Hyppää sisältöön

Prinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailevat alkuviikosta Suomen rajalla Ruotsin Tornionlaaksossa – Napapiirillä on paras bongauspaikka

Ruotsin kruununprinsessapari tutustuu Tornionjokilaaksossa raja-alueen yhteistyöhön ja vierailee esimerkiksi kahden nuoren naisen pyörittämässä kyläkaupassa.

Ruotsin prinsessa Victoria heiluttaa, hänen vierellään prinssi Daniel.
Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel tekevät alkuviikolla maakuntamatkan Pohjois-Ruotsiin, valtakunnanrajan tuntumaan. Kuva: Topias Schwartz / EPA
Pirkko Kukko-Liedes

Ruotsin kruununprinsessapari vierailee alkuviikolla Ruotsin puolella Tornionlaaksossa. Prinssi Daniel seurueineen on jo tänään maanantaina Haaparannalla, jossa hän puhuu lukiolaisille yrittäjyydestä. Tiistaina vuorossa ovat prinsessa Victorian ja prinssi Danielin yhteiset vierailut Överkalixissa, Övertorneålla ja Pellossa.

Parhaat tilaisuudet nähdä prinsessa Victoria ja prinssi Daniel tarjoutuvat tiistaina iltapäivällä Ruotsin Juoksengissa, kun ohjelmassa on käynti kahden nuoren naisen pyörittämässä kyläkaupassa, minkä jälkeen yleisö voi bongata kruununprinsessaparin Napapiirillä. Napapiirille seurue ennättää noin kello 16 Suomen aikaa.

Kruununprinsessaparin maakuntamatka tuo esille Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön merkitystä sekä raja-alueen mahdollisuuksia ja haasteita. Vierailua isännöi Norrbottenin maaherra Björn O. Nilsson puolisonsa Helena Nilsson Brinkin kanssa.

Norrbottenin lääninhallituksen mukaan kuninkaallinen vierailu tehdään YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n hengessä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon nimitti vuonna 2016 kruununprinsessa Victorian yhdeksi 17 lähettiläästä edistämään maailmanlaajuista kestävää kehitystä. Viime vuodesta alkaen Victoria on kuulunut myös Agenda 2030:n alumniryhmään.

Prinssi innostaa nuoria yrittäjyyteen

Itsekin yrittäjänä toiminut prinssi Daniel toimii aktiivisesti Prins Daniels Fellowship -yhteistyöprojektissa, jolla pyritään rohkaisemaan erityisesti nuoria yrittäjyyteen. Haaparannalla maanantaina järjestettävässä luento- ja keskustelutilaisuudessa on mukana myös kolme muuta kokenutta bisneshenkilöä, muun muassa Pohjoismaiden suurimman videoverkoston United Screensin perustaja Stina Bergfors. Hän on IKEA:n ja H&M:n hallituksen jäsen ja toiminut esimerkiksi Googlen maajohtajana Ruotsissa.

Tornionlaakson koulun lukiolaiset pääsevät kuulemaan yritysjohtajien kokemuksia liike-elämästä ja yrityksen johtamisesta, minkä jälkeen keskustelua jatketaan paneelissa. Paneeliin osallistuu vieraiden lisäksi runsaat 40 opiskelijaa, jotka harjoittavat yritystoimintaa Nuori Yrittäjyys -konseptin suojissa.

Tiistaina jokivarren elämää monelta kantilta

Tiistaina aamupäivällä vieraat tutustuvat Överkalixissa rakennuspaneeleja valmistavaan Isolamin-yritykseen sekä Övertorneålla toimivaan koulutuskeskus Nordiin, jossa opetusta annetaan ruotsiksi ja suomeksi sekä osin norjaksi ja englanniksi.

Iltapäivän ohjelmassa on käynti Ruotsin Pellossa Jokiranta-palvelutalossa, jossa saman katon alla asuu ikäihmisiä ja toimivat esikoulu, digitaalinen terveyskeskus sekä ravintola. Lisäksi kuninkaalliset vieraat käyvät Juoksengissa kahden nuoren naisen pyörittämässä kyläkaupassa, Napapiirillä sekä Övertorneålla Taidehotellissa, jossa kerrotaan Tornionlaakson taidehallin suunnitelmista.

Victorialla on Lapissa oma tori ja kelkkareitti

Prinsessa Victoria on tuttu vieras Suomessa ja Lapissa. Esimerkiksi Haaparanta-Torniossa prinsessa on pistäytynyt pariinkin otteeseen, ensin kesällä 2009 ja uudelleen syksyllä 2011, jolloin hän vihki nimikkotorinsa Tornion ja Haaparannan Rajalla-alueella.

Lisäksi Victorian kunniaksi on nimetty moottorikelkkareitti. Senkin prinsessa kävi henkilökohtaisesti vihkimässä käyttöön Kilpisjärvellä vuonna 2005.

Vuonna 2010 Victoria ja Daniel olivat vierailulla esimerkiksi Helsingissä ja Lahdessa, ja lensivät sieltä vielä toviksi Kittilään ennen kuin jatkoivat matkaansa Pohjois-Ruotsiin.

Lisää aiheesta:

https://areena.yle.fi/1-50324132

Suosittelemme sinulle