Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ilkka Herola tietää, ettei jatkossa ole syytä paniikkiin, vaikka päätöskisasta jäikin hampaankoloon: "Olisi kannattanut tehdä telemarkit mäessä"

Ilkka Herolalle päättynyt yhdistetyn maailmancupin kausi oli onnistunut, vaikka hieman jossiteltavaakin jäi.

Jarl-Magnus Riiber ja Ilkka Herola
Maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Jarl-Magnus Riiber (vas.) voitti myös päätöskilpailun. Ilkka Herola oli kolmas. Kuva: European Pressphoto Agency EPA
Riku Salminen,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilkka Herola oli Suomen yhdistetyn joukkueen valopilkku tällä kaudella. Herola onnistui jo helmikuun loppupuolella nousemaan Trondheimissa palkintokorokkeelle, ja lauantaina Holmenkollenilla hän päätti maailmancupin kautensa toiseen kolmanteen sijaan.

Herola onnistui mainiosti mäkiosuudella, kun hän venytti hyppynsä 133,5 metriin. Tasajalka-alastulo verotti pisteitä, mutta pitkä hyppy toi hyvät asemat hiihto-osuudelle. Kuopiolainen kävi hiihto-osuudella tiukan kamppailun toisesta sijasta Saksan Fabian Riesslen kanssa, mutta joutui antamaan loppukirissä periksi.

– Oli aika nihkeän tuntuista, täytyy myöntää. Ei jäänyt hyvä maku, Herola sanoi Yle Urheilulle hiihto-osuudestaan.

Herola joutui tekemään paljon töitä saadakseen pääjoukon hajoamaan. Hän onnistui tässä vasta kuuden kilometrin jälkeen. Riessle ohitti Herolan stadionille tultaessa ja kukisti tämän 0,7 sekunnilla.

– Taktisesti se loppusuorakin onnistui juuri niin kuin piti, yritin vetää imusta, mutta ei vain enää jalka noussut. Saksan poika oli nopeampi, ja siihen täytyi nöyrtyä tänään. Hieno sijoitus, mutta olisi kannattanut tehdä telemarkit mäessä, Herola virnisti.

"Alkukaudesta jäin liikaa"

Herola sai pitää kauden parhaan hiihtäjän punaisen liivin päällään, vaikka oli viimeisessä kisassa “vasta” kuudenneksi nopein. Maailmancupin kokonaiskisassa hän sijoittui kahdeksanneksi, kun Saksan Eric Frenzel puristi pisteellä hänen ohitseen.

Tämä oli Herolalle hänen uransa toiseksi paras sijoitus, sillä vuonna 2017 Herola oli maailmancupin kokonaiskisassa seitsemäs. Tuolloin Herola ei kuitenkaan saanut yhtään palkintosijaa. Lisäksi hän saavutti tänä vuonna 89 pistettä enemmän kuin kaudella 2017.

– Loppua kohti se hyppääminenkin alkoi olla sillä tasolla, millä sen pitää olla. Voin sanoa, että tosi hyvässä kunnossa pääsin kilpailemaan.

Herolaa jäi harmittamaan se, että kokonaiscupin viides sija jäi loppujen lopuksi vain vajaan sadan pisteen päähän. Se jätti suomalaisurheilijalle jossiteltavaa.

– Alkukaudesta jäin liikaa. Yksikin kisa kun olisi kääntynyt toisinpäin, tilanne voisi olla toisennäköinen. Mutta muuten oli tosi hyvä kausi.

Hyviäkin hyppyjä löytyy

Muut suomalaiset ovat olleet tällä kaudella huomattavasti Herolaa heikompia. Urheilijoilla on ollut ongelmia varsinkin mäkiosuudella, ja siihen on pyritty hakemaan parannusta uuden mäkivalmentajan, Falko Krismayrin opeilla.

Herolan mielestä hänellä ei ole ollut mitään perustavanlaatuisia ongelmia, mutta pieniä, sisällöllisiä tekijöitä pitää vielä parantaa.

– Mielestäni olemme löytäneet ne asiat, mitä tehdään, jotta sitä kehitystä syntyy tasaisesti. Hyppääminenkin on saatu kuukauden aikana paremmalle tasolle, mitä se on ikinä ollut, Herola sanoi.

– Oikeasti hyviäkin hyppyjä löytyy. Se riittää ihan mihin vain, kun saan tason vakiinnutettua. Hyvällä tiellä ollaan. Ei ole syytä mihinkään paniikkiin.

Lue myös:

Oiva päätös kaudelle! Ilkka Herola kolmanneksi Holmenkollenilla

"Suurimmat muutokset mitä tämän lajin historiassa on nähty" – Petter Kukkonen aikoo muuttaa yhdistetyn harjoittelua radikaalisti

Yhdistetyn huiput olivat varuillaan – syynä uuden itävaltalaisluotsin yllättävät taidot: “Opiskelen suomea 17 minuuttia päivässä”

Ilkka Herola ja päävalmentaja Petter Kukkonen huokuivat helpotusta palkintokorokkeelle paluun jälkeen: "Nyt kun pää on auki, niin miksei sitä voisi jatkaa"

Tulikasteensa saanut Falko Krismayr näki edistystä suomalaisurheilijoissa, vaikka tulokset eivät pankkia räjäyttäneetkään – "Teemme joukkueesta jälleen menestyksekkään"

Suosittelemme