Hyppää sisältöön

13-vuotias sulkapallon superlupaus leikittelee aikuisten miespelaajien kustannuksella – “Tuntuu vähän kivalta, kun he vaan juoksevat siellä"

Alle 15-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittanut Nella Nyqvist on poikkeuksellinen sulkapallolahjakkuus.

Kuva: Yle/Esa Fills

Helsingin Ruskeasuon palloiluhallilla on helmikuisena iltana täysi tohina päällä. Käynnissä on sulkapalloseura HBC:n harjoitukset. Yhdellä kentistä pallon perässä pomppii mies, jonka paita on hiestä märkänä. Toisella puolella verkkoa palloa iskee kiireettömän ja helpon oloisesti 13-vuotias Nella Nyqvist. Hänen otsallaan ei hikipisaroita juuri näy.

"Liian hidas!" Nyqvist huudahtaa, kun pallo putoaa lattiaan vastustajan kenttäpuoliskolla.

Sulkapalloperheessä kasvaneelle Nyqvistille ei muutamaan vuoteen ole löytynyt minkäänlaista vastusta omasta sarjastaan. Kotimaan kisoissa hän ei ole kisannut aikoihin omassa luokassaan, koska jälki olisi todella rumaa.

Siksi vastassa on joko vanhempia naispelaajia tai miehiä, niin harjoituksissa kuin kilpakentillä. Hiljattain pelatuissa Oulun Tähtikisoissa Nyqvist suorastaan leikitteli turnausvoittoon miesten B-sarjassa. Samana päivänä tuli mestaruus myös miesten nelinpelissä, jossa nuori tyttöjuniori pelasi yhdessä isänsä, Ilkka Nyqvistin kanssa.

– Harjoituksissa pelaan vanhempia tyttöjä ja myös miehiä vastaan. Miehistä saa hyvää harjoitusvastusta. Tuntuu vähän kivalta, kun he vaan juoksevat siellä ja minä lyön kenttään jääviä lyöntejä, Nella Nyqvist ja hymyilee.

Kuva: Yle/Esa Fills

Kovin näyttö superlupauksen kyvyistä tuli helmikuussa, kun Nyqvist voitti kultaa Ranskassa pelatuissa alle 15-vuotiaiden EM-kisoissa.

– Tiesin, että olen treenannut hyvin ja minun pitäisi pärjätä. En kuitenkaan uskonut, että voitan mestaruuden. Se tuli vähän, että "oho, en tiennytkään että olen näin hyvä". Ei sitä ensin tajunnut, ettei Euroopassa omassa ikäluokassa ole ketään parempaa kuin minä. Se tuntuu aika hienolta!

"Todella poikkeuksellinen lahjakkuus"

Kymmenen kertaa viikossa harjoittelevaa Nyqvistiä ohjaa seuraharjoituksissa omat vanhemmat. Ilkka Nyqvist ja Saara Hynninen ovat molemmat entisiä SM-tason kärkipelaajia. Turnauksissa valmennusvastuun kantaa Mathilda Lindholm, joka on itsekin aktiivipelaaja sekä moninkertainen Suomen mestari.

Naisten kaksinpelin Suomen rankingissa kahdeksantena oleva Nyqvist on Lindholmin mukaan pelillisesti jo sillä tasolla, että hän voisi kamppailla voitosta jopa Suomen ykköspelaajaa Airi Mikkelää vastaan.

– Nella voi haastaa kaikki jo nyt. Hän on voittanut muutaman naispelaajan, joka on häntä rankingissa edellä. Mikkelää vastaan hän ei ole pelannut, mutta uskon, että Airi joutuisi koville ja siitä tulisi kunnon peli, Lindholm uskoo.

Kuva: Yle/Esa Fills

Mikkelän ja muiden Suomen kärkipelaajien kanssa Nyqvist ei juurikaan ole päässyt pallottelemaan, sillä hänellä ei nuoren ikänsä takia ole vielä ollut asiaa maajoukkueen harjoitusrinkiin. Se saattaa kohta muuttua, kun Nyqvistin vanhemmat ja sulkapalloliiton edustajat istuvat samaan pöytään keskustelemaan nuoren lupauksen tulevaisuudesta.

Taidoista maajoukkuekutsu ei ole kiinni.

– Nella on todella poikkeuksellinen lahjakkuus Suomen mittakaavassa. En näe kattoa sille, kuinka korkealle hän voi kehittyä, maajoukkueen päävalmentaja Anu Nieminen povaa.

Maaliskuun lopussa 14 vuotta täyttävän Nyqvistin vanhemmat ovat jo jonkin aikaa toivoneet maajoukkueporttien aukeamista.

– Se on erittäin tärkeää, ja olisi ollut jo pitkään, että Nella pääsisi maajoukkueen toimintaan mukaan. Kulttuuri on ihan erilainen maajoukkueharjoituksissa kuin mitä me pystymme luomaan omissa seuraharjoituksissa, Ilkka Nyqvist sanoo.

"En tiedä palaako tyttö loppuun jossain vaiheessa"

Vanhemmat kertovat haluavansa antaa tyttärelleen mahdollisimman hyvät työkalut menestykseen. Suomesta maailman huipulle ponnistaminen vaatii kuitenkin hurjan määrän töitä.

Isä Nyqvist kertoo, että omalta sulkapallouralta selvisi lähinnä se, miten huipulle ei päästä. Kun tyttären kanssa haetaan menestystä, töitä on tehtävä enemmän ja paremmin.

– Töitä on tehtävä ja paljon. En tiedä palaako tyttö loppuun jossain vaiheessa, Ilkka Nyqvist sanoo.

– Olimme kesällä kuukauden treenaamassa Kiinassa. Siellä tämän ikäiset lapset harjoittelevat jo kahdeksan tuntia päivässä. Siihen ei millään päästä Suomessa, mutta jotenkin tehostamalla harjoituksia ja tekemällä niitä mahdollisimman hyvin, yritämme taistella lajissa vallitsevaa Aasian mahtia vastaan.

Kuva: Yle/Esa Fills

Isä-Nyqvist sanoo tiedostavansa loppuunpalamisen riskin, mutta myöntää, että tyttären sulkapallouran tyssääminen olisi paha pettymys. Hän korostaa silti, että tyttärellä on vapaus päättää omista asioistaan.

– Tyttö päättää itse. Tietenkin kannustamme ja yritämme äidin kanssa loppuun asti pitää liekkiä yllä. Mutta jos homma ei lähde itsestä, tätä on ihan turha tehdä.

Tällä hetkellä sulkapalloon kyllästymisen vaara vaikuttaa kuitenkin kaukaiselta. Tarmoa löytyy ja unelmat elävät vahvasti. Samalla Nella Nyqvist tiedostaa, että matka on vasta aluillaan.

– Olen haaveillut siitä, että minusta tulisi isona todella hyvä pelaaja. Maailmanmestariksikin voisi päästä, mutta sinne on vähän matkaa. Uskon, että on mahdollista, että voin isona pärjätä kaikista isoimmissa turnauksissa, Nyqvist sanoo.

Vaikka Nyqvistin perheessä puhutaankin sulkapallosta miltei taukoamatta, niin aikuisten MM-kisat ja olympialaiset eivät ihan vielä kuulu ajankohtaisiin aiheisiin. Tavoitteita on kuitenkin jo asetettu, sitä ei isä kiistä.

– Olympialaiset ovat ilman muuta täyttä realismia. Sinne pääsee vain sillä, että pistää rahaa likoon ja kiertää kisoja. Toistaiseksi olympialaisiin ei ole Suomesta menty menestymään, sinne on menty osallistumaan, Ilkka Nyqvist puuskahtaa.

– Tavoite on maailman huipulla. Toki 13-vuotias on niin nuori, että ei pysty yhtään sanomaan, missä olemme esimerkiksi viiden vuoden kuluttua. Mutta tällä hetkellä tie näyttää aika ruusuiselta.

Lue myös:

Sulkapallon maailmanlistan ykkönen loukkaantui ihmishengen vaatineessa kolarissa

Entinen maailmanmestari selvisi toisen kerran urallaan dopingsyytöksistä, saa kisata Tokion olympialaisissa – söi pilaantunutta lihaa

Suosittelemme sinulle