Hyppää sisältöön

Ruotsidemokraattien puoluejohtaja jakeli lentolehtisiä pakolaisille, kampanjointi Turkin ja Kreikan rajalla tyrmistytti Ruotsissa

Jimmie Åkesson jätti maahanmuuttopolitiikan linjakeskustelun väliin ja lähti jakamaan lehtolehtisiä EU:hun pyrkiville.

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin matka Turkkiin on herättänyt Ruotsissa paljon huomiota. Kuva: AOP
Kirsi Heikel

TUKHOLMA Moni ruotsalainen hieraisi silmiään keskiviikkona, kun sosiaaliseen mediaan alkoi tulvia kuvia Turkkiin matkanneesta Ruotsidemokraattien puheenjohtajasta Jimmie Åkessonista.

Kuvissa Åkesson on rajakaupunki Edirnessä jakamassa esitteitä EU:hun pyrkiville ihmisille.

Esitteissä sanotaan, että Ruotsi on täynnä, eikä se voi ottaa lisää turvapaikanhakijoita vastaan. Allekirjoittajaksi oli kirjattu Ruotsin kansa ja ruotsidemokraatit.

Åkessonin tempaus on saanut aikaan vastalauseiden ryöpyn sosiaalisessa mediassa Ruotsissa. Monen kommentoijan mielestä hänen toimintansa oli häpeällistä huomion hakemista täysin väärässä tilanteessa ja se osoitti suurta harkintakyvyn puutetta.

Ruotsidemokraatit jakoivat vastaavia lentolehtisiä jo 2015 Lesboksen saarella.

Nyt ollaan kuitenkin Euroopassa aivan eri tilanteessa ja ruotsalaiset katsovat Åkessonin tehneen sisäpolitiikkaa paikassa, jossa Turkki käyttää ihmisiä politiikan välineenä.

Monet ovat reagoineet voimakkaasti siihen, että Åkesson on kirjannut lentolehtisensä Ruotsin kansan nimiin. Esimerkiksi näyttelijä Julia Dufenius irtisanoutui voimakkaasti Åkessonin toiminnasta.

Ruotsissa on Twitterissä levinnyt aihetunnistin #inteimittnamn – millä tarkoitetaan sitä, että Åkesson ei puhunut minun nimissäni.

Asianajaja Behrang Eslami on tehnyt Åkessonin lehtolehtisistä ja nimenomaan “Ruotsin kansa” -allekirjoituksesta rikosilmoituksen poliisille.

Krittiikkiä yli puoluerajojen

Useat poliitikot pitivät Åkessonin käytöstä täysin sopimattomana ruotsalaiselle puoluejohtajalle.

– Åkesson tekee puolueen omaa kampanjaa ja pelaa poliittista peliä hädänalaisten ihmisten kustannuksella, mitä ei voida hyväksyä, sanoi keskustapuolueen puoluejohtajaa sijaistava Anders W Jonsson SVT:n haastattelussa.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt piti raukkamaisena, että ruotsidemokraatit hakevat poliittisia pisteitä haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä hyödyntämällä.

Ympäristöpuolueen Isabella Lövin kirjoitti Twitterissä Åkessonin toiminnan osoittaneen sen, ettei Åkessonista tule koskaan “sisäsiistiä” poliitikkoa.

Ruotsidemokraattien kanssa yksittäisissä kysymyksissä yhteistyötä tekevä maltillinen kokoomus on kommentoinut, että lehtisten jakamista tehokkaampaa on olla vaikuttamassa Ruotsin maahanmuuttopolitiikan suuntaan.

Näin Åkessonkin olisi voinut tehdä.

Samaan aikaan kun Åkesson jakoi lehtolehtisiä Turkissa, kokoontui Ruotsin valtiopäivillä maahanmuuttopoliittinen valiokunta keskustelemaan siirtolaispolitiikan tulevista linjauksista. Åkessonin päätöstä lähteä mieluummin Turkkiin kritisoitiin laajalti.

Maahanmuuttoa kiristetty tuntuvasti

Åkesson perusteli Turkin rajaseudulle lähtemistä sillä, että Ruotsi ei kestä vuoden 2015 kaltaista pakolaiskriisiä. Useat poliitikot ja maahanmuuttoministeri ovat kuitanneet tämän aiheettomana pelotteluna, sillä Ruotsin maahanmuuttoa koskevaa lainsäädäntöä on kiristetty tuntuvasti vuoden 2015 jälkeen.

Ruotsi on ottanut myös EU:n sisäiset rajatarkastukset käyttöön.

Ruotsissa on keskusteltu varsin maltillisesti Turkin ja Kreikan rajan ajankohtaisesta tilanteesta ennen Åkessonin visiittiä rajalle. Puolueiden kommenteissa on korostettu Kreikan auttamista EU:n rajavalvonnassa.

Vain vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue katsovat, että Kreikan tulee päästää Turkkiin paenneet ihmiset hakemaan turvapaikkaa EU:sta.

Ruotsidemokraatit on tuoreiden mittausten mukaan maan suosituin puolue. Mediassa on pohdittu, kääntyykö Åkessonin tempaus puolueen eduksi vai haitaksi.

Lue lisää:

Kyselyt: Ruotsidemokraatit nousseet ensi kertaa demarien ohi Ruotsin suurimmaksi puolueeksi

Ruotsidemokraattien kannatus ylsi ennätyslukemiin, sosiaalidemokraattien suosio alin koskaan

klo 9.17 korjattu Turkin kaupungin nimi

Suosittelemme sinulle