Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koulut kiinni, häät ja hautajaiset peruttu – Hallitus määrää järeitä rajoituksia Pohjois-Italian epidemia-alueille

Poikkeukselliset rajoitukset ovat voimassa näillä näkymin huhtikuun alkupäiviin asti.

Kaksi terveysviranomaisen edustajaa keskustelee hälytysajoneuvojen välissä.
Kuva: EPA / Matteo Corner
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Italia eristää useita maakuntia maan pohjoisosassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Alueella asuu noin 16 miljoonaa ihmistä eli neljännes Italian väestöstä. Määräys koskee Milanoa ympäröivää Lombardian aluetta sekä ainakin 15 maakuntaa.

Pääministeri Giuseppe Conte kertoi puoliltaöin hallituksen päätöksestä, jonka mukaan näiden maakuntien alueelta ei saa poistua eikä niiden alueelle matkustaa. Conten mukaan rajoituksiin voidaan tehdä vain harvoja poikkeuksia, esimerkiksi sairaustapauksissa.

Rajoitukset tulivat voimaan heti sunnuntaina, ja rajoitusalueilla poliisilla on oikeus pysäyttää ihmisiä ja kysyä syytä heidän liikkumiseensa.

Määräysten soveltamisesta ei ollut sunnuntaiaamuna tarkkaa tietoa. Hallituksen asetuksessa ei mainita esimerkiksi tavaroiden kuljetusta alueelle tai sieltä pois.

Italia rajoittaa tiukasti liikkumista keltaisella merkityillä alueilla.
Punaisella merkityille alueille on määrätty liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronatartuntojen määrässä nähtiin Italiassa lauantaina suurin hyppäys epidemian aikana. Koronavirustartuntojen määrä lisääntyi Italiassa perjantain jälkeen yli 1 200 tapauksella. Tartunnan saaneita on nyt yli 5 800. Koronaviruksesta parantuneita kerrottiin lauantaina olevan lähes 600.

Koronavirukseen on kuollut Italiassa yli 230 ihmistä. Perjantaista kuolleiden määrä nousi yli 30:llä.

Ravintoloissa ja kaupoissa pidettävä metrin turvaväli

Italian järeät toimet jatkuvat 3. huhtikuuta asti eli vajaan neljän viikon ajan.

Pääministeri Conten mukaan koulut ja yliopistot pysyvät tuon ajan Pohjois-Italian eristysalueilla suljettuina. Alueella ei järjestetä minkäänlaisia kulttuuri-, urheilu- tai uskonnollisia tapahtumia eikä messuja. Myöskään häitä tai hautajaisia ei toistaiseksi järjestetä.

Elokuvateatterien, teatterien, pelihallien, bingojen ja yökerhon toiminta keskeytetään. Kuntosalit, uimahallit ja kylpylät on suljettava. Ammattimaiset urheilutapahtumat sallitaan, mutta niihin ei saa päästää yleisöä.

Kaupat sekä ravintolat ja kahvilat saavat olla auki kello 6–18, mutta omistajien on varmistettava, että asiakkaat pysyvät vähintään metrin päässä toisistaan. Kauppakeskukset on pidettävä suljettuina viikonloppuisin.

Uutista on korjattu klo 10.26: Lisätty karttaan puuttuneet kolme aluetta. Uutista on päivitetty klo 11.27: Lisätty hallituksen antaman asetuksen yksityiskohtia.

Lue täältä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta

Suosittelemme