Hyppää sisältöön

Pori aikoo muuttaa arvostelua saanutta julkisuuskäytäntöään: Jopa perusturvajohtajan nimi sensuroitiin esityslistoilta

Porin kaupungin tapa peittää virkoihin esitettävät henkilöt netissä julkaistuilta listoilta on herättänyt hämmennystä.

Porin kaupungintalo
Porin kaupungintalo. Kuva: Tiia Hemminki / Yle
Antti Laakso

Porin kaupunki aikoo muuttaa arvostelua herättäneitä julkisuuskäytäntöjään.

Kaupunki on peittänyt internet-sivuilleen laittamistaan asiakirjoista esimerkiksi virkoihin ehdotettujen ja valittujen henkilöiden nimiä. Pori on perustellut käytäntöä uudella tietosuojalainsäädännöllä.

Esimerkiksi Yleisradio joutui erikseen pyytämään Porin kirjastopalvelujohtajan tehtävää hakeneiden henkilöiden nimiä viime vuonna tietoonsa, koska nimiä ei julkaistu julkisilla listoilla.

Pori on peittänyt nettisivuillaan olevista esityslistoista (siirryt toiseen palveluun) myös muun muassa kaupungin perusturvajohtajan nimen.

Alla on esimerkki peitetystä nimestä.

Porin sivistyslautakunnan lista 7.5.2019 § 123
Läntisen tanssin aluekeskuksen johtajan nimikin oli taannoin peitossa Porin esityslistoilla. Kuva: Kuvakaappaus Porin kaupungin nettisivuilta

Valtuutetuilta vaatimuksia

Useat Porin kaupunginvaltuutetut ovat kiinnittäneet avoimuuden puutteeseen huomiota.

Kokoomuksen valtuutettu Mikael Ropo esitti tammikuussa valtuustoaloitteessaan, että kaupunki tarkistaisi nykyisen linjauksensa lainmukaisuuden ja tarvittaessa muuttaisi käytäntöjään.

Myös vihreiden valtuutetut Kaarina Ranne ja Laura Pullinen ovat vaatineet aloitteessaan kaupungilta lisää avoimuutta.

Luukkonen: Lisää avoimuutta

Nyt kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittää, että "virantäyttöä ja irtisanoutumista koskevissa asioissa virkaan valittavan tai virasta eroavan henkilön nimeä ja nimikettä ei jatkossa peitetä".

Kaupunginjohtaja Luukkonen, tarkoittaako tämä sitä, että nimet ovat julkisia jo esityslistavaiheessa?

– Niin siitä on tulkittavissa.

Porin kaupunginhallitus käsittelee esitystä maanantaina.

Professori: Ei syytä peittää

Julkisuuslainsäädännön kannalta on ongelmallista, jos julkisiin virkoihin hakeneet henkilöt eivät ole yleisön ja median tiedossa. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää totesi Ylelle viime keväänä yksiselitteisesti, että kunnalla ei ole mitään perusteita peittää henkilöiden nimiä.

Julkisuuslain mukaan salassa pidettävää tietoa ovat esimerkiksi sosiaalituen saajien tai terveyspalvelujen käyttäjien nimet. Muuten laki kannustaa kuntia avoimuuteen.

Eräs tiedotusvälineiden tärkeimmistä tehtävistä on valvoa vallanpitäjiä ja uutisoida journalistisen harkinnan mukaan esimerkiksi virkanimitysehdotuksista jo ennen poliittista päätöksentekoa.

Suosittelemme sinulle