Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hengityssuojaimia myyvä suomalaisyritys sai ensin tilauksia Kiinasta, sitten Italiasta – yrittäjä ihmettelee, miksi hän saa myydä ulkomaille

Suomalainen tukkuliikkeen mukaan kilpailutussäännöt vaikeuttavat asiointia suomalaisen julkisen terveydenhuollon kanssa.

Minna Åman-Toivio varastossaan
MedKitin toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio kaipaisi valtiolta tiukempaa puuttumista koronatilanteessa tarvittavan ensihoitomateriaalin hallintaan. Hän pohtii, miksi Suomessa ei toimita kuten Saksassa ja monissa muissa maissa, missä tällaisen materiaalin myynti maasta ulos on kielletty jo pitkään. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun Maikkulassa ensihoitotuotteisiin erikoistuneen tukkuliikkeen Medkitin varastolla Pertti Huuskonen on hakemassa tilaustaan. Muovikassissa on pari pakettia laadukkaita ffp3-tason hengityssuojia ja matkakäyttöön soveltuvia käsidesejä.

Työterveyslaitos ei suosittele hengityssuojaimia muuta kuin lähinnä terveydenhuollon henkilökunnalle. Silti Huuskonen koki, että nyt oli juuri sopiva aika lähteä ostamaan maskeja.

– On vain päivien kysymys, kun näistä tulee kova pula, hän arveli tiistaina varastolla.

Pertti Huuskonen
Teollisuuneuvos Pertti Huuskonen hakee MedKitistä muun muassa hengitysmaskeja varastoon. Hän sanoo, että hänestä Suomessa pitäisi alkaa rajumpiin toimiin koronan leviämisen estämiseksi, eivätkä edes torstaina ja perjantaina aloitetut laajat tapahtumien perumiset ja paikkojen sulkemiset ole riittäviä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

MedKitissä on seurattu varsinaiselta näköalapaikalta, kun koronavirus on levinnyt Suomessa ja maailmalla ja muun muassa hengityssuojainten kysyntä on kasvanut. Yritys ei itse valmista tarvikkeita, mutta se on yksi niitä tuovista ja vievistä tukkuliikkeistä Suomessa.

Sen liikevaihto oli viime vuonna noin 4 miljoonaa euroa, nyt yritys arvioi sen kasvaneen miljoonalla pelkästään koronan takia.

Yrityksen normaalielämä vaihtui koronamoodiin jo tammikuun loppupuolella, kun Kiinassa alkoi tapahtumaan.

Yhtiö alkoi aktiivisemmin hankkia yhä niukemmaksi käyvää materiaalia, jota se on nyt seitsemän viikon ajan myynyt eri puolille maailmaa. Ensin markkinoitiin suusuojia Kiinaan, sitten Hongkongiin ja Japaniin. Nettisivuilla saattoi olla 50 000 ja jopa 100 000 kävijää viikossa.

– Tammikuusta lähtien olemme ostaneet ja myyneet hengityssuojia, otsakuumemittareita, desinfiointiaineita. Joka viikko vähän eri tuotteista on pulaa ja yritetään aina ennakoida seuraava tarve seuraavalla alueittain, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio.

Minna Åman-Toivion mukaan tällä hetkellä myyntiä on etenkin Iraniin ja Eurooppaan, mutta kysyntä Kiinaan on laskenut jo. Hän arvioi kysynnän Suomeen ja Eurooppaan räjähtävän seuraavina päivinä ja viikkoina.

Jostain syystä MedKit ei ole tehnyt kauppaa Etelä-Koreaan, vaikka siellä tilanne eskaloitui heti Kiinan jälkeen.

Heidän myymistään tuotteista on ollut globaali pula jo kuukausia, Åman-Toivio sanoo. Heillä on 350 ostokanavaa, eivätkä nekään riitä tässä tahdissa.

– Kuoleman pelko on ihmisen suurin pelko, ja sen keskiössä olemme eläneet nyt kolmatta kuukautta globaalisti.

Toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio kertoo joutuneensa joskus tekemään vaikeita päätöksiä, kenelle tuotteet riittävät. Myykö maskeja esimerkiksi yksittäiselle kiinalaiselle kuluttajalle, joka laittaa viestin, että sukulaiset ovat kuolleet ympärillä ja maskeja on enää puoli laatikkoa jäljellä? Vai Pohjois-Italiassa olevalle lastensairaalalle? Vai Iraniin, missä materiaalia on vielä vähemmin?

Suomalaisia ostajia vähän

Yle on aiemmin kertonut, että kuluttajat ovat ostaneet selvästi tavallista enemmän hengityssuojaimia esimerkiksi apteekeista. Näin on tehty, vaikka Suomessa viralliset ohjeet eivät kehota hengityssuojan käyttöön muuta kuin hyvin harvoissa tilanteissa ja lähinnä terveydenhuollossa. Työterveyslaitoksen ohjeet tarkemmat ohjeet löydät jutun lopusta.

hengityssuojaimia
Vasemmalla oleva nenä-suusuojus eli kirurginmaski suojaa lähinnä ympäristöä kantajaltaan. Keskellä oleva ffp2-suojain ja oikealla oleva ffp3-suojain taas suojaavat myös käyttäjäänsä hengitysteitse tapahtuvalta koronavirustartunnalta. Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan yksityishenkilöt eivät tarvitse mitään näistä poikkeustilannetta lukuun ottamatta. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Åman-Toivio pitää Suomen julkisen puolen kysyntää verrattain vähäisenä. Hän sanoo, että hän haluaisi pyrkiä turvaamaan sen, että Suomeen voidaan myydä tuotteita, jos niitä tarvitaan.

Monissa maissa, kuten esimerkiksi Saksassa tämäntyyppisten tuotteiden maastavienti on kokonaan kielletty. Suomessa näin ei ole.

Niinpä toimituksia on suunnattu sinne, missä kysyntää on ollut.

– Tänään on toimitettu tavaraa esimerkiksi suomalaisten firmojen italialaisille työntekijöille, sanoo Åman-Toivio.

Muita asiakkaita Suomessa ovat tällä hetkellä hoivakodit isot siivousliikkeet ja matkustavaa henkilökuntaansa suojaavat yritykset.

Åman-Toivion on myös vaikea ymmärtää suomalaisten terveysviranomaisten toimintaa. Julkisyhteisöjä koskevat kilpailutussäännöt eivät oikein sovi yhteen tuotteiden maailmanmarkkinatilanteen kanssa.

MedKitin ostotarjous on yleensä voimassa puolesta tunnista kahteen tuntiin. Siinä ajassa pitää hankintapäätös tehdä. Muuten tuote menee muualle.

– Jotenkin tuntuu, että maalaisjärjen käytölle olisi tarvetta. Suomalaiset saivat varmasti maailman parhaat kilpailutusasiakirjat laadittua viikoissa, mutta harmi, että materiaalivarannot hupenivat globaalisti tunneissa, sanoo Åman-Toivio.

Voit keskustalla aiheesta 15.3. kello 23:een saakka!

Lue lisää:

Koronavirukseen liittyvien tuotteiden myyntiä suitsitaan nettikaupoissa – halu kieltää pelon kaupallinen hyödyntäminen

Huoli koronaviruksesta näkyy apteekkien ja kauppojen hyllyillä: käsidesien ja hengityssuojainten myynti moninkertaistunut

"Mummot tulee kauppaan ja sanoo, että miuhun ei koronavirus tartu" – hengityssuojainten kauppa käy kiivaana Lappeenrannassa

Suomalaisyrityksen hengityssuojaimet viedään käsistä Kiinassa – "Puhelimet soivat koko ajan"

Hengityssuojaimet ovat varkaille tuottoisa bisnes – käytettyjäkin yritetään kaupitella

Suomalaiset säntäsivät ostoksille Euroopan koronavirusepäilyjen takia – hengityssuojat loppu apteekeista ja rautakaupoista

Kasvosuojusten myynti räjähti koronavirusuutisten jälkeen – kirurginmaski suojaa ehkä kaveria, mutta ei käyttäjäänsä

Hengityssuoja ei estä tautien leviämistä

Suosittelemme