Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

YK-tutkimus: Lähes kaikilla ihmisillä on naisia alistavia ajatusmalleja

Valtaosa naisistakin ajattelee, että he ovat monissa suhteissa miehiä huonompia.

Naisopiskelija yliopiston kirjastossa.
Kenialainen naisopiskelija. Kuva: EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n kehitysohjelma UNDP on julkaissut maailmanlaajuisen tutkimuksen naisiin kohdistuvista ennakkoluuloista. Kysely on tehty 75 maassa ja se kattaa 80 prosenttia maailman väestöstä.

Tutkimuksen mukaan yhdeksällä kymmenestä vastaajasta oli mielipiteitä, joiden mukaan naiset ovat eräillä tavoin miehiä huonompia.

Miehistä näin ajatteli 91 prosenttia ja naisistakin 86 prosenttia.

Vastaajille esitettiin väitteitä, kuten esimerkiksi että miehet ovat parempia poliittisia johtajia tai menestyvät paremmin liike-elämässä, opiskelu yliopistossa on tärkeämpää miehille kuin naisille tai että miehillä tulisi olla etuoikeus työpaikkoihin.

Maailmanlaajuisesti vain 14 prosenttia naisista ja 10 prosenttia miehistä ei vastannut myönteisesti yhteenkään väittämään.

Maat, joissa epätasa-arvoinen ajattelu on laajinta ovat tutkimuksen mukaan Pakistan, Qatar ja Nigeria, missä käytännössä kaikki vastasivat kyllä ainakin johonkin väittämistä. Pakistanissa kyllä-vastauksia kertyi 99,81 prosenttia.

Vähiten ennakkoluuloja naisia kohtaan näytti olevan Andorrassa, jossa kyllä-vastauksia oli vain 27,05 prosenttia. Seuraavina tulivat Ruotsi (30 %) ja Hollanti (39,75 %).

Suomessa kyllä-vastauksia oli 51,16 prosentilla vastaajista.

UNDP:n mukaan huolestuttavinta on, että 28 prosenttia vastaajista arvioi, että miehen on sallittua pahoinpidellä vaimoaan.

Järjestön mukaan tutkimus tuo julki uusia tietoja niistä näkymättömistä muureista, jotka estävät sukupuolten tasa-arvokehityksen. UNDP:n mukaan hallitusten tulisi puuttua naisia syrjiviin asenteisiin ja uskomuksiin koulutuksen avulla.

Tutkimus julkaistiin ensi maanantaina kokoontuvan YK:n naisten asemaa käsittelevän komitean kokouksen alla. Sunnuntaina vietetään Kansainvälistä naistenpäivää.

Suosittelemme sinulle