Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Onko tämä nyt koronaa? Näin on moni kysynyt viime päivinä itseltään.
Jos yskittää, kurkkuun sattuu, on kuumeinen olo ja nenä valuu, niin mistä voi tietää, onko koronavirus SARS-CoV-2 iskenyt vai sairastaako jotain tavallisempaa tautia, kuten influenssaa tai vain flunssaa eli nuhakuumetta?
– Ongelma on, että se ei ole helppoa, sanoo Helsingin yliopiston virologian osaston professori Olli Vapalahti.
Hänen mukaansa asian tekee vaikeaksi sekin, että näitä sairauksia aiheuttaa 150 erilaista virusta, ainakin.
Tässä listaus tautien oireista:
Flunssa on taudeista lievin. Se alkaa yleisimmin kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä, joita seuraavat tyypillisesti nuha ja yskä. Kuumetta siihen ei välttämättä liity, mutta toisaalta lapsilla se voi nousta korkeaksikin. Vanhemmilla on ehkä vain kuumeinen olo.
Influenssa on taudinkuvaltaan usein flunssaa voimakkaampi. Se alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, johon voi liittyä lihaskipua, yskää ja päänsärkyä, nuhaa ei niinkään.
Koronatauti COVID-19:n alkaa tyypillisesti kuumeella, kuivalla yskällä ja väsymyksen tunteella. Siihen voi liittyä myös päänsärky, nuha, kurkkukipu, hengitysvaikeudet, lihaskipu ja joissain tapauksissa myös ruoansulatusongelmat.
Koronaviruksen oireet

Korona paljastuu vasta laboratoriotestissä
Koronavirusta ei siis pysty kotona tunnistamaan - varman diagnoosin saa vain laboratoriokokeella.
Professori Vapalahden mukaan esimerkiksi pelkkä nuha ei tyypillisesti kerro koronasta, mutta varmuudella ei sitäkään pysty sanomaan.
– Nuha ei ole tyypillinen oire, hän tarkentaa.
Jos epäilee saaneensa koronatartunnan, on ensimmäisenä syytä ottaa puhelimitse yhteyttä omaan alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen. Sieltä saa ohjeet jatkotoimista. Monilla paikkakunnilla on avattu myös erillisiä koronaneuvontapuhelimia.
Osa sairaanhoitopiireistä ei kuitenkaan enää testaa jokaista epäilyä. Lisäksi jos hyväkuntoisella henkilöllä on hengitystieoireita, hänen ei enää tule soittaa päivystysnumeroihin. Lue poikkeuksista lisää täältä.
Myös valtakunnalliseen neuvontanumeroon 0295 535 535 voi soittaa, jos haluaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Terveysneuvontaa sieltä ei kuitenkaan saa.
Lue lisää:
Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä