Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Miltä kuulostaa palkallinen vapaa lemmikin tai vanhempien hoitoon? Työnantajat tarjoavat uusia joustoja arjen tarpeisiin

Työnantaja saa joustoilla työntekijät sitoutumaan ja ne ovat myös rekrytointivaltti.

Nainen leikittää kissanpentua värikkäällä huiskalla.
Myymäläpäällikkö Mirva Kontoniemi on ottanut pienen Kuura-kissanpennun mukaan työpaikalleen Linnainmaan Mustiin ja Mirriin. Kuva: Anne Savin / Yle
Anne Savin
Avaa Yle-sovelluksessa

Työnantajat räätälöivät uusia joustoja ja etuuksia työntekijöilleen. Esimerkiksi Tampereella toimiva, digitaalisia palveluita tarjoava Gofore myöntää työntekijöilleen palkallista sairaiden vanhempien hoitovapaata yllättävissä sairastumis- tai loukkaantumistapauksissa.

Toisenlaisia perheenjäseniä huomioi lemmikkieläintarvikeketju Musti ja Mirri, jossa työntekijä saa palkallista vapaata silloin, kun työntekijälle tulee uusi lemmikki.

Nainen seisoo punaisen taulun edessä ja hymyilee.
Goforen kestävän kehityksen johtaja Kristiina Härkönen haluaa, että työntekijät nähtäisiin kokonaisina ihmisinä työn ja yksityiselämän keskellä. Kuva: Anne Savin / Yle

Goforella jousto haluttiin ottaa käyttöön, kun huomattiin keski-ikäisten kolminkertaiset ruuhkavuodet ja niiden vaikutus työhön.

– Monilla ihmisillä saattaa olla vielä lapset kotona, ja työ on usein vaativaa ja kiireistä. Lisäksi saattaa olla tilanteita, että vanhemmat sairastuvat tai vaativat jostain syystä erityistä huolenpitoa. Se saattaa olla työntekijöiden kannalta joskus tosi raskas tilanne, sanoo Goforen kestävän kehityksen johtaja Kristiina Härkönen.

Härkönen ei usko, että työntekijän jaksamisen tueksi riittävät satunnaiset tykypäivät tai muut aktiviteetit.

– Oikeasti pitäisi nähdä ihmiset kokonaisuutena, ja kaikki mitä me teemme työelämän ulkopuolella. Onko meillä ihmissuhteet kunnossa ja perhe-elämän kaikki rasitukset – nehän heijastuvat suoraan sinne töihin, hän jatkaa.

Vapaata jo viime vuoden puolella käyttänyt tekninen projektipäällikkö Antti Kaasinen kertoo joutuneensa jättämään työt isän loukkaantumisen takia. Töihin jääminen ei olisi hyödyttänyt työnantajaa.

– Kun isä oli todella huonossa kunnossa, niin muutama päivä meni oikeasti ihan muissa ajatuksissa, eikä töihin pystynyt sillä hetkellä keskittymään, muistelee Kaasinen.

Mies istuu tietokoneen vieressä ja katsoo kameraan.
Tekninen projektipäällikkö Antti Kaasinen sai järjestettyä työasiat työnantajan kanssa tärkeällä hetkellä, jolloin häntä tarvittiin vanhempien tukena. Kuva: Anne Savin / Yle

Gofore myöntää vanhempien hoitovapaata työntekijän omalla ilmoituksella kaksi päivää. Kun jousto tammikuussa virallisesti alkoi, siitä luotiin heti selkeä toimintamalli, jotta yllättäen tulevia tilanteita ei tarvitsisi sovitella tapaus kerrallaan.

Gofore haluaa tarjoamallaan joustolla viestiä välittävänsä työntekijöistä, ja luoda olosuhteet, joissa työntekijä voi panostaa työhönsä kunnolla.

Antti Kaasinen on iloinen työnantajan käden ojennuksesta.

– Se tarkoittaa, että ollaan samaa perhettä, ja että työnantaja todella huolehtii työntekijöistään. Me ei olla vain töissä, vaan työnantaja haluaa, että voimme hyvin.

Joustot lisäävät vastavuoroisuutta

Työelämän tutkija Anu Järvensivu Humanistisesta ammattikorkeakoulusta näkee työelämän joustojen sisältävän hyviä signaaleja siitä, että työntekijöillä on merkitystä.

- Työnantaja haluaa arvostaa ja kunnioittaa, ja myös sitoutua näihin työntekijöihin. Heidän tarpeitaan kuunnellaan, mitä ne eri elämänvaiheissa milloinkin ovat.

Mustiin vaatteisiin pukeutunut nainen hymyilee kameralle. Taustalla ruukussa kasvania viherkasveja.
Työelämän tutkija Anu Järvensivu uskoo, että työnantaja saa panostuksensa takaisin työntekijöiltä. Kuva: Anne Savin / Yle

Työntekijöihin panostaminen menee yleensä suoraan työnantajan kukkarosta, mutta tutkijan mukaan puntit tasaantuvat itsestään.

– Ne ovat varmasti omiaan lisäämään vastavuoroisuutta. Jos työnantaja joustaa ja huomioi, niin yleensä siitä seuraa se, että työntekijätkin ovat valmiita eri tavalla panostamaan. Kaikki välittämisen ja arvostamisen kulttuuri työpaikalla lisääntyy.

Työpaikan hyvä maine voi muodostua myös tekijäksi, joka tuo sille kilpailuetua etsittäessä uusia työntekijöitä.

– Kun joustoja brändätään ulospäin, niin se toki vaikuttaa siihen, minkä tyyppiset työntekijät kiinnostuvat työnantajasta. Sitä kautta työnantaja voi saada myöskin sen kaltaisia työntekijöitä kuin haluaa.

Myös lemmikki on nykyään perheenjäsen

Lemmikkieläintarvikkeita myyvä Musti ja Mirri -ketju on myöntänyt vuoden 2018 kesästä lähtien työntekijöilleen mahdollisuuden pitää kolme päivää palkallista vapaata, kun uusi lemmikki tulee kotiin. Idea pentuvapaaseen tuli alun perin työntekijöiltä.

– On tärkeää, että pentu tai rescue-lemmikki leimautuu perheeseen ja tottuu uuteen ympäristöön. Lemmikille on tärkeää luoda turvalliset olot, kertoo Musti ja Mirrin maajohtaja Juhana Lamberg vapaan synnystä.

Yrityksen myymälöissä työskentelee 750 ihmistä ja muissa tehtävissä noin 100. Vuoden 2019 loppuun mennessä pentuvapaalla on ollut 84 ihmistä. Yrityksessä on huomattu, että panostus työntekijän hyvinvointiin kannattaa.

– Tyytyväiset työntekijät tuottavat tyytyväisiä asiakkaista. Loppujen lopuksi kaikki siis hyötyvät, Lamberg jatkaa.

Kissanpentu istuu pedillä.
Lemmikkieläimet ovat tärkeitä perheenjäseniä, kuten vielä nuori siperiankissa Kuura. Kuva: Anne Savin / Yle

Mustin ja Mirrin työntekijät voivat myös ottaa lemmikkinsä mukaan työpaikalle. Niinpä Tampereella Linnainmaan myymälässä on paikalla kaksikin kissaa.

Kun myymäläpäällikkö Mirva Kontoniemen nykyisen kissanpennun emo tuli kotiin vuosi sitten, hän oli kolme vapaapäivää kotona.

– Kun Ruska tuli, niin meillä oli kaksi koiraa. Oli todella hyvä, että olin muutaman päivän totuttamassa lemmikkejä toisiinsa ja sain tutustua kissanpentuun, Kontoniemi muistelee.

Kun nyt vielä vauvaikäinen siperiankissa Kuura jää yksin sisarusten lähdettyä omiin koteihinsa, Kontoniemi aikoo taas olla vapailla tutustumassa pentuun.

Eläintarvikemyymäjän naismyyjä kissa sylissä.
Myyjä Dimitra Karabelias on ollut pentuvapaalla jo kaksi kertaa. Ensin sylissä istuvan Jussi-kissan kanssa ja vastikään uuden saksanpaimenkoiran kanssa. Kuva: Anne Savin / Yle

Myyjänä työskentelevä Dimitra Karabelias on myös ollut jo kahdesti pentuvapaalla. Bengalinkissan lisäksi kotona on nuori saksanpaimenkoira.

– Meidän koko elämä ja työ pyörii eläinten ympärillä. On tosi tärkeää, että työnantaja ymmärtää, kuinka tärkeitä eläimet meille ovat.

Juttua muokattu 9.3. klo 14.31: Gofore myöntää kaksi vapaapäivää, eikä kolmea, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Millaisia kokemuksia sinulla on työnantajan joustavuudesta hoitovapaiden suhteen? Voit keskustella aiheesta ti 10.3. klo 23 asti.

Suosittelemme