Hyppää sisältöön

Luokkaretkeläisten matkarahat uhkaavat koronan takia mennä kankkulan kaivoon – korvauksia todella vaikea saada

Huvipuistot muistuttavat, että pääsyliput voi hankkia vaikka vasta retkipäivänä.

Musiikkiopiston puhallinorkesteri harjoittelee
Monet koulut ja harrastusporukat ovat ahertaneet kuukausia, jotta odotettu matka toteutuisi. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Petri Kivimäki

Lappeenrannassa paikallisen musiikkipiston puhallinorkesterin toukokuusta piti tulla ikimuistoinen. Edessä olisi kauan suunniteltu ja valmisteltu matka Pohjois-Italiaan Triuggioon.

40 pääasiassa peruskouluikäistä soittajaa on harjoitellut konserttiohjelmistoa jo viime syksystä lähtien. Orkesterinjohtaja Inka Puhakka on hionut orkesteria yksityiskohtia myöten iskukuntoon, jotta kaikki olisi valmista, kun lentokone vihdoin lähtee parin kuukauden kuluttua kohti Pohjois-Italian Milanoa.

Nyt kaikki on epävarmaa.

– Kyllä tässä harmaita hiuksia on päähän kasvanut, tuskailee Puhakka.

Musiikkiopiston puhallinorkesteri harjoittelee Inka Puhakan johdolla
Lappeenrannan musiikkiopiston puhallinorkesterin matka Italiaan uhkaa peruuntua. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Euroopassa, mutta etenkin Pohjois-Italiassa jylläävä koronavirus on laittanut orkesterinkin pohtimaan matkan toteutumista. Muutama vanhempi on jo ottanut Puhakkaankin yhteyttä ja ehdottanut matkan perumista tai siirtämistä muuhun ajankohtaan.

Jos matkan peruu nyt, saattaa ennakkomaksuna lentoyhtiölle maksettu 3 500 euroa mennä kankkulan kaivoon.

– Harmittaa tietysti ihan hirveästi, jos matka pitää perua. Lapset ovat niin innokkaasti käyneet harjoituksissa ja motivaatio on korkealla, kertoo orkesterinjohtaja Inka Puhakka.

Myös Lappeenrannan Sammonlahden koulun yksi ryhmä on aikeissa lähteä Pohjois-Italian Bergamoon toukokuussa. Rehtori Vesa Raasumaan mukaan matkan kohtalo on nyt kovasti mietinnässä.

Hankala paikka

Saman tuskan kanssa painii tällä hetkellä moni muukin luokkaretkeä tai leirikoulua suunnitteleva koululuokka tai harrastusporukka. Toukokuu on yleisesti juuri luokkaretkien aikaa ja varaukset niitä varten on saatettu tehdä jo kuukausia sitten.

Ongelmalliseksi matkojen perumisen tekee juuri se, että toukokuuhun on vielä kaksi kuukautta aikaa, eikä kukaan tiedä, millainen koronatilanne silloin on. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ei tee ennustuksia kahden kuukauden päähän.

Matkanjärjestäjät noudattavat pääasiassa ulkoministeriön antamia matkustussuosituksia (siirryt toiseen palveluun). Niissä kehotetaan tällä hetkellä välttämään tarpeetonta matkustamista esimerkiksi Italiaan.

Matkustajia lentoasemalla Italiassa.
Lentoyhtiöt ovat jo alkaneet perua lentoja korona-alueille. Kuva Rooman lentokentältä. Kuva: EPA

Jos koululuokka on varannut ulkomaille suuntautuvan matkansa matkatoimiston kautta ja lähtö olisi aivan lähipäivinä, voisi matkan perua koronaan vedoten.

– Jos valmismatkan tai matkapaketin on ostanut matkatoimistosta, silloin matkatoimisto on matkanjärjestäjä. Ja jos ulkoministeriö määrittelee, että maahan ei ole turvallista mennä, niin silloin saa matkatoimistosta rahat takaisin, kertoo matkatoimisto Matka-Miettisen toimitusjohtaja Olli Miettinen.

Mutta jos lähtö on vasta toukokuussa, ei matkaa voi Olli Miettisen mukaan vielä perua koronaviruksen pelossa. Ulkoministeriön suositukset eivät ulotu toukokuulle eivätkä huhtikuullekaan.

– Vasta vähän ennen lähtöpäivää voi perua matkan. Esimerkiksi viikkoa ennen lähtöä voi katsoa, mikä tilanne siinä vaiheessa on, selventää Miettinen.

Varaudu maksamaan

Toukokuulle varatun matkan voi toki perua, mutta silloin joutuu maksamaan peruutuskulut. Ne ovat toimitusjohtaja Olli Miettisen mukaan helposti lähes yhtä suuret kuin koko matkan hinta.

Miettinen muistuttaa, että esimerkiksi luokkaretket ja leirikoulut on yleensä räätälöity monesta osasta. Siihen voivat kuulua muun muassa lennot, majoitus, bussikuljetukset perillä ja erikoisohjelmaa.

– Matkan hinta on tietysti laskettu kaikkien lähtijöiden mukaan. Jos neljäsosa haluaa olla lähtemättä, joutuvat muut maksamaan niidenkin hinnan jotka eivät lähde, sanoo Miettinen.

Myös matkatoimistolla on oikeus peruuttaa matka, jos se katsoo, ettei matkaa pystytä esimerkiksi turvallisuustilanteen vuoksi järjestämään. Silloin matkan ostanut saa luonnollisesti rahansa takaisin.

Entä jos on itse varannut?

Jos ulkomaille suuntautuva luokkaretki on varattu suoraan itse, pitää varautua tutkimaan peruutusehtoja.

Majapaikan voi perua, jos varatessa on ottanut sellaisen majoituksen, johon sisältyy oikeus majoituksen perumiseen. Toisaalta esimerkiksi Pohjois-Italiassa jotkin majapaikat on jo nyt koronan vuoksi suljettu. Silloin maksettu hinta pitäisi pystyä saamaan takaisin, ja yleensä hotellit sitä jo tarjoavatkin.

Lentoyhtiöt puolestaan ovat peruneet lukuisia lentoja koronavirusalueille. Jos lentoa ei ole tai lentoaika muuttuu, saa rahat takaisin.

Alpit
Tiroliinkaan ei nyt ole ulkoministeriön mukaan aiheellista mennä Alppeja katsomaan. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Lentoyhtiöt myös tarjoavat mahdollisuutta siirtää matkustusajankohtaa veloituksetta. Tosin koululuokille tai jalkapallojoukkueille ei aina ole yksinkertaista siirtää matkaa esimerkiksi ensi syksyyn.

Mutta jos lento järjestetään, eikä matkaan halua lähteä, menettää yleensä rahansa. Tosin aina kannattaa yrittää neuvotella lentoyhtiön kanssa. Velvollisuutta rahojen palautukseen lentoyhtiöllä ei ole, ellei varaukseen kuulu peruutusehtoa.

Rahaa jäi yli!

Koululuokille tai harrastusporukoille tulee miettimistä siinä vaiheessa, kun matka päätetään peruuttaa ja osa rahoista on mennyt peruutuskuluihin tai varausmaksuihin.

Vaikka osa kerätyistä rahoista menisi peruutuskuluihin tai maksuihin, voi vanhemmilta tai yrityksiltä kerättyä rahaa helposti jäädä yli.

– Koululuokkien tai harrastusryhmien rahankeräystoiminnassa lähdetään siitä, että rahat pitää käyttää siihen tarkoitukseen, mihin lahjoittajat ovat ne antaneet. Aina tämä ei ole mahdollista. Tällöin rahat pitäisi lähtökohtaisesti palauttaa rahan antajille, vaikka asiasta ei säännöksiä olekaan, kertoo ryhmäpäällikkö Henna Salmi poliisihallituksesta.

Jos rahojen palauttaminen ei ole mahdollista, ne tulisi kuitenkin Henna Salmen mukaan käyttää alkuperäisen käyttötarkoituksen kanssa mahdollisimman samankaltaiseen tarkoitukseen. Koululuokan kohdalla tämä voisi olla vaikka koululuokalle järjestettävä joku muu yhteinen tapahtuma kuin se alun perin suunniteltu matka.

Kotimaan matkoissa kunnat ja kaupungit antavat parhaillaan ohjeita kevään luokkaretkiä ja leirikouluja varten. Esimerkiksi Tampereen kaupunki kielsi eilen tiistaina kaikki koululaisten ulkomaille suuntautuvat matkat. Myöskään ulkomaalaisia vieraita ei oteta kouluissa vastaan.

Lappeenrannassa on tällä hetkellä kielletty matkat vain niihin maihin, joihin ulkoministeriö ei suosittele matkustamista.

Kotimaahan suunnattujen luokkaretkien ja lierikoulujen osalta tilanne elää jatkuvasti.

Älä osta vielä huvipuistolippuja

Lahden lähellä Heinolassa oleva Vierumäen urheilukeskus suhtautuu kevään luokkaretkiaikaan vielä rauhallisesti.

– Seuraamme viranomaisten ohjeita. Tällä hetkellä toimintamme on täysin normaalia, kertoo Vierumäeltä myyntijohtaja Nina Laurikainen.

Pyry maistelemassa Ähtärissä ja lähikunnissa kasvatettua bambua.
Ähtäri Zoo on monen luokkaretken kohteena tänäkin keväänä. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Tampereen Särkänniemen huvipuistosta myyntiryhmän päällikkö Heikki Ihanamäki puolestaan kertoo, että tarvetta peruutuksille ei ole, koska maksu- ja peruutusehdot ovat ryhmille joustavia.

Ihanamäen mukaan ryhmä voi sopia rannekkeiden oston vaikka vasta retkipäivälle, jolloin kuluja ei synny.

Helsingin Linnanmäellä seurataan tarkasti viranomaisohjeistusta koronasta. Viestintäpäällikkö Kiti Friman kertoo, että Linnanmäki avautuu vasta huhtikuun lopulla, eikä ryhmien tarvitse vielä ostaa lippuja.

– Jos viranomaiset edellyttävät, että huvipuisto suljetaan, olemme toki joustavia luokkaretkirannekkeiden palautusten suhteen, kertoo viestintäpäällikkö Kiti Friman.

Luokkaretkeä varten ostetun rannekkeen voi Frimanin mukaan käyttää myös syksyllä.

Myös Ähtärin eläinpuistossa eli Ähtäri Zoossa luokkaretkien sesonkiaika on toukokuussa. Nyt käytössä ovat normaalit peruutusehdot.

Sekä Linnanmäeltä, Särkänniemestä että Ähtäristä kerrotaan, että ainakaan vielä ei ole tullut yhtään luokkaretken peruutusta.

Kuluttaja- ja kilpailuviraston sivuilla on myös laajasti kerrottu (siirryt toiseen palveluun) kuluttajan oikeuksista, jos matka peruuntuu.

Musiikkiopiston puhallinorkesteri harjoittelee
Lappeenrannan musiikkiopiston puhallinorkesteri jatkaa harjoituksia, vaikka matka Italiaan ei tällä kertaa toteutuisikaan. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Matkan siirto edessä

Lappeenrannassa musiikkiopiston puhallinorkesterin kapellimestari Inka Puhakan katse alkaa kääntyä syksyyn.

– Todennäköisesti matka siirtyy, nyt alkaa näyttää siltä.

Edessä on vielä selvittely, saako jo maksetun etumaksun 3 500 euroa takaisin.

Lentoyhtiö myös tarjoaa lentojen siirtämistä veloituksetta syksyyn, joten raha ei menisi ihan hukkaan.

– Tänään on joka tapauksessa ihan normaalisti harjoitukset, kertoo Lappeenrannan musiikkiopiston puhallinorkesterin kapellimestari Inka Puhakka.

Lue seuraavaksi: Koulut peruvat leirikoulujaan ulkomailla koronan takia – kesken matkan kotiin pyydetyt ranskalaislukiolaiset saivat jäädä Seinäjoelle

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta – Yle kertoo, mikä tilanne on juuri nyt

Suosittelemme sinulle