Hyppää sisältöön

Jääkiekon SM-liigapelaajat eivät halua pelata enää yhtäkään ottelua – "Pelaajat tuntevat hyvin suurta vastuuta"

SM-liiga päätti torstaina hallituksen koronaviruslinjauksen jälkeen, että runkosarja pelataan loppuun tyhjille katsomoille. Pelaajat eivät haluaisi pelata enää viimeistä runkosarjakierrosta.

HIFK–JYP-ottelu pelattiin torstaina tyhjälle katsomolle Helsingissä.
SM-liigan runkosarjan toisiksi viimeinen kierros pelattiin torstaina tyhjille katsomoille hallituksen koronaviruslinjauksen vuoksi. Kuva Helsingin jäähallista HIFK–JYP-ottelusta. Kuva: Matti Raivio / AOP
Henriikka Hiilloskorpi

Hallituksen torstaina antama suositus suurten yli 500 hengen yleisötapahtumien peruuttamisesta vaikutti voimakkaasti SM-liigaan. Liiga tiedotti pian hallituksen linjauksen jälkeen, että runkosarjan kaksi viimeistä kierrosta pelataan ilman yleisöä.

Pudotuspelien kohtaloa SM-liigan hallituksen on määrä puida perjantai-iltana kokouksessaan. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei torstaina sulkenut pois pudotuspelien perumisen mahdollisuutta.

Pelaajilla on selkeä näkemys siitä, kuinka loppukauden otteluiden suhteen pitäisi toimia. Suomen Jääkiekkoilijat Ry laati pelaajille torstai-iltana kyselyn SM-liigan toiveesta. Kysely lähetettiin kaikkien 15 liigaseuran yhteyshenkilöille torstaina illalla kello kymmenen aikaan.

Suomen Jääkiekkoilijat Ry:n toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan mukaan yön aikana vastauksia oli tullut 12 ja aamuvarhain vielä viimeiset kolme liigajoukkuetta toimittivat vastauksensa. Kanta oli selvä.

– Yksimielinen viesti joukkueilta oli, että kauden pitäisi loppua välittömästi. Se tarkoittaa myös sitä, että lauantain runkosarjan viimeistä kierrosta ei heidän mielestään tulisi pelata, Saarela kertoo.

Saarelan mukaan vastauksista näkyi, että pelaajat olivat keskustelleet ja miettineet näkemystä asiaan jo hyvissä ajoin ennen kyselyä.

– Pelaajat tuntevat vastausten perusteella hyvin suurta vastuuta siitä, etteivät he halua riskeerata itseään, lähimmäisiään tai muita ihmisiä. Viimeisellä runkosarjakierroksella ei ole enää merkitystä, sillä erot ovat selkeitä ja ensi kauden CHL-joukkueetkin ovat selvillä, Saarela toteaa.

Saarela uskoo, että pelaajat ovat pohtineet ja miettineet myös perusteluita, jotka eivät vastauksissa tulleet ilmi.

– Jotkut pelaajat kuuluvat tiettyihin riskiryhmiin, jos on vaikka joitakin perussairauksia. Näissä tapauksissa sairastuminen jylläävään virukseen voi olla oikeasti vakava.

"Iso raha lensi Kymijokeen, kun päätös tuli"

KooKoon yhdysvaltalaishyökkääjä Trevor Mingoia vaati Twitterissä SM-liigalta välittömiä päätöksiä loppukaudesta.

– Tehkää päätös välittömästi. Emme voi vaan odotella, kun lentoja kotiin perutaan jatkuvasti. Viikko ei muuta mitään, asiat menevät vain huonompaan suuntaan, Mingoia kirjoitti tviitissään.

Yle Urheilu tavoitti useamman SM-liigaseuran toimitusjohtajan asiaan liittyen. Osalla toimitusjohtajista ei ollut selkeää mielipidettä jatkotoimille, muutama ei halunnut kommentoida tilannetta ollenkaan.

Erinomaisesti runkosarjassa tällä kaudella menestyneen KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa oli tilanteesta järkyttynyt, vaikka ymmärsi tilanteen vakavuuden.

– Terveysasiat tietenkin ennen kaikkea ja asia on vakava, mutta kyllä tämä aika iso shokki on. Iso raha lensi Kymijokeen, kun päätös tuli, Välimaa toteaa.

Välimaa toivoo nopeaa päätöstä asiaan.

– Kaikki haluamme tehdä päätöksen nopeasti, mutta niin paljon tässä on liikkuvia osia, ettei tällaista päätöstä oikein lennosta pysty tekemään. Toivotaan, että viikonlopun aikana olemme viisaampia.

Pelaajayhdistyksen kannanotosta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

SM-liigan pudotuspelit lykkääntyvät ainakin viikolla: "On järkevää olla pelaamatta"

KooKoo-luotsi Ahokas on valmis paketoimaan kauden runkosarjaan – Lukon Justin Danforth tarrasi tiukasti kiinni pistepörssin voittoon

KalPa-hyökkääjän painajainen kävi toteen, naisten SM-finaalit peruttiin – Jääkiekkoliitto asetti terveyden etusijalle: "Siinä ei silloin katsota, saadaanko kaikissa sarjoissa nimettyä Suomen mestaria"

Koronaviruksesta johtuva yleisökielto iskee myös seurojen talouteen – HIFK:n viestintäpäällikkö: "Kyllähän tästä osumaa otetaan"

SM-liigan pudotuspelien peruminen mahdollista: "Taloudelliset menetykset ovat sellaista suurusluokkaa, että ei olla aikaisemmin nähty"

Koronaviruksella valtavat taloudelliset vaikutukset suomalaiseen urheiluun – asiantuntija sanoo, että jääkiekko kärsii nyt eniten: ”Puhutaan miljoonista”

Suosittelemme sinulle