Hyppää sisältöön

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Pohjanmaalla: Sairaanhoidon tarve on jälleen kasvanut, maakunnassa ei ole todettu yhtään omikrontartuntaa

Tämän artikkelin päivittäminen on lopetettu.

Nykyiset kasiluokkalaiset ovat ensimmäisiä peruskoulunsa päättäviä nuoria, joiden päättötodistukseen arvosanakriteerien yhdenvertaisuusuudistus vaikuttaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

16.12. Kalajoella terveydenhuolto kuormittunut

Myös Kalajoella koronatilanne on vaikeutunut. Tänään on todettu 6 uutta tartuntaa. Kalajoen-Merijärven alueella on koronaviruseristyksessä ja altistuskaranteenissa noin 70 ihmistä.

Terveysviranomaisten mukaan tartunnan lähteitä on edelleen useita eli yksittäistä laajaa ketjua ei voida eritellä

Terveydenhuolto on alueella kuormittunut tartunnanjäljityksen ja sairastapausten vuoksi. Asukkaita pyydetään siirtämään ei-kiireelliset terveydenhuollon yhteydenotot myöhemmälle.

Tartunnan saanut henkilö voi nopeuttaa jäljitystä kirjaamalla itse koronatietoni.fi -järjestelmään itselleen altistuneet henkilöt.

16.12. Koronarokotteiden antamista tehostetaan kuntayhtymä Kalliossa

Varsinkin alkuvuodesta tarjolla on aiempaa runsaammin rokotuspäiviä. Silloin rokottajat ovat paikalla samassa kunnassa useita kertoja viikossa. Kuun lopussa myös lauantaisin rokotetaan.

Keskittyminen rokotuksiin johtaa supistuksiin neuvoloissa. Tammikuussa niissä hoidetaan vain vauvojen ja raskaana olevien neuvolakäynnit.

Joulukuun aikana rokotteiden kysyntä on kasvanut niin, että rokotuspaikoilla on ollut ruuhkaa. Erityisesti kolmosrokotetta haetaan paljon.

Terveysviranomaisten mukaan koronatilanne kuntayhtymässä on huolestuttava. Alueella todetaan päivittäin kymmeniä uusia tartuntoja ja tartunnanjäljitys onkin ruuhkautunut.

16.12. Sairaanhoidon tarve on jälleen kasvanut

Soitesta kerrotaan, että virustilanne on heikentynyt maakunnassa viime viikkoisesta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 101 /100 000 asukasta. Kahden viikon aikana on havaittu 78 koronatapausta.

Otetuista koronanäytteistä 6,2 prosenttia on nyt positiivisia, kun vielä viime viikolla positiivisia niistä oli 2,1%.

Keski-Pohjanmaalla koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on kuusi ihmistä, joista kaksi on tehohoidossa.

Maakunta on edelleen koronan leviämisaluetta. Terveysviranomaiset suosittelevat, että joulun aika vietettäisiin mahdollisimman pienissä ryhmissä.

Soitesta vinkataan, että joulun tapaamisissa kannattaa hyödyntää koronaviruksen kotitestejä. Antigeenitestistä saatu positiivinen tulos on kuitenkin varmistettava terveydenhuollossa tehdyllä testillä.

16.12. Keski-Pohjanmaan alueella ei ole todettu yhtään omikrontartuntaa

Myöskään yhtään näytettä ei ole lähetetty sekvensointiin.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen toteaa kuitenkin, koska omikron leviää nyt Suomessa laajasti, on suuri riski, että omikronia olisi jo maakunnassa.

Rahkonen on huolissaan viikon tartuntamäärien kasvusta. Ilmaantuvuus on tällä hetkellä kahden viikon ajalta 100/100 000 asukasta kohden.

Rahkonen uskoo, että jouluviikolla koronatilanne vähän rauhoittuu, mutta liikehdintä (opiskelijat tulevat kotiseuduilleen, sukuloidaan jne.) kasvattaa varmasti tartuntamääriä joulun välipäivien jälkeen.

Nyt ei ole varaa lyödä läskiksi, Rahkonen muistuttaa.

Rahkonen peräänkuuluttaa nyt huolellisuutta työpaikoilla, kouluissa ja harrastuksissa.

16.12. Soitessa ei tarvita lisäkäsiä koronarokotuksiin

Soitessa selvitään koronarokotusten antamisesta ilman lisäkäsiä.

Keski-Pohjanmaalla rokotustahti on maan kärkikastia. Esimerkiksi kolmansia koronarokotuksia on annettu alueella maan toiseksi ahkerimmin. Kolmannen rokon on saanut 19 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Hyvän rokotuskattavuuden vuoksi alueella ei esimerkiksi ole niin kiirettä rokottamisen kanssa, että aiottaisiin pitää rokotuskeskuksia auki joulun pyhinä.

15.12. Alueellinen koronatyöryhmä suosittelee viettämään joulua pienen lähipiirin kesken

Koronavirustilanne on lähtenyt nopeasti heikentymään Soiten alueella, jonka vuoksi joulun aikaa suositellaan viettämään pienen lähipiirin kesken.

Alkuviikon aikana on todettu jo yhteensä 31 uutta koronavirustartuntaa, kun koko viime viikolla tartuntoja todettiin 26. Viimeisen 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 88 / 100 000.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Alueella on voimassa 50 henkilön kokoontumisrajoitus koskien sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia 5. tammikuuta saakka.

13.12. Koronatilanne pahenee uudestaan Keski-Pohjanmaalla – sairaalahoidon tarve on noussut

Koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt uudelleen nousuun Keski-Pohjanmaalla. Viime viikolla todettiin 26 uutta tartuntaa, suurin osa niistä oli rokottamattomilla tai vajaan rokotussarjan omaavilla. Tätä edellisellä viikolla todettiin 20 tartuntaa.

Vain 31 prosenttia tapauksista todettiin jo ennestään karanteenissa olevilla. Myös tautiketjujen jäljitettävyys on heikentynyt, tartunnoista kyettiin jäljittämään 65 prosenttia. Taudin ilmaantuvuus 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden on 59 tapausta.

Viime viikolla otetuista yli tuhannesta koronatestistä positiivisia oli 2,1 prosenttia, edellisviikolla 1,7 prosenttia.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa viisi koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Pandemian alusta alkaen sairaanhoitopiirin alueella on ollut koronaan liittyviä kuolemia kuusi.

13.12. Kalliossa etsitään tartuntatilanteita tahallaan

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on tullut tietoon tapauksia, joissa ihmiset ovat tarkoituksellisesti altistuneet koronavirukselle saadakseen taudin ja sitä kautta immuniteetin.

Jotkut henkilöt ovat ilmoittaneet tartuntajäjittäjille, että sairastavat mieluummin koronavirusinfektion kuin ottavat rokotteen.

Ilmiö huolestuttaa Peruspalvelukuntayhtymä Kallion infektiolääkäri Arto Niemistä.

Nieminen varoittaa, että koronavirusinfektion sairastamiseen liittyy iso riski, sillä etukäteen ei voi tietää, kuinka vakavan tautimuodon sairastunut saa. Immuniteetin tavoittelua taudin sairastamisella ei suositella.

Kallion alueella todettiin viime viikolla 78 uutta koronavirustartuntaa, joista 23 viikonlopun aikana.

9.12. Keski-Pohjanmaalla epidemia helpottaa, Kallion alueella kiihtyy

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella koronatilanne pahenee.

Jälleen torstaina Nivalan, Sievin, Ylivieskan ja Alavieskan kunnissa tehtiin uusi päiväkohtainen ennätys pandemian aikana: 33 uutta tartuntaa.

Koronapassien pyytäminen ruuhkauttaa alueen terveyskeskuksen puhelinpalvelua, eivätkä sairauden takia yhteyttä ottavat pääse välttämättä läpi. Terveysviranomaiset kehottavatkin lataamaan koronapassin Omakannasta.

Pahenevan tilanteen takia Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on antanut uuden maskisuosituksen.

Nyt kasvomaskin käyttöä suositellaan kouluissa oppilaille 4. luokasta lähtien. Aiemmin koulujen maskisuositus on koskenut oppilaita 6. luokasta ylöspäin.

Sen sijaan Keski-Pohjanmaalla epidemia on rauhoittumassa selvästi, vaikka lähimaakunnissa tauti jyllääkin voimakkaasti.

8.12. Keski-Pohjanmaalla 10 prosenttia viime viikkojen tartunnoista löytynyt koronaviruksen kotitesteissä

Keski-Pohjanmaalla noin 10 prosenttia viime viikkojen tartunnoista on löytynyt kotona tehdyissä koronatesteissä. Terveysviranomaiset muistuttavat, että antigeeni-kotitestit ovat hyvä lisä koronavirustestaukseen.

Kotitestit soveltuvat niille, joilla on kuumetta, nuhaa tai yskää. Positiivinen testitulos on aina varmistettava terveydenhuollossa.

Epidemia on selvästi helpottamaan päin Keski-Pohjanmaalla.

Kahden viikon aikana on todettu 59 tartuntaa, ja viruksen ilmaantuvuus on jo alle 100.

Tällä hetkellä 60 prosenttia tartunnoista todetaan rokottamattomilla ja 40 prosenttia kaksi rokoteannosta saaneilla.

Tartunnat leviävät lapsissa ja nuorissa sekä heidän vanhemmissaan.

7.12. Soite tavoittelee rokotettavia edelleen kaupoissa

Soite pyrkii nostamaan väestön rokotuskattavuutta järjestämällä jälleen rokotustilaisuuksia marketeissa. Tällä viikolla rokotuksen voi käydä ottamassa Kokkolassa Minimanissa perjantaina iltapäivällä.

Tällä viikon lauantaina rokotustiimi tarjoaa piikkejä Kokkolan K-Citymarketissa aamusta lähtien.

Soiten mukaan market-tilaisuuksissa on saatu hyvin tavoitettua rokottamattomia.

Suunnitteilla on myös jalkautuminen Kokkolan kampukselle opiskelijoita rokottamaan vielä loppuvuoden aikana.

Rokotuskattavuudessa on alueella vielä parannettavaa: Runsaat 83 prosenttia Soiten alueen yli 12-vuotiaista on saanut kaksi koronarokotetta, mutta 20–29-vuotiaista vasta 70 prosenttia.

3.12. Kokoontumisrajoitukset tiukentuvat huomattavasti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Leviämisvaiheen alueilta kielletään nyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkeä.

Määräys on voimassa tammikuun viidenteen päivään eli loppiaisen aattoon saakka. Määräys ei koske yksityistilaisuuksia tai harrastustoimintaa.

Tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjät voivat ottaa käyttöön koronapassin, joka toimii vaihtoehtona rajoituksille. Moni järjestäjä, kuten esimerkiksi teatterit ovat jo ottaneet koronapassin käyttöön.

Edellisessä aluehallintoviraston määräyksessä kokoontumisraja oli 100 henkeä. Edellisten rajoitusten voimassaolo päättyy huomenna lauantaina.

3.12 Soitessa kolmannet koronarokotukset kaikille aikuisille – myös lapsille pian oma rokotus

Yli 18-vuotiaat voivat käydä hankkimassa kolmannen koronarokotuksen viiden kuukauden päästä toisesta, ohjeistaa THL.

Laajennettu kolmansien koronarokotusten jakelu näkyy Soiten rokotuspisteillä etenkin tammikuussa.

Soitessa kolmansien rokotusten pistäminen alkaa heti. Kolmanteen rokotukseen on oikeutettu 21 000 alueen asukasta. Kolmansien piikkien menekki kiivastuu Soitessa enemmän vasta tammikuussa, sillä elokuussa iso joukko Soiten alueen asukkaista sai toisen koronapiikin ja siitä tulee kuluneeksi viisi kuukautta tammikuussa.

Aiemmin kohderyhmä oli muun muassa yli 60-vuotiaat, terveydenhuollon henkilökunta ja riskiryhmäläiset.

Nyt toisen koronapiikkinsä saaville annetaan automaattisesti aika kolmanteen rokotukseen, viiden kuukauden päähän.

3.12. Riskiryhmään kuuluvat lapset vuorossa

Lasten koronarokotukset voidaan tarvittaessa aloittaa Soitessa nopeasti.

THL suositti torstaina, että Suomessa ryhdytään antamaan koronarokotetta riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille.

Valmius rokottamiseen on Soitessa olemassa, kunhan Suomeen ensin saadaan lapsille tarkoitettua koronarokotetta ja sitä toimitettua alueille.

Soiten alueella lasten rokotukset on suunniteltu annettavaksi ensisijaisesti neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa.

Tämänhetkisen arvion mukaan rokotteita voidaan saada maahan joulukuun puolivälissä.

2.12. Soite kehottaa Afrikan mantereella matkailleita hakeutumaan terveystarkastukseen

Tarkoitus on pysäyttää uuden omikronmuunnoksen tulo Suomeen.

Aluehallintovirasto on määrännyt eteläisen Afrikan maissa, esimerkiksi Etelä-Afrikassa, kahden viikon sisällä matkustaneet pakolliseen terveystarkastukseen.

Soiten alueella ei ole toistaiseksi tavattu koronaviruksen omikron-varianttia.

Yhtään näytettä ei ole omikron-epäilyn vuoksi tutkittavanakaan tällä hetkellä.

Kaikki maailmalla liikkuneet koronaviruksen muodot eivät ole saaneet jalansijaa Suomessa. Infektioylilääkäri Marko Rahkonen toteaa, että jatko näyttää, pystyykö uusi variantti syrjäyttämään täällä vallitsevana olevan koronaviruksen deltavariantin. Lisää tietoa kaivataan myös siitä, kuinka hyvin nykyiset rokotteet tehoavat eteläisestä Afrikasta lähteneeseen varianttiin.

2.12. Maskisuositukset kiristyvät Ylivieskassa

Ylivieskan kaupunki tiedottaa, että maksisuositus palaa takaisin kouluihin ja varhaiskasvatukseen.

Kiristyvät suositukset johtuvat siitä, että alueen kaikkia koronatartuntoja ei ole saatu jäljitettyä kasvaneiden tartuntamäärien vuoksi.

Maskia suositellaan kouluissa koulujen työntekijöille sekä oppilaille kuudensista luokista ylöspäin sisätiloissa. Yhdysluokissa maskisuositus koskee myös viidensien luokkien oppilaita.

Ylivieskan kaupunki ohjeistaa myös varhaiskasvatuksen henkilökuntaa maskien käyttöön sisätiloissa.

Rokottamattomille suositellaan maskin käyttöä kaikkialla julkisissa sisätiloissa.

Rokotetuille maskia suositellaan julkisiin sisätiloihin joissa on paljon väkeä , joissa oleskellaan pidemmän aikaa ihmisjoukossa sekä joukkoliienteessä etenkin ruuhka-aikaan.

2.12. Aluehallintovirasto valmistelee Pohjois-Pohjanmaalle tiukkoja kokoontumisrajoituksia

Ilman koronapassia yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on jatkossa korkeintaan 20.

Alueen koronatilanne on heikentynyt nopeasti ja rajoitukset kiristyvät nyt niinikään nopealla tahdlla: Viime viikolla voimaan astuneessa rajoituksessa suurin sallittu henkilömäärä oli 50.

Valmisteilla on myös laajempi asiakas- ja toimintatilojen käyttörajoitus, joka astuu voimaan ensi viikon alussa.

2.12. Kalajoella on todettu yksi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus

Kaikkiaan koronatilanne on kaupungissa kuitenkin edelleen melko rauhallinen. Kalajoen terveysviranomaiset kertovat, että virus tarttuu nyt pääasiassa lähipiirissä, pääosin ystäviltä ja sukulaisilta.

Viime viikkoina on todettu myös yksittäisiä tartuntatapauksia työpaikoilla mutta laajoja työpaikkaketjuja ei ole syntynyt.

1.12. Koronaviruksen ilmaantuvuus on laskenut Soiten alueella viime päivinä

Ilmaantuvuus on nyt kahdelta viikolta 138 sataa tuhatta ihmistä kohden.

Koronatestejä tehdään edelleen runsaasti, mutta määrät ovat laskeneet pahimman tautitilanteen ajoista.

Viime viikolla testejä on tehty vajaat 1200, niistä 3,7% antoi positiivisen tuloksen.

Alueellinen koronan viranomaistyöryhmä vinkkaa, että koronan antigeenitestejä voi hyvin tehdä kotona, mutta positiivinen tulos on aina varmistettava terveydenhuollon koronatestillä.

Antigeenitestit toimivat parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää.

1.12. Ennätykselliset koronaluvut kasvattivat intoa koronatesteihin Kallion alueella

Testejä otetaan nyt noin 150 koronatestin päivävauhtia. Vastauksien saamisessa kestää 2–3 päivää.

Viime viikon lopulla koronajäljitys ruuhkautui. Terveysviranomaisten mukaan kaikkiin tartunnan saaneisiin on nyt saatu yhteys.

Kaikissa Kallion alueen kunnissa tavataan koronaa, mutta asukaslukuun suhteutettuna eniten tartuntoja on Sievissä. Viime päivinä tartuntamäärät ovat lisääntyneet varsinkin Nivalassa.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on tällä viikolla todettu 18 uutta koronavirustartuntaa.

Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kiristi eilen maski- ja etätyösuosituksia ja pyytää aluehallintovirastoa asettamaan lisärajoituksia.

30.11. Koronarokotuksista eniten pistetään nyt kolmansia annoksia – silti Soiten alueella riittää yhä rokottamattomia

Soiten alueen koronarokotuksissa pääpaino on nyt kolmansissa rokotusannoksissa. Niiden osuus kaikista annetuista koronarokotuksista on kaksi kolmasosaa.

Vajaa neljännes annetuista piikeistä on toisia koronarokotuksia. Ensimmäisten osuus on noin kymmenen prosenttia.

Kolmannen koronapiikin saavat muun muassa yli 60-vuotiaat, riskiryhmäläiset ja sote-henkilöstö, kun kakkospiikistä on kulunut puoli vuotta.

Moni kolmanteen rokotukseen oikeutettu on samalla käynyt hakemassa myös influenssarokotuksen (siirryt toiseen palveluun). Ilmaiseen kausi-influenssarokotukseen ovat oikeutettuja ikäihmiset ja riskiryhmäläiset.

30.11. Katso kuntasi ja sairaanhoitopiirisi koronarokotustilanne

Tästä päivittyvästä artikkelista voi seurata oman kuntansa ja sairaanhoitopiirinsä koronarokotustilannetta. Lähteet THL ja Yle.

29.11. Tiukat ravintolarajoitukset eivät ole aiheuttaneet jonoja koronarokotuspisteisiin

Osassa maata rokottamattomat ovat lähteneet aiempaa innokkaammin koronapiikille, jotta he saavat koronapassin ja pääsevät iltamenoihin tai ravintoloihin. Keski-Pohjanmaalla rokotuspisteissä ei ole ollut ruuhkaa.

Viime viikolla Soitessa annettiin liki 2000 koronarokotetta. Rokotuskattavuus on yli 12-vuotiaiden ja kahden rokotuksen saaneiden osalta Soiten alueella 83,4%.

29.11. Alueen koronatilanne on rauhoittumaan päin

Tartuntojen määrä viime viikolla oli 44 eli puolet toissaviikkoisesta. Suurin osa tartunnoista todettiin rokotamattomilla tai vajaan rokotussarjan saaneilla. Yli puolet sairastuneista oli jo valmiiksi karanteenissa.

Sairastuneiden kahden viikon lukumäärä on 130 ja ilmaantuvuus sataa tuhatta asukasta kohden on 168, viikkoa aiemmin ilmaantuvuus oli kaksi ja puoli sataa.

Koronan vuoksi sairaalahoidossa on 3 potilasta. Koko korona-aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronaan on kuollut kuusi ihmistä.

24.11 Rajoitukset ja suositukset pysyvät ennallaan

Keskiviikkona kokoontunut Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä pitää edelleen alueelliset koronarajoitukset ja suositukset voimassa.

Alueella on voimassa muun muassa laaja maskisuositus, (siirryt toiseen palveluun) joka koskee myös yksityistilaisuuksia ja harrastustoimintaa. Myös etätyötä tulisi suosia mahdollisuuksien mukaan.

Koska maakunta kuuluu koronaviruksen leviämisvaiheesen, Keski-Pohjanmaata koskevat myös ravintola- ja kokoontumisrajoitukset. Riski saada alueella koronavirustartunta on viranomaisten mukana korkea.

Viranomaisryhmä suosittaakin vahvasti hankkimaan täyden rokotussuojan, sillä koronvirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Virus on selvästi turvallisempaa kohdata rokotettuna, muistuttaa viranomaisryhmä. Soite jakaa pääosan rokotuksista ilman ajanvarausta. (siirryt toiseen palveluun)

2411. Tauti leviää lapsiperheissä

Koronaepidemia jatkuu Soiten alueella vakavana, vaikka tapausmäärät ja ilmaantuvuusluku ovat kääntyneet laskuun. Viimeisen 14 vuorokauden aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 175 uutta koronatartuntaa ja kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on 226.

Tartunnat leviävät etenkin lapsiperheissä. Viime viikon tartunnoista 27 prosenttia todettiin 10–19 -vuotiailla, alle 10-vuotiaiden osuus oli 14 prosenttia. Seuraavaksi eniten tartuntoja todettiin heidän vanhempiensa ikäluokilla eli 30–39 ja 40–49 -vuotiailla. Tartunnoista suurin osa tapahtuukin perhepiirissä.

Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on alle 15 prosenttia.

Kolmasosa viime viikon tartunnoista todettiin kaksi rokotusannosta saaneilla, niistä valtaosa oli perheen sisäisiä tartuntoja. Taudin voi saada kahdesta rokotteesta huolimatta, mikäli on pitkässä kontaktissa sairastuneeseen.

Kahden rokotteen läpi tartuntoja on tullut myös iäkkäille ja perussairauksia omaaville, joilla rokotusvaste on heikentynyt. Kaksi rokoteannosta saaneet sairastavat koronvirustaudin pääosin lievänä.

24.11. Epidemia-aika on koetellut omaishoitajien jaksamista

Keski-Pohjanmaalla vain 30 prosenttia lomapäiviin oikeutetuista omaishoitajista on pitänyt vapaata. Normaalisti luku on yli 50 prosenttia.

Laajojen koronasulkujen aikana omaishoidettaville ei ollut tarjolla hoitopaikkoja. Nyt paikkoja olisi, mutta moni omaishoitaja empii edelleen taudin pelossa läheisensä viemistä kodin ulkopuolelle hoitoon.

Pitämättömät lomat aiheuttavat jaksamisongelmia. Omaishoitajilla on lain mukaan oikeus vähintään kahteen lomapäivään kuukaudessa.

22.11. Antigeenitesti vai PCR-testi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi kuun alussa ohjeet, että koronavirustartuntojen testaamisessa voitaisiin nyt käytettävän PCR-testin rinnalla käyttää myös antigeenitestiä.

Yksi syy antigeenitestien käyttöönotto-ohjeistukseen on pyrkimys löytää vähämmän henkilöstöä sitova testaustapa.

Pohjalaisissa sairaanhoitopiireissä ollaan kuitenkin toista mieltä; antigeenitestit tekee hoitohenkilöstö, mikä sitoo työvoimaa. Eikä testien hintakaan ole ainoa, joka käyttöönotossa tulee huomioida.

22.10 Koronatartunnat ovat laskussa Keski-Pohjanmaalla, mutta tilanne jatkuu vielä vakavana

Soiten alueella todettiin viime viikolla 87 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 194, viikko sitten luku oli 306.

Sairaalahoidossa on nyt 9 koronaviruspotilasta. Pandemian alusta alkaen koronavirustautiin liittyviä kuolemia on ollut Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella kuusi, määrä on kasvanut yhdellä viime viikosta.

Uusista tartunnoista 66 prosenttia todettiin rokottamattomilla tai vajaan rokotussarjan omaavilla.

Kolmannes tartunnoista todettiin kaksi rokoteannosta saaneilla, niistä valtaosa oli perheen sisäisiä tartuntoja. Kahdesti rokotettu voi saada tartunnan, mikäli on pitkässä kontaktissa sairastuneeseen. Kaksi annosta saaneista valtaosa sairastaa taudin lievänä.

Kahden rokotteen läpi tartuntoja on tullut myös iäkkäille ja perussairauksia omaaville, joilla rokotusvaste on jo heikentynyt.

Soitessa otettiin viime viikolla 1570 koronatestiä, niistä 5,5 prosenttia oli positiivisia. Tartunnoista pystyttiin jäljittämään 80 prosenttia.

Yli 12-vuotiaista Keski-Pohjanmaalla on rokotettu nyt ensimmäisellä annoksella 88,6 %. Toisen rokotusannoksen on saanut 82,4 % alueen yli 12-vuotiaista.

Parhaillaan jaetaan myös kolmansia rokotuksia kaikille yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville yli 12-vuotiaille. Samalla influenssarokotuksen riskiryhmää kuuluvat voivat ottaa myös influenssarokotteen.

17.11. Koronatilanne hieman hellittämässä – viruksen ilmaantuvuus silti maan korkein, hoidossa 10 koronapotilasta

Keski-Pohjanmaalla koronatilanne näyttää hieman hellittäneen eli ilmaantuvuusluku ja tapausmäärä eivät nousseet viime viikolla. Sairaanhoitopiiristä kuitenkin painotetaan, että epidemiatilanne on edelleen vakava.

Maakunnan ilmaantuvuusluku kahden viikon aikana on edelleen Suomen korkeimpia eli 306 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on kymmenen koronapotilasta, joista on osa todettu psykiatrian osastolla tapahtuneessa altistumisessa.

Viime viikolla valtaosa tartunnoista todettiin 10–19-vuotiailla sekä alle 10-vuotiailla.

Sairaanhoitopiiri jatkaa epidemian leviämisvaiheessa ja alueellisen rajoitukset sekä suositukset säilyvät ennallaan.

Soite kehottaa yksityisiä tapahtumajärjestäjiä käyttämään koronapassia esimerkiksi pikkujouluissa. Koronapassia pitäisi hyödyntää Soiten mukaan koko tilaisuuden ajan, ei vain tiettyyn kellonaikaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut vinkit turvallisista pikkujouluista sivuillee.

17.11. Aluehallintovirasto harkitsee kokoontumisrajoituksia Pohjanmaalle

Aluehallintovirasto harkitsee sisätilojen kokoontumisrajoituksia myös Vaasan sairaanhoitopiirien alueelle. Keski-Pohjanmaalla vastaava rajoitus on jo voimassa.

Päätökset kokoontumisrajoituksista tehdään aikaisintaan ensi maanantaina 22.11.2021, ja ne tulisivat voimaan aikaisintaan keskiviikkona 24.11.2021. Vaihtoehtona rajoituksille toiminnanharjoittaja voi ottaa koronapassin käyttöön. Pohjanmaa on koronaviruksen leviämisaluetta.

15.11. Hermes ottaa käyttöön koronapassin, Tiikerit ei ota

Kokkolan Hermes ottaa koronapassin käyttöön Mestiksen keskiviikon kotipelissä. Näin jäähalliin on mahdollista ottaa yleisöä myös seisomapaikoille.

Kokkolan Tiikerit ei ota koronapassia käyttöön Lentopallon mestaruusliigassa ainakaan toistaiseksi. Tiikereiden mukaan jokaiselle katsojalle on istumapaikka ja peleihin on vahva maskisuositus. Tiikerit pelaa tiistaina VaLePaa vastaan.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kielsi perjantaina kaikki sisätiloissa järjestettävät yli sadan hengen yleisötilaisuudet, joissa kaikille osallistujille ei ole määrätty istumapaikkoja tai on kysymys yhteislaulutilaisuuksista. Määräys on voimassa 3 viikkoa. Kokoontumisrajoitukset eivät ole voimassa, jos käytetään koronapassia.

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Keskipohjanmaa-lehti.

15.11. Keskussairaalassa ennätysmäärä koronapotilaita

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa koronaviruspotilaiden määrä on noussut 13:een. Koronaa sairastavat on eristetty ja heitä hoidetaan erillään muista potilaista. Vaikka hoidontarve on kasvanut, muu sairaalan toiminta jatkuu normaalisti.

Viime viikolla Soiten alueella todettiin yhteensä 107 uutta koronavirustartuntaa. Puolet tartunnan saaneista oli valmiiksi karanteenissa. Tartunnan saaneiden keski-ikä on 28 vuotta. Tartunnoista on pystytty jäljittämään 84 %. Koronavirustartuntoja esiintyy edelleen pääasiassa rokottamattomien tai vajaan rokotussarjan saaneiden keskuudessa.

11.11. Keski-Pohjanmaan keskussairaalan psykiatrian osasto toimii vajaateholla – osa osastosta on jouduttu eristämään koronan vuoksi

Koronatartunnoista kärsivä Keski-Pohjanmaan keskussairaalan psykiatrian osasto toimii vajaateholla lähiaikoina.

Osaston kolmesta osasta kaksi on jouduttu eristämään tartuntojen vuoksi ja vain yhdelle voidaan ottaa vastaan potilaita.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosien ja Pietarsaaren seutukunnan potilaat ohjataan seuraavien viikon-kahden ajan muualle hoitoon, kunnes korona on saatu selätettyä.

Keskussairaalan aikuispsykiatrian suljetulle osastolle saapui viikon alussa potilaita, joilla todettiin testeissä koronavirus. Sairaus ei ollut etukäteen tiedossa. Nyt viisi potilasta on saanut tartunnan.

Henkilökunta ei ole sairastunut. Heidät on rokotettu ja heillä on suojaukset käytössä potilaskontakteissa.

Osastonhoitaja Sakari Ruisaho toteaa, että nyt pyritään estämään jatkotartunnat. Siksi osastolle otettavien potilaiden määrää vähennetään lähiaikoina. Myös kaikki potilaat, jotka on pystytty kotiuttaman, on kotiutettu.

– Osastolle on koronan vuoksi tehty varautumissuunnitelmat ja nyt ne on jouduttu ensimmäistä kertaa ottamaan käyttöön.

Ruisaho toteaa, että osastolla hoidettavat ovat usein nuoria ja juuri nuorten rokotuskattavuus on alhainen. Tämä saattaa olla yksi syy siihen, että osastolla sairastetaan nyt koronaa.

11.11. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yhdeksän koronapotilasta – psykiatrisella osastolla tartuntoja

Soiten alueella koronatilanne on vaikeutunut jälleen.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yhdeksän koronaviruspotilasta. Vielä eilen luku oli kuusi. Myö kolme viikkoa sitten sairaalahoidossa oli yhdeksän potilasta.

Psykiatrian osastolla 15 on todettu koronavirustartuntoja, minkä vuoksi osa osastosta on jouduttu eristämään. Soiten koronavalmiusryhmä toteaa, että osaston tilanne vaikeuttaa psykiatrisen hoidon saatavuutta maakunnassa. Osastolla todetut tartunnat myös kasvattavat sairaalahoidossa olevien potilaiden lukua, vaikka potilaat eivät olekaan hoidossa koronaosastolla.

Soiten alueella kahden viikon ilmaantuvuusluku on 310/ 100 000 asukasta kohden. Ilmaantuvuus on ollut kasvussa ja maan kärkeä usean viikon ajan. Tartunnanjäljitus on edelleen ruuhkainen, joten karanteenissa tai eristyksessä olevalle ei ehditä soittaa päivittäin, kuten aiemmin.

Koronavirustestejä otetaan kolmisen sataa päivässä. Näytteistä 6% on positiivisia. Tartuntoja esiintyy pääasiassa rokottamattomilla tai vajaan rokotussarjan saaneilla. Kiivaan testitahdin vuoksi tulosten valmistumisessa on viivettä. Tuloksen saa 2–3 päivässä.

10.11. Avi harkitsee kohdennettuja kokoontumisrajoituksia Keski-Pohjanmaalle

Syynä on se, ettei koronatilanne ole kohentunut. Rajoituksilla turvattaisiin terveydenhuollon kantokykyä, suojattaisiin riskiryhmiä ja ehkäistäisiin epidemian leviämistä entisestään.

Mahdolliset päätökset kokoontumisrajoituksista tehdään aikaisintaan tämän viikon perjantaina, ja ne tulisivat voimaan aikaistaan ensi viikolla.

Toiminnanharjoittaja voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

10.11. Korona kuormittaa keskussairaalaa Kokkolassa – toimintojen supistamista mietitään, jos potilaita tulee lisää

Koronatilanne ei osoita laantumisen merkkejä Keski-Pohjanmaalla. Keskussairaalassa on nyt hoidossa kuusi koronaviruspotilasta. Vielä maanantaina määrä oli kolme.

Jos koronapotilaita tulee lisää, joudutaan sairaalassa miettimään toimintojen supistamista tai toimintamuutoksia, toteaa alueellinen koronaryhmä.

10.11. Pietarsaaren seudun tartunnat tulevat Keski-Pohjanmaalta

Vaasan sairaanhoitopiirin vaikein koronatilanne keskittyy edelleenkin Pietarsaaren seudulle.

Eilen tiistaina sairaanhoitopiirissä todettiin 21 uutta koronatartuntaa, joista 19 todettiin maakunnan pohjoisosissa.

Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salosen mukaan tartunnat leviävät Soiten alueelta maakuntarajan yli. Salonen kehottaa varovaisuuteen Keski-Pohjanmaalla käytäessä, sillä Soiten alueella ilmaantuvuus on moninkertainen verrattuna Vaasan sairaanhoitopiiriin.

8.11. Koronatartuntojen määrä on edelleen kasvussa Soiten alueella – ilmaantuvuus kipuaa yhä korkeammalle

Neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuus on kivunnut jälleen uuteen ennätykseen ja on nyt 313 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden.

Soite vinkkaa, että koronapassia voi hyödyntää myös yksityistilaisuuksissa kuten esimerkiksi pikkujouluissa, jotta tapahtuma olisi turvallinen.

Viikolla 44 Soiten alueella otettiin noin 2000 koronavirusnäytettä ja niistä 6,4% oli positiivisia. Tartunnoista on pystytty jäljittämään 82 %.

Keskussairaalassa on hoidossa kolme koronaviruspotilasta. Viikko sitten määrä oli kuusi. Koko pandemian aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronavirukseen on kuollut viisi ihmistä.

Tartunnan saaneiden keski-ikä on nyt 27 vuotta.

Viime viikolla Soiten koronatyöryhmä suositteli muutaman viikon taukoa lasten ja aikuisten harrastustoiminnalle.

4.11. Soiten koronajohtoryhmä suosittelee muutaman viikon taukoa lasten ja aikuisten harrastustoiminnalle

Vakavan koronavirustilanteen takia Soiten koronajohtoryhmä suosittelee, että lasten ja aikuisten harrastustoiminta laitettaisiin tauolle muutaman viikon ajaksi.

Myös koronaviruksen tartunnanjäljitys on ruuhkautunut pahasti Soiten alueella. Tästä syystäaltistuneita ja sairastuneita ei voida kontaktoida normaaliin tapaan.

Soiten alueella on todettu viimeisen 14 vuorokauden aikana yhteensä 227 koronavirustartuntaa ja alueellinen ilmaantuvuusluku on 293.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kuusi koronaviruspotilasta.

4.11. Kalajoella jääkiekko-ottelusta lähtenyt koronarypäs leviää edelleen – ketjusta todettu jo 60 tartuntaa

Kalajoella JHT Akatemian jääkiekko-ottelusta alkunsa saanut koronatartuntarypäs leviää edelleen.

Ketjusta todettiin eilen 20 uutta tartuntaa, ja virus leviää pääosin perhe- ja kaveripiirissä. Sairastuneissa on paljon kouluikäisiä. Tartuntaketjusta on kirjattu jo 60 tartuntaa. Valtaosa sairastuneista on rokottamattomia tai osittain rokotesuojan saaneita.

Kalajoen tartuntatautiviranomaiset ovatkin määränneet sairaanhoitopiirin tuella samassa taloudessa asuvat, koronalle astistuneet viralliseen karanteeniin, vaikka heillä olisi täysi rokotesuoja.

3.11. Alakoulun arjessa näkyvät koronakaranteenit

Tartunnat leviävät etenkin lapsissa ja nuorissa sekä heidän vanhemmissaan. Niitä todetaan nyt eniten alle 10-vuotiailla ja 10-19 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Sairastumiset ja altistumiset näkyvät kouluilla muun muassa poissaoloina.

– Meillä on oppilaita, jotka ovat saaneet koronatartunnan ja saavat siihen hoitoa. Lapsia ja opettajia on karantenissa. Opetus järjestetään usein poikkeuksellisin järjestelyin, Isokylän koulun rehtori Timo Hautala sanoo.

Lue lisää täältä.

3.11. Koronatartuntoihin on vaikea puuttua rajoituksilla, koska koulut ja harrastukset halutaan pitää auki

Keski-Pohjanmaalla yhä pahenevan koronaepidemian leviämistä on vaikea estää rajoituksilla, toteaa Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

Tämä johtuu siitä, että suurin osa uusista tartunnoista todetaan lapsilla ja nuorilla. Valtiovalta on kuitenkin linjannut, että koulut pyritään pitämään auki ja lasten harrastustoimintaa suojellaan viimeiseen asti.

Keski-Pohjanmaalla uusista tartunnosta jo 21 prosenttia on alle 10-vuotiailla. Sen ikäisiä ei vielä rokoteta Suomessa. Koronan esiintyvyys on Keski-Pohjanmaalla maan suurinta huolimatta siitä, että rokotukset ovat edenneet hyvin.

Infektioylilääkärin mukaan rokotteilla on kuitenkin onnistuttu hyvin suojaamaan koronan vakavilta tautimuodoilta.

1.11. Keski-Pohjanmaalla maan pahin koronatilanne – koronatartunnoissa uusi viikkoennätys

Koronatartuntojen määrä kasvaa edelleen Keski-Pohjanmaalla. Soiten alueella todettiin viime viikolla 112 uutta tartuntaa, mikä on uusi viikkoennätys.

Viime viikon luku on uusi ennätys, vaikka sadan viikkoraja puhkaistiin myös toukokuussa.

Ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden on noussut jo 269 tapaukseen.

THL:n tilaston mukaan Keski-Pohjanmaan tilanne on maan pahin. Sairaalahoidossa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on kuusi koronaviruspotilasta, he ovat iältään 30–70-vuotiaita.

Koronavirustautiin liittyviä kuolemia Soiten alueella on ollut viisi. Luku on noussut yhdellä viime viikosta. Kaksi rokoteannosta on saanut Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 79,9 prosenttia Yli 12-vuotiasta.

28.10. Koronatilanne jatkuu vakavana – viisi koronapotilasta sairaalahoidossa

Koronatilanne jatkuu vakavana Soiten aluella.

Kahden viikon aikana sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 171 tautitapausta. Tällä hetkellä keskussairaalassa Kokkolassa on hoidossa viisi koronapotilasta.

Soiten koronaviranomaisryhmä vetoaa vahvasti keskipohjalaisiin, että rokottamattomat ottaisivat koronapiikin.

27.10. Koronaryhmä jatkaa etätyösuositusta vuoden loppuun

Keski-Pohjanmaa jatkaa edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Se on kolmiportaisella asteikolla epidemian vakavin vaihe. Koronaviranomaisryhmä linjasi tänään myös, että etätyösuositus jatkuu vuoden loppuun.

Terveysviranomaisten mukaan tautitilanne ei ole Keski-Pohjanmaalla hellittänyt: koronan ilmaantuvuus jatkaa nousuaan ja tartuntoja todetaan edelleen useita kymmeniä viikossa. Eniten koronaa todetaan alle 10-vuotiailla ja 10–19-vuotiailla.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa tällä hetkellä hoidossa kolme koronapotilasta.

25.10. Koronaviruksen ilmaantuvuus Keski-Pohjanmaalla maan toiseksi suurinta

Keski-Pohjanmaalla koronaviruksen ilmaantuvuus on jo maan toiseksi suurinta.

Suhteellinen Ilmaantuvuusluku on noussut yli 220 (221) sataatuhatta asukasta kohden 14 päivän aikana. Vielä suurempi taudin ilmaantuvuus on vain Päijät-Hämeessa, 257.

Viime viikolla Soiten alueella todettiin 94 koronatapausta. Valtaosa tartunnan saaneista oli rokottamattomia tai vajaan rotesarjan omaavia.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa nyt kuusi koronapotilasta.

25.10. Kolmas koronarokotekierros vauhtiin Keski-Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri aloittaa kolmannen koronarokotteen antamisen tällä viikolla.

Rokotukset annetaan kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä yli 12-vuotiaille ykkös- ja kakkosriskiryhmään kuuville.

Kolmas annosta voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Laitoksissa ja asumisyksiköissä olevat rokotetaan paikan päällä, kun taas muut kolmannen annoksen saajat hoidetaan Soiten rokotuspisteissä.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa, että kolmas rokoteannos pistetään ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen annos.

21.10. Soiten alueellinen ilmaantuvuusluku lähes 200

Viimeisen 14 vuorokauden aikana Soiten on todettu yhteensä 154 koronavirustartunt ja alueellinen ilmaantuvuus on tällä hetkellä 199.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yhdeksän koronaviruspotilasta.

Otetuista koronatesteistä hieman hieman yli viisi prosenttia on positiivisia.

21.10. Koronapassin käyttöönotosta palautetta kansanedustajille

Eduskunnan viime perjantaina hyväksymä koronapassin käyttöönotto synnytti kansanedustajille yhteydenottotulvan.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kertovat saaneensa palautetta ennen koronapassin käyttöönottoa ja sen jälkeen. Kysyimme, millaista palaute on ollut. Osa saattoi olla botteja tai muuten organisoitua viestittelyä, arvelevat kansanedustajat. Lue täältä lisää.

20.10. Koronatilanne Keski-Pohjanmaalla on edelleen vakava

Soite jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa.

Viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 185. Näytteenotossa koronatestien määrä on noussut, viime viikolla näytteitä otettiin noin 1500 näytettä, joista viisi prosenttia oli positiivisia. Sairaalahoidossa alueella on edelleen seitsemän koronapotilasta.

19.10. Soitessa aloitetaan kolmas koronarokotekierros yli 60 vuotta täyttäneille

Kolmatta rokoteannosta suositellaan kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille.

Soiten palvelualuejohtaja Jukka Aro kertoo, että Soiten valmius on hyvä. Hän kertoo, että tarkemmista linjauksista kuten ikäryhmien rokoteaikatauluista keskustellaan lähipäivien aikana.

Kolmas koronarokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Tähän mennessä kolmansia rokoteannoksia on jaettu 12 vuotta täyttäneille, voimakkaasti immuunipuutteisille, joista Aron mukaan noin 500 on hakenut rokotteen.

18.10. Soite jatkaa koronan leviämisvaiheessa – pandemian aikana sairaanhoitopiirissä on todettu neljä koronakuolemaa

Keski-Pohjanmaalla koronatilanne jatkuu vakavana.

Viime viikolla Soiten alueella todettiin yhteensä 75 uutta koronavirustartuntaa. Suurin osa tartunnan saaneista oli rokottamattomia tai henkilöitä, joilla on vajaa rokotesarja.

Koko pandemian aikana Soiten alueella koronavirustautiin liittyviä kuolemia on ollut neljä.

Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa seitsemän koronaviruspotilasta.

Vaikka epidemia leviää etenkin nuorten keskuudessa, niin sairaalahoitoon joutuvat ovat kuitenkin useimmiten aikuisia, joilla on iän tai perussairauksien vuoksi heikentynyt vastustuskyky.

14.10. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa valittaa oikeuskanslerille Keski-Pohjanmaan ravintolarajoituksista

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry valittaa oikeuskanslerille Keski-Pohjanmaata koskevista ravintolarajoituksista. Valtioneuvosto siirsi tänään Keski-Pohjanmaan maakunnan koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitusten piiriin.

Koronaviruksen leviämisalueilla alkoholin tarjoilu loppuu puolilta öin. Mikäli alkoholin anniskelu on ravintolan päätoimiala, käytössä saa olla vain puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa käytössä saa olla 75 prosenttia asiakaspaikoista.

MaRan mukaan Keski-Pohjanmaata koskevat rajoitukset eivät ole välttämättömiä ja oikeasuhtaisia, kuten tartuntatautilaki edellyttää. Yhdistys huomauttaa, että Keski-Pohjanmaalla rokotuskattavuus ja tartuntaketjujen jäljitettävyys ovat hyviä.

14.10. Koronatartuntojen määrä jatkaa kasvuaan Keski-Pohjanmaalla

Tällä viikolla on todettu jo 40 uutta tartuntaa, eilisestä luku on kasvanut neljällätoista. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 133 tartuntaa. Sen sijaan sairaalahoidon tarve on vähentynyt, keskussairaalassa on enää kaksi koronapotilasta kun heitä viikko sitten oli kahdeksan.

Sairaalaan on joutunut pääasiassa rokottamattomia ja vain yhden koronarokotteen saaneita. Joukossa on myös täyden rokotussuojan saaneita, joilla on korkean ikänsä tai perussairautensa vuoksi ollut heikko rokotevaste.

Tällä viikolla otettu noin 800 koronatestiä, joista neljä prosenttia oli positiivisia.

13.10. Soiten koronasuositukset pysyvät ennallaan – tartuntamäärät pysyneet korkealla alkuviikon aikana

Keski-Pohjanmaan alueellinen Covid-19 -viranomaistyöryhmä pitää koronasuositukset ennallaan. Viranomaisryhmä tarkasteli keskiviikkona etätyö- ja kasvomaskisuosituksiaan. Etätyösuositus jatkuu Soiten alueella 31.10.2021 saakka.

Työnantajia suositellaan hyödyntämään niin sanottua hybridimallia eli osa työstä tehtäisiin etänä ja osa porrastaen työpaikoilla. Työpaikkoja myös ohjeistetaan porrastamaan taukoja, pitämään kokouskäytännöt koronaturvallisina ja huolehtimaan turvaväleistä.

Laaja kasvomaskisuositus on edelleen voimassa yli 12-vuotiaille julkisilla paikoilla ja tiloissa. Maskisuositus koskee myös oppilaitoksia yläkouluista alkaen.

Soiten alueella siirryttiin perjantaina koronaviruksen korkeimpaan luokkaan eli leviämisvaiheeseen. Tartuntamäärät ovat pysyneet korkeina, alkuviikon aikana on todettu jo 26 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana on 123. Sairaalahoidossa on nyt viisi koronapotilasta.

13.10. Kokkolassa kaupunginteatteri palailee normaaliin puolentoista vuoden poikkeusajan jälkeen

Kokkolan kaupunginteatteri palaa normaaliin näillä näkymin marraskuun alussa pitkään jatkuneiden rajoitusten jälkeen.

Yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten rajoitukset poistuivat koko maasta syyskuun lopulla, mutta Keski-Pohjanmaan huono koronatilanne pakotti kaupunginteatterin vielä kahden viikon siirtymäaikaan.

Sairaanhoitopiirissä siirryttiin heikentyneen koronatilanteen takia epidemian leviämisvaiheeseen viime viikolla, mutta vielä uusia rajoituksia ei ole määrätty.

Teattereissa on eletty koronan varjossa ja poikkeusoloissa jo puolitoista vuotta. Viime vuonna pandemia sulki teatterin yleisöltä yli puoleksi vuodeksi ja katsojaluvut romahtivat. Rajoitukset ovat tuoneet ison loven myös teatterin kassaan.

12.10. Keskussairaala toimii normaalisti

Keski-Pohjanmaan keskussairaala kykenee hoitamaan lisääntyneestä koronakuormituksesta huolimatta nyt muut potilaat normaalisti sisäisten järjestelyiden turvin.

Tämä siitäkin huolimatta, että viime viikolla kolme hoitohenkilökuntaan kuuluvaa oli saanut koronatartunnan, kun sisätautiosastolle hoitoon tulleella potilaalla todettiin korona.

Sairaalassa on nyt osastohoidossa kuusi koronapotilasta, kun viime perjantaina heitä oli kahdeksan.

Viime viikolla sairaalassa siirrettiin joillain osastoilla potilaita kotihoitoon ja terveyskeskusten vuodeosastoille, kun koronapotilaille tehtiin tilaa.

11.10. Viikonlopun saldona 30 koronatartuntaa – pahentuneen tilanteen takia yläkouluissa aloitetaan rokotuskampanja

Koronaviruksen tartuntamäärät jatkavat kasvuaan Keski-Pohjanmaalla.

Maakunnassa on todettu viikonloppuna 30 uutta tartuntaa. Kuitenkaan osastohoidossa olevien koronapotilaiden määrä ei ole noussut. Sairaalahoidossa on edelleen kahdeksan ihmistä.

Korona leviää eniten nyt 10–19-vuotiaiden ikäryhmässä ja alueella aloitetaankin rokotuskampanjat kouluilla.

Soite järjestää tällä viikolla rokotetilaisuuksia näillä näkymin kaikille yläkouluille. Koronarokottajat jalkautuvat myös Kokkolan suomalaiselle lukiolle keskiviikkona.

Nuoret voivat käydä hakemassa ykkös- tai kakkosrokotteen. Toisen piikin voi ottaa, jos ensiimmäisestä on kulunut vähintään 6 viikkoa.

Soiten alue siirtyi huonontuneen epidemiatilanteen takia leviämisvaiheeseen perjantaina. Tilanteeseen johtivat tapausten nopea kasvu ja sairaalakuormitus johtivat tilanteeseen.

8.10. Soiten alue Keski-Pohjanmaalla siirtyy leviämisvaiheeseen, ei kuitenkaan uusia rajoituksia toistaiseksi

Koronatilanne on heikentynyt merkittävästi Soiten alueella Keski-Pohjanmaalla kuluvan viikon aikana.

Soite siirtyy tänään perjantaina (8.10.2021) jälleen leviämisvaiheeseen. Taudin ilmaantuvuusluku on 103 sataatuhatta asukasta kohden.

Tähän johtivat Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnellin mukaan sairaalakuormitus ja terveydenhuollon kantokyvyn muutos sekä tapausten nopea kasvu.

Sairaalahoidossa olevien määrä on nyt kahdeksan, joista yksi potilas on tehohoidossa. Tavallisesti lukumäärä on pysynyt noin 1-2 sairaalahoidossa olevassa potilaassa.

8.10. Lähes 300 ihmistä sai syyskuussa liian lämpimässä säilytettyä koronarokotetta Nivalassa – syyksi paljastui laiterikko

Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla pistettiin syyskuussa lähes 300 liian lämpimässä säilytettyä koronarokotetta.

Syy virheeseen on selvinnyt eli taustalla oli laiterikko. Se huomattiin omassa sisäisessä tarkastuksessa.

Teholtaan mahdollisesti heikentynyttä rokotetta pistettiin Nivalan neuvolassa syyskuun puolestavälistä lähtien viikon verran.

Uutta rokoteannosta tarjotaan asiakkaille ensi viikolla, mutta ei kaikille, kertoo Kallion peruspalvelukuntayhtymän terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi.

– Uuden pistoksen tarvitsevat vain ne yli 30-vuotiaat, jotka eivät saaneet rokotteesta havaittavaa reaktiota, esimerkiksi kuumetta. Tämä on THL:n ohje. Asiassa on tehty tiivistä yhteistyötä THL:n asiantuntijalääkärin kanssa, Peltokorpi sanoo.

8.10. Koronapositiivinen altisti potilaita ja hoitajia keskussairaalassa Kokkolassa – Soiten johtajaylilääkäri: "Tilanne on hallinnassa"

Koronapositiivinen on altistanut muita potilaita ja henkilökuntaa koronalle keskusairaalassa Kokkolassa. Sisätautiosastolle saapui tällä viikolla potilas muista syistä, mutta osastolla hän alkoi saada koronaoireita.

Toistaiseksi epidemia ei ole levinnyt muille osastoille ja tilanne on Soiten johtajaylilääkärin Pirjo Dabnellin mukaan hallinnassa.

Virukselle altistuneet ovat karanteenissa. Kaikki osastoille tulevat potilaat testataan etukäteen.Koronatilanne on heikentynyt edelleen Keski-Pohjanmaalla tällä viikolla.

Torstaina keskussairaalassa oli hoidossa kuusi koronapotilasta, mikä on koko pandemia-ajan suurin luku.

7.10. Koronavirustilanne on edelleen hyvin vakava Soiten alueella

Sairaalahoidon tarve on kasvanut huomattavasti kuluneen viikon aikana. Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kuusi koronapotilasta.

Tähän mennessä viikkoa on todettu 14 uutta koronatartuntaa. Soiten mukaan tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin nuoriin aikuisiin.

Viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on kasvussa, nyt se on 93.

6.10. Keski-Pohjanmaalla lähestytään koronaviruksen leviämisvaihetta

Tartuntojen määrä sekä sairaalahoidon tarve ovat kasvussa Soiten alueella.

Keski-Pohjanmaalla lähestytään koronaviruksen leviämisvaihetta tämän hetkisen sairaalakuormituksen takia. Tällä hetkellä alue on kiihtymisvaiheessa.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa viisi koronaviruspotilasta.

Soiten alueen koronaryhmä on kokoontui tänään keskiviikkona pohtimaan pandemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia.Alueella on edelleen voimassa vahva kasvomaskisuositus.

4.10. Keski-Pohjanmaalla koronaepidemian tartuntamäärät nousseet viime viikolla

Keski-Pohjanmaalla koronaviruksen tartuntamäärät ovat jälleen nousussa.

Viime viikolla alueella kirjattiin 41 koronatartuntaa, eli edellisviikosta tartuntamäärä on lähes tuplaantunut, sillä viikko sitten saldo oli 23.

Suurin osa tartunnan saaneista on edelleen rokottamattomia tai yhden piikin saaneita.

Epidemia leviää etenkin nuorten, 10–19-vuotiaiden ikäryhmissä. Sairaalahoidossa on kaksi koronapotilasta. Koronatesteistä positiivisia oli viime viikolla 3,7 prosenttia.

Koronalle on voinut altistua viime viikolla muun muassa kokkolalaisella kuntosalilla.

29.9 Tiistaina 19 uutta tartuntaa –Soite jatkaa koronan kiihtymisvaiheessa

Keski-Pohjanmaan maakunta jatkaa edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Yksin tiistaina todettiin 19 uutta koronatartuntaa, se on koko epidemia-ajan kolmanneksi suurin päivittäinen tartuntamäärä Soiten alueella.

Keski-Pohjanmaalla on edelleen voimassa vahva kasvomaskisuositus ja etätyösuositus. Tartuntoja esiintyy pääosin nuorilla vielä rokottamattomilla tai vasta hiljattain rokotteen saaneilla. Tartunnan saaneiden keski-ikä on tällä hetkellä 29 vuotta.

Johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell on huolissaan koronatestimäärien laskusta.

28.9. Nivalassa on piikitetty liian lämpimässä säilytettyä koronarokotetta

Nivalassa on rokotettu liian lämpimässä säilytettyä koronarokotetta.

Niitä on annettu Nivalan neuvolassa on syyskuun puolivälistä viikko eteenpäin. Annokset olivat Pfizer-Biontechin ja Modernan koronarokotteita, tiedottaa Kallion peruspalvelukuntayhtymä. Väärin säilytetyn rokotteen tehoa ei voida taata, joten rokotteita saaneille tarjotaan uutta piikkiä.

Terveysviranomaiset ovat yhteydessä asiassa kirjeitse.

Nivalassa on toistaiseksi hakeuduttu koronarokotuksiin laiskasti. Vain noin 61 prosenttia yli 12-vuotiasta nivalalaisista on saanut ensimmäinen koronapiikin. Kaksi koronapiikki on ottanut vain puolet rokotusikäisistä.

Koko maassa yhdellä piikillä on tähän mennessä rokotettu lähes 74 prosenttia ja kahdella piikillä 60 prosenttia suomalaisista rokotusikäisistä.

Aikuisista 20–24-vuotiaat ovat selvästi vähiten rokotettu ryhmä Nivalassa.

28.9. Kolmekymppiset karttavat tilastojen valossa koronarokotuksia Perhonjokilaaksossa

Kolmekymppiset näyttävät karttavan koronarokotuksia Perhonjokilaaksossa. Halsualla 30–34-vuotiasta vain puolet on ottanut ensimmäisen koronapiikin.

Se on kaksikymmentä prosenttia vähemmän kuin lähimmillä ikäluokilla. Myös Vetelissä ja Perhossa on kirittävää tässä ikäluokassa.

Perhossa aikuisista 20–24-vuotiaat ovat selvästi vähiten rokotettu ryhmä. Kaustisellakin nuoret aikuiset ovat käyneet muuta maakuntaa vähemmän koronapiikillä.

Yli 12-vuotiasta keskipohjalaista 85 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Toisen rokotteenkin on jo saanut 74 prosenttia yli 12-vuotiaista. Heikoin rokotustilanne on Perhossa.

27.9. Rokottamattomat levittävät koronaa työpaikoillla

Koronatilanne jatkuu Keski-Pohjanmaalla huolestuttavana. Soiten alueella todettiin viime viikolla 23 koronavirustartuntaa.

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt ja sairaalahoidon tarve on kasvanut. Sairaalassa on nyt hoidossa kolme koronapotilasta. Suurin osa sairastuneista oli rokottamattomia tai vasta yhden koronarokotteen saaneita.

Useita tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle työpaikoilta, joissa rokottamaton työntekijä on mennyt töihin vähäoireisena. Neljäsosassa tapauksista tartunnan lähde jää selvittämättä.

Korona ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla viimeisen kahden viikon aikana 79 tapausta 100 000 asukasta kohden. Viime viikolla ilmaantuvuusluku oli 96.

23.9. Koronatilanne Soiten alueella edelleen hankala

Koronavirustilanne on edelleen vakava Soiten alueella, tiedottaa alueen koronavalmiusryhmä.

Tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai juuri rokotuksen saaneisiin. Alueen ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden ajalta on tällä hetkellä 90 / 100 000 asukasta.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kaksi koronaviruspotilasta.

Rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa (siirryt toiseen palveluun). Koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla.

23.9. Pedersöressä Lepplaksin esikoulussa korona-altistuminen

Lepplaksin esikoulun lapset ja henkilökunta ovat altistuneet koronalle Pedersöressä tiistaina 21.9. Heidät on määrätty karanteeniin

Muita tiloissa oleskelleita kehotataan tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.

23.9. Kauppareissulla pääsee koronapiikille Kokkolassa

Koronarokotteen voi tänään ja huomenna Soiten alueella saada kauppareissun yhteydessä.

Torstaina kello 9-15 ensimmäisen tai toisen koronarokotteen voi käydä ottamassa Kokkolan Prismassa.

Huomenna taas rokotteita annetaan Kokkolan Citymarketissa.

Soiten on tarkoitus tehdä rokottamisesta mahdollisimman helppoa, minkä toivotaan nostavan rokotuskattavuutta.

Rokotteen voi tänään käydä ottamassa myös Perhossa, Kruunupyyssä ja Kannuksessa.

Runsaat 53 000 ihmistä Soiten alueella on saanut vähintään ensimmäisen koronarokotteen, se on 84,3% alueen rokotuksiin oikeutetuista ihmisistä.

Terveysviranomaiset ovat huolissaan alueen alle 30-vuotiaista, joiden keskuudessa rokotuskattavuus on vielä alle tavoitellun 80 prosentin. Todetut tartunnat keskittyvätkin nyt näihin ikäluokkiin.

22.9. Keski-Pohjanmaa jatkaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa

Nuorten tulisi vielä välttää illanviettoja ja kokoontumisia niin kauan kuin rokotekattavuus on nuoremmissa ikäryhmissä alle 80 prosentin, suosittaa keskiviikkona kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä.

Epidemian ilmaantuvuusluku 14 vuorokauden aikana on 96 sataatuhatta asukasta kohden Soiten alueella. Tartuntoja todetaan pääosin rokottamattomilla nuorilla tai juuri rokotteen saaneilla. Tartunnan saaneiden keski-ikä on tällä hetkellä 32 vuotta.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jatkaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Myös alueellisen suositukset säilyvät ennallaan.

22.9. Korona leviää nyt tehokkaasti Pietarsaaren seudulla

Viime viikolla todettiin 46 tartuntaa. Aiemmin tartuntaketjut on saatu hyvin selvitettyä, mutta viime viikolla alkoi esiintyä tuntemattomia ketjuja, kertoo infektiolääkäri Johanna Gripenberg.

Hän toivoo, että ihmiset kävisivät herkästi koronatesteissä pienistäkin oireista.

Tartunnat leviävät kouluissa ja perheissä Pietarsaaressa ja Luodossa. Useita koululuokkia on karanteenissa. Esimerkiksi Itälän koulussa Pietarsaaressa on voinut viime viikolla altistua koronalle maanantaina, tiistaina ja perjantaina.

22.9. Soite rokottaa henkilöstöään kolmannella piikillä

Vuoden alussa sote-henkilöstö sai toisen koronarokotteensa nopeutetulla aikataululla eli 3–4 viikon päästä ensimmäisestä. Soite antaa tälle joukolle nyt kolmannen koronarokotteen, jos toisesta rokotuksesta on aikaa vähintään puoli vuotta.

Seurantatietojen mukaan lyhyellä aikavälillä annettujen rokotusten teho hiipuu erityisesti infektion ja koronan lievän taudin osalta. Vakavaa tautia vastaan nopeasti annettu rokote suojaa edelleen.

Kolmatta piikkiä ei kuitenkaan anneta alle 30-vuotiaille miehille, elleivät he ole vakavasti immuunipuutteisia. Tähän ohjeistaa THL. Sen mukaan mRNA-rokotteesta on raportoitu nuorilla miehillä hyvin harvinaisena haittavaikutuksena myokardiitteja ja perikardiitteja eli sydänlihas- ja sydänpussitulehduksia.

20.9. Kolmas koronarokotekierros alkaa Soiten alueella heti

Keski-Pohjanmaalla aloitetaan heti kolmas koronarokotekierros, THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

Kolmansia rokoteannoksia jaetaan nyt 12 vuotta täyttäneille, voimakkaasti immuunipuutteisille, esimerkiksi elin- tai kantasolusiirtopotilaille. Lista siitä, ketä kaikkia kolmas kierros koskee, löytyy Soiten sivuilta(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Tähän ryhmään kuuluvia on Keski-Pohjanmaalla noin 1 000–2 000 ihmistä. Soitesta kerrotaan, että rokotteita on riittävästi myös kolmannen rokotekierroksen aloittamiseen.

Myös kolmannen koronapiikin voi ottaa Soiten rokotuspisteessä.

20.9. Korona leviää taas Soiten alueella – tartuntoja viime viikolla lähes yhtä paljon kuin epidemian pahimpaan aikaan toukokuussa

Koronatartunnat leviävät taas Keski-Pohjanmaalla.

Tartuntoja raportoidaan alueella nyt lähes yhtä paljon kuin viime toukokuussa vakavan koronaryöpsähdyksen aikaan.

Viime viikolla alueella todettiin 38 koronatartuntaa ja valtaosa niistä ilmeni karanteenien ulkopuolella.

Suurin osa tartunnan saaneista on rokottamattomia tai yhden rokoteannoksen saaneita. Eniten virusta todetaan perhepiirissä, toiseksi eniten taas työpaikoilla.

Tällä hetkellä alueella on sairaalahoidossa 2 koronapotilasta.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku on 14 vuorokauden aikana 96 sataatuhatta asukasta kohden.

Terveysviranomaiset muistuttavat, että vielä rokottamattomien pitää hakeutua koronatestiin hyvin lievissäkin koronavirukseen liittyvissä oireissa. Testin tulosta on odotettava kotikaranteenissa. Vaikka rajoituksia ollaan höllentämässä, ei epidemia ole vielä ohi, Soite summaa tiedotteessaan.

17.9. Pietarsaaressa ja Luodossa useita koulualtistuksia

Kuluneen viikon aikana on koronavirukselle voinut altistua useissa kouluissa Pietarsaaren seudulla.

Luodossa altistumisia on ollut Näs skolanissa useilla luokilla sekä päiväkerhossa Västerbyssä.

Pietarsaaressa altistumisia on ollut useilla luokilla Lagmannin ja Oxhamnin kouluissa sekä Optimalla. Pietarsaaressa altistumisia on ollut myös Folkhälssanin iltapäiväkerhossa Östanlidissä päiväkoti Annassa.

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto tiedottaa, että altistuneisiin otetaan ensisijaisesti yhteys Wilman ja Päikyn kautta ja heidät asetetaan karanteeniin.

Muita samoissa tiloissa oleskelleita pyydetään tarkkailemaan covid-19 tartunnan oireita tulevan kahden viikon ajan ja hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä sekä pysymään kotona testitulosta odotettaessa.

16.9. Kallion alueella ei koronatestaamista kevennetä – koronatartuntoja ilmenee liki päivittäin

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todetaan lähes päivittäin uusia koronatartuntoja.

Tartunnat ovat viime päivinä painottuneet Nivalaan. Keskiviikkona Nivalassa kirjattiin 6 uutta tartuntaa ja tiistaina 4. Tiistaina myös Sievissä kirjattiin yksi uusi tartunta.

Alueen kahden viikon ilmaantuvuusluku on ennätykselliset 475 / 100 000 asukasta kohden ja koronavirusnäytteistä positiivisten osuus on noin 2%.

Terveysviranomaiset toteavatkin, että vaikka testausta pyritään koko maassa keventämään, sen aika ei ole vielä Kallion alueella. Vasta sitten testausta ja jäljitystä voidaan höllentää, kun ilmaantuvuusluku laskee viiteenkymmeneen ja positiivisten näytteiden osuus on korkeintaan 1%. Silloin myös uusia hallitsemattomia tartuntaketjuja ei saisi olla.

16.9. Koronatilanne on heikentynyt Soiten alueella – tartunnanjäljitys on ruuhkainen

Soiten alueen koronavirustilanne on heikentynyt tällä viikolla ja tartunnanjäljitys on ruuhkautunut.

Tällä viikolla on todettu jo 19 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noussut ja on nyt 86/ 100 000 asukasta kohden.

Uusia joukkoaltistumispaikkoja on löytynyt Kokkolasta viime ja tältä viikolta sekä Kannuksesta tämän viikon tiistailta.

Viime viikolla 8.–9. päivä keskiviikkona ja torstaina on voinut altistua Cafe Edenissä kello 10–10.40. Tällä viikolla taas on voinut aliustua maanantaina 13. päivä Intiaanikylän Lidlissä kello 19–20.

Tällä viikolla maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona on voinut altistua Urheilutalon kuntosalilla Kokkolassa: 13.9. kello 11–12, 14.9. kello 16–17, 15.9. kello 14–15.

Kannuksessa taas on tiistaina 14.9. voinut altistua koronalle Kitinvaparissa kello 18–19.

Soite kannustaa rokottautumaan, sillä tartunnat keskittyvät rokottamattomiin ja yhden rokotteen saaneisiin.

Matalan kynnyksen rokotuspaikat pystytetään ensi viikolla 23.9. torstaina Kokkolan Prismaan kello 9–15 ja perjantaina 24.9. Kokkolan Citymarketiin kello 9–15.

16.9. Soitessa testilinjaa kevennetään

Koronatestien lievennykset on jo otettu käytäntöön Keski-Pohjanmaalla. Viikon sisällä nähdään, väheneekö testien määrä ja voidaan henkilökuntaa alkaa siirtää muihin tehtäviin.

Jäljitys sitoo silti vielä paljon voimavaroja.

Henkilöstöä alettiin eilen ohjeistaa ministeriön uudesta suosituksesta, jonka mukaan rokotetut ja lapset voivat jättää koronatestin väliin flunssaoireissa, jos ei ole epäilyä altistuksesta.

Soitessa testiajat varataan kuitenkin pääosin Omaolo-palvelun kautta, ja siihen muutokset tulevat viiveellä. Toisaalta koronatesti pitää jatkossakin tarjota sitä haluavalle.

16. 9. Pedersöressä korona-altistumisia päiväkodissa

Pedersöressä Bamse-päiväkodissa on tapahtunut korona-altistumisia tällä viikolla.

Osa lapsista ja henkilökunnasta on altistunut tiistaina Pedersören Purmossa sijaitsevassa päiväkodissa.

Tiloissa tiistaina liikkuneita kehotetaan tarkkailemaan oloaan ja hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.

15.9. Rokotuskattavuus laahaa Luodossa

Nuorten rokotuskattavuus koronaa vastaan laahaa jäljessä Luodossa. Syyt ovat ylilääkärin mukaan kuitenkin käytännölliset, eikä rokotekriittisyys ole iso tekijä.

Luodon 12–15-vuotiaista on rokotettu vasta 38 prosenttia, kun koko maassa osuus on 63 prosenttia. Ylilääkäri Pia-Maria Sjöströmin mukaan tätä selittää se, että nuorten rokotukset aloitettiin Luodossa ja Pedersöressä vasta pari viikkoa sitten. Ensin rokotukset käynnistettiin Pietarsaaressa ja Uudessakaarlepyyssä.

Luodossa todettiin viime viikolla 25 uutta tartuntaa. Ne leviävät isoissa perheissä, kouluissa ja työpaikoilla.

Yläkoulun oppilaista viidennes on karanteenissa.

15.9. Snellmanille satojen tuhansien eurojen tappiot koronasta

Pietarsaaressa lihatalo Snellmanilla riehuva koronaepidemia maksaa pahimmillaan satoja tuhansia euroja.

Snellman on esimerkiksi joutunut tekemään useita erityisjärjestelyjä turvatakseen tuotannon. Lihatalo on muun muassa supistanut tuotevalikoimaa, siirtänyt henkilökuntaa osastolta toiselle, teettänyt ylitöitä ja ostanut palveluita kuten teurastusta ja lihanleikkausta kilpailijoilta.

Snellmanin lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellmanin mukaan suurimmat tappiot tulevat siitä, jos ei pystytä toimittamaan tavaraa. Tähän ei ole kuitenkaan vielä jouduttu.

15.9. Koronan testauskäytännöt muuttuvat

Sosiaali- ja terveysministeriön uusi koronatestauslinjaus vaikuttaa myös Soiten alueella.

Ministeriö ei enää suosittele kahdesti rokotettujen vähäoireisten laajaa testaamista.

Koronatestaus keskitetään erityisesti rokottamattomiin, jotka ovat altistuneet virukselle ja ovat saaneet oireita.

Soite tiedottaa kuitenkin, että testiin pääsevät silti jatkossakin kaikki, joilla on koronaviruksen oireita tai epäily koronatartunnasta.

Myös sote-henkilökunta testataan matalalla kynnyksellä.

Alueellinen koronan viranomaistyöryhmä arvioi, että koronavirus tulee kiertämään väestön keskuudessa vielä pitkään, ja esimerkiksi työpaikoilla tulee varautua sairaslomiin ja karanteeneihin, jotka koskevat rokottamattomia työntekijöitä.

15.9. Soite jatkaa kiihtymisvaiheessa

Soiten alue jatkaa korona kiihtymisvaiheessa, totesi tänään kokoontunut viranomaistyöryhmä.

Tartuntoja esiintyy nyt aiempaa vanhemmissa ikäryhmissä 30-–39-vuotiailla sekä 50–59-vuotiailla, rokottamattomilla ja vain yhden rokotteen saaneilla

Viruksen ilmaantuvuusluku on 71 / 100 000 asukasta kohden. Koronatestejä tehtiin viime viikolla noin 1800, ja positiivisten näytteiden osuus testeistä on noussut kahteen prosenttiin.

Sairaalahoidossa on nyt kaksi koronaviruspotilasta.

14.9. Sievissä alhainen rokotuskattavuus

Sievissä vain hieman yli puolet on saanut koronarokotteen, eikä kunta ole ainoa. Taustalla on rokotusvastaisuutta, mutta myös lapsien määrä vaikuttaa.

Pohjois-Pohjanmaalla on parikymmentä kuntaa, joissa koko väestön koronarokotuskattavuus on tällä hetkellä THL:n tilastojen mukaan alle 70 prosenttia ja osassa kuntia jopa alle 60 prosenttia.

Pohjois-Pohjanmaan koko väestön rokotuskattavuutta laskee alueen suuri alle 12-vuotiaiden lasten määrä, joita ei toistaiseksi olla rokottamassa. Alueen lääkärien mukaan osassa kunnista esiintyy myös selvää rokotevastaisuutta.

Maan matalimmat luvut ovat Sievissä, jossa koronarokotteen on saanut tällä hetkellä 54,8 prosenttia asukkaista.

Koko maassa tavoitellaan 80 prosentin rokotuskattavuutta.

14.9. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kehottaa rokottautumaan

Tänään kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kehottaa alueen asukkaita ottamaan koronarokotteen.

Alue on viruksen leviämisvaiheessa ja ilmaantuvuusluku on korkea.

Tartuntoja esiintyy eniten lapsilla, koululaisilla ja rokottamattomilla aikuisilla.

Altistumisia on tapahtunut päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla sekä perheissä. Eniten tartuntoja on ilmennyt Vaasassa ja Pietarsaaren seudulla.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen aiheuttamien oireiden takia kolme potilasta. Heistä kaksi on kokonaan rokottamattomia ja yksi vajaasti rokotettu, kerrotaan Vaasan sairaanhoitopiiristä.

Lue täältä lisää Ylen korona-aiheisia uutisia Keski-Pohjanmaalta

Suosittelemme sinulle