Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
- Tästä artikkelista voit lukea uusimmat koronatiedot Uudeltamaalta.
- Koko maan ja ulkomaiden uusimmat tiedot löydät täältä.
- Jos sinulla on koronaan liittyvä uutisvinkki, voit lähettää sen osoitteeseen helsinki@yle.fi.
19.12. klo 15.33 HS: HUSin hallitus perumassa hoitajille luvatut koronalisät
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUS hallitus on aikeissa perua koronapotilaiden hoitajille luvatut tehtälisät, kertoo Helsingin Sanomat.
Asian on vahvistanut lehdelle Husin hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok). Virallisesti asiasta on määrä päättä hallituksen kokouksessa maanantaina.
Aiemmin tässä kuussa HUS ilmoitti, että hoitajille jo luvatut palkkalisät keskeytetään ja arvioidaan uudelleen. HUSin vt. toimitusjohtajan Markku Mäkijärven mukaan palkkalisät otettiin uudelleenkäsittelyyn, koska palkkalisien on oltava yhdenvertaisia kaikille työntekijöille.
18.12. klo 16.45 Porvoossa osassa Palomäen palvelutaloa vierailukielto henkilökunnan koronavirustartuntojen vuoksi
Porvossa Palomäen palvelutalon henkilökunnalla on todettu koronavirustartuntoja, kaupunki tiedottaa. Palvelutalon kolmanteen kerrokseen on määrätty vierailukielto 23. joulukuuta asti.
Porvoon kaupungin mukaan palvelutalon asukkaiden hoidossa on noudatettu hygienia- ja suojautumisohjeita, ja siksi asukkaat eivät ole altistuneet tartunnalle. Varotoimenpiteenä palvelutalon henkilökunta ottaa käyttöön FFP2-kasvomaskit.
Tartunnalle on altistunut palvelukodin henkilökunnan jäseniä. Altistuneisiin on oltu yhteydessä, ja heidät on määrätty kotikaranteeniin.
Asukkaita ja heidän omaisiaan on informoitu tilanteesta.
18.12. klo 10.26 Kaikille ulkomailta palaaville suositellaan koronan kotitestiä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kaikki Suomeen ulkomailta palanneet tekisivät koronaviruksen kotitestin maahan saapumisen jälkeen. Testiä ei tarvitse laitoksen mukaan tehdä, jos matkustaja on jo testattu rajalla maahantulon yhteydessä.
Jos kotitestin tulos on positiivinen, täytyy tulos varmistaa erikseen terveydenhuollossa pcr-testillä. Näin voidaan THL:n mukaan varmistaa myös mahdollinen omikrontartunta.
THL toivoo, että kotitesteillä löydettäisiin tartuntoja, jotka muuten jäisivät Suomessa toteamatta. Kotitestillä ei voi kuitenkaan korvata tartuntatautilain mukaisia pakollisia maahantuloon liittyviä testejä.
STT
17.12. klo 12.32: THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL on päivittänyt suositustaan kasvomaskien käytöstä kansalaisille.
THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa.
Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä. Suositus on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
– Talvi-aika lisää riskiä, ja mitä enemmän tartuntoja väestössä esiintyy, sitä suurempi riski on. Tartuntariski on myös suurempi sisätiloissa kuin ulkona, kertoo THL:n johtaja Mika Salminen.
17.12. klo 10.45: Lehtonen: Omikronmuunnos on saavuttanut valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä omikronvirustartuntojen määrä on tällä viikolla ylitänyt muiden koronavirustartuntojen määrän. Viikon aikana tehdyissä testeissä jo yli puolet tartunnoista HUSin alueella on omikronmuunnosta. 50 prosentin rajan varsinaisesta ylittymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Testejä on tehty kuluneella viikolla tähän mennessä yhteensä 2 145, joista 1 084 on negatiivisia.
– Just meni rikki, kaikki tartunnat eivät toki ole omikronia, mutta suurella todennäköisyydellä kuitenkin ovat, joten se on juuri 50 prosenttia, sanoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS Diagnostiikkakeskuksesta.
Lehtosen mukaan kaiken aikaa omikronvirustartuntojen määrä on kasvanut ja tällä viikolla se on jo valtavirus. Omikronin leviämistä ei pystytä hidastamaan Lehtosen mukaan ilman todella rajuja ja voimakkaita toimenpiteitä.
17.12. klo 9.15: HUSin alueella 40 prosenttia tartunnoista koronaviruksen omikronmuunnosta
Koronan omikronmuunnos saavuttaa valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla mahdollisesti jo tänään, arvioi Ylen aamussa perjantaina vieraillut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
Lehtosen mukaan omikron leviää nyt niin nopeasti, että iso osa väestöstä tulee kohtamaan viruksen sillä rokotussuojalla, jonka tähän mennessä on ehtinyt saamaan.
Lehtosen mukaan eilen HUSin alueen koronatartunnoista noin 40 prosenttia oli omikronvarianttia.
Kolmansien rokoteannosten ottamisen ohella Lehtonen neuvoo riskiryhmiin kuuluvia välttämään kontakteja.
– Kolmansia rokotuksia on tärkeää saada erityisesti näille riskiryhmille, mutta varmaan viisainta on riskiryhmäläisten aika lailla koittaa kontakteja välttää, ettei virukselle joudu alttiiksi, Lehtonen sanoo.
Lue aiheesta lisää: HUSin Lasse Lehtonen: Omikronmuunnos saavuttanee valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla tänään
17.12. klo 9.10: HUS lisää tehohoitopaikkojen määrää lähivuosina
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HUS hyväksyi torstaina valtuuston kokouksessa vuosien 2022–2024 talousarvion ja budjetin.
Samalla päätettiin tehohoitopaikkojen pysyvästä lisäämisestä.
Tehohoidon tarve on koronapandemian pahentuessa kasvanut koko maassa. Kuormitus on kuitenkin ollut suurinta HUSissa ja sen erityisvastuualueella.
HUSiin on tähän mennessä saatu lisäresurssia noin viiden tehohoitopaikan verran ja työ jatkuu.
– Uskoisin, että viimeistään vuonna 2023 ollaan tilanteessa, jossa nykyinen noin 70 tehohoitopaikan kapasiteetti nousee noin 20 prosenttia, HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä sanoo.
Lue aiheesta lisää: Tehohoito on ollut äärirajoilla, nyt HUS tarttuu toimeen – lisää paikkoja pysyvästi kahden seuraavan vuoden aikana
16.12. klo 17.03 Helsinki aloittaa riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset lauantaina
Helsingissä aletaan lauantaina antaa koronarokotteita riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille, joiden sairaus tai tila voi lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi pahentaa lapsen perussairauden oireita.
Jätkäsaaren koronarokotuspisteelle voi tulla rokotettavaksi ilman ajanvarausta 18. joulukuuta.
Lasten toivotaan tulevan rokotettavaksi sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä klo 10–16.
Jos ei pääse lauantaina, lapsen voi tuoda rokotukseen myös tiistaina 21.12.
16.12. klo 16.50: Yli 60-vuotiaat porvoolaiset voivat aikaistaa kolmannen rokotuksensa, 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset alkavat kaupungissa
Yli 60-vuotiaat porvoolaiset, joilla on ollut kolmas koronavirusrokotusvuoro varattuna tammikuulle 2022, voivat nyt halutessaan aikaistaa rokotusvuoronsa alkaen viikolle 52. Uusia aikoja on avattu ajalle 28.12. 2021–8.1.2022, kaupunki kertoo.
Kaikki koronavirusrokotukset järjestetään 28.12.2021 alkaen Kokonhallilla.
Varatun ajan aikaistaminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi.
Porvoossa aloitetaan myös THL:n linjaamiin riskiryhmiin kuuluvien lasten koronavirusrokotukset 29. joulukuuta. Ajanvarauksen avautumisesta tiedotetaan myöhemmin.
Lapsille annetaan Pfizerin rokotetta.
16.12. klo 16.45: 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien helsinkiläisten koronarokotukset alkavat lauantaina
Koronarokotuksen saavat Helsingissä seuraavaksi riskiryhmiin kuuluvat 5–11-vuotiaat, joiden sairaus tai tila voi lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi pahentaa lapsen perussairauden oireita.
Rokotuksen saa Jätkäsaaren koronarokotuspisteeltä ilman ajanvarausta lauantaina 18. joulukuuta kello 10–16. Rokotukset porrastetaan sukunimen mukaan, josta tarkemmat tiedot löytyvät täältä.
16.12. klo 14.50: Sipoossa Cantores Minores -konsertissa on voinut altistua koronalle ja mahdollisesti sen omikronvariantille
Sipoon kirkossa lauantaina 11. joulukuuta järjestetyssä Cantores Minores- konsertissa on voinut altistua koronavirukselle, kunta tiedottaa.
Kaikkia konserttiin osallistuneita pyydetään tarkkailemaan omaa olotilaansa ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos mitään koronavirukseen viittaavia oireita ilmenee.
Kello 18 alkaneessa konsertissa on ollut taudin tartuttavuusaikana paikalla henkilö, jolla on todettu myöhemmin koronavirustartunta. Tartunnan epäillään voivan olla omikronmuunnosta.
Yleisöltä tarkastettiin koronapassit konsertin sisäänkäynnin yhteydessä ja osallistujia suositeltiin käyttämään kasvomaskia.
16.12. klo 11.25: Alle 60-vuotiaiden rokotukset käyntiin Helsingissä viimeistään ensi kuussa, sanoo pormestari
Alle 60-vuotiaiden rokottaminen kolmannella koronarokoteannoksella aloitetaan Helsingissä mahdollisimman pian, viimeistään tammikuussa, kertoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.).
Vartiaisen mukaan tämän jälkeen rokotuksissa edetään asteittain ikäryhmäjärjestyksessä. Vartiaisen mukaan työterveyshuolto halutaan saada mukaan rokottamiseen mahdollisimman pian, ja valmistelu on jo käynnissä.
Helsinki käynnistää myös etenkin nuorille kohdistetun rokotekampanjan, jolla yritetään saada nuoria rokottautumaan.
Lähde: STT
16.12. klo 11.10: HUSin lääkärit: Omikronista näyttäisi tulevan valtamuunnos jopa tällä viikolla
Omikronmuunnos näyttää yleistyvän päivä päivältä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.
– Parin viime päivän näytteistä 28 prosenttia on ollut S-geeninegatiivisia. Tämä viittaa omikronvarianttiin, eli kyllä sen potentiaalinen osuus lisääntyy hyvin nopeasti, kertoo HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
Luku on kasvanut nopeasti. Vielä viime viikolla omikroniin viittaavia näytteitä oli noin seitsemän prosenttia.
Lue koko juttu täältä.
15.12. klo 16.33: HUS toivoo eläkeläisistä ja hoitajaopiskelijoista apua koronarokotusten kolmannelle kierrokselle
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vetoaa eläkkeellä oleviin sairaanhoitajiin ja alan opiskelijoihin, jotta nämä tulisivat rokottamaan ihmisiä.
Kolmansien koronarokotusten nopean etenemisen esteenä on juuri pula rokottajista, ja heitä tarvitaan kipeästi lisää lähiviikkoina.
HUS ja Uudenmaan kunnat vetoavat nyt sellaisiin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka voivat oman elämäntilanteensa vuoksi tulla töihin esimerkiksi muutamaksi viikoksi tai muutoin joustavasti.
15.12. klo 12.00: HUSissa kirjattiin yli tuhat tartuntaa keskiviikkona – luvussa kuitenkin mukana tapauksia myös keskiviikkoaamulta
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kirjattiin keskiviikkona 1 054 uutta tartuntaa, kertoo THL.
Luvussa on kuitenkin mukana tapauksia myös keskiviikkoaamulta, ei vain tiistailta. Tavallisesti aamun tapaukset näkyvät vasta seuraavan päivän raportoinnissa.
Näin ollen torstain tapausluku on vastaavasti pienempi, THL selventää.
Tekstiä muokattu 15.12. kello 12.35 lisäämällä THL:n tieto siitä, että keskiviikkona kirjatut tapausmäärät eivät koskekaan pelkästään yhden päivän tartuntoja.
15.12. klo 7.55: Vantaalaiset aikuiset voivat varata kolmannen koronarokotuksen nyt sähköisesti
Sähköinen ajanvaraus koronarokotusaika.fi-järjestelmässä on avattu 18–59-vuotiaiden vantaalaisten kolmansille koronarokotuksille.
Asiasta kertoo kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja johtaja Timo Aronkytö Twitterissä.
Ajanvaraus puhelimitse avautui jo aiemmin.
15.12. klo 6.35: HSL muutti taas maskilinjaustaan: ensin oli suositus, sitten pakko, nyt edellytys
Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä eli HSL kertoo jälleen edellyttävänsä matkustajilta maskin käyttöä, ellei sen käyttöön ole erityistä estettä. Aiemmin käytössä oli matkustusehtoihin kirjattu maskipakko, josta HSL luopui 25. lokakuuta. Tämän jälkeen siirryttiin suositukseen.
Maskinkäyttölinjausten viestinnällinen kärki on siis kiteytynyt sanoihin edellytys, pakko ja suositus, mutta viime kädessä ne ovat merkinneet koko ajan yhtä ja samaa asiaa. Varsinaista maskipakkoa ei HSL:n kaltainen yhteiskunnallinen toimija voi asettaa.
– Aiemmin käytössä ollut maskipakko oli käytännössä viestinnällinen maskipakko. Meidän tehtävä on tarjota yhteiskunnallisesti tärkeää palvelua, johon kaikilla on oikeus. Emme voi estää matkustajia tulemasta kyytiin, sanoo HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen.
Lue lisää jutustamme.
15.12. klo 6.30: Sairaalapomot eivät näe hätäjarrulle tarvetta hoidon kuormituksen takia
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on valmistautunut rajoitusten tiukentamiseen ja niin sanotun "hätäjarrun" käyttöönottoon.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Korpelainen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä kuitenkin arvioivat, että toistaiseksi hätäjarrun käytölle ei ole tarvetta.
Heidän mukaansa aluehallintovirastojen ja kuntien määrämiä rajoituksia voidaan tarvittaessa edelleen kiristää.
Lue koko juttu täältä.
13.12. klo 12.47 Porvoossa useita joukkoaltistumisia viikonloppuna
Koronavirustilanne jatkuu huonona Porvoossa. Viikonlopun aikana todettiin useita koronavirustartuntoja ja joukkoaltistumisia muun muassa työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa, kaupunki tiedottaa.
– Alustavien laskelmien mukaan viime viikolla todettiin kaikkiaan lähes 70 koronavirustartuntaa porvoolaisilla ja altistuneita oli satoja. Tilanne on hyvin kuormittava ja vaikea tartunnanjäljityksessä. Viikonloppuna todetuista tartunnoista selvitetään yhä altistuneita, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.
Yksittäisiä koronatartuntoja todettiin viikonloppuna muun muassa Strömborgska skolassa. Vårberga skolan kahdessa koululuokassa altistui yli 50 henkilöä ja heidät asetettiin karanteeniin. Bjurbölen ja Hornhattulan päiväkodeissa kummassakin asetettiin noin 20 henkilöä karanteeniin.
– Nyt on tärkeää, että jos on vähänkään oireita, niin pysytään kotona, ettei koronavirustilanne tästä enää pahenisi Porvoossa. Käytettäisiin myös kasvomaskia, sillä suojaamme sekä itseämme että toisiamme tartunnoilta, Silvennoinen painottaa.
13.12. klo 11.45: HUSin Lehtonen: Omikronmuunnos näyttää yleistyvän HUS-alueella
HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan on olemassa viitteitä siitä, että omikronmuunnos yleistyy HUS-alueella.
Hän kirjoittaa Twitterissä, että S-geeninegatiivisten osuus viime viikon positiivisista testeistä oli 7,0 prosenttia eli huomattavasti korkeampi kuin edellisellä viikolla, jolloin prosenttiluku oli vain 0,6.
Lehtosen mukaan se viittaa omikronmuunnoksen mahdolliseen leviämiseen HUS-alueella.
Omikronin yksi määrittely on se, että siinä yksi piikkiproteiini on negatiivinen, mikä näkyy nopeasti testeissä.
Nykyinen valtavirus, delta-variantti on pääosin S-geenipositiivinen, mutta viime päivinä koronapositiivisissa näytteissä on ollut myös aiempaa enemmän S-geeninegatiivisia, jotka voivat viitata omikroniin.
13.12. klo 6.50: Perinteinen Lucia-kulkue on peruttu
Maanantaina vietetään Lucian päivää.
Perinteinen Helsingin keskustaa halkova kulkue on kuitenkin koronan vuoksi peruttu.
Tämän vuoden Suomen Lucia on Maarianhaminasta kotoisin oleva Tilde Polviander. Hänet kruunataan Helsingin tuomiokirkossa alkuillasta.
Kirkko on avoinna yleisölle, mutta sisään pääsevien määrää rajoitetaan. Tilaisuuden järjestäjä on ilmoittanut, että osallistujien tulee esittää ovella koronapassi.
Lähde: STT
12.12. klo 14.40: Allegro-juna alkoi jälleen kulkea
Ensimmäinen Allegro-juna yli puoleentoista vuoteen lähti Pietarista sunnuntaiaamuna Venäjän rautateiden torvisoittokunnan saattelemana.
Juhlavasta tunnelmasta huolimatta kyytiin astui vain muutama kymmenen matkustajaa.
Suomen ja Venäjän välinen junaliikenne keskeytettiin koronapandemian alkuvaiheessa maaliskuussa 2020.
Normaaliliikenteeseen ei ole vieläkään palattu. Allegrolla on nyt molempiin suuntiin kaksi lähtöä vuorokaudessa, kun vielä ennen pandemiaa niitä oli neljä.
12.12. klo 9.20: HUSin Lehtonen kritisoi STM:n linjausta laajentaa koronatestausta myös rokotettuihin
Suurissa sairaanhoitopiireissä kritisoidaan lujasti sosiaali- ja terveysministeriön perjantaina julkistamaa linjausta laajentaa koronatestaus myös rokotettuihin aikuisiin ja lapsiin.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että uutta strategiaa on vaikea toteuttaa, koska työvoimasta on jo muutoinkin pulaa.
– Tiedetään, että Suomessa on ollut kymmenien tuhansien infektiopotilaiden päivävauhti syyskaudella ja epidemian alusta lähtien on ollut selvää, että sellaisen henkilömäärän testaamiseen ei minkään järjestelmän kapasiteetti tule riittämään, Lehtonen sanoo.
Lue aiheesta lisää: Suuret sairaanhoitopiirit kritisoivat STM:n linjausta laajentaa koronatestaus rokotettuihin – HUS:n johtaja: Ministeriö yrittää korjata syyskuun virheitä
11.12. klo 10.00: Suomessa todettu 11 uutta omikrontartuntaa – osa HUSissa
Suomessa on varmistettu 11 uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL perjantaina.
Uudet omikrontartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS), Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ja Varsinais-Suomen sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla.
Nyt todetuista uusista tapauksista osa liittyy aikaisemmin ilmoitettujen tapausten lähipiiriin. Tartunnoista valtaosa liittyy matkustamiseen.
Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 20 varmistettua omikronin aiheuttamaa tartuntaa.
11.12. klo 9.55: Suomeen varaudutaan hankkimaan koronarokotteita, joita ei ole aiemmin ollut saatavilla
Suomeen varaudutaan hankkimaan koronavirusrokotteita, joita Suomessa ei ole aiemmin ollut saatavilla.
Nämä rokotteet ovat Novavaxin ja Valnevan valmistamia, ja niiden valmistustapa eroaa Suomessa nyt tarjolla olevista mRNA- ja adenovirusvektorirokotteista.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa Novavax-rokotteen on toivottu kasvattavan rokotusintoa sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka ovat epäileväisiä nyt käytössä olevia rokotteita kohtaan, kertoo muun muassa Forbes.
Lue lisää artikkelistamme.
11.12. klo 9.50: Vaikealla koronataudilla pitkäaikaisia vaikutuksia työkykyyn ja harrastamiseen
Moni koronan vuoksi tehohoidossa olleista joutuu luopumaan jostain aiemmin elämäänsä kuuluneesta.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) koronapotilaiden seurantatutkimuksessa tehohoidossa olleista yli puolet selvisi arjestaan hyvin tai melko hyvin ilman apua kolme kuukautta sairaalasta kotiutumisen jälkeen, mutta vajaa puolet oli joutunut luopumaan jostain itselleen tärkeästä harrastuksesta tai ei ollut kyennyt palaamaan töihin.
– Aika moni on joutunut muuttamaan elämäänsä, kertoo Meilahden teho-osaston osastonylilääkäri Johanna Hästbacka Husista.
Vähintään kohtalaisen avun tarpeessa oli kuitenkin vain neljä prosenttia.
Lähde: STT
11.12. klo 9.45: Koronan tapauskuolleisuus vähentynyt
Vaikka koronaviruksen aiheuttamat kuolemat ovat viime kuukausina hieman lisääntyneet, niitä on tartuntamääriin nähden peräti puolet vähemmän kuin syksyllä 2020.
Koronaviruksen aiheuttama kuolemanriski näyttäisi siis pienentyneen rokotetuilla selvästi. Tämä käy ilmi THL:n tapauskuolleisuustilastosta.
– Vuosi sitten syksyllä koronaviruksen tapauskuolleisuus oli noin prosentti tartunnan saaneista, painottuen ikääntyneisiin. Tällä hetkellä se on siitä noin puolet, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.
Tapauskuolleisuus lasketaan siten, että koronaan kuolleiden määrä jaetaan koronavirustestillä positiivisiksi todettujen lukumäärällä. Todennäköisesti viruksen aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet vieläkin enemmän, arvioi Salminen.
– Koska emme testaa kaikkia oireisia rokotettuja ja heitä hakeutuu vähemmän testeihin, todennäköisesti tästä seuraa tapauskuolleisuuden yliarviointia, hän sanoo.
Lue aiheesta lisää: Koronatartunta vie hautaan yhä harvemmin – tapauskuolleisuus on pudonnut vuoden takaisesta puoleen, kertoo THL:n Salminen
11.12 klo 9.40: Testausstrategia uudistuu: Kaikkien koronaoireisten pitää päästä tutkimuksiin
Kansallista koronatestausstrategiaa päivitetään niin, että kaikille oireisille tulee tarjota mahdollisuus koronavirustestiin, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Myös muun muassa kahdesti rokotetuille, taudin jo sairastaneille ja alle 12-vuotiaille pitää Kiurun mukaan tarjota mahdollisuus testiin, jos heillä on oireita.
Mahdollisuudesta päästä testiin ei ole aiemmin puhuttu strategiassa tällä tarkkuudella. Se on Kiurun mukaan johtanut siihen, että rokotetut ja nuoret lapset eivät ole aina päässeet testiin oireisinakaan.
Myös kotitestausta aiotaan laajentaa esimerkiksi niin, että siihen tarjotaan entistä enemmän neuvontaa. Kotitestausta laajennetaan myös työpaikoille ja kouluihin.
8.12. klo 16.55: Koronapassi käyttöön myös uimahalleilla ja kuntosaleilla Vantaalla
Vantaa ottaa koronapassin käyttöön myös kaupungin uimahalleilla ja kuntosaleilla torstaina 9. joulukuuta. Koronapassi ja henkilöllisyystodistus tarkastetaan asiakkaalta kassalla.
Koronapassi vaaditaan kaikilta yli 16-vuotiailta asiakkailta.
Kaupungin kuntosaleista ainoastaan Koivukylän vanhustenkeskuksen kuntosalin vapaaharjoitteluaikoina ei vaadita koronapassia. Salilla on tällä hetkellä niin pienet kävijämäärät, että terveysturvallisuusohjeet täyttyvät ilman passia, kaupunki kertoo.
8.12. klo 12.00: Pääkaupunkiseudulla suositellaan välttämään yli 20 hengen yksityistilaisuuksia
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee nyt välttämään myös yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämistä sisätiloissa.
Aikaisemmin Etelä-Suomen aluehallintoviraston antama kokoontumisrajoitus koski vain yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.
Koordinaatioryhmän suosituksen mukaan vaihtoehtona on järjestää yksityistilaisuus sellaisessa tilassa, jossa osallistujilta voidaan edellyttää koronapassia.
Lue koko juttu täältä.
8.12. klo 9.25: Koronapassia tarkistetaan jatkuvasti väärin
Tapahtumapaikat ja ravintolat tarkistavat koronatodistuksia hyvin eri tavoin, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Liian yksityiskohtaisesta tai liian löyhästä tarkistamisesta tulee aville jatkuvasti ilmoituksia.
Yleensä valitukset tulevat ravintoloiden asiakkailta. Lähes kaikki Etelä-Suomen avin 15 kenttätarkastajaa saavat päivittäin tietoonsa pari kolme valitusta.
– Osalta on kyselty liikaa yksityiskohtaisia henkilötietoja, ja joissain paikoissa ei olla kyselty mitään todistuksia. Joku valittaa perusoikeuksien rikkomisesta, toinen liian lepsusta sisäänpääsystä, kertoo ylitarkastaja Pirkko Lamminpää.
Lue koko juttu: Koronapassia tarkistetaan jatkuvasti väärin – “Valituksia tulee joka päivä”
7.12. klo 13.55: HUS-alueella kaksi uutta omikronmuunnoksen aiheuttamaan tartuntaa
Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa, kertoo THL. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella.
Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun.
Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä yhdeksän varmistettua omikronin aiheuttamaa tartuntaa.
HUS-alueen lisäksi tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa sekä Pohjois-Savossa. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla.
7.12. klo 6.45: Hallitus varautuu uusiin tiukkoihin toimiin jo ennen joulua
Hallitus on valmistautunut vetämään niin sanotusta hätäjarrusta, jos koronatilanne pahenee merkittävästi.
Se tarkoittaisi sitä, että ministeriö voisi ohjata alueita yhdenmukaisesti tartuntatautilain mukaisiin, tiukempiin rajoituksiin. Koko maassa olisi tuolloin samat rajoitukset käytössä.
– Se merkitsee sitä, että kaikkia rajoitustoimia alueilla kiristetään ja tehdään tiukempia rajoituksia kuin mitä tällä hetkellä on käytössä. Että jos nykyiset toimet eivät riitä, niin sitten pitää ottaa kovemmat työkalut käyttöön, kertoo strategiajohtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Käytönnössä ministeriö voisi ohjata hätäjarrun avulla esimerkiksi kokoontumisrajoituksia ja koronapassin käyttöön alueilla, jotka eivät vielä ole taudin leviämisvaiheessa. Nämä rajoitukset saattaisivat koskea esimerkiksi Lappia, jossa joulusesonki on pian kuumimmillaan.
Kuntosaleja ja muita liikuntatiloja voitaisiin sulkea määräajaksi, ja teattereihin ja oopperaan voitaisiin ottaa jälleen käyttöön rajoituksia. Myös matkustajarajoituksia voisi määrätä liikennevälineisiin.
Hätäjarru on työväline, joka voidaan ottaa käyttöön ennen kuin tarvitsee ottaa valmiuslakia käyttöön ja julistaa poikkeusolot.
7.12. klo 6.40: Vantaalaiset voivat varata jo ajan kolmanteen koronarokotukseen – Helsingissä ja Espoossa alle 60-vuotiaiden on vielä turha etsiä vapaata rokotusaikaa
Kunnat järjestelevät parhaillaan kolmansien koronarokotusten aloittamista alle 60-vuotiaille.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ennakoi viime viikolla, että kolmannet rokotukset etenevät eri tahtiin eri kunnissa. Mitä enemmän kunnassa on yli 60-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä, sitä pidempään muut saavat odottaa kolmatta rokotusta.
Tämä on nähtävissä jo pääkaupunkiseudulla, jossa kaupungit etenevät eri tahtiin. Vantaalla nuoremmat ikäryhmät voivat varata jo ajan kolmanteen rokotukseen, mutta Helsingissä ja Espoossa ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan vasta myöhemmin.
Vantaalla käynnistettiin heti viime viikkoisen THL:n tiedotteen jälkeen kolmannen koronarokotteen antaminen kaikille yli 18-vuotiaille. Edellytyksenä kuitenkin on, että toisesta annoksesta on kulunut 5–6 kuukautta. Rokoteajanvaraus onnistuu vain puhelimitse. Sähköinen ajanvaraus avautuu myöhemmin.
Espoossa rokotusajanvarauksessa on ruuhkaa ja rokotusajatkin vähissä, mutta rokotuskapasiteettia yritetään saada lisää loppuvuonna ja erityisesti ensi vuoden alussa. Espoon terveyspalveluiden johtaja Markus Paananen uskoo, että ainakin pääosa yli 60-vuotiaista ja riskiryhmiin kuuluvista saa kolmannen rokoteannoksen hetimmiten, kun toisesta annoksesta on kulunut 5–6 kuukautta.
Helsinki puolestaan arvioi, että kolmansia koronarokotusannoksia alle 60-vuotiaille päästään antamaan tammikuussa. Kaupunki kertoo tiedottavansa erikseen, kun ajanvaraus nuoremmille ikäryhmille aukeaa.
Tällä hetkellä Helsinki tarjoaa koronarokotteen kolmatta annosta 60 vuotta täyttäneille, 12 vuotta täyttäneille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä alle 6 viikon aikavälillä ensimmäisen ja toisen annoksen saaneille, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 5,5–6 kuukautta.
7.12. klo 6.30: Pikakoronatesteihin pitkät jonot – humalaisten käytös sai testipaikan lyhentämään aukioloaan Helsingin keskustassa
Kampintorille Helsingin ydinkeskustaan pystytettiin puolitoista kuukautta sitten Testaakorona.fi-testauspisteen teltta. Siellä käy yrittäjä Antti Seistolan mukaan satoja asiakkaita päivässä.
– Kysyntä on kasvanut niin paljon, että emme ehdi testata kaikkia halukkaita, Seistola sanoo.
Kampin pikatestipiste on auki perjantaisin ja lauantaisin iltakuudesta iltayhdeksään. Aiemmin testipaikan aukiolo yletti kello 23 asti, mutta aikaa jouduttiin rajoittamaan häiriökäyttäytymisen vuoksi.
– Yritämme muistuttaa, että kyseessä on erittäin vakava tauti, joka tappaa ihmisiä. Emme voi käsitellä asiakkaita, joilla promillerajat paukkuvat ja joiden käytös on epäsopivaa. Olemme terveysalan yritys. Emme ole ravintola, johon jonotetaan melko hilpakkaassa olotilassa, Seistola sanoo.
Pikakoronatestejä tekeviä yksityisiä terveysalan yrityksiä on pääkaupunkiseudulla ainakin seitsemän. Hinnat vaihtelevat 25 eurosta jopa yli 200:aan euroon paikasta riippuen.
Puolentoista vuoden ajan pikatestejä tarjonneen 9Livesin liiketoimintajohtaja Timo Palon mukaan pikatestien määrä on lähes tuplaantunut viime lokakuusta. Heillä testeissä käyvät ennen kaikkea matkalle lähtijät tai sieltä palaavat.
– Matkailijoita varten nämä on perustettu, siksi sijainnit ovat matkakeskuksissa. Koronapassivaatimus usein yhdistetään bilettäjiin ja yökerho- ja ravintolakävijöihin, mutta he ovat meillä asiakkaina pienempi osa, Palo sanoo.
Lue laajempi juttu täältä.
7.12. klo 6.25: Vakavat rokotehaitat hyvin harvinaisia
Suomessa on annettu yli 8 miljoonaa koronarokoteannosta, ja samalla on kertynyt tietoa koronarokotteiden turvallisuudesta. Viesti näyttää selvältä: vakavat rokotehaitat ovat erittäin harvinaisia.
Marraskuun loppuun mennessä koronarokotteista oli tehty lähes tuhat vahinkoilmoitusta Lääkevahinkovakuutusyhtiöön.
Korvauksia on maksettu eniten lievistä ohimenevistä haitoista, kuten kuumeilusta, rokotuskäden kivusta, allergisista reaktiosta, imusolmukkeiden turpoamisesta ja vyöruususta.
Lue koko juttu täältä.
3.12. klo 15.17: Helsingin ja Espoon kaupunki ottavat koronapassin käyttöön tiloissaan
Koronapassi otetaan lauantaina 4. joulukuuta lähtien käyttöön kaikissa Helsingin kaupungin järjestämissä yleisötilaisuuksissa ja osassa asiakastiloista. Esimerkiksi sisäliikuntapaikat, kulttuurikeskukset ja kaupungin museot ottavat koronapassin käyttöön.
Urheiluhallien toiminnassa koronapassi otetaan käyttöön Helsingissä ensi viikon tiistaista 7.12. alkaen.
Myös Espoo, Porvoo ja Tuusula ovat tehneet samanlaisen linjauksen.
Espoo tarkistaa koronapassin kaikissa yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa. Myös uimahalliin pääsemiseksi pitää näyttää koronapassi. Myös ryhmäliikuntaan Espoo edellyttää koronapassia, jos ryhmäkoko on yli 20 henkilöä.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto torstaina, että pääkaupunkiseudulla sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön. Rajoituksilta vältty edellyttämällä koronapassia.
Koronapassia ei oteta käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän kannalta olennaisia. Tämän vuoksi esimerkiksi kirjastojen ja nuorisopalvelujen tiloissa koronapassia ei oteta käyttöön.
3.12. klo 13.50: Suomestakin on löydetty omikronmuunnosta – selvitimme, mitä variantista nyt tiedetään
Suomessa löydettiin torstaina ensimmäiset koronaviruksen omikrontartunnat. Virusmuunnos saapui tänne Ruotsin kautta.
Etelä-Afrikasta leviämään lähtenyt virusvariantti on aiheuttanut huolta jälleen uudesta epidemia-aallosta. Virusmuunnoksen pelätään täyttävän sairaalat ja keskeyttävän yhteiskunnan siirtymisen kohti pandemian jälkeistä aikaa.
Mutta mitä tästä muunnoksesta varsinaisesti tiedetään? Yle kokosi keskeisiä väitteitä omikronvariantista. Voit kokeilla, tunnetko jo itse virusmuunnoksen ominaisuudet.
3.12. klo 13.30: Finnkino ottaa käyttöön koronapassin pääkaupunkiseudun teattereissaan
Pääkaupunkiseudulle kohdistuvien tapahtuma-alaa säätelevien rajoitusten myötä Finnkino ottaa käyttöön koronapassin Helsingin, Vantaan ja Espoon teattereissaan lauantaista alkaen, Finnkino kertoo tiedotteessaan.
– Rajoitusten kohdistuessa elokuvateattereihin, koronapassin käyttöönotto mahdollistaa sen, että voimme pitää elokuvateatterimme avoinna. Koronapassi mahdollistaa turvallisen elokuvakokemuksen kaikille halukkaille kertoo Finnkinon kaupallinen johtaja Hannele Wolf-Mannila tiedotteessa.
Finnkino kertoo, että koronapassi tarkastetaan teatterin sisäänkäynnillä kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä 4. joulukuuta alkaen pääkaupunkiseudun teattereissa.
Koronapassin on jo aiemmin otettu käyttöön Finnkinon teattereissa Lahdessa, Porissa, Oulussa ja Turussa, sekä Tampereella anniskelunäytöksissä klo 17 jälkeen.
3.12. klo 12.55: Kolmas rokote on nyt "tarjolla" kaikille aikuisille, mutta esimerkiksi Helsingissä sitä voi joutua odottamaan pidempään kuin muualla
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL esitti eilen, että kaikille 18 vuotta täyttäneille tarjotaan mahdollisuutta kolmanteen koronarokotusannokseen. Edellytyksenä on, että toisesta annoksesta on kulunut 5–6 kuukautta.
Rokotusten antamisen hoitavat kunnat ja kuntayhtymät, jotka nyt päivittävät ohjeita ja aikatauluja omille verkkosivuilleen.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ennakoi Yle Radio Suomen päivälähetyksessä tänään perjantaina, että kolmannet rokotukset etenevät eri tahtiin eri kunnissa.
– Emme ole tehneet tarkkaa selvitystä, mutta olen ymmärtänyt että se vaihtelee hyvin paljon. Esimerkiksi Helsingissä, missä on paljon vanhaa väestöä, paineet ovat ihan toisenlaiset kuin kunnassa, jossa on enemmän nuorempaa porukkaa, Nohynek sanoo.
Koronarokotetta tarjotaan myös 5–11-vuotiaille lapsille, mikäli he kuuluvat riskiryhmään tai heidän lähipiirissä on ihmisiä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.
Heille on tilattu lapsia varten tehtyjä rokotteita, jotka näillä näkymin saapuvat Suomeen viikolla 50 tai 51.
3.12. klo 6.50: Kokoontumisrajoitukset kiristyvät Uudellamaalla
Kokoontumisrajoituksia kiristetään Uudellamaalla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.
Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset tulevat voimaan lauantaina 4.12.
Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä.
Lue koko juttu: Kokoontumisrajoituksia kiristetään Uudellamaalla – avi kieltää yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa
2.12. klo 13.55: Omikronmuunnos siirtää Pietarin ja Helsingin junayhteyden paluuta
Pietarin ja Helsingin välillä kulkevan Allegro-juna ei ala kulkea suunnitellusti, Suomen ulkoministeriö kertoo.
– Meillä ei ole päivämäärää. Meillä oli päivämäärä, mutta omikronmuunnos muutti tilanteen, ulkoministeriön alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti kertoi torstaina puheessaan Pietarin Finnish Business -tapahtumassa.
Vaskunlahden mukaan keskustelut yhteyden avaamisesta jatkuvat.
Venäjän koronakriisikeskus ilmoitti marraskuussa, että Allegro-juna saa aloittaa liikenteen 12. joulukuuta. VR ei koskaan vahvistanut päivämäärää.
Suomen ja Venäjän välinen junaliikenne on ollut poikki jo puolitoista vuotta koronapandemian takia.
Simo Ortamo, Yle, Pietari
2.12. klo 13.25: Yksi uusi koronaviruspotilas tehohoidossa siirtää 4–5 leikkausta myöhemmäksi, kertoo HUS
Yksi uusi koronaviruspotilas tehohoidossa johtaa siihen, että 4–5 tehohoitoa vaativaa leikkausta joudutaan siirtämään, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.
HUS kertoo tiedotteessa, että HUSin teho-osastoilla voidaan hoitaa 15 koronaviruspotilasta samanaikaisesti eikä muiden potilaiden hoitoa tarvitse siirtää.
Tämä raja ylittyi 22. marraskuuta. Sen jälkeen HUSissa on ollut tehohoidossa 18–22 koronaviruspotilasta kerrallaan.
HUSin linjajohtaja Minna Bäcklund sanoo tiedotteessa, että merkittävä osa siirrettävistä leikkauksista on ei-kiireellisiä sydänleikkauksia.
2.12. klo 8.35: Sipoon kunnan itsenäisyyspäiväjuhla korvataan musiikkinäytelmän taltioinnilla
Sipoon kunta peruu heikentyneen koronaepidemiatilanteen takia itsenäisyyspäivän juhlatilaisuuden, joka oli tarkoitus järjestää itsenäisyyspäivänä Juhlatalolla.
Kunnan kulttuuripalvelut tarjoaa peruuntuneen juhlan sijaan sipoolaisille taltioinnin, joka julkaistaan joulukuussa kunnan Youtube-kanavalla.
Taltioinnissa nähdään musiikkinäytelmä Sota-ajan Radiohitit ja julkistetaan vuoden 2021 kulttuuripalkinnon saaja.
2.12. klo 6.35: Omikron lisää huolta Uudenmaan yrityksissä
Koronan uusi omikronvariantti lisää yritysten epävarmuutta tulevaisuudesta.
Uudenmaan yristysten suhdannearviot ehtivät jo parantua syksyn aikana, mutta uusi virusvarinatti on jälleen saanut yritykset ja asiakkaat varovaisemmiksi.
Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen vetoaa rajoituksista päättäviin maan hallitukseen ja kaupunkeihin, että koronatoimissa vältettäisisin äkkijarrutuksia kaikin keinoin.
Lahtinen muistuttaa, että etenkin matkailu- ja ravintola-alan yritysten toimintaa on rajoitettu pitkään ja uudet nopeat toimet voisivat olla yrityksille kohtalokkaita.
Lue koko juttu: Yritykset odottavat omikronmuunnoksen iskua pelonsekaisin tuntein – hotellinjohtaja Pia Ropponen: Pahinta on ennakoimattomuus
2.12. klo 6.30: Suomessa on joutunut sairaalahoitoon ensimmäistä kertaa kolme rokoteannosta saanut henkilö
Kolme rokoteannosta saanut henkilö on joutunut Suomessa ensimmäistä kertaa sairaalahoitoon. HUS raportoi asiasta eilen nettisivuillaan.
HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ei tunne tapausta tarkemmin, mutta hän sanoo, ettei ole yllättynyt siitä, että virus on mennyt myös tehosteannoksen saaneen rokotesuojan läpi.
Sairaalahoidon tarve tehosteannoksen myötä kuitenkin vähenee, arvioi Järvinen.
Lue koko juttu täältä.
2.12. klo 6.25: Tutkija vaatii lisää hygieniakeinoja kouluihin – 30 prosenttia tartunnoista alle 14-vuotiailla
Viime aikoina noin 30 prosenttia koronavirustartunnoista Suomessa on todettu alle 14-vuotiailla lapsilla, kertoi päätutkija Lotta Oksanen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä keskiviikkona A-studiossa.
Tartuntoja tulee myös kouluista ja niissä pitäisi Oksasen mukaan ottaa käyttöön uusia hygieniakeinoja.
– Suomen kouluissa tällä hetkellä keinovalikoima on valitettavan pieni, meillä on oikeastaan käsihygienia ainoa, ja pyritään pitämään etäisyyksiä, mutta ei meillä ole luokissa suurempia etäisyysmahdollisuuksia tällä hetkellä kuin aikaisemminkaan. Meillä ei ole mitään ilmahygienian keinoja kunnolla otettu käyttöön, ja näitä tarvittaisiin kyllä.
Oksanen sanoi, että kouluissa pitäisi varmistaa mahdollisimman hyvä ilmanvaihto, ottaa käyttöön maskisuositus 6-vuotiaasta ylöspäin ja tehdä pikatestauksia koululaisille.
THL:n odotetaan torstaina ottavan kantaa siihen, tulisiko koronarokotuksia ulottaa myös 5–11-vuotiaisiin lapsiin. Lisäksi näkemystä odotetaan siihen, miten mahdollisesti väestön kolmansien rokoteannosten antamista laajennetaan.
1.12. klo 7.25: THL päivitti taulukkoaan eri tilanteiden koronariskistä: Tartunnan riski joukkoliikenteessä nostettu kohtalaiseksi
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt arviotaan eri tapahtumien ja tilanteiden koronatartunnan riskipotentiaalista.
Tartuntamäärien kasvun vuoksi THL arvioi, että riski saada koronavirustartunta on kasvanut kaikissa julkisissa kulkuvälineissä matkustettaessa, taksia lukuun ottamatta.
THL arvioi tartuntariskin julkisessa liikenteessä kohtalaiseksi, kun aiemmin riskiarvio oli vähäinen. THL kehottaa näin ollen käyttämään kasvomaskia julkisessa liikenteessä.
Taulukossa THL on listannut erilaisia tapahtumia ja kokoontumistiloja kulttuuritapahtumista urheiluun, työpaikoista uskontotilaisuuksiin, ravintoloihin ja liikenteeseen.
Merkittävän tartuntariskin tilanteiksi THL on luokitellut muun muassa sisätilojen massakonsertit, tanssiravintolat ja klubit, sisätiloissa järjestettävien urheilutapahtumien seisomokatsomot ja esimerkiksi kausityöntekijöiden ja rakennustyöläisten tiiviin yhteismajoituksen.
1.12. klo 7.15: HUSin Eeva Ruotsalainen: Uusien rajoitusten vaikutus nähdään vasta parin viikon päästä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan epidemian hillitsemiseksi olisi hyvä tehdä useita päätöksiä samanaikaisesti, sillä vaikutukset nähdään aina viiveellä.
– Ne päätökset, joita teemme nyt, ennakoivat helpotusta vasta kahden–kolmen viikon kuluttua, Ruotsalainen sanoi tiistai-illan A-studiossa.
Näin ollen nyt tai lähipäivinä käyttöön otettavien rajoitusten vaikutus näkyisi vasta joulun alla.
Ruotsalaisen mukaan maskin käyttö sekä ravintola- ja kokoontumisrajoitukset ovat tällä hetkellä tehokkain tapa torjua viruksen leviämistä.
– Samanaikaisesti meidän täytyy koko ajan nostaa rokotekattavuutta, ykkös, kakkos ja kolmansien annoksien osalta ja saada lapset rokotusten piiriin.
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu keskiviikkona päättämään 5-11-vuotiaiden rokottamisesta.
1.12. klo 7.00: Itsenäisyyspäivän konsertti siirtyy verkkoon Espoossa
Espoon perinteinen Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti siirtyy kokonaan verkkoon koronatilanteen vuoksi.
Tapahtumien turvallisuussuositukset ovat tiukentuneet, joten yleisöä oteta lainkaan paikan päälle Espoo Metro Areenalle.
Konsertin suoraa lähetystä voi seurata verkossa osoitteessa espoo.fi/kaupunkitapahtumat.
1.12. klo 6.55: Viime viikolla Porvoossa todettiin 50 koronatartuntaa – luku on epidemia-ajan toiseksi korkein
Viime viikolla Porvoossa todettiin yhteensä 50 koronatartuntaa, kaupunki tiedottaa. Ilmaantuvuusluku on nyt kahden viikon tartuntojen perusteella 192. Koko itäisen Uudenmaan ilmaantuvuusluku on 200,3.
– Viime viikon tartuntaluku on toiseksi korkein tähän asti koko koronaepidemian aikana, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund toteaa tiedotteessa.
Joukkoaltistumisia tapahtui viime viikolla muun muassa yksityisessä iltapäiväkerhossa, jossa 25 lasta asetettiin karanteeniin. Yksittäisiä tartuntoja todettiin työpaikoilla, Peipon koulussa, Keskuskoulussa ja Puistopäiväkodissa. Altistuneita oli yhteensä 176.
Tartunnanjäljitys on edelleen hyvin kuormittunut, 68 prosentissa tapauksista tiedetään tartunnan alkuperä.
– Positiivista on, että porvoolaiset käyvät testeissä aikaisempaa ahkerammin, se on hyvä asia. Myös rokotuskattavuudessa on ollut nousua, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo tiedotteessa.
THL:n tilaston mukaan ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 88,2 prosenttia, toisen 83,6 ja kolmannen rokotteen 5,6 prosenttia porvoolaisista, tiedotteessa kerrotaan.
Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset ajalta 21.10.–30.11.2021