Hyppää sisältöön

Tampereella pitkään asunut ulkomaalainen vangittiin epäiltynä sotarikoksista Afrikassa: Kapinallisjärjestö tuli tunnetuksi raaoista otteistaan

Sotarikoksista epäillään Tampereella asunutta Sierra Leonen kansalaista. Rikosten epäillään tapahtuneen Liberian sisällissodan aikana.

Sotarikosepäilyä käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa
Sotarikosepäilyä käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa

Tampereella pitkään asunut Sierra Leonen kansalainen vangittiin torstaina todennäköisin syin epäiltynä sotarikoksista.

Keskusrikospoliisi vaati vuonna 1969 syntynyttä Sierra Leonen kansalaista vangittavaksi epäiltynä murhasta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa.

Sotarikoksista epäilty peitti kasvonsa oikeudessa torstaina. Kuva: Antti Palomaa / Yle

Epäilty on asunut yli kymmenen vuotta Suomessa pysyvästi. Keskusrikospoliisi pidätti Tampereella asuvan epäillyn tällä viikolla.

Miehen kiinniotosta on kertonut muun muassa Liberian sisällissotien sotarikoksia tutkiva kansalaisjärjestö Civitas Maxima tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) ja Twitterissä. Pidätyksestä kertoi myös BBC tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun).

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Thomas Elfgren oli oikeudessa seuraamassa torstaina. Kuva: Antti Eintola / Yle

Rikosten epäillään tapahtuneen Liberian sisällissodan aikana vuosina 1999–2003. Epäilty on ollut johtavassa asemassa sierraleonelaisessa, Liberiassakin toimineessa kapinallisryhmässä Revolutionary United Front (RUF:issa).

RUF on ollut keskeinen osapuoli myös Sierra Leonen sisällissodassa. Se on tullut tunnetuksi raaoista sodankäyntitavoistaan, joihin kuuluu siviilien tappamista, raiskaamista ja kiduttamista. RUF:n erityinen tavaramerkki on raajojen katkominen sekä aikuisilta että lapsilta. Ryhmä on rahoittanut toimintansa laajalla timanttimyynnillä, josta saadut varat päätyvät aseostoihin.

Sekä Sierra Leonne että Liberian konflikteissa tapettiin kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Henkirikoksia, seksuaalirikoksia ja lapsisotilaita

Vangitun epäillään sekä tehneen rikoksia että yllyttäneen muita niihin esimiesasemassa ollessaan.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgren Keskusrikospoliisista kertoi aiemmin, että epäiltyjen rikosten kirjo on poikkeuksellisen laaja. Henkilöä epäillään henkirikoksista, seksuaalisesta väkivallasta ja lapsisotilaiden rekrytoinnista ja käytöstä. Rikosnimikkeet ovat törkeä ihmisoikeuksien loukkaaminen poikkeuksellisissa oloissa, törkeä sodankäyntirikos, törkeä murha ja törkeä raiskaus.

Tapaus ja tutkinta on Suomen oloissa harvinainen, mutta ei ihan ainutlaatuinen.

Tutkinta alkoi vuonna 2018. KRP on tehnyt esitutkintaa muun muassa Liberiassa ja Sierra Leonessa ja kuulustellut useita kymmeniä henkilöitä.

Syytteet nyt vangittua henkilöä vastaan pitää nostaa ensi vuoden tammikuuhun mennessä.

Asiakirjat on määrätty salaisiksi.

Lue lisää:

KRP tutkii Liberian sisällissodan aikana tapahtuneita vakavia rikoksia – epäiltynä Suomessa asunut Sierra Leonen kansalainen

Tampereella asuvaa miestä epäillään sotarikoksista Liberian sisällissodassa – vangitsemisistunto tänään Pirkanmaan käräjillä

Suosittelemme sinulle