Hyppää sisältöön

Infektioylilääkärin ohje: Jos työskentelet ikäihmisten kanssa, jää kotiin vähäisestäkin flunssan oireesta

Koronataudista Italiassa saatu kokemus osoittaa, että erityisesti ikäihmiset ovat hengenvaarassa.

Emme kättele-lappu ovessa, Koronaviruksen takia.
Kuva: Risto Koskinen / Yle
Vesa Vaarama

Mikä tahansa, pienikin infektio-oire on nyt merkki siitä, että erityisesti ikäihmisten parissa työskentelevän henkilön on syytä jäädä kotiin. Tällaisen ohjeen antaa epidemiasta saadun tuoreen tiedon pohjalta Lapin Keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas.

Italiassa koronaan sairastuneiden keski-ikä on korkea ja myös kuolleisuus on selvästi korkeampi kuin muualla.

– Tauti on hankala nimenomaan yli 70-vuotiaille ja yli 80-vuotiaille. Tässä iäkkäässä ryhmässä se aiheuttaa merkittävää lisäsairastavuutta ja sairaala- ja tehohoidon tarvetta ja myös kuolleisuutta, Lapin Keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Suomessa pyritään rajaamaan hyvin tarkasti viruksen mahdolliset leviämistiet. Hoitohenkilökunnalla on iso vastuu leviämisen estämisessä, ja nyt näyttää vastuu kasvavan erityisesti ikäihmisten kanssa työskentelevillä.

– Yksi tärkeä keino on, että estämme taudin leviämisen ikäihmisiin. Siinä korostuu erityisesti niiden henkilöiden vastuu, jotka toimivat iäkkäiden kanssa, Broas sanoo.

Suomessa kaikissa toistaiseksi havaituissa koronatartunnoissa on kytkentä ulkomaille. Sairastunut on joko itse käynyt ulkomailla tai ollut tekemisissä ulkomailla sairastuneen kanssa.

– Meillähän ei ole todettu tällä hetkellä sisäisiä koronatartuntoja, mutta nyt on hyvä muistuttaa, että oli mikä tahansa infektio-oireisto, niin silloin tulee pysyä kotona.

– Eli jos henkilö, joka työskentelee iäkkäiden kanssa palvelutalossa, sairaalassa, kotisairaanhoidossa ynnä muuta, sairastuu lieväänkin nuhakuumeeseen, niin hänen ei tulisi silloin olla töissä. Joko hän on poissa töistä omalla ilmoituksella tai sitten työterveyshuollon kautta, miten on sovittu infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Suosittelemme sinulle