Hyppää sisältöön

Lapin pelastusjohtajan valinnasta nousi meteli: moitteita tietojen puutteista, epäilyjä kaverikaupoista – Autton mielestä paras valittiin

Kaverikaupoista epäilty Heikki Autto vakuuttaa, että johtajaksi valittiin vahvin osaaja.

Lapin pelastusjohtajavalinnasta tehdyt oikaisuvaatimukset ovat Lapin liiton hallituksen käsiteltävänä ensi maanantaina. Kuva: Annu Passoja / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Lapin pelastusjohtajan valinnasta on syntynyt kohu. Lapin liiton hallitus valitsi tammikuussa tehtävään Markus Aarton, joka toimii tällä hetkellä Lapin yliopiston hallintojohtajana.

Valinnasta on tehty kaksi oikaisuvaatimusta, joissa arvostellaan valitsemismenettelyä voimakkaasti. Valittajien mielestä monen ansioituneen hakijan meriitit ohitettiin ja valinnan tehneille annettiin hakijoista liian suppeat tiedot. Lisäksi on tullut ilmi epäilyjä lehmänkaupoista, joista ensimmäisenä julkisuuteen kertoi Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun).

"Puutteita ja pintapuolisuutta"

Kaksi pelastusjohtajan virkaa hakenutta on siis tehnyt valintamenettelystä oikaisuvaatimuksen, joissa vaaditaan valintapäätöksen kumoamista sekä haku- ja valintamenettelyn uusimista. Valituksia käsitellään Lapin liiton hallituksessa maanantaina.

Maakuntajohtaja Mika Riipin päätösesitys on, että oikaisuvaatimukset hylätään. Jos oikaisuvaatimukset hylätään, asiasta voi vielä valittaa hallinto-oikeuteen.

Oikaisuvaatimuksissa moititaan valintaa ja päätöksentekoa monella tapaa. Prosessia pidetään puutteellisena ja virheellisenä.

Valittajien mielestä valintaprosessissa ei ole pystytty arvioimaan hakijoiden kykyjä, taitoja ja valmiuksia muun muassa siksi, että haastatteluja pitäneiden ja valintaa tehneiden joukossa ei ole ollut riittävää asiantuntijuutta pelastusalasta. Lisäksi arvostellaan haastattelujen niukkuutta ja pintapuolisuutta sekä hakijoiden vertailun puuttumista.

Autto kiistää kaverikaupat

Valintaprosessiin liittyy myös epäily lehmänkaupoista. Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto putosi välillä eduskunnasta, mutta hänelle järjestyi työpaikka Lapin ylipistosta nyt pelastusjohtajaksi valitun Markus Aarton alaisuudesta.

Heikki Autto pysyy johtajavalinnan takana. Hänen mukaansa Markus Aarto oli tehtävään paras hakija. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Lapin liiton hallituksen varapuheenjohtajana toimivan Autton epäillään nyt antaneen kaveriapua Aarton valitsemisessa pelastusjohtajaksi. Tässä yhteydessä on viitattu myös Markus Loheen (kesk.), jonka epäillään sopineen asiasta Autton kanssa.

Kaverikaupoista epäilty Heikki Autto kiistää asioiden yhteyden:

– Rehtori Mauri Ylä-Kotola houkutteli minut Lapin yliopistoon. En edes tuntenut Markus Aartoa silloin, Autto sanoo.

Hallintojohtajana Aarto on ollut Autton hallinnollinen esimies, mutta Autto ei koe olleensa mitenkään esteellinen osallistumaan pelastusjohtajavalintaan. Hän huomauttaa, että pitkään kansanedustajana ja Rovaniemen kaupunginvaltuustossa toimineena hän tuntee lähes kaikki keskeiset maakunnan virkahenkilöt.

– Olisi mahdotonta toimia päätöksentekijänä, jos en voisi tehdä päätöksiä myös henkilöistä, joita tunnen eri yhteyksistä.

"Päätös tehtiin liian heppoisin perustein"

Rovaniemeläinen Henri Ramberg on Vasemmistoliiton edustaja Lapin liiton hallituksessa ja kuuluu myös työvaliokuntaan. Hän oli mukana sekä hakijoiden haastatteluissa että tekemässä valintapäätöstä.

Rambergin mielestä valintaprosessissa oli ongelmia.

– Minun näkemykseni mukaan ratkaisu tehtiin liian heppoisin perustein, tietoja ei ollut riittävästi.

Henri Ramberg (vas.) Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rambergin käsitys on, että sen paremmin pelastuslautakunnan kuin Lapin liiton hallituksenkaan käytössä ei ollut riittävästi tietoja, koska haastatteluista ei saatu kunnollisia muistioita. Hakijoita ei siksi myöskään voitu kunnolla vertailla. Rambergin mielestä valintaan olisi lisäksi kaivattu ulkopuolista asiantuntijaa.

VPK-kokemus erityisplussa Lapissa

Millä perusteella Markus Aarto sitten Heikki Auton mukaan oli paras? Aarto on koulutukseltaan juristi. Hänen pelastustoimen kokemuksensa on peräisin VPK-toiminnasta.

– Ensisijaisesti haettiin vahvaa kokemusta julkishallinnon johtamisesta. Aarto on tällä keskeisimmällä osa-alueella selvästi osoittanut vahvinta kokemusta, Autto sanoo.

Markus Aarton kokemus VPK-toiminnasta katsottiin eduksi Lapin pelastusjohtajan valinnassa. Kuva vuodelta 2010. Kuva: YLE Marjukka Talvitie

Lisäksi Autto pitää nimenomaan Lapissa tärkeänä Aarton kokemusta vapaapalokuntatyöstä, koska maakunnassa pelastustoiminta perustuu paljolti sopimuspalokuntiin.

– Uskon, että sopimuspalokuntalaisten johtamiseen nimenomaan rivin edestä eikä kirjoituspöydän takaa, Aarto oikea henkilö.

Lapin liiton hallitus käsittelee maanantain kokouksessaan myös Aarton johtajasopimusta. Sopimuksen mukaan pelastusjohtajan kuukausipalkka olisi 8 900 euroa. Pelastusjohtajan palkka on kokonaispalkka, jonka lisäksi ei makseta työaika- eikä varallaolokorvauksia.

Suosittelemme sinulle