Hyppää sisältöön

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailu hurmasi tornionlaaksolaiset – opiskelija: "Koko koulu on ollut kaksi viikkoa sekaisin"

Kruununprinsessa Victoriaa ja prinssi Danielia kuvaillaan helposti lähestyttäviksi, mikä ei vähennä arvovierailun erityisyyttä.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailulla Ruotsin Pellossa.
Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ihastuttivat tornionlaaksolaisia maanläheisyydellään. Suomen ja Ruotsin lippuja heiluttaneet Pellon Älvstrandin esikoululaiset puolestaan hurmasivat kruununprinsessaparin. Kuva: Mia Sivula / Yle
Antti Heikinmatti,
Mia Sivula

Pienessä Juoksengin kylässä Ruotsin Tornionlaaksossa elettiin tiistaina jännittäviä hetkiä. Nuoret kyläkauppiaat Anna-Maria Modig ja Anna Jaako valmistautuivat ottamaan vastaan ainutlaatuiset arvovieraat, kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin.

Ennen vierailua kauppiaskaksikko on pohtinut kruununprinsessaparille annettavia lahjoja, puheenaiheita ja mitä vieraille kyläkaupassa esitellään.

Kruununprinsessa Victoria Ruotsin Pellossa.
Vierailun aikataulu venyi, niin että ohjelmaa jouduttiin karsimaan. Kuva: Mia Sivula / Yle

– Haluamme näyttää kruununprinsessaparille ihan tätä meidän arkea: minkälaista elämä täällä pienessä ja harvaan asutussa kylässä on. Se on kuitenkin vähän erilaista kuin kaupungissa, sanoo Anna Jaako.

Pari tuntia ennen vierailua tunnelma kyläkaupassa oli vielä tavallisen seesteinen – toistaiseksi.

– Kyllä varmasti vielä ehtii jännittääkin, mutta aika hyvin menee vielä tässä kohtaa.

Rautilas Livs -kyläkaupan yrittäjät Anna-Maria Modig ja Anna Jaako odottavat jo jännittyneinä kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailua.
Juoksenkilaisen Rautilas Livs -kyläkaupan yrittäjät Anna-Maria Modig ja Anna Jaako aikovat lahjoittaa kruununprinsessalle poronlihaa kotiin Tukholmaan vietäväksi. Kuva: Mia Sivula / Yle

Vierailu sekoitti koulun ja kylän

Tornionlaakson vierailullaan kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel tutustuivat muun muassa Ruotsin ainoaan suutarikoulutukseen Utbildning Nordissa Ruotsin Ylitorniolla.

– Koko koulu ja koko Hedenäsetin kylä on ollut kaksi viikkoa sekaisin tämän vierailun takia, naurahtaa suutariopiskelija Piia Saarinen.

Itse vierailu oli kuitenkin mukava ja yllättävän maanläheinen tapahtuma.

Kruununprinsessa Victoria Ruotsin Pellossa.
Pellolaislapset ihastuttivat kruununprinsessa Victoriaa Suomen ja Ruotsin pienoislippuineen. Kuva: Mia Sivula / Yle

– Se yllätti, että kuninkaallisia pääsi noinkin lähelle. Tunnelma oli oikein kiva ja he vaikuttivat ihan maanläheisiltä ihmisiltä, Saarinen kehuu.

"Olisipa Suomessakin"

Ruotsin Pellossa kuninkaallisten vierailukohteena oli yhdistetty vanhainkoti-esikoulu-terveyskeskus-ravintola Älvstranden. Suomen puolelta Pellosta kruunupäitä katsomaan olivat saapuneet Aatos ja Helena Keskitalo lapsineen ja lapsenlapsineen.

Eeron perhe Pellosta katsomassa Ruotsin kuninkaallisia Ruotsin Pellossa.
Sari Eero (vas.), Aatos ja Helena Keskitalo toivat Eelis Eeron, Ellenin ja vaunuissa nukkuvan Erinin seuraamaan kuninkaallista vierailua. Kuva: Mia Sivula / Yle

Kilometrin matka joen yli jäätä pitkin taittui rattailla ja potkurilla mukana tytär Sari Eero ja hänen lapsensa Eelis, Ellen ja Erin.Vierailukohteena ollut monitoimitalo ihastutti melkein kruununprinsessaparia enemmän.

– Olisipa hienoa, että samanlainen palvelutalo olisi Suomessakin. Täällä on esikoululaiset lapset ja vanhukset samoissa tiloissa.

Älvstranden-monitoimitalon esikoululaiset vastaanottamassa kruununprinsessaparia
Älvstrandenin esikoulun oppilaille kuninkaallinen vierailu oli varmasti kevättalven kohokohta – henkilökunnasta puhumattakaan. Kuva: Mia Sivula / Yle

Pienten esikoululaisten tervetulotoivotus ihastutti silminnähden myös kruununprinsessaparia. Lapset ottivat Victorian ja Danielin seurueen vastaan pieniä Suomen ja Ruotsin lippuja heiluttaen.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailulla Ruotsin Pellossa.
Victorian ja Danielin kiireisen maakuntamatkan ohjelmassa oli monta stoppia pitkin Tornionlaaksoa. Kuva: Mia Sivula / Yle

Rojaltivastaava on diplomaatin tehtävä

Kuninkaallisten vierailua seuraa tarkasti myös tornionlaaksolainen vapaamuotoinen seura Vistot nakut ja kolot knapsut, jolla on rojalti- eli kuninkaallisvastaavakin, Ingrid eli Helena Koberg-Hietanen. Hän kuvailee tehtäväänsä eräänlaiseksi diplomaatin hommaksi.

– Olen aina ollut rojalisti. Meidän rojaltivastaavien työnä on lähentää tavallista kansaa ja kuninkaallisia. Punainen lanka on kertoa, että kuninkaalliset tekevät hyvää työtä eikä se ole kovin helppoa olla kuninkaallinen tänä päivänä.

Vistot nakut ja Kolot knapsut -ryhmän rojaltivastaava Ingrid alias Helena Koberg-Hietanen.
Rojaltivastaava Helena Koberg-Hietasella on mukanaan Meänmaan lippu, koska Victoria on myös Meänmaan eli Tornionlaakson kruununprinsessa. Kuva: Mia Sivula / Yle

Koberg-Hietasen mielestä kuninkaalliset ovat ilon sanansaattajia. Pieni harmituksen aihekin kuitenkin mahtui kuninkaalliseen päivään.

– Olin vähän pettynyt tielaitoksen hommaan, kun tie oli kuin repulla vedetty. Victorian ja Danielin reissu oli ainakin tunnin myöhässä. Itsekin meinasin ajaa ojaan, oli kyllä kauhea tie, Koberg-Hietanen moitiskelee.

10.3. kello 17.56 Korjattu Anna Jaakon sitaattia.

Lue myös:

Prinsessa Victoria ja prinssi Daniel kulkevat tiistain Tornionjokivarressa – kruununprinsessaparin voi tavata iltapäivällä Napapiirillä

Suosittelemme sinulle