Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Opetusministeri Li Andersson: "Jos on flunssaoireita, ei pidä tulla kouluun tai töihin" – jo yli 700 määrätty pois koulusta koronaviruksen takia

Viranomaisten asettama karanteeni vaikuttaa ainakin viiden koulun toimintaan eri puolella Suomea.

Li Andersson Opetusministeriössä.
Arkistokuva. Opetusministeri Li Andersson sanoo, että jos on tulossa kipeäksi tai jos on oireita flunssasta, kannattaa jäädä varotoimena kotiin. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kehottaa suomalaisia olemaan menemättä kouluun, päiväkotiin tai töihin, jos on flunssaoireita.

– Myös opettajiin pätee, että jos on flunssaoireita, ei pidä tulla kouluun tai töihin, Andersson kertoo.

Andersson vastasi kysymyksiin maanantaina vierailullaan Akaassa. Andersson vieraili Arvo Ylpön koululla ja Ylpönpihan päiväkodissa.

Kotiin jääminen on Anderssonin mukaan käsihygienian rinnalla tärkein asia, minkä kansalainen voi tehdä, jotta koronavirustartunnat eivät leviäisi.

Karanteeneja viidessä oppilaitoksessa

Suomessa on nyt yli 700 oppilasta ja koulujen henkilökuntaan kuuluvaa määrätty pois koulusta koronaviruksen aiheuttamien virallisten toimien takia.

500 oppilaan Kangasalan Pitkäjärven koulu on suljettu tämän viikon opettajan koronavirustartunnan takia. Lisäksi koulun 90 oppilasta ja osa henkilökuntaa on altistumisen takia karanteenissa.

Maanantaina kerrottiin, että tartunta on tullut Forssan seudulla toimivan Wahren-opiston opettajalle. Yhteensä altistuneita opiskelijoita on 31 henkilöä.

Li Andersson
Li Andersson vieraili Akaassa maanantaina. Kuva: Antti Eintola / Yle

Sunnuntaina asetettiin Lauttasaaren ala-asteen kahden luokan oppilaat ja henkilökuntaa koronaviruskaranteeniin. Yhteensä karanteenissa on noin 60 ihmistä.

Lisäksi Pirkanmaalla kaksi Tampereen yliopiston opiskelijaa on eristyksissä Pohjois-Italiasta saadun tartunnan takia. Vajaat 20 opiskelijaa on karanteenissa altistumisen takia.

Helsingin Viikin koulun neljä alakoulun luokkaa opettajineen määrättiin viime viikolla kahden viikon karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Sairastuneella lapsella arvioitiin olleen noin 130 lähikontaktia helsinkiläisessä Viikin normaalikoulussa ja paikallisessa jalkapallojoukkueessa. He ovat karanteenissa.

Matkoja vältetään

Opetusministeri Li Andersson pitää tilannetta valitettavana oppilaiden kannalta. Kuntien tulee ministerin mukaan noudattaa terveysviranomaisten määräyksiä ja pitää omat varautumissuunnitelmat ajantasalla. Hallitus seuraa tilannetta Anderssonin mukaan koko ajan.

Kouluissa on paljon ihmisiä tiiviisti, joten tartunnat voivat edetä nopeasti.

Koronavirus vaikuttaa myös muuten koululaisten elämään.

Tampereen kaupunki saattaa perua koululaisten ja opiskelijoiden ulkomaan matkat tältä keväältä. Kaupungin johtoryhmä linjaa matkustussuosituksia huomenna. Lukio-opetuksen johtaja Jorma Suonio kertoo, että esimerkiksi Tampereen klassillisen lukion opiskelijoiden matka Tsekin ystäväkouluun huhtikuun alussa saattaa peruuntua tai lykkääntyä.

Suomalaiskaupungeista Helsinki on tehnyt aiemmin linjauksen välttää koululaisten matkoja ulkomaille.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Voit kommentoida juttua 9.3. klo 22. asti.

Suosittelemme