Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vahvistus tuli: F1-kauden avauskisa perutaan koronaviruksen vuoksi – "Olihan se aika ilmiselvää"

Järjestäjät käyttäytyivät pitkään kuin kaikki olisi tavanomaisesti, kertoo paikan päällä oleva STT:n toimittaja.

Lewis Hamilton (edessä), Valtteri Bottas
Kuva: Larry W. Smith/AOP
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Formula ykkösten MM-sarjan sunnuntainen avauskisa Australian Melbournessa on peruttu koronaviruksen vuoksi, kertovat kisajärjestäjät. Päätöstä perustellaan Victorian osavaltion terveysviranomaisten antamilla neuvoilla, kirjoittavat australialaisviestimet.

Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrews kertoi, että koronavirukseen liittyvien huolien vuoksi vähintään yleisö jää pois kisasta.

F1-kauden avaus sai jo torstaina kovan kolauksen McLaren-tallin ilmoitettua, että se vetäytyy Australian gp:stä tallin henkilökunnan jäsenen koronavirustartunnan takia. Kisajärjestäjien lausunnossa sanotaan, että McLaren-tallin jäsenen tartunnan varmistumisen jälkeen järjestäjät kutsuivat torstai-iltana kokoon kokouksen, johon osallistui järjestäjien lisäksi myös tallien edustajia.

– Ymmärrämme, että tämä on valtava pettymys tuhansille faneille, joiden oli määrä tulla katsomaan kilpailua. Lipun ostaneet saavat täyden hyvityksen, ja lisätietoja on luvassa, kisajärjestäjät kirjoittavat lausunnossaan.

Katsojat olivat pitkään huhujen varassa

Melbournessa paikan päällä oleva STT:n Australian-toimituksen toimittaja Anssi Rulamo arvostelee kisajärjestäjien tiedottamista. Hän kertoo, että katsojat jonottivat jo aikaisin perjantaiaamuna paikallista aikaa radalle. Tieto perumisesta tuli vain muutamaa tuntia ennen harjoitusten alkamista.

Formula ykkösiä tiiviisti seuraava Rulamo kuvaili, että järjestäjät käyttäytyivät kuin kaikki olisi tavanomaisesti.

– Olihan se nyt aika ilmiselvää, että jos yhdellä tiimin jäsenellä on virus, se johtaa perumisiin. Mitään virallista kommunikaatioita ei ollut, vaikka tietoa McLarenista tuli torstaina.

Torstaina ja perjantaiaamuna kisoista liikkui Melbournessa erilaisia huhuja. Rulamo kuvailee, että epätietoisuus lähinnä aiheutti hämmennystä.

– Kuitenkin ihmiset ovat lentäneet tänne ajatuksena, että koko homma viedään läpi.

"Tuskin halutaan toistaa katastrofia"

Ennen perumista muun muassa Mercedeksen kuljettaja Lewis Halmilton ehti arvostella aikomuksia ajaa kisa. Hamilton sanoi toimittajille, että kisan järjestäminen ei ole hänen mielestään hyvä ajatus.

Muun muassa BBC kertoi, että esimerkiksi Alfa Romeon Kimi Räikkönen ja Ferrarin Sebastian Vettel olivat lähteneet lentäen kohti kotia jo ennen virallista perumisilmoitusta.

Melbournessa oleva Rulamo pohtii, miten Australian gp:n peruminen vaikuttaa seuraaviin kisoihin.

– Tuskin halutaan toistaa katastrofia, että kisat peruttaisiin muutaman tunnin varoitusajalla, hän sanoo.

– Varmasti tulee kovaa kritiikkiä formula ykköselle ja lajin kattojärjestö Fialle.

Jo aiemmin on kerrottu, että F1-kauden toinen gp-kisa Bahrainissa ajetaan ilman yleisöä. Kisa järjestetään 22. maaliskuuta.

Koronaviruksen takia F1:n MM-sarjassa on jo siirretty kauden neljäs kilpailu huhtikuulta eteenpäin. Kilpailu ajetaan Kiinassa.

Lue myös:

BBC: Australian F1-osakilpailu on peruttu – osavaltion pääministeri ei vahvista perumista: kisa ajetaan ilman yleisöä

McLaren vetäytyy Australian GP:stä – tiimissä varmistettu koronavirustartunta

Australian GP:n peruminen on taloudellisesti kova kolaus, mutta imagollisesti tärkeä ratkaisu: "He eivät voi sivuuttaa koronavirusta

Suosittelemme