Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Euroopan keskuspankilta 120 miljardin euron elvytyspaketti – Markkinat pettyivät, sijoittajat eivät usko paketin toimivan

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde vetosi painokkaasti euroalueen jäsenmaihin, jotta nämä alkavat elvyttää yhdessä.

EKP kertoo EU:n keinoista hallita koronaviruksen ja pörssiromahduksen talousvaikutuksia
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan keskuspankki päätti torstain kokouksessaan pitää talletuskoron ennallaan –0,5 prosentissa.

Sen sijaan se höllentää pankkien vakavaraisuusvaatimuksia, tarjoaa niille edullistaa lainaa ja suuntaa rahoitustaan Euroopan pienille ja keskikokoisille yrityksille.

Keskuspankin tarkoituksena on puskea rahaa markkinoille eli saada pankit myöntämään enemmän lainoja koronaviruksesta kärsiville yrityksille.

Pankin rahapoliittinen elvytys lisääntyy tulevina kuukausina. Velkakirjojen osto-ohjelma paisuu 120 miljardilla eurolla tämän vuoden loppuun saakka.

Tähän asti keskuspankki on ostanut velkapapereita 20 miljardilla eurolla kuukaudessa. Ylimääräinen osto-ohjelma kohdistuu erityisesti yksityisiin yrityksiin.

"Toimikaa heti", Lagarde sanoi euromaiden hallituksille

Talousnäkymät ovat nyt hyvin synkät, arvioi EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde pankin ylimmän päättävän elimen eli neuvoston kokouksen jälkeen.

– Viime kokouksemme jälkeen koronaviruksen leviäminen on ollut suuri shokki koko maailman ja Euroopan taloudelle. Se hidastaa tuotantoa ja vähentää kysyntää suojautumistoimenpiteiden vuoksi, Lagarde sanoi.

Vaikka virus menisi pian ohi, vaikutukset talouteen ovat hänen mukaansa merkittävät.

Hän vetosi tiedotustilaisuudessa useaan kertaan euroalueen jäsenmaihin, jotta nämä sopivat "kunnianhimoisesta ja koordinoidusta" finanssipolitiikasta eli käytännössä talouden elvytyksestä.

– Toimikaa välittömästi, voimakkaasti ja yhdessä, Lagarde sanoi.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat ensi viikolla Brysselissä. Finanssipoliittisten keinojen käyttö eli valtioiden budjettien tulojen ja menojen säätäminen voisi monen asiantuntijan mielestä olla tepsivämpää kuin rahapolitiikan keinot.

Eurooppa on vajoamassa kovaa vauhtia taantumaan. Talous näyttää tilttaavan pahasti koronaviruksen aiheuttaman yhteiskunnan seisahtamisen vuoksi.

Keskuspankit ovat laskeneet viime aikoina kilvan korkoja pönkittääkseen taloutta, viimeksi Englannin keskuspankki keskiviikkona. EKP:lla ei ole yhtä paljon liikkumavaraa kuin esimerkiksi Yhdysvaltain Fedillä, koska Euroopassa korot ovat jo miinusmerkkiset.

Pörssit heikkenivät Lagarden puhuessa

Koronakriisi vaikuttaa talouteen monella tavalla. Yritykset eivät saa Kiinasta varaosia, komponentteja ja koneita. Terveetkin yritykset kärsivät, jolloin työttömyys voi lisääntyä. Matkailu on hyytynyt ja esimerkiksi ravintoloissa käynti vähentynyt monissa maissa. Kulutus heikkenee.

Markkinat pettyivät EKP:n päätökseen. Sijoittajat uskoivat keskuspankin laskevan korkoja.

Helsingin pörssi rojahti torstaina jo ennen EKP:n kokousta jälleen useita prosenttiyksikköjä alas. Euroopan pörsseissä laskua oli viisi prosenttia.

Lasku vain syveni Lagarden puhuessa tiedotustilaisuudessa. Esimerkiksi Saksan DAX-osakeindeksi heikkeni kymmenen prosenttia. Eurooppalaisten pankkien osakkeiden arvot tippuivat rajusti.

Taloutta ja markkinoita seuraavien twiittaajien mielestä Lagarden esiintyminen oli pettymys:

Myös euron arvo suhteessa dollariin heitteli voimakkaasti iltapäivällä.

Lisää taloustilanteesta:

Helsingin pörssissä historiallinen pudotus, Fed yritti elvyttää kursseja valtavalla rahanpumppauksella – Yle seurasi koronaviruksen ja USA:n matkustuskiellon talousvaikutuksia

Matkustuskielto yllätti talousasiantuntijat – markkinoille tulossa rankka päivä

Yhdysvalloissa asuva talousanalyytikko Trumpin Euroopalle asettamasta matkustuskiellosta: ”Tietää taloustaantumaa ja vaikuttaa kostolta”

Suosittelemme