Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

"Päivän tuotanto on iltapäivällä myyty", kertoo leluvalmistaja – koronavirus vauhdittaa klassikkopelin myyntiä

Koronapelin myynti on kasvanut alkuvuoden aikana selvästi. 

Lähikuva Korona lautapelistä
Korona on lisännyt Koronan myyntiä. Kuva: Minna Matintupa / Yle
Minna Matintupa
Avaa Yle-sovelluksessa

Pienen jyväskyläisen lelutehtaan yrittäjä on ymmällään. Muutama kuukausi sitten kukaan ei olisi uskonut, että vakavan viruksen leviämisessä ympäri maailmaa voisi olla leluvalmistajan näkökulmasta positiivisiakin puolia.

Monelle tutun Koronan myynti on virusuutisten myötä piristynyt selvästi.

Kaupaksi käyvät paitsi itse pelit, myös varaosat vanhoihin Koronoihin. Ilmeisesti moni on kaivanut vanhan pelin varastosta ja samalla on huomattu, että osia puuttuu.

– Asiakkaat ovat sanoneet suoraan, että virus on muistuttanut tästä pelistä, kertoo Koronaa valmistavan Juho Jussila Oy:n toimitusjohtaja Maija Jussila-Savo.

Maija Jussila-Savo ja Harri Savo
Maija Jussila-Savo ja Harri Savo pyörittävät Jukka-puuleluja valmistavan Juho Jussila Oy:n arkea. Kuva: Minna Matintupa / Yle

Koronapelin myyntisesonkia on erityisesti joulun aika. Tänä vuonna sesonki kuitenkin jatkui myös vuoden vaihteen jälkeen. Virukseen liittyvä uutisointi on pitänyt pelin ihmisten mielissä – ja nettikaupan ostoskorissa.

– Päivän tuotanto on iltapäivällä myyty, kertoo myyntipäällikkö Harri Savo.

Perhepelille on tilausta, kun elämänpiiri pienenee

Vielä muutama kuukausi sitten korona oli sanana neutraali tai jopa positiivinen. Kruunua, seppelettä ja esimerkiksi auringon ulointa kerrosta merkitsevä korona onkin päätynyt monen kaupallisen tuotteen nimeksi.

Yksi tunnetuimpia on Corona-olut, jonka myynti on Yhdysvalloissa hieman kasvanut (Ilta-Sanomat) viime viikkoina, vaikka osa ihmisistä karsastaakin tuotemerkkiä sen nimen vuoksi.

Amerikassa tehtyyn kyselytutkimukseen vastanneista jopa 38 prosenttia sanoi, ettei ostaisi nyt Corona-merkkistä olutta missään tapauksessa.

Koronapelin kohdalla nimellä ei ole ollut ikävää vaikutusta sen suosioon. Harri Savo uskoo, että syy on pelin luonteessa.

– Korona on perhepeli. Matkustamisen ja kodin ulkopuolisen kanssakäymisen vähentyessä vietetään aikaa perheen kanssa ja tämä peli käy niihin tilanteisiin.

Laadukkaan puun saatavuus vaikeuttaa lelubisnestä

Vanerista valmistetun Koronapelin nimen historia on epäselvä, mutta itse pelin tarina tiedetään.

Juho Jussila valmisti aiemmin myös biljardipöytiä. Koronasta haluttiin tehdä niin sanottu köyhän miehen versio biljardista. Peli mahtuu pienempäänkin asuntoon ja sen pystyy käytön jälkeen siirtämään syrjään.

Lähikuva Korona lautapelistä
Laadukkaan vanerin ja koivun löytäminen Koronapelien valmistamiseen on joskus työn takana. Kuva: Minna Matintupa / Yle

Valmistusmateriaaleiksi valikoituivat aikoinaan helposti saatavilla olleet koivuvaneri ja koivu. Nykyisin laadukkaan puun löytäminen lelujen ja pelien raaka-aineeksi on välillä hankalaa.

– Jo runsaan kymmenen vuoden ajan oksatonta ja tiheäsyistä koivua on ollut hetkittäin vaikea saada. Laatukysymys suomalaisessa koivussa on ilmeinen, Harri Savo kertoo.

Erityisesti puuleluistaan tunnetun Juho Jussila Oy:n suurimmat asiakaskunnat ovat Aasiassa ja Keski-Euroopassa. Lautapelit käyvät kaupaksi erityisesti eurooppalaisille asiakkaille, mutta puuleluissa Japani on ehdottomasti suurin ostajamaa.

– Euroopassa perheet on aika usein nelihenkisiä ja esimerkiksi Koronaa voi pelata neljä ihmistä yhtä aikaa, Harri Savo kertoo.

Suosittelemme