Hyppää sisältöön

Talvivaaran aiheuttamasta vesistöjen pilaantumisesta puolen miljoonan euron korvaukset – ammattikalastaja: "Eihän tämä missään nimessä vahinkoja kata"

Korvaukset koskevat käsiteltyjen jätevesien johtamista vesistöihin.

Sonkajärveläinen Raimo Tervonen on yksi kolmesta ammattikalastajasta, jotka saavat korvauksia Terrafamelta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Aluehallintovirasto on määrännyt Terrafamen eli entisen Talvivaaran kaivoksen maksamaan 495 000 euron korvaukset vesistöjen pilaantumisesta.

Terrafame määrättiin maksamaan korvauksia rantakiinteistöjen virkistyskäytön vaikeutumisesta, vesialueiden kalastuksen tuoton menetyksestä sekä kaupalliselle kalastukselle aiheutuneista vahingoista.

Korvaukset koskevat vuosien 2013 ja 2014 vesitalouslupien mukaista käsiteltyjen jätevesien johtamista. Korvaukset jakautuvat pohjoisen suunnan eli Oulujoen vesistön ja etelän suunnan eli Vuoksen vesistön kesken.

"Tähän saakka on oltu tyhjän päällä"

Yksi korvauksia saava on sonkajärveläinen Raimo Tervonen, Laakajärven ainoa ammattikalastaja. Kerroimme hänen ahdingostaan vuonna 2013.

– Eihän tämä missään nimessä vahinkoja kata. Korvaussummat ovat ihan riittämättömiä kokonaisvahinkoja ajatellen, Tervonen toteaa.

Tervosen mukaan ainoa hyvä asia päätöksessä on se, että viranomaiset tunnustivat nyt ensimmäisen kerran haitan kärsijöiden aseman.

– Tähän saakka on oltu tyhjän päällä.

Tällä hetkellä tilanne Laakajärvellä on kalastuksen suhteen palautunut Tervosen mukaan vuosien 2008–2009 ja sitä aiempien vuosien tasolle.

– Kuhia pystyy nyt kannattavasti pyytämään. Ne ovat palanneet normaalialueelleen. Pahojen päästöjen aikaan ne hajaantuivat mataliin vesiin.

Korvauksia Kivijärven ja Laakajärven rantatiloille

Virkistyskäytön vaikeutumisesta korvauksia saavat yksi Tuhkajoen ja 186 Jormasjärven rantatilaa, yhteensä 250 000 euroa.

Pohjois-Savon eli Vuoksen vesistön suunnassa korvauksia on määrätty maksettavaksi neljälle Kivijärven ja 80 Laakajärven rantatilalle, yhteensä 85 000 euroa.

Vuoksen vesistössä kalastuksen tuoton menetystä korvataan vesialueiden omistajille Laakajärven Luusuaan saakka 60 000 eurolla. Oulujoen vesistössä kalastuksen tuoton menetyksestä maksetaan noin 70 000 euroa.

Kaupallisen kalastuksen korvaukset maksetaan vuosilta 2014–2016. Yhteissumma on noin 20 000 euroa ja se jakautuu kahdelle Jormasjärven ja yhdelle Laakajärven ammattikalastajalle eli Raimo Tervoselle.

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla siitä Vaasan hallinto-oikeuteen.

Rikokseen perustuvat vahingot käsitellään myöhemmin

Terrafamen kaivokselta purkuputken kautta Nuasjärveen johdettavista käsitellyistä jätevesistä aiheutuvien vahinkojen korvaamisesta annetaan päätös myöhemmin erikseen.

Päätöksessä ei ole myöskään käsitelty rikokseen perustuvia, jätevesien johtamisesta aiheutuneita vahinkoja, joita koskeva asia on vireillä Kainuun käräjäoikeudessa.

– Avi ratkaisi tämän niin, että vain 20 prosenttia vesistöpäästöistä ovat luvanmukaisia, ja loput luvanvastaisia. Jospa tässä niin vanhaksi eläisi, että jonakin päivänä tulisi asianmukainen korvaus, Tervonen sanoo.

Lue myös:

Terrafame joutuu maksamaan korvauksia lähes puoli miljoonaa euroa – saajina 271 rantatilaa, kolme kalastajaa ja vesialueiden omistajia

Talvivaaran alapuolisen järven ainoa ammattikalastaja myy saaliinsa etelään: "Paikalliset eivät ota ilmaiseksikaan"

Suosittelemme sinulle