolut aivoissa ja tärkeät hormonit saavat tarvitsemaansa glukoosia, Orreveteläinen sanoo.

Suurin osa jättää aamupalan väliin

Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston puurokokeilun taustalla ovat ensimmäiset ammatillisille oppilaitoksille ja lukioille suunnatut valtakunnalliset ravitsemussuositukset (siirryt toiseen palveluun), jotka Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisivat viime vuonna.

Suosituksissa on mainittu yhtenä toimintaideana aamupuurotarjoilu, jonka tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita syömään terveellinen ja ravitseva aamiainen opiskelupäivän alkajaisiksi.

Ilmaisen aamupalan on tarkoitus samalla tukea opiskelijoita taloudellisesti ja vähentää siten eriarvoisuutta.

Kymen konservatorion muusikko-opiskelija Heidi Sundström on tyytyväinen aamupuurotarjoiluun. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Viimeinen niitti ilmaisen aamupuuron aloittamiseen tuli, kun Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston johtoryhmä sai tammikuun lopussa eteensä tuoreimman valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulokset.

– Olin aika yllättynyt, että noin 60 prosenttia jättää aamupalan syömättä, kun valtakunnallisesti luku on 52,5 prosenttia, ammattiopiston talous- ja hallintojohtaja Tuija Korpela kertoo.

Ammattiopistossa oli jo viime syksynä selvitelty mahdollisuutta tarjota opiskelijoille ilmaista aamupuuroa. Tämän takia ammattiopisto pystyi nopeasti reagoimaan kouluterveyskyselyn tulokseen ja aloittamaan puurotarjoilun.

Syynä valvominen

Mikä on sitten syynä siihen, etteivät opiskelijat syö kotona aamupalaa? Tuija Korpela uskoo, että myöhään valvominen verottaa aamupalan syömistä. Hän on itsekin kolmen aikuisen lapsen äiti.

– Huomasin omista pojistani heidän lukioaikanaan, että he valvoivat tosi myöhään. Vaikka laitoin aamupalan valmiiksi, he heräsivät viime tingassa ja aamupala jäi pöydälle, Korpela kertoo.

Musiikkia opiskeleva Ida Halonen myöntää, että kotona aamupala jää joskus väliin. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Kymen konservatorion muusikko-opiskelijat Ida Halonen ja Heidi Sundström myöntävät, että aamupala jää usein väliin siksi, että illalla tulee valvottua liian pitkään.

– Sitten se kostautuu aamulla, eikä jaksa herätä niin aikaisin. Tulee kiire lähteä kouluun, Ida Halonen kertoo.

– Se on ihan totta, että aika usein tulee valvottua liian myöhään. Aamulla jaksa enää muuta kuin ottaa banaanin matkaan ja lähteä koululle, sanoo myös Heidi Sundström.

Naiset ovat tyytyväisiä siihen, että ammattiopistossa on alettu tarjota puuroa kiireisten aamujen pelastukseksi.

– Se on tosi tärkeä. Huomaa kyllä, että jaksaa paljon paremmin lauleskella työpajassa aamulla, kun vetäisee lautasellisen puuroa, Ida Halonen sanoo.

"Ensimmäinen päivä oli pettymys"

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto aloitti ilmaiset aamupuurot kaikilla neljällä kampuksellaan Kotkassa ja Haminassa tällä viikolla. Puuroa tarjotaan ainakin maaliskuun ajan. Puurotarjoilu jatkuu pidempäänkin, jos se osoittautuu suosituksi.

– Ensimmäinen päivä oli vähän pettymys. Meillä oli vain noin 40 kävijää aamupuurolla, Ekamin talous- ja hallintojohtaja Tuija Korpela kertoo.

Viikon aikana yhä useampi opiskelija on löytänyt puurolautasen äärelle.

Kolmantena päivänä opiskelijoita oli jo noin 150. Tämä on lähes viidesosa kaikista 800 opiskelijasta, joille koulu tarjoaa ilmaisen ruuan.

– Tavoitteena on, että opiskelijat nauttivat terveellisen aamupalan ja että heillä on hyvät mahdollisuudet jaksaa koulupäivän, Tuija Korpela sanoo.

Lue lisää: Yököttääkö ajatus aamupuurosta? Ei hätää, sillä aamiaisen skippaa moni muukin, eikä siitä ehkä olekaan niin isoa haittaa kuin pelotellaan

Voit keskustella tästä aiheesta 7. maaliskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle