1
Pystyykö kukaan lyömään Mercedestä? Moottoritilanne mietityttää
F1-sarjan tulevaan kauteen lähdetään kutkuttavista asetelmista, koska spekulaatioissa on puhuttu peräti jopa neljästä mestariehdokkaasta. Mercedeksen Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas sekä Red Bullin ja Ferrarin nuoret tähdet Max Verstappen ja Charles Leclerc on nostettu esiin. Eikä luonnollisesti nelinkertaista mestaria Sebastian Vetteliäkään voi unohtaa, vaikka viime kausi olikin saksalaiselle vaikea Ferrarin ratissa.
Hallitseva mestari Lewis Hamilton totesi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että odottaa tiukinta kautta koskaan. Hamilton perusteli väitettä sillä, että jättimäisiä sääntömullistuksia ei ole nähty kuuteen kauteen. Kilpailija ovat saaneet siis kenties kuusi kertaa peräkkäin mestaruutta juhlineen Mercedeksen etua kiinni. Jokainen talli joutuu myös tällä kaudella samalla valmistautumaan jo ensi kauteen, kun F1-sarjan säännöt mullistuvat pitkästä aikaa todella paljon.
Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskookin, että kaudesta tulee tällä perusteella tasaisempi. Hänen mielestään esimerkiksi Red Bull tulee olemaan kovempi vastus Mercedekselle kuin viime kaudella. Tiimi on tuntunut löytävän vihdoin hyvän moottorin yhteistyössä Hondan kanssa. Sitä ennen Hondalla oli ollut ongelmia McLarenin kanssa.
– On uskomatonta, miten tallikulttuurin muuttuminen vaikutti Hondan kehittymiseen voittajamoottoriksi yhdessä kaudessa. Se oli jotain ihan käsittämätöntä. Siinä Red Bullilla täytyy olla isot vaikutukset, Mildh sanoo.
Moottorit ovat puhuttaneet myös Mercedeksen puolella. Mercedeksen asiakastalli Williamsilla moottorit paukkuivat testeissä ja myös Bottaksella sekä Hamiltonilla oli omat ongelmansa. Mildh ei kuitenkaan usko, että tällä asialla olisi vaikutusta Mercedeksen F1-tiimin kauteen. Hopeanuolet ovat yhä asiantuntijan ykkössuosikki.
– Ei ole sama asia, että Williamsilla ja Mercedeksellä on ongelma. Yleensä ongelmat perustuvat ja johtuvat siitä, että oheislaitteet eivät toimi kunnolla, Mildh sanoo.
– Mercedeksen auto toimi paketista heti. Näki, että se meni kovaa. Ei ollut mitään ongelmia. Tuollaisen alun jälkeen voi käyttää testiaikaa erilaisten asioiden testaamiseen. Se on riski, mutta sillä tavalla voi tehdä. Uskon, että Mercedes pystyi lopulta vetämään testiohjelmansa suunnitellusti.
Mildh pitää suomalaistähti Bottaksen mahdollisuuksia voittaa maailmanmestaruus parempana kuin koskaan aiemmin.
Lue lisää:
2
Ferrarin viime kauden temput yhä hämmentävät
Ferrari puolestaan hämmensi pakkaa Barcelonan testeissä. Vuosi sitten Ferrari säväytti testeissä, mutta sitten koko alkukauden kisoissa Mercedes oli ykkönen. Nyt testeissä Mercedes puolestaan näytti olevan huippuiskussa, mutta Ferrari ei. Italialaistallin tiimipäällikkö Mattia Binotto valitteli, että auto on tällä hetkellä liian hidas. Ferrari ei ole Binoton mielestä voittava auto kauden avauksessa Australiassa.
Puheet herättivät kysymyksen siitä, pelaako Ferrari vain mediapeliä ja räväyttää viime vuoden Mercedeksen tapaan Australiassa.
– Ferrari on F1-varikon poliittisin talli. Sidosryhmiä on paljon ja heillä on paljon vaikutusvaltaa tallin toimintaan. Niitä pitää tyydyttää. Viime vuonna ehkä pyrittiin nostattamaan huumaa heitä varten. Sitten Ferrari floppasi. Voi olla, että siitä oppineena Ferrari lähtee kauteen matalin odotuksin. Mutta ei se Ferrarin auto näytä olevan testien perusteella mikään huonokaan, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh sanoo.
Ferrarin kohdalla on myrskynyt myös kulisseissa, kun kansainvälinen autourheiluliitto FIA julkaisi viime viikolla hämärän selvityksen viime kauden Ferrarin voimanlähteistä. Siinä ei kerrottu muuta kuin se, että Ferrarin kanssa on päästy sopuun tutkinnan tuloksista. Loppukaudesta spekuloitiin, miten ihmeessä Ferrarin huippunopeudet olivat muita kovempia. Ferrarin epäiltiin kiertäneen sääntöä, joka määritti polttoaineen määrää moottorissa.
Seitsemän tallia eli kaikki muut paitsi Ferrari ja sen asiakastallit Alfa Romeo sekä Haas julkaisivatkin FIA:n salamyhkäisen tiedotteen jälkeen poikkeuksellisen kannanoton, jossa vaativat FIA:lta avoimuutta. Tämän jälkeen FIA kertoi jättäneensä Ferrari-tutkimukset kesken, koska asia oli monimutkainen ja vaikeasti todistettavissa.
– Tämä on naurettava tilanne FIA:n kohdalta, jos he eivät pysty määrittelemään rikkomusta. Ongelma on se, että asioita ei voi avata muille. En tiedä, kuinka avoimet asiakirjat ovat. Mutta veikkaan, että näissä tilanteissa kuvia ja piirustuksia ei jaeta muille talleille, Mildh sanoo.
Asiantuntija Mildh muistuttaa kuitenkin kohun keskellä lähtökohdasta, että Ferrarilla on ollut jo pidempään erikoisasema sarjassa.
– Sitä tallit eivät voi sietää. Ferrari on käyttänyt valtaansa niin, että F1 on Ferrari ja Ferrari on F1. Merkin markkina-arvo on niin kova sarjalle, että Bernie Ecclestonen aikana talli on voinut käyttää tätä edukseen. Nyt asiat tietysti muuttuvat, Mildh sanoo ja viittaa kauden 2021 mullistuksiin muun muassa rahanjaon suhteen.
Mildh uskoo, että aiheesta voi syntyä jälkipyykkiä tämänkin kauden alussa.
– Totta kai tämä aiheuttaa skismaa ja tämä on myös kilpailu. Jos Ferrarille voidaan nyt tehdä poliittista hallaa, sitä halutaan tehdä ankarasti. Ferrari on nyt kilpailijoiden luupin alla, Mildh painottaa.
Lue lisää:
3
Koronavirus on paljastanut uuden ajatusmallin F1-sarjassa.
Viime viikkoina koko maailmassa puhuttanut koronavirus on vaikuttanut myös F1-sarjaan. Kiinan GP:tä jouduttiin siirtämään ja ainakin tällä hetkellä kisan ajaminen toisessa ajankohdassa näyttää vaikealta. Lisäksi Bahrainin kilpailu tullaan ajamaan ilman yleisöä. F1-sarjassa kilpailujen peruminen on hyvin harvinaista. Viimeksi näin kävi vuonna 2011, kun Bahrainin GP peruttiin arabikevään aiheuttamien levottomuuksien takia.
Koronaviruksen aiheuttama pelko onkin paljastanut uusia asioita F1-sarjan nykytilanteesta.
– F1 on pystynyt historiassaan yllättävän hyvin sopeutumaan maailman muuttuviin poliittisiin tilanteisiin ja epidemioihin. Niitä on kuitenkin aina ollut, mutta kisoja on pystytty ajamaan. Mutta myytit alkavat murtua, Mildh sanoo ja tekee vertauksen.
– Bernie Ecclestonen aikakaudella uskottiin vahvasti siihen, että pystyttiin poistamaan sadepilvet taivaalta laittamalla lentokoneisiin oikeaa ainetta ja pudottamalla sitä ainetta pilvien päälle.
Mildhin mielestä murros ajattelutavassa liittyy hyvin pitkälti siihen, että autoteollisuudessa vastuullisuus on noussut erittäin tärkeäksi arvoksi toiminnassa. F1-sarjan omavaltainen tahto on heikentenyt ja koronaviruksen uhan kaltaisessa tilanteessa se näkyy.
– F1-sarjassa on mukana Fiatin alla olevaa Alfa Romeota ja Ferraria, sitten on Mercedes-Benz ja Renault. Näiden kaikkien isojen yhtiöiden toiminnassa vastuullisuus on nyt niin merkittävä osa brändiä, että tällainen koronaviruksen kaltainen uhka vaikuttaa myös F1-sarjaan, Mildh toteaa.
4
Mikä on kohukeksinnön merkitys?
Mercedes veti siis suurimmat otsikot Barcelonan testeissä, kun se paljasti uuden keksintönsä ohjauspyörän toimintaan. Innovaatiota on kutsuttu nimellä DAS, eli dual axis steering, joka tarkoittaa suomennettuna kaksiakselista ohjausta. Mercedeksen auton rattia pystyy nyt liikuttamaan eteen- ja taaksepäin. Silloin etupyörien kulma muuttuu ja sillä voi olla vaikutusta suoranopeuksiin sekä renkaiden kulumisen hallitsemiseen.
F1-piireissä onkin spekuloitu, miten paljon keksinnöstä on hyötyä. Arviot ovat vaihdelleet todella olemattomasta jopa sekuntien etuihin. Mildhin mielestä ratkaiseva työ auton tulevan kauden menestyksen kannalta on tehty suurelle yleisölle näkymättömissä osissa.
Mutta Mildhin mukaan DAS-järjestelmä on suuri muutos Mercedeksen uuden auton konseptiin, eikä sitä olisi tehty ilman merkittävää hyötyä.
– Peruslähtökohta F1-auton konseptointiin on se, että tämän kauden 22 radalla (mahdollisesti peruttava) Kiina mukaan lukien on yhteensä 372 kaarretta. Niistä ajetaan noin 50 prosenttia vasemmalle ja noin 50 prosenttia oikealle. Sitten vielä pohditaan eri säteet kaarteille, kallistukset, asvaltit ja kaikki muu vastaava. Ei Mercedes olisi kehittänyt DAS-järjestelmää, ellei se pystyisi sopeutumaan sen avulla näihin erilaisiin ratoihin ja olosuhteisiin, Mildh toteaa.
5
Kisakalenterissa huolestuttavia piirteitä
Tämän F1-kauden piti etukäteen rikkoa ennätykset kuitenkin asiassa eli kisojen määrässä. Tällä kaudella kisoja piti ajaa kaiken kaikkiaan 22. Mutta voi olla hyvin mahdollista, että loppujen lopuksi tällä kaudella ajetaan viime vuosien tapaan 21 kisaa Kiinan epävarman tilanteen takia.
Mutta kokonaisuudessaan viime ajat F1-sarjassa on puhuttu siitä, miten kisakalenteria halutaan jatkuvasti paisuttaa. Nyt kauden avaus ajetaan siis tulevana viikonloppuna maaliskuun puolivälissä Australiassa ja kauden päätös nähdään 29. marraskuuta Abu Dhabissa. Uusia kisoja ovat Vietnamissa Hanoissa ajettava katuratakisa ja 35 vuoden tauon jälkeen kisakalenteriin palaava Hollannin Zandvoort.
Tulevien sääntömuutosten myötä yhdellä F1-kaudella on mahdollista ajaa peräti 25 kisaa. Laajentumishalut ovat nostattaneet suuria vastareaktiotakin tiimeissä. F1-pomo Chase Carey on vastannut kommentteihin niin, että vuodesta 2021 alkaen myös kisaviikonloppu rajautuu vain perjantaista ja sunnuntaihin. Torstain velvollisuudet jäävät pois.
FIA:n puheenjohtaja Jean Todt suututti kuitenkin tiimien työntekijöitä ihmettelemällä sitä, miksi jaksaminen olisi ongelma unelmiensa työtä tekeville ihmisille.
– Kun olin aikanaan Ferrarin tallipäällikkö, tein 18-tuntisia työpäiviä kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa, koska minulla oli intohimo ja halusin tuloksia. Siinä tapauksessa perhe, rakastava perhe, ymmärtää kyllä. Ei sitä jatku koko elämää, Todt sanoi Autosportille.
Arvostettu F1-media Motorsport kirjoitti, että F1-tiimien henkilökunnassa vaihtuvuus on ollut suurempaa kuin koskaan aiemmin. Työnkuva on ollut entistä raaempi. Glamourin sijaan monet tiimien jäsenet matkustavat ympäri maailmaa turistiluokassa, tekevät pitkiä työpäiviä lyhyillä yöunilla ja kokevat suurta stressiä sekä epäonnistumisen pelkoa.
Ilmiölle antoi kasvot Williamsin entinen lehdistövastaava Aaron Rook. Hän puhui avoimesti tammikuussa blogissaan siitä, miten harkitsi itsemurhaa. Paineet olivat liian kovat.
– On puhuttu jo monta vuotta, että raja tulee vastaan. Väitän, että huippusuoritusta tehdessä kuskit pystyvät hallitsemaan rääkin, mutta henkilökunta ei välttämättä kestä. Kuskit ovat ihan oma organisaationsa tiimien sisällä ja siksi he kestävät paremmin, Jukka Mildh sanoo.
Mildh pohtii, että tilanne voisi ratketa rakentamalla vanhojen aikojen tapaisesti tallien sisälle kaksi eri tiimiä: Kisoihin osallistuvan porukan ja testeihin osallistuvan porukan. Mutta silloin todennäköisesti vastaan tulisi nykyään paljon esillä olleet palkkakatotkin. Yhtälö on siis hankala.
Mildh ei myöskään seuraa kehitystä kisojen määrän kasvattamisesta ilolla sen takia, että yksittäisen kisan merkitys voisi pienetä.
– Radan ulkopuolella kisoja katsovien mielenkiinto täytyy pitää yllä, Mildh pohtii.
Lue lisää: