Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kiina haluaa Suomessa olevat urheilijansa takaisin kotiin koronavirustartuntojen välttämiseksi – Mika Kojonkoski taistelee pitääkseen urheilijansa Kuopiossa

Mika Kojonkosken mukaan Kiinan urheilujohto haluaa, että kiinalaisurheilijat palaisivat kotimaahansa koronavirustartuntojen välttämiseksi.

Mika Kojonkoski valmentaa kiinalaisia mäkihyppääjiä kotikaupungissaan Kuopiossa.
Mika Kojonkoski valmentaa kiinalaisia mäkihyppääjiä kotikaupungissaan Kuopiossa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan Wuhanista maailmalle levinnyt koronavirus on ollut viime kuukaudet päivänpolttava puheenaihe. Sitä se on ollut myös mäkihyppyluotsi Mika Kojonkoskelle, joka pyrkii koulimaan pienestä kiinalaisjoukosta olympiatason mäkihyppääjiä reilussa kolmessa vuodessa.

Marraskuussa 2018 alkaneen projektin pääkallopaikkana toimii Kojonkosken kotikaupunki Kuopio, ja harjoitusringissä on vielä mukana kaikkiaan 21 kiinalaisurheilijaa.

Tammikuun lopulta alkaen Kojonkoskella, 56, on kuitenkin riittänyt mäkihypyn ulkopuolisia haasteita, sillä kiinalaisviranomaiset haluavat urheilijoidensa palaavan Kiinaan. Kojonkosken mukaan ohjeistus koskee ainakin kaikkia maailmalla olevia kiinalaisurheilijoita, jotka kuuluvat vuoden 2022 Pekingin talviolympiakisoihin tähtääviin hankkeisiin.

– Juuri tällä hetkellä Kiinan valtiojohtoisella urheilujärjestelmällä on ajatus, että kaikki sen Euroopassa ja muualla maailmassa toimivat joukkueet pitäisi saada takaisin Kiinaan mahdollisimman nopeasti. Heidän mukaansa Kiinassa epidemia on hallussa toisin kuin muualla, Kojonkoski kertoo Yle Urheilulle.

Kojonkosken mukaan ensimmäiset ohjeistukset paluusta Kiinaan tulivat tammikuun lopulla. Sen jälkeen aihe on ollut pöydällä päivittäin. Kojonkoski ei ole kuitenkaan taipunut kiinalaisten työnantajiensa tahtoon harjoitusoloihin vedoten.

– Tähän vääntöön on mennyt tosi paljon energiaa. On jatkuvasti keskusteluja, mitä pitäisi tehdä ja minne mennä. Yksi tytöistämme on tällä hetkellä hakemassa kansainvälistä passia ja siihen liittyvää viisumia Kiinassa, mutta matkustusluvan saaminen on todella hankalaa.

– Tiedän, että naisten ja miesten mäkimaajoukkueet menivät takaisin Kiinaan 7. maaliskuuta. Niin on tehnyt myös suurin osa Euroopassa oleskelevista muiden lajien kiinalaisjoukkueista. Me olemme pystyneet vielä pitämään urheilijat Kuopiossa, ja tarkoitus olisi jatkaa näin maaliskuun loppuun saakka, koska juuri tämä aika on meille parasta talvisesonkia, Kojonkoski kertoo.

Nuorten MM-kisoissa viisi hyppääjää

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Kuopioon palasi viisi Kojonkosken harjoitusryhmän urheilijaa, jotka kilpailivat viime viikolla Saksan Oberwiesenthalissa käydyissä nuorten MM-hiihdoissa. Naisten mäkihypyssä Fangyu Zhou ylsi parhaana kiinalaisena 16:nneksi, mutta hän kuuluu itävaltalaisen Heinz Kuttinin valmentamaan maajoukkueeseen.

Kiina suoltaa rahaa mäkihyppyyn, jossa se toivoo menestyvänsä vuoden 2022 Pekingin talviolympiakisoissa.
Kiina suoltaa rahaa mäkihyppyyn, jossa se toivoo menestyvänsä vuoden 2022 Pekingin talviolympiakisoissa. Kuva: Rex Features / All Over Press

Kojonkosken kiinalaisista Liangyao Wang oli parhaana naisten kisan 36:s. Wang jäi toisen kierroksen paikasta noin kolme metriä.

– Vuoden harjoittelun jälkeen oli tärkeää, että urheilijani pääsivät jo kokeilemaan tuollaisia kisoja, Kojonkoski sanoo.

Wang löi muun muassa Julia Tervahaltialan, joka jäi parhaana suomalalaisnaisena sijalle 42.

Jatko epäselvä

Kojonkosken suunnitelmana oli palata kiinalaishyppääjiensä kanssa Pekingiin huhtikuussa, mutta toistaiseksi suunnitelmat ovat jäissä. Kysymykseen, miltä ajatus Kiinaan lähtemisestä tuntuu, Kojonkoski vastaa diplomaattisesti.

– Olemme normaalia isompien asioiden äärellä. Kuka meistä tietää, mikä tilanne on oikeasti tällä hetkellä tai seuraavalla viikolla. Pitää olla aika herkkä ja älykäs. Meille kiinalaiset ovat antaneet kuvan, että heillä on homma hallussa. Heidän mukaansa ihmiset palaavat töihin ja kouluihin, koska tartunnan voimakas leviäminen olisi saatu hallintaan.

– Olemme uuden edessä. Emme tiedä, mitä tapahtuu ja miten asemoimme valmennuksemme siihen.

Kuten jo hankkeen alussa, varmaa on edelleen vain yksi asia: aika on luksus, jota Kojonkoskella ei ole hukattavaksi.

– Projektimme ei pysty tekemään hirveästi kompromisseja. Tietysti isot asiat tulevat ensin, mutta jos menetämme kuukausia hyppyharjoittelusta, olemme isoissa vaikeuksissa.

Millaisena tämä koronaviruksen aiheuttama tapahtumasarja näyttäytyy sinun silmissäsi?

– Kysymys on vakavasta asiasta. Italiassa ei ehkä osattu ottaa tilannetta kovin vakavasti, ja nyt tilanne vaikuttaa levinneen hieman käsiin. Uskon THL:n (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos) ohjeistukseen ja suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän kykyyn reagoida muutoksiin. Suhtaudun asiaan rauhallisesti maalaisjärjellä, mutta asian vaatimalla vakavuudella, Kojonkoski sanoo.

Lue myös:

Alppihiihdon maailmancup lasketaan Sloveniassa koronaviruksen takia tyhjille katsomoille – Mestarien liigassa ja monissa eurooppalaisissa jalkapallosarjoissa pelataan ilman yleisöä

Suomalaispelaaja lähti Italiasta maajoukkueen mukaan, kun koronavirus keskeytti sarjapelit – Jukka Kytölä kertoo, miten arki muuttui: "Siellä on ollut poikkeustila päällä"

Huuhkajien maaliskuun vierasottelut pelataan koronaviruksen pelossa ilman yleisöä – toinen ottelu siirtyy Pariisiin

Kojonkosken kiinalaishyppääjät paahtavat pian ohituskaistaa suomalaisten ohi – seuroissa vaaditaan toimia lajin pelastamiseksi: "Muussa tapauksessa ei näytä hyvältä"

Suosittelemme