Hyppää sisältöön

Keikkoja, kulttuuritapahtumia ja yleisötilaisuuksia perutaan nyt urakalla – soitimme järjestäjille ympäri Suomea, näin he vastaavat

Hallitus kertoi torstaina iltapäivällä suosittelevansa, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Paula Vesala konsertissa Hartwall-Areenalla 25.10.2019.
Vesalan piti esiintyä Helsingissä Circuksessa perjantaina 13. maaliskuuta, mutta keikka joudutaan perumaan. Kuva: Toni Määttä / Yle
Mattias Mattila

Vesala ja Suvi Teräsniska peruttu huomiselta

Warner Live kertoo hallituksen suosituksen koskevan useampaa sataa keikkaa. Osassa lipunmyynti pysäytetään ja osassa katsotaan, voidaanko keikat järjestää pienemmälle yleisölle.

Keikkansa joutuvat perumaan muun muassa artistit Paula Vesala, Suvi Teräsniska ja J. Karjalainen. Karjalaisen vappupäiväksi 1. toukokuuta suunniteltu areenakonsertti Helsingissä on siirretty pidettäväksi 4. syyskuuta.

Asiasta kertoi Warner Music Liven promoottori Samppa Hartikainen.

Teatterit

Tampereen Työväen Teatteri tiedottaa lopettavansa esitystoiminnan keväältä. Vaikka valtioneuvoston suositus koski yli 500 hengen tilaisuuksia, koemme että meillä on teatterina vastuu sekä kävijöidemme että henkilökuntamme terveydestä, tiedotteessa sanotaan.

– Tämä on vastuullisin teko, jonka tässä tilanteessa voimme tehdä, teatterinjohtaja Otso Kautto toteaa.

Teatteri jatkaa harjoitustoimintaa näillä näkymin normaalisti. Teatteri ottaa yhteyttä jokaiseen tälle keväälle lipun ostaneeseen.

TTT tiedotti aiemmin Twitterissä, että esitykset pidetään tänään normaalisti.

– Odotamme aluehallintoviranomaisten ohjeistusta liittyen esitystoiminnan jatkumiseen yli 500 henkilön tilaisuuksissa. Kun saamme ohjeistuksen, toimimme sen mukaisesti ja tiedotamme siitä välittömästi.

Kansallisteatteri aikoo järjestää näytökset viidellesadalle osallistujalle. Käytännössä tilanne koskee siis suuren näyttämön näytöksiä, toteaa viestintäpäällikkö Mia Hyvärinen.

Näytösten liput rajataan viiteensataan myytyyn ostojärjestyksessä. Ylimenevien liput perutaan. Rannalle jääville ilmoitetaan asiasta tekstiviestitse.

Menetetystä paikasta saa rahat takaisin. Lipun voi myös vaihtaa lahjakorttiin.

Seela Sella Hitler ja Blondi
Seela Sellan näyttelemä Hitler täyttää syksyllä Kansallisteatterin katsomot. Liput on loppuunmyyty.

Turun kaupunginteatterissa esitetään tänään normaalisti Amelie-musiikkinäytelmä. Yleisömäärä on jäämässä reippaasti alle 500. Teatterissa odotetaan Avin päätöstä ja sen mukaan tehdään päätös kevään näytöksistä.

Helsingin kaupunginteatterin illan Pieni merenneito -näytös on peruttu. Lipun ostaneisiin ollaan yhteydessä ja rahat palautetaan.

– Meillä hallituksen suositus koskee suurta näyttämöä. Vielä ei ole varmistunut, voidaanko järjestää tilaisuuksia, joissa on alle 500 katsojaa. Tämän illan esitys on peruttu, kertoo viestitäpäällikkö Kaisa Pelkonen.

Hämeenlinnan teatteri ilmoittaa, että toistaiseksi esitykset pidetään normaalisti, mutta koronavirustilannetta seurataan aktiivisesti.

Jussi-gaala siirtyy myöhempään ajankohtaan

Elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura tiedottaa, että Jussi-gaala siirtyy myöhempään ajankohtaan.

Gaalan piti alun perin olla 20.3. Uuden gaalapäivän etsintä alkaa MTV:n ja muiden kumppaneiden kanssa.

– Seuraamme tarkkaan terveysviranomaisten suosituksia koronaviruksen tiimoilta, tiedotteessa sanotaan.

Elisa Viihteen kotimaisen suosikkielokuvan äänestys jatkuu ennalta ilmoitetusti 18.3. asti.

Sinfoniaorkesterit

Radion sinfoniaorkesteri peruu kevätkauden loput sinfoniakonsertit Helsingin Musiikkitalossa, mutta konsertit aiotaan lähettää Yle Areenassa ja muilla Ylen kanavilla. Orkesteri soittaa siis tyhjälle katsomolle.

– Esimerkiksi huominen konsertti ilman muuta soitetaan ja suomalaiset saavat nauttia suorasta lähetyksestä kotisohvalla. Linja on, että pyrimme palvelemaan yleisöä kanavien kautta, ja että soitamme kevään ohjelmiston sellaisenaan, toteaa RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

Tilannetta tarkkaillaan viikottain ja se voi muuttua.

– Kysymys on siitäkin, pysyvätkö solistit ja kapellimestarit terveinä, Sarotie sanoo.

Helsingin kaupunginorkesterin kevätkauden konsertit Musiikkitalossa on peruttu toukokuun loppuun asti. Myös tämäniltainen (12.3.) konsertti on peruttu.

Jo lunastetut konserttiliput maksetaan asiakkaille takaisin. Kausikorteista hyvitetään peruuntuneiden konserttien osuus. Asiasta tiedotetaan lisää orkesterin verkkosivuilla mahdollisimman pian.

Orkesteri seuraa aktiivisesti tilannetta ja päätös muun muassa peruuntuneiden konserttien mahdollisista verkkolähetyksistä tai muista korvaavista esiintymisistä on tekeillä.

Liput Musiikkitalon tapahtumiin myy Ticketmaster. Paason mukaan toimitusehtoihin kuuluu, että tällaisissa tapauksissa yksittäislipuista saa aina rahat takaisin.

Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
Monen suomalaisen sinfoniaorkesterin konserteissa käy reilusti yli 500 ihmistä. Radion sinfoniaorkestereiden konsertit Helsingin Musiikkitalossa ovat usein tupaten täynnä. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Tampere Filharmonia kertoo peruvansa loppuviikon konsertit. Konsertin perumisesta päätettiin yhteistyössä Tampere-talon kanssa orkesterin ja konserttitalon yhteisiä linjauksia ja ohjeistuksia noudattaen.

Perjantain 13.3. konsertin orkesteri näyttää suorana lähetyksenä verkkosivuillaan ja YouTubessa ilmaiseksi.

Tulevien viikkojen konserttien kohdalla Tampere Filharmonia odottaa Aluehallintoviraston sekä Tampereen kaupungin lopullista linjausta.

Turun filharmonisen orkesterin tämäniltainen konsertti nähdään vain verkkolähetyksenä, yleisöä ei oteta sisään. Huominen konsertti on peruttu. Orksteri odottaa Avin ja Turun kaupungin linjauksia.

Kouvolan ja Kotkan kaupunkien yhteinen orkesteri Kymi Sinfonietta tiedottaa peruvansa ainakin tämänpäiväisen konserttinsa. Se oli tarkoitus esittää Kouvolan kaupungintalolla.

Kymi Sinfonietta lupaa tiedottaa loppukevään konserteista mahdollisimman pian. Kaupunkien orkesteri antaa tarkat ohjeet lipun ostajille ensi viikon aikana.

Helsingin Tavastia

Tavastialla on tulossa aika paljon loppuunmyytyjä keikkoja, esimerkiksi Sanni, Ruusut ja Atomirotta, joita peruminen koskisi. Tavastia vetää loppuunmyytynä muutama sata enemmän kuin 500 henkeä.

– Nyt pohditaan, onko mahdollista pitää konsertteja, jos tapahtumien osanottajamäärä rajataan viiteensataan. Päätöstä ei ole, koska tieto on niin uusi, toteaa Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa.

Sanni näyttää kieltä lavalla Hartwall Arena -keikallaan.
Sannin keikka Tavastialla on loppuunmyyty eli paikalle olisi tulossa yli 500 henkeä. Artistin keikka Jyväskylän Lutakossa perjantaina 13.3. perutaan ja järjestetään myöhemmin. Kuva: Juuli Aschan, YleX

Jo nyt korona on perunnut Tavastian tapahtumia. Princess Nokia lensi Suomeen, mutta suuntasi suoriltaan takaisin Yhdysvaltoihin, kun hän sai tiedon Trumpin lentorajoituksista. Saman päätöksen teki Samatha Fish.

– Keikkojen siirtäminen on vaikeaa, sillä jos koko maailma siirtää keikkoja, päivät loppuvat kesken, Merimaa sanoo.

Rahojen palauttamisesta Merimaa toteaa, että asiaa vasta selvitetään.

– Tietenkin pyrimme antamaan rahat takaisin, mutta täytyy ensin selvittää, onko se meille mahdollista. Mekin elämme niillä rahoilla.

Merimaa kehottaa seuraamaan lipunmyyjän Tiketin tiedotuksia.

Seinäjoen Rytmikorjaamo

Rytmikorjaamo aikoo pitää keikkayleisön väkimäärän tulevilla keikoilla alle 500 hengessä. Uusi määräys ei vaikuta perjantai-illan Nyrkkitappelu ja Pää Kiinni -bändien keikkaan, jossa yleisömäärä ei ylity.

Toiminnanjohtaja Marko Kivelä kertoo, että Rytmikorjaamo aikoo keskustella yhden artistin edustajan kanssa kevään konsertin toimenpiteistä, koska keikalle on jo tässä vaiheessa tulossa enemmän kuin 500 henkilöä. Rytmikorjaamolle mahtuu 1100 henkeä.

Fullsteam ja Live Nation – JVG:n kiertue ja Green Day:n keikka vaarassa

Fullsteam on Suomen eturivin keikkajärjestäjiä. Sen kontoilla on muun muassa JVG:n tuleva areenakiertue.

Järjestäjä päättää keikkojen kohtalosta vasta, kun se saa asiasta lisää tietoa.

– Johtoryhmä pitää puhelinkokouksen iltapäivällä. Vasta sitten päätämme asioista. Odotamme viranomaismääräyksiä, ja niiden mukaan toimimme, sanoo Johannes Kinnunen Fullsteamista.

Fullsteamin järjestämistä keikoista saa rahat takaisin, jos tapahtuma perutaan.

– Jos miettii aikaa toukokuun loppuun saakka, niin puhutaan sadoista tulevista keikoista. Sitä en osaa suoraan sanoa, moniko keikoista vetää on yli 500 hengelle.

Fullsteamin tavoin Live Nation kertoo mahdollisista peruttavista konserteista AVIn linjauksen jälkeen. Live Nationin lähiaikojen suuria konsertteja ovat Lamb of God ja Kreatori 31.3., Santana 5.4., Whitesnake ja Europe 6.5. sekä Green Day 27.5.

JVG:n Jare ja VilleGalle keikalla.
JVG esiintyy kesän ensimmäisenä festariviikonloppuna Naantalin Sunfestissä ja Turun Aura Festissä. Kuva: Oskari Joutsen / YleX

Kansallisooppera ja -baletti peruu esityksiä – myös tältä illalta

Kansallisooppera ja -baletti peruu esitykset 12.–14.3. eli tämän viikon torstailta, perjantailta ja lauantailta. Jatkon suhteen päätös tehdään myöhemmin AVIn ohjeistuksen pohjalta, kertoo pääjohtaja Gita Kadambi.

Aiemmin torstaina Kansallisooppera tiedotti Twitterissä, että tämänpäiväinen Carmen-baletin esitys olisi pidetty normaalisti. Se tieto on nyt väärä ja vanhentunut.

Peruuntuneita yleisötapahtumia

Yleisötapahtumia perutaan myös muilta kuin kulttuurin aloilta.

Peruuntuneiden listalla on esimerkiksi Talvisodan päättymisen muistohetki Helsingin tuomiokirkossa perjantaina 13. maaliskuuta. Valtakunnalliseen tilaisuuteen oli tulossa sekä veteraaneja että valtiojohtoa.

Myös Pohjois-Savossa Kuopiossa on peruttu Talvisodan päättymisen muistokonsertti ensi sunnuntailta. Konsertti on kerännyt perinteisesti runsaasti yleisöä kaupungin keskustassa sijaitsevaan tuomiokirkkoon.

Turun messukeskuksen kevään tapahtumiin odotettiin noin 30 000 kävijää. Moni tilaisuuksista siirtyy siis tulevaisuuteen. Alle 500 henkilön tilaisuuksia kuitenkin järjestetään. Isot tapahtumat, kuten Käsityö- ja Pihamessut järjestetään todennäköisesti kesä- ja elokuussa.

Kuopion Pursiseura on perunut koronaviruksen takia veneilyn suurtapahtuman Kallavesj-messut tältä keväältä. Vuodesta 1964 lähtien pidetty näyttely jouduttiin perumaan nyt ensimmäistä kertaa.

Veneilykauden avaustapahtumaan on osallistunut vuosittain yli 20 000 kävijää. Messut olisi pidetty kahden viikon kuluttua ja tapahtumaan oli ilmoittanut yli 100 näytteilleasettajaa.

Helsingin Messukeskus sulkee parhaillaan käynnissä olevat tapahtumansa. Messukeskuksessa ovat käynnissä Gastro Helsinki -messut, PacTec, FoodTec ja PlastExpo Nordic messut sekä Sign, Print & Pack -messut.

– Messukeskus noudattaa tarkasti viranomaisohjeistuksia. Asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Kiitämme kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme messujen hyväksi tehdystä työstä, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Messukeskus siirtää myös huhti-toukokuuksi suunnitellut yli 500 henkilön tapahtumansa myöhemmäksi.

Myös urheilutapahtumia on peruttu. Esimerkiksi SM-liigan runkosarjan viimeiset ottelut pelataan tyhjille katsomoille. Seuraamme urheilutapahtumien tilannetta tässä artikkelissa.

Lahdessa raksamessut syksylle ja koulujen päättäjäiskonsertti perutaan

Ensi viikonloppuna pidettävät Raksa-messut siirtyvät syksylle. Raksaan odotettiin noin 16 000 kävijää ja se on Lahden toiseksi suurin messutapahtuma. Lippujen hinnat palautetaan poislukien palvelumaksut, sanoo KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki.

Mäen mukaan AVI:lta odotetaan ohjeistusta, miten kevään muiden messujen, Sibeliustalon ja Finlandia-klubin konserttien kanssa tehdään. Kaikki ovat yli 500 kävijän tapahtumia.

Kevään mittaan Lahdessa olisi järjestetty mm. Suurmäen Red Bull juoksu, Hollolan kansainvälinen villikasvitapahtuma Horta, Sell Student games ja lähetysjuhlat.

Myös koulujen päättäjäiskonsertti torilla perutaan, kertoo Lahden tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä. Lisäksi koronan takia peruuntuvat Lahden kuukausimarkkinat, jotka tuovat torille parhaimmillaan 10 000 henkilöä.

Teatterinäytösket, konsertit ja yleisötapahtumat peruttu Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunginteatteri suljetaan tästä päivästä (12.3.) alkaen ja kaikki kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian esitykset perutaan. Jyväskylän kaupunki peruu myös kaikki yli 500 osallistujan tapahtumansa Paviljongista sekä kaikki kaupungin syntymäpäiväviikon 16.–22.3. tapahtumat.

Huomiseksi 13.3. suunniteltu pop-laulaja Sannin konsertti Jyväskylän Lutakossa siirtyy myöhempään ajankohtaan koronavirukseen varautumisen vuoksi.

Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007.
Meta4-kvartetin piti esiintyä Jyväskylä Sinfonian kanssa 18.3. Arkistokuva vuodelta 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Myös Jyväskylän Lapsi- ja lemmikkimessut on päätetty peruuttaa korona-viruksen takia. Messut olisi järjestetty Jyväskylän Paviljongissa 21.–22.3. ja niihin odotettiin yli 5000 kävijää.

Paviljongin toimitusjohtaja Juha Rahkon mukaan muista suurista tapahtumista ja niiden mahdollisesta peruuttamisesta keskustellaan tapahtumajärjestäjien kanssa parhaillaan.

– Ensisijaisesti tapahtumia pyritään siirtämään eteenpäin. Esimerkiksi yli 60 000 kävijän Taitaja 2020 -tapahtuman eteen on tehty vuosia töitä, ja sille pyritään etsimään tulevaisuudesta toinen ajankohta, Rahko kertoo.

Taitaja 2020 -tapahtuma oli suunniteltu järjestettäväksi 11.–14. toukokuuta.

Hämeenlinnan Verkatehtaan torstai-illan konsertti perutaan – Kuopiossa soi Miljoonasade

Tämän illan konsertti (12.3.) “Someone like you - The Adele songbook” perutaan. Konserttiin oli etukäteen hankkinut liput vajaa 500 henkeä, joita parhaillaan tavoitellaan mahdollisuuksien mukaan.

– Muiden tulevien tapahtumien järjestämisestä tai perumisesta ei vielä ole tehty päätöstä, kertoo viestintä- ja markkinointipäällikkö Eveliina Koski.

Lipun ostaneet saavat rahansa takaisin. Asiasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Rockyhtye Miljoonasateen ja Kuopion kaupunginorkesterin tämän iltainen (12.3.) yhteiskonsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa pidetään normaalisti, sillä lippuja on myyty ennakkoon alle 500. Ovelta ei kuitenkaan enää myydä lippuja konserttiin.

Myös Aulanko Areenan kevään keikat on peruttu. Tulevan viikonvaihteen Apulannan ja Vesalan, kuten myös myöhemmät Anssi Kelan, Maija Vilkkumaan ja Elastisen keikat on peruttu. Ennakkolipun ostaneille annetaan rahat takaisin lippumyyjän ohjeistuksen mukaisesti.

Suosittelemme sinulle