Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kajaanin Lehtikankaalle suunnitellaan maaperä- ja pohjavesitutkimuksia – kaupunki pyytää asukkailta apua

Suunnitellusta tutkimuksesta järjestetään yleisötilaisuus maanantaina Kajaanin kaupungintalolla.

Kajaanin Lehtikangas opaskartassa.
Kajaanin kaupungin kartassa punaisella ympyrällä merkattuna Lehtikankaalla oleva Kylmänkadun ja Rinnekadun risteysalue. Kuva: Kajaanin kaupunki
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Entisen puukyllästämön alueelle suunnitellaan Kajaanissa maaperä- ja pohjavesitutkimuksia. Yksityisen sahan omistama kyllästämö toimi Kylmänkadun ja Rinnekadun risteys- ja viheralueilla vuosina 1950–1962. Kyllästämön toiminta määrättiin lopetettavaksi, koska sen lähellä olleessa lähteessä havaittiin korkea kromipitoisuus. Käytössä olleessa kyllästysaineessa oli myös korkeita kupari- ja arseenipitoisuuksia.

Kajaanin kaupungilla on alueesta vain ilmakuvia, joten nyt tarkoituksena on tutkia aluetta tarkemmin.

– Joka tontilta on tarkoitus ottaa maaperänäytteet ja katsoa, onko siellä mahdollisesti jäljellä kyllästyksessä käytettyjä aineita, sanoo Kajaanin kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen.

Jos maaperästä löytyy ihmiselle tai ympäristölle haitallisia aineita, maamassat voidaan joko koteloida tai vaihtaa pilaantuneet osat. Laatikaisen mukaan samalla tavalla toimittiin esimerkiksi Kajaanihallin urheilupuistossa, jossa oli kyllästämö vielä 1960-luvulla.

– Tällaisia vanhoja paikkoja on käytännössä Suomessa kymmeniä tuhansia, jotka ovat jääneet aikanaan tutkimatta. Nyt niihin saadaan valtion erityisrahaa, joten haluamme selvittää ne systemaattisesti. Kaupungille tämä ei maksa mitään, Laatikainen kertoo.

Kajaanin Kylmänkadun ympäristöön suunnitellusta tutkimuksesta järjestetään yleisötilaisuus 9. maaliskuuta kello 17.30 Kajaanin kaupungintalon valtuustosalissa. Asukkaiden mahdolliset tiedot kyllästämötoiminnasta ovat arvokasta taustatietoa tutkimusten suunnittelussa.

– Suurin osa ilmakuvissa näkyvistä kasoista on varastokasoja, joten olisi hyödyllistä, jos ihmiset muistavat, missä käsittelytyötä on varsinaisesti tehty ja missä varsinainen kyllästämö on ollut. Kaipaamme myös muita havaintoja toiminnasta, Laatikainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme