Helsingfors Skridskoklubb tiedotti maanantaina, että asiattomaan käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen saa palata valmennustyöhönsä.
Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Penttisen tammikuussa vuoden kilpailukieltoon, joka on ankarin mahdollinen. HSK:n päätös ei vaikuta Suomen Taitoluisteluliiton asettamaan kilpailukieltoon.
Yle Urheilu kertoi tammikuussa laajassa jutussa valmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta.
Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio kommentoi tiistaina Yle Urheilulle Penttisen ja HSK:n päätöstä.
Mitä vaihtoehtoja liitolla on reagoida HSK:n päätökseen antaa Mirjami Penttisen palata takaisin työhönsä?
– Kuten eilen tiedotteessamme totesimme, harkitsemme nyt jatkotoimenpiteitä. Vakavimmillaan nämä toimenpiteet voivat johtaa seuran erottamiseen Suomen Taitoluisteluliitosta, Raitio kommentoi.
Kuka toimenpiteistä päättää ja koska?
– Jatkotoimenpiteet ovat meillä käsittelyssä 24. maaliskuuta meidän liittohallituksen kokouksessa. Kokouksen jälkeen kerromme luonnollisesti, mitä kokouksessa on päätetty. En ota vielä kantaa siihen, millaisia toimenpiteitä lähdemme tekemään.
Mitä tarkoittaa käytännössä, jos seura päätetään erottaa liitosta?
– Ilman, että spekuloin tätä tilannetta HSK:n osalta, niin yleisellä tasolla voin todeta, että mikäli seura ei ole Suomen Taitoluisteluliiton jäsen, seura ei voi osallistu liiton toimintaan tai kilpailutoimintaan.
– Seura ei voi osallistua sellaiseen kilpailuihin, jotka Taitoluisteluliitto järjestää tai ovat liiton alaista kilpailutoimintaa. Myöskään seura ei voi osallistua sellaisiin kilpailuihin, joihin Taitoluisteluliitto ilmoittaa liiton alaisessa toiminnassa olevia urheilijoita.
Vaikuttaako erottaminen tukiin?
– Taitoluisteluliitto ei sinällään tue seuroja kuin erillisprjojektien kautta. Maajoukkuetoimintaa on tuettu, mikäli kyseessä on ollut maajoukkueurheilijoita tai maajoukkuejoukkueita. Taitoluisteluliitolla ei ole olemassa mitään yleistä tukea, joka jaettaisiin kaikille jäsenseuroille.
Voiko liitto evätä esimerkiksi yksittäisenä tekona Team Uniquen osallistumisen MM-kisoihin?
– Korostan edelleen sitä, että ei mennä asioiden edelle. Mutta jos joku seura ei olisi Taitoluisteluliiton jäsen, niin tällainen seura tai sen joukkue ei voi olla luonnollisesti liiton lähettämänä missään kansainvälisissä kisoissa tai arvokilpailuissa.
Mitä voidaan tehdä, kun yksittäinen seura haastaa urheilun eettisen toiminnan?
– Siinä voidaan tehdä juuri sitä, mitä me nyt teemme – eettiset arvot ja kestävä valmennustyö. Eettisten arvojen mukainen toiminta on aivan keskeinen toimintaedellytys niin Taitoluisteluliitolle kuin kaikille sen jäsenseuroille. Kun toimimme eettisten arvojen ja reilun pelin periaatteiden mukaisesti, niin sillä me lunastamme oikeuden toimia. Puntti ei saa tutista yhtään tämän asian suhteen – näin pitää toimia.
Minkälaista reagointia toivotte olympiakomitealta?
– Me olemme koko ajan tiiviissä yhteydessä olympiakomitean kanssa. Olympiakomitea on ollut meille tuki tässä prosessissa. Me olemme sinne jatkuvasti yhteydessä. Käymme heidän kanssaan erilaisia neuvonpitoja.
Penttisen tapaus on Yle Urheilun tietojen mukaan jakanut HSK:n kahteen leiriin. Toiset kannattavat Penttistä ja toiset vastustavat häntä. Tapauksen vuoksi HSK:hon kuuluneet yksinluistelijat jättävät seuran ja perustavat uuden seuran. Näin HSK on jatkossa pelkästään muodostelmaluisteluseura.
Ylen haastattelemat vanhemmat toivoivat, että liitto voisi tukea rahallisesti muita seuroja, jotta kaikki HSK:sta eronneet luistelivat pystyisivät jatkamaan niissä harrastustaan. Onko tällainen menettely mahdollista?
– Me tässä juuri pohdimme, mitä voisimme tehdä. Taitoluisteluliitolle on tärkeää, että harrastajien määrä voisi kasvaa ja harrastajat voivat olla turvallisesti mukana tässä lajissa. Täällä pääkaupunkiseudulla jääaika on erityisesti sellainen asia, mistä kamppaillaan. Nyt täytyy toivoa, että jääaikaa löytyy kaikille, seurasta riippumatta, niille, jotka jatkavat lajin parissa. Erityisesti tässä tilanteessa, jos joku ei halua jatkaa HSK:ssa.
– Liitolla ei ole sinänsä päätäntävaltaa jääaikojen suhteen, mutta me voimme olla mukana niissä keskusteluissa, (kun jääaikaa jaetaan). Toivon, että löytyy sellaisia ratkaisuja, että kaikki halukkaat pääsevät jatkamaan lajin parissa. Täytyy myöntää, että tässä vaiheessa ei ole olemassa mitään valmista reseptiä.
Lue myös: