Hyppää sisältöön

Prinsessa Victoria ja prinssi Daniel kulkevat tiistain Tornionjokivarressa – kruununprinsessaparin voi tavata iltapäivällä Napapiirillä

Prinsessa Victoria ja prinssi Daniel pistäytyvät tiistaina Överkalixissa, Övertorneålla ja Pellossa.

Victoria kumartuneena yleisön puoleen.
Kruununprinsessa Victoria kävi vuonna 2010 Lahdessa ja sai sielläkin innostuneen vastaanoton. Kuva: Kimmo Brandt / EPA
Pirkko Kukko-Liedes

Ruotsin kruununprinsessapari vierailee tänään Tornionlaaksossa. Prinssi Daniel seurueineen oli jo maanantaina Haaparannalla, jossa hän puhui lukiolaisille yrittäjyydestä. Illan kruununprinsessapari vietti Luulajassa, ja tiistaina vuorossa ovat prinsessa Victorian ja prinssi Danielin yhteiset vierailut Tornionjokivarressa Ruotsin puolella.

Parhaat tilaisuudet nähdä kuninkaalliset vieraat tarjoutuvat iltapäivällä Ruotsin Juoksengissa, kun ohjelmassa on käynti kyläkaupassa, sekä sen jälkeen Napapiirillä, jossa vieraat pysähtyvät hetkeksi ja asettuvat kuvattavaksi. Napapiirillä seurueen arvioidaan olevan noin kello 16 Suomen aikaa.

Kruununprinsessaparin maakuntamatkalla esitellään Tornionjokilaakson mahdollisuuksia ja menestystarinoita, mutta toisaalta myös alueen haasteellisuutta. Rajajoen tuntumassa esille tulee luontavasti myös Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö. Tästä puheenvuoron käyttää muun muassa Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo. Hän myös luovuttaa pienen muiston tasan 50 vuoden takaa, jolloin silloinen kruununprinssi, nykyinen kuningas Kaarle XVI Kustaa vieraili Pellossa.

Koulutusta, kauppaa, tuotantoa, kulttuuria, arkielämää

Tiistain ohjelma alkaa kymmenen jälkeen Suomen aikaa. Aamupäivällä vieraat tutustuvat Överkalixissa rakennuspaneeleja valmistavaan Isolamin-yritykseen sekä Övertorneålla toimivaan koulutuskeskus Nordiin, jossa opetusta annetaan ruotsiksi ja suomeksi sekä osin norjaksi ja englanniksi. Myös opiskelijavaihto on Nordissa tuttua; parhaillaan Övertorneålla on irlantilaisopiskelijoita ja Nordin opiskelijoita puolestaan Irlannissa.

Iltapäivän ohjelmassa on käynti Ruotsin Pellossa Jokiranta-palvelutalossa, jossa saman katon alla asuu ikäihmisiä ja toimivat esikoulu, digitaalinen terveyskeskus sekä ravintola. Lisäksi kuninkaalliset vieraat käyvät Juoksengissa kahden nuoren naisen pyörittämässä kyläkaupassa, Napapiirillä sekä Övertorneålla Taidehotellissa, jossa kerrotaan Tornionlaakson taidehallin suunnitelmista.

Vierailua isännöi Norrbottenin maaherra Björn O. Nilsson puolisonsa Helena Nilsson Brinkin kanssa.

Vierailu päättyy tiistaina 17.30 Suomen aikaa.

Suosittelemme sinulle