Hyppää sisältöön

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Päijät-Hämeessä: Avi antoi päätöksen uusista koronarajoituksista – sisätiloissa raja 10 henkeä

Tähän artikkeliin ei enää 20. joulukuuta jälkeen tehdä päivityksiä.

Suojavarusteisiin sonnustautunut sairaanhoitaja ottaa näytettä autossa istuvan henkilön nenästä koronatestipisteellä.
Sairaanhoitaja ottaa koronanäytettä Lahdessa Mehiläisen drive in -näytteenottopisteellä. Kuva: Mika Halme / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jatkossa päivittyvä koronauutisten seuranta löytyy täältä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kasvomaskisuositukset: (päivitetty 4.10.2021.)

  • Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita
  • Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät voi terveydentilansa vuoksi maskia käyttää

Maskia suositellaan käytettäväksi muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  • Kaikissa julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, yleisötilaisuuksissa ja joukkoliikenteessä
  • Kouluissa maskin käyttöä suositellaan kuudesluokkalaisista alkaen, toisen asteen oppilaitoksissa sekä korkeakouluissa
  • Koronatestiin hakeutuessa ja ennen ja kodin ulkopuolella liikuttaessa ennen testituloksen valmistumista
  • Tarkemmat suositukset löydät hyvinvointiyhtymän sivuilta.

Tartuntatilanne maakunnassa:

  • Päijät-Hämeessä on todettu yhteensä 8 629 koronavirustartuntaa. Testejä on tehty 218 404. (Päivitetty 18.12.2021)
  • Sairaalahoidossa on 24 koronapotilasta, joista tehohoidossa 4. (Päivitetty 18.12.2021)
  • Maakunnassa 43 ihmistä on menehtynyt tautiin. (Päivitetty 13.12.2021)

18.12.2021 Avi päätti uusista rajoituksista

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki perjantaina päätöksen uusista koronarajoituksista Päijät-Soten alueella.

Asiakastiloja koskevat määräykset astuvat voimaan maanantaina 20. joulukuuta ja yleisörajoitukset 27. joulukuuta.

Asiakastiloja koskevaa määräystä noudattamalla ehkäistään asiakkaiden tai toimintaan osallistuvien henkilöiden välisten lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Määräys velvoittaa tilojen käytöstä vastaavia toimijoita, jotka voivat itse määritellä tarvittavat toimet tartuntariskin ehkäisemiseksi.

Yleisörajoitukset tiukentuvat joulun pyhien jälkeen, kun nykyiset rajoitukset eivät ole enää voimassa.

Nyt Päijät-Soten alueella on kielletty sisätiloissa yli 20 hengen tilaisuudet, mutta 27. päivä lähtien raja on 10 osallistujaa. Tuolloin myös ulkona järjestettävät yleisötilaisuudet rajataan enintään 50 henkilöön.

Yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoituksen vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

17.12.2021 Omikronia todennäköisesti myös jo Päijät-Hämeessä

Infektioylilääkäri Ville Lehtisen mukaan omikron-variantti on hyvin todennäköisesti levinnyt myös Päijät-Hämeeseen, koska se ottaa jo valtaa pääkaupunkiseudulla.

Päijät-Sotesta lähetetään tarkempiin tutkimuksiin noin 10 prosenttia koronanäytteistä, mutta tulosten saaminen vie kauan, eikä ajantasaista tietoa ole.

Päijät-Hämeessä ei siten ole vielä varmistettu yhtään omikron-tartuntaa. Omikron leviää nopeammin kuin kesällä valtaan noussut delta-variantti.

16.12.2021 Päijät-Sote esittää kokoontumisrajoitusten kiristämistä

Päijät-Soten koronayhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle kokoontumisrajoitusten kiristämistä. Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa sisätiloissa raja olisi 10 henkilöä ja ulkona 50 henkilöä.

Rajoitus tulisi voimaan nykyisen rajoituksen päättyessä eli 27. joulukuuta alkaen. Rajoituksia ei tarvitse noudattaa, jos järjestäjä vaatii yli 16-vuotiailta osallistujilta koronapassia.

13.12.2021 Koronatilanne jatkuu vakavana

Koronatilanne on muuttunut Päijät-Hämeessä edelleen huonommaksi, ja terveydenhuollon tilanne on vakava. Viimeisen viikon aikana uusia vahvistetuja tartuntoja on yli 480, mikä on viikkokohtainen ennätys.

Päijät-Soten mukaan tartuntamäärät ovat nousseet erityisesti 30–50-vuotiailla. Tämä sairaanhoitopiirin mukaan ennakoi sairaalakuormituksen kasvua.

Viikon aikana Päijät-Soten alueella on kuollut 4 henkilöä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kaikkiaan 43 ihmistä on menetynyt pandemian aikana.

Päijät-Soten toiminta on tiedotteen mukaan huomattavasti ylikuormittunutta. Myös Päivystysapu 116117 ja tartunnanjäljitys ovat ruuhkautuneet.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu keskiviikkona 15. joulukuuta arvioimaan epidemiatilannetta. Päijät-Soten näkemyksen mukaan nykyiset rajoitukset eivät riitä pitämään epidemiaa riittävästi hallinnassa.

09.12.2021 Aikoja kolmansiin koronarokoksiin niukasti

Ajat kolmanteen koronarokotukseen ovat tiukassa Päijät-Hämeessä. Aikoja on vielä jonkin verran jäljellä joulukuulle etenkin Lahdessa ja lisää on tarjolla vuodenvaihteen jälkeen. Kaikille sote-asemille aikaa ei saa varattua vielä edes tammikuulle.

Päijät-Soten rokotusvastaavan Kimmo Kuosmasen mukaan rokotteiden antajia ei ole saatu vielä järjestettyä riittävästi, eikä kovaan kysyntään pystytä vastaamaan.

Vuoden alusta helpotusta tilanteeseen tuo se, että työterveystoimijat voivat ryhtyä antamaan kolmansia rokotuksia.

Kolmannen koronarokotuksen voi saada aikaisintaan viiden kuukauden päästä toisesta annoksesta.

Voit lukea laajemman jutun täältä.

07.12.2021 Rajoitusten vaikutukset näkynevät tällä viikolla

Koronatilanne on Päijät-Hämeessä edelleen vaikea. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 439, mikä on hieman vähemmän kuin edellisellä kalenteriviikolla.

Testien määrä on kasvanut, näytteistä positiivisia oli 10 prosenttia. Viime viikolla asetettujen rajoitusten vaikutusta epidemian kulkuun voidaan odottaa tämän viikon kuluessa, arvioi Päijät-Sote tiedotteessaan.

Koko väestön ilmaantuvuusluku on nyt 424 ja rokottamattoman väestön 1 153. Rokottamattomien riski sairastua koronaan on suurimmillaan koko epidemian aikana.

Sairaalassa on 18 koronapotilasta, ja heistä kolme on tehohoidossa. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 15 koronapotilasta.

Päijät-Soten toiminta on edelleen ylikuormittunutta. Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, ja soittoa sieltä voi joutua odottamaan keskimäärin 3–4 päivää. Tartunnan saaneeseen pyritään kuitenkin saamaan ensimmäinen yhteys vuorokauden sisällä positiivisen testituloksen valmistumisesta.

30.11.2021 Yleisötilaisuuksiin 20 hengen rajoitus

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia Päijät-Hämeessä.

Vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi maakunnan alueella kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Määräys on voimassa 3. joulukuuta alkaen, aina 26. joulukuuta asti. Rajoitusten vaihtoehtona yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Muun muassa Sinfonia Lahti sekä Lahden seurakunnat varautuvat koronapassin käyttöönottoon lähipäivien aikana pidettävissä tilaisuuksissaan.

29.11.2021 Tartuntojen määrä miltei tuplaantunut edellisviikosta, tartunnanjäljitys laahaa perässä

Koronatilanne pahenee yhä Päijät-Hämeessä. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 457 eli lähes puolet enemmän kuin edeltäneellä viikoilla.

Terveydenhuolto on tällä hetkellä ylikuormittunutta. Leikkauksia tehdään 5–10 prosenttia vähemmän kuin normaalisti.

Myös tartunnanjäljitys on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut. Jäljityksen soittoa joutuu odottamaan keskimäärin jopa neljä vuorokautta.

Tartunnanlähde oli selvillä 75 prosentilla viime viikon tartuntatapauksista. Kaksi viidestä tartunnasta todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa.

Yksityisistä tapaamisista tai juhlista oli peräisin joka kymmenes tartunnoista. Kouluista tai päiväkodeista peräisin olevia tartuntoja oli 17 prosenttia kaikista tartunnoista.

25.11.2021 Päijät-Hämeeseen esitetään tiukkoja yleisörajoituksia

Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä esittää uusia tiukennuksia alueen koronarajoituksiin. Jatkossa henkilömäärää yleisötilaisuuksissa rajattaisiin niin, että suurin sallittu henkilömäärä olisi 20 henkilöä.

Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia määräykset eivät koske. Yleisörajoituksista päättää Aluehallintovirasto.

Suomen hallitus on sopinut uusista ravintoloiden koronarajoituksista, jotka kohdistuvat anniskeluun ja iltaisin auki oleviin ravintoloihin. Rajoitukset ovat voimassa koronan leviämisalueilla, joihin myös Päijät-Häme kuuluu

Alkoholitarjoilu päättyy kello 17 ja ruokailu kello 18, jos alkoholia myyvässä ravintolassa ei ole koronapassi käytössä. Rajoitukset eivät koske paikkoja, joissa ei myydä alkoholia.

25.11.2021 Tartunnoissa päiväkohtainen ennätys, sairaalahoidossa paljon potilaita

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin eilen 79 uutta koronatartuntaa, mikä on päiväkohtainen ennätys. Aiempi päiväkohtainen ennätyslukema, 66 tartuntaa, todettiin lokakuun alussa.

Sairaalahoitoa tarvitsee lähes parikymmentä potilasta ja koronan aiheuttamia kuolemantapauksia on nyt 35 koko maakunnassa. Ilmaantuvuusluku nousi 295:een. Samalla saavutettiin myös tasan 80 prosentin merkkipaalu rokotekattavuudessa.

22.11.2021 Tartuntoja useimmissa kunnissa poikkeuksellisen runsaasti, ennakoi sairaalakuormituksen kasvua

Päijät-Soten toiminta on tällä hetkellä ylikuormittunutta. Leikkauksia tehdään 5-10 % vähemmän kuin normaalisti. Myös tartunnanjäljitys on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut. Jäljityksen soittoa voi joutua odottamaan jopa neljä vuorokautta.

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 309 eli neljäsosan enemmän kuin edeltäneellä viikoilla. Testiin hakeuduttiin 517 kertaa päivässä, joten myös testattavien määrä on kasvanut.

Vastauksista positiivisia näytteitä oli 8 prosenttia. Ilmaantuvuusluku kuvaa kahden viikon aikana koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Koko väestön ilmaantuvuusluku on nyt 263 ja rokottamattoman väestön 787.

15.11.2021 Koronatilanne vaikea, yleisörajoituksia esitetään

Päijät-Soten koronayhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle rajoituksia korkean riskin yleisötapahtumiin. Rajoituksia esitetään sisätiloissa järjestettävien yhteislaulutilaisuuksien osallistujamäärään sekä sisätilatapahtumien katsomoihin, joissa on seisomapaikkoja.

Asiakasmäärä tulisi rajoittaa vähintään 50 prosenttiin normaalista määrästä. Rajoitukset eivät koskisi tilaisuuksia, joissa on käytössä koronapassi.

Päijät-Soten mukaan sairaalaan joutui viime viikolla ennätysmäärä koronaan sairastuneita, ja varsinkin tehohoidon tarve lisääntyi huolestuttavasti.

Voit lukea lisää tästä jutusta.

08.11.2021 klo 15.10 Rokottamattomien riski sairastua on tällä hetkellä suuri

Epidemiatilanne on Päijät-Hämeessä yhä vaikea. Viime viikolla lähes kaikki epidemiaa kuvaavat luvut olivat toissa viikkoa huonommat. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on edelleen hyvin korkea, eli rokottamattomien riski sairastua koronaan on tällä hetkellä suuri. Rokottamattomilla sairaalahoidon tarve on korkea.

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 235 eli selvästi enemmän kuin edeltäneellä viikolla. Testiin hakeuduttiin 352 kertaa päivässä, eli testattavien määrä ei juuri muuttunut syyslomaviikosta. Vastauksista positiivisia näytteitä oli hiukan alle 9 prosenttia.

Ilmaantuvuusluku 212 kuvaa kahden viikon aikana koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on 590.

Sairaala- ja tehohoidon tarve on jälleen kasvussa. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 13 koronapotilasta, ja heistä yhdeksän oli rokottamattomia.

Rokotettujen osuus väestöstä on reippaasti suurempi kuin rokottamattomien ja rokotettujen riski joutua koronainfektion vuoksi sairaalahoitoon on huomattavan paljon vähäisempi kuin rokottamattomilla.

Suomessa kerättyjen tilastojen mukaan rokottamattoman riski joutua sairaalahoitoon on 15-20-kertainen verrattuna kaksi rokotusta ottaneeseen henkilöön.

01.11.2021 klo 16.21 Syyslomaviikolla käytiin vähemmän testeissä, epidemiatilanne hieman parantunut

Päijät-Hämeessä todettujen koronatartuntojen määrä laski hieman syyslomaviikolla. Tapauksia todettiin 15 prosenttia vähemmän kuin edellisviikolla.

Koronatesteissä käytiin huomattavasti vähemmän kuin aiemmin syksyllä. Näytteistä kahdeksan prosenttia oli positiivisia.

Viikonlopun aikana Päijät-Soten alueella on todettu yksi uusi koronaan liittyvä kuolema. Koronatautiin sairastuneita ihmisiä on kuollut Päijät-Hämeessä epidemian aikana yhteensä 27.

78 prosenttia alueen vähintään 12-vuotiaista asukkaista on saanut kaksi rokoteannosta.

26.10.2021 klo 15.18 Koronasuositukset jatkuvat marraskuun puoliväliin

Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä on päättänyt pitää epidemiaan liittyvät suositukset voimassa 14. marraskuuta saakka. Koronatilanne on hieman parantunut ja rokotustahti vilkastunut alueella, mutta Päijät-Häme on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan Päijät-Soten toimialueella edelleen kaikille yli 12-vuotiaille. Myös etätyösuositus pysyy voimassa.

Päijät-Hämeessä ovat voimassa valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset.

25.10.2021 klo 13.41 Epidemiatilanne hieman parantunut ja rokotustahti vilkastunut

Rokotustahti on Päijät-Soten alueella vilkastunut. Vähintään 12-vuotiaista kaksi rokoteannosta on saanut yli 76 prosenttia ja 80 prosentin kattavuus kahdesti rokotetuissa saavutetaan nykyisellä tahdilla aikaisintaan marraskuun puolessa välissä. Nykyinen rokotuskattavuus ei yksin riitä epidemian hillitsemiseksi.

Päijät-Soten alueella epidemiatilanne on vähitellen parantumaan päin. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 249 eli jonkin verran vähemmän kuin edeltäneellä viikolla.

Tartunnanlähde oli selvillä kahdeksalla kymmenestä tapauksesta. Suuri osa tartunnoista todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa.

Useampi kuin joka kymmenes oli peräisin työpaikalta. Ravintoloista peräisin olevien tartuntojen määrä on vähentynyt oleellisesti sen jälkeen, kun rajoituksia otettiin uudelleen käyttöön.

21.10.2021 klo 9.45 Kolmas rokotekierros käynnistyy, uusi kolemantapaus todettu

Päijät-Soten alueella on taas todettu uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus. Edellinen koronakuolema todettiin alkuviikosta. Kaikkiaan Päijät-Soten alueella tautiin sairastuneita on menehtynyt 25.

Päijät-Sote suosittelee kolmatta koronarokotetta 60 vuotta täyttäneille. Lisäksi kolmatta rokotetta tarjotaan laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. Tästä aiheesta laajemmin täältä.

19.10.2021 klo 14.00 Uusi kuolemantapaus, Jalkarannan palvelutalossa tartunrypäs

Päijät-Soten alueella on todettu uusi koronaan liitetty kuolemantapaus.

Lahdessa Jalkarannan palvelutalossa on todettu koronavirustartunta 21 asukkaalla ja 5 työntekijällä. Tartunnan alkuperää ei toistaiseksi ole saatu selvitettyä. Jalkarannan tartunnasta enemmän täällä.

18.10.2021 klo 9.35 Viikonloppuna taas uusi koronakuolema

Päijät-Hämeessä koronaepidemia on yhä koko maan vakavin. Väestömäärään suhteutettuna tartuntoja on moninkertainen määrä verrattuna lähimaakuntiin.

Viikonlopun aikana maakunnassa on todettu myös uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus. Edellinen koronakuolema todettiin viikko sitten. Kaikkiaan Päijät-Soten alueella tautiin sairastuneita on menehtynyt 23 ihmistä.

11.10.2021 klo 13.57 Yksi uusi koronakuolema

Koronatilanne on pahentunut entisestään Päijät-Hämeessä. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on noussut lähes 290:ään. Luku kuvastaa kahden viikon aikana varmistetusti koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on jo yli 700.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 14 koronapotilasta, mikä on eniten koko epidemian aikana. Kaksi kolmasosaa sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia.

Viikonlopun aikana maakunnassa on todettiin myös uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus.

8.10.2021 klo 12.43 Ravintolat Päijät-Hämeessä rajoitetusti auki

Ravintoloiden aukioloa ja anniskelua rajoitetaan jälleen Päijät-Hämeessä. Päijät-Häme on koronaepidemian leviämisvaiheessa, ja anniskelu on sallittu aamuseitsemästä puoleen yöhön.

Ravintolat on suljettava viimeistään yhdeltä yöllä, ja asiakasmäärää on rajoitettava. Valtioneuvoston asetus tuli voimaan perjantaina 8. lokakuuta. Voit lukea lisää tästä uutisesta.

8.10.2021 klo 12.40 Rokotetavoitteet vielä kaukana

Päijät-Soten alueella ei välttämättä saavuteta riittävää koronarokotekattavuutta lainkaan, arvioi johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Tavoitteena olevaan 80 prosentin rokotekattavuuteen voidaan Niemisen mukaan päästä ehkä marraskuun lopulla, mutta se vaatii nykyistä parempaa rokotustahtia.

Erityisesti alle nelikymppisten tulisi hakeutua aktiivisemmin rokotettavaksi, jotta tavoitteet täyttyisivät. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

4.10.2021 klo 15.55 Koko maakunta siirtynyt leviämisvaiheeseen

Koko Päijät-Häme on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Aiemmin leviämisvaihe koski vain Lahtea. Koronaepidemia painottuu edelleen Lahteen, mutta tilanne on heikentynyt nopeasti myös muissa kunnissa. Nopea tapausmäärien kasvu on johtanut jäljityksen ylikuormittumiseen.

Yhteistyöryhmä arvioi, että terveydenhuollon kapasiteetti ei vielä ole välittömässä vaarassa ylittyä, mutta tilanne on muuttunut huolestuttavaksi.

2.10.2021 klo 10.47 Kahdessa koulussa tartunnat Hollolassa

Kankaan koulun työntekijällä on varmistettu koronavirustartunta Hollollassa. Neljä altistunutta oppilasta on karanteenissa. Kankaan koulussa on 95 oppilasta ja 45 työntekijää.

Myös Pyhäniemen koulussa Hollolassa on todettu koronatartunta. Oppilaan saama tartunta altisti kaksi muuta oppilasta. He ovat karanteenissa. Koulussa on 138 oppilasta ja 15 työntekijää.

1.10.2021 klo 13.41 Koronatartuntojen määrä nousee nyt jyrkästi

Päijät-Hämeen koronanyrkki joutuu puntaroimaan taas koronarajoituksia, vaikka niistä on ryhdytty luopumaan koko maassa. Koronatartuntojen määrä nousee alueella nyt jyrkästi. Viimeisen viiden päivän aikana on todettu 174 uutta tartuntaa.

Lue täältä laajempi juttu.

30.9.2021 klo 16.30 Lahti leviämisvaiheeseen

Päijät-Hämeen koronatilanne on heikkenemässä nopeasti. Tauti leviää etenkin rokottamattomien kolmekymppisten keskuudessa.

Lahti siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen, muu maakunta on kiihtymisvaiheessa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ennustaa, että kuluvalla viikolla tartuntoja tulee eniten koko epidemian aikana. Infektioylilääkäri Ville Lehtisen mukaan jo noin kymmenen prosenttia otetuista koronanäytteistä on positiivisia.

Voit lukea asiasta lisää täältä.

29.9.2021 klo 13.47 Tartunnanjäljitys ruuhkautunut

Koronan tartunnanjäljitys on ruuhkautunut Päijät-Hämeessä. Koronaepidemian tila on myös muuttunut selvästi huonommaksi.

Ilmaantuvuusluku on viimeisen kahden viikon aikan noussut miltei 50%. Viimeisen kolmen päivän aikana uusia tartuntoja on löytynyt 89 kappaletta. Päijät-Sote kehottaakin lieväoireisia henkilöitä välttämään lähikontakteja ja pysymään kotona.

28.9.2021 klo 13.05 Tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan yhdessä ilmaantuvuusluvun kanssa

Päijät-Soten alueella on todettu 32 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noussut jo 129:ään ja suunta on yhä ylöspäin. Koko maassa sekä tartuntaluvut että ilmaantuvuusluku ovat laskusuunnassa. Valtakunnan ilmaantuvuusluku on nyt 101.

Koronarajoituksista ja -suosituksista on tarkoitus luopua, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan. Päijät-Soten alueella tämä rokotuskattavuus saavutetaan nykyisellä rokotustahdilla vasta marraskuussa.

27.9.2021 klo 15.20 Epidemiatilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan – toistaiseksi ei tarvetta uusille rajoituksille

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on jonkin verran noussut viimeisten viikkojen aikana. Jos sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä lähtee kasvuun, voidaan uusia rajoituksia joutua ottamaan käyttöön ennen rokotuskattavuuden nousua.

Uusien tapausten ilmaantuvuusluku on noussut ja positiivisten vastausten osuus otetuista näytteistä on huomattavan korkea. Alueellisesti epidemia painottuu edelleen vahvasti Lahden alueelle.

Koronarokotuksien eteneminen Päijät-Hämeessä on hidastunut. Nyt kehitelläänkin uusia tapoja saada etenkin nuoria miehiä rokotuksen pariin. Pop up -rokotuspisteet jalkautuvat kahteen urheilutapahtumaan Lahdessa. Lue tästä laajemmin täältä.

Alueellinen yhteistyöryhmä ei suosita uusia koronarajoituksia yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin. On edelleen kuitenkin mahdollista, että epidemiatilanne heikkenee.

20.9.2021 klo 13.07 Kolmansia rokotuksia aletaan antaa immuunipuutteisille

Kolmannet koronarokotukset riskiryhmäläisille käynnistyvät Päijät-Hämeessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kolmatta koronavirusrokotetta voimakkaasti immuunipuutteisille, kuten esimerkiksi elinsiirtopotilaille tai heille, joiden puolustuskyky on lamaantunut sytostaattihoitojen takia.

Riskiryhmiin kuuluvat voivat hakea kolmannen tehosterokotteen Päijät-Soten walk-in-pisteiltä tai sote-keskuksista kaksi kuukautta toisen rokotteen jälkeen.

Voit lukea aiheesta tarkemmin täältä.

14.09.2021 klo 12.23 Ravintolarajoitukset lievenevät kiihtymisvaiheen alueilla

Ravintolarajoitukset ovat lieventymässä Päijät-Hämeessä torstaista 16. syyskuuta lähtien. Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu ravintoloissa olisi sallittu kello yhteen asti aiemman puolen yön sijaan. Ravintoloiden ovet saisi pitää auki kello kahteen asti.

Lievennyksiä esittää hallituksen sosiaali- ja terveysministeriryhmä.

13.09.2021 klo 15.15 Rajoituksista eroon jo kuukauden kuluttua jos rokotusinto on riittävä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen koronayhteistyöryhmän mukaan alueellamme on mahdollista saavuttaa riittävä rokotuskattavuus noin kuukauden kuluessa jotta rajoituksia voitaisiin purkaa.

Edellytyksenä on se että tehosterokotuksiin hakeudutaan heti kun kuusi viikkoa on kulunut ensimmäisestä rokotuksesta. Nuorten aikuisten rokotuskattavuus on erityisen alhainen.

Valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista on tarkoitus luopua, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat rokoteannokset.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrässä ei ole viime viikkoina tapahtunut suurta vaihtelua. Uusien tapausten ilmaantuvuusluku ja positiivisten vastausten osuus otetuista näytteistä ovat olleet hieman nousussa.

Epidemia painottuu yhä Lahteen, jossa on voimassa yhtymän hallituksen tekemä päätös yleisötilaisuuksien rajoittamisesta 26. syyskuuta asti. Päätös koskee sisätiloissa järjestettäviä yli 10 henkilön ja ulkona järjestettäviä yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Näitä tilaisuuksia voi järjestää, jos osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää fyysinen kontakti toisiinsa. Lisäksi tilaisuudessa tulee noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n terveysturvallisuusohjeistoa.

07.09.2021 klo 12.49 Hämeenkosken-bussissa altistumisriski

Bussimatkustajat ovat voineet altistua koronavirukselle Pekolan liikenteen linjalla 802 Hämeenkoskelta Lahteen 2. ja 3. syyskuuta kello 8.15–8.50. Samalla linjalla Lahdesta Hämeenkoskelle on voinut altistua koronavirukselle 2. syyskuuta kello 15.50–16.30 ja 3. syyskuuta kello 13.55–14.35.

Hyvinvointiyhtymä kehottaa kyseisinä aikoina bussilla matkustaneita seuraamaan vointiaan ja varamaan ajan koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

06.09.2021 klo 16.22 Lahden yleisörajoituksiin pari viikkoa jatkoa

Yleisötilaisuuksia Lahdessa koskevia rajoituksia ollaan jatkamassa syyskuun lopulle. Päijät-Hämeen alueellinen koronayhteistyöryhmä suosittaa hyvinvointiyhtymän hallitukselle, että rajoituspäätöstä jatketaan syyskuun 26. päivään saakka.

Päätös koskee sisätiloissa järjestettäviä yli 10 henkilön ja ulkona järjestettäviä yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja kokouksia. Niitä voi järjestää vain, jos osallistujat voivat varmasti välttää fyysistä kontaktia toisiinsa. Tilaisuuksissa on myös voitava noudattaa STM:n ja THL:n ohjeistuksia, joilla ehkäistään koronan leviämistä.

06.09.2021 klo 15.06 Epidemian hyvä kehityssuunta pysähtyi viime viikolla

Epidemian hyvä kehityssuunta pysähtyi viime viikolla. Uusia koronatartuntoja todettiin 93, kun lukema oli edellisellä viikolla 74. Sairaalahoitoon joutui neljä koronapotilasta, kun edeltäneellä viikolla heitä oli yksi.

Viime viikolla testauksen kriteereihin tehtiin muutoksia, joiden tarkoitus on vähentää testaamisen määrää maltillisesti. Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 603 päivässä, kun määrä oli edellisellä viikolla 656.

Tartunnanlähde oli selvillä 77 prosentilla viime viikon koronatapauksista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella vähintään 12-vuotiaista on kertaalleen koronarokotettu 81 prosenttia. Alueen koko väestöstä yhden rokoteannoksen on saanut 71 prosenttia ja kaksi rokoteannosta 56 prosenttia.

06.09.2021 klo 9.45 Opiskelijoille useita walk in-rokotuksia tarjolla

Koronarokotuksia annetaan matalalla kynnyksellä nyt myös ammattikoulun ja korkeakoulujen kampuksilla Lahdessa. Muille toisen asteen opiskelijoille annetaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta opiskelijaterveydenhuollon toimipisteellä kaupunginsairaalalla. Tästä aiheesta tarkemmin täällä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtmän mukaan Kymiringillä on voinut altistua korponavirukselle Rata SM -tapahtumassa koko tapahtumapäivän 29.8. ajan.

Paikalla olleiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

03.09.2021 Pelicans perui otteluita koronatartunnan takia

Lahden Pelicansin liigajoukkueessa on todettu koronavirustartunta. Loppuviikon harjoitusottelut HPK:ta ja KooKoota vastaan peruttiin.

Lahden Pelicans tiedottaa jatkotoimenpiteistä, kunhan seura saa ohjeet terveysviranomaisilta. Voit lukea laajemmin aiheesta täältä.

Koronatartuntojen määrä on noususuunnassa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Torstaina uusia tapauksia todettiin 27, ja päivittäisten tartuntamäärien keskiarvo on noussut viikon aikana.

02.09.2021 Tehosterokotuksen voi aikaistaa kuuteen viikkoon

Päijät-Soten alueella voidaan lyhentää koronarokotusväli kuuteen viikkoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden ohjeistuksen mukaisesti tehosterokote voidaan ottaa 6-12 viikon kulutua ensimmäisestä rokotuksesta.

Tästä aiheesta laajemmin täällä.

02.09.2021 klo 15.10 Altistumisia Hollolan Heinsuon koululla

Hollolan Heinsuon koulussa on varmistettu oppilaan koronavirustartunta. Altistuneita on kaikkiaan 8 oppilasta, ja heidät on asetettu terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä karanteeniin.

Hyvinvointikuntayhtymä on kartoittanut altistuneet ja pyrkii tavoittamaan heidät kaikki mahdollisimman pian. Koululta on oltu yhteydessä altistuneiden lasten huoltajiin. Lisäksi koulusta on viestitty tilanteesta kaikille huoltajille ja henkilöstölle Wilma-palvelun kautta.

Kaikkiaan Heinsuon koulussa on noin 600 oppilasta ja 60 työntekijää. Altistuneet ovat kaikki samalta luokalta.

Karanteeniin määrättyjen perheenjäseniä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen.

30.8.2021 klo 13.44 Lähijunassa mahdollisia altistumisia

Matkustajat ovat voineet altustia koronavirukselle Z-lähijunassa Tikkurilasta Lahteen maanantaina 23. elokuuta kello 19.50–20.40.

Kyseisenä aikana junassa matkustaneita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja varaamaan ajan koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

30.8.2021 klo 13.42 Testimäärät huipussaan

Sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrä on laskenut Päijät-Hämeessä. Viime viikolla sairaalahoitoon joutui vain yksi koronaa sairastanut, kun edellisviikolla heitä oli viisi.

Uusien koronatartuntojen määrä on pysynyt vakaana kahden viime viikon ajan.

Koronatestien määrä on noussut viime viikolla epidemian ajan ennätyslukemiin. Päijät-Soten mukaan tämä kertoo loppukesän flunssakauden alkamisesta.

Hyvinvointiyhtymän alueella asuvista vähintään 12-vuotiaista 80 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen koronarokotteen.

28.8.2021 klo 11.25 Ilmaantuvuusluku laskussa

Päijät-Soten alueella todettiin perjantaina kuusi uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku laskee ja on nyt 64. Päijät-Soten alueella on rokotettu nyt runsaat 107 000 yli 16-vuotiasta kahdesti eli he ovat saaneet myös tehosterokotteen.

27.8.2021 klo 10.15 Koronanäytteenottokriteerit muuttuvat Päijät-Soten alueella

Täysin rokotettujen henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronatestiin, mikäli heillä on lieviä hengitystieinfektion oireita. Aiheesta laajemmin täällä.

Päijät-Hämen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin 16 uutta tartuntaa. Tartuntojen määrä on pysynyt koko viikon melko matalalla tasolla. Ilmaantuvuusluku on 68, luku on laskenut tasaisesti pitkin viikkoa.

Päijät-Soten alueella on rokotettu miltei 80 prosenttia ensimmäisen kerran, tehosterokotteen on saanut hieman päälle 70 prosenttia.

24.8.2021 klo 13.46 Trion rokotuspisteellä mahdollisia altistumisia

Kauppakeskus Trion rokotuspisteellä on voinut altistua koronavirukselle torstaina 19. elokuuta klo 11.45–12.15.

Kyseisenä aikana rokotuspisteellä vierailleiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

23.8.2021 klo 17.10 Yleisötapahtumien 2 metrin turvavälistä luovutaan

Vaatimus kahden metrin turvavälistä yleisötilaisuuksissa on poistumassa Lahdessa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus on rajannut Lahdessa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärät sisätiloissa 10:een ja ulkona 50:een, jos THL:n määrittämiä terveysturvallisuusvaatimuksia ei pysty täyttämään.

Nyt yhtymähallitukselle esitetään, ettei kahden metrin turvaväliä enää vaadita, vaan fyysisten kontaktien välttäminen riittää. Esitys perustuu sosiaali- ja terveysministeriön linjaukseen.

23.8.2021 klo 12.52 Tehohoitoon joutuneita muihin sairaaloihin

Päijät-Hämeessä uusien koronatapausten määrä väheni viime viikolla neljänneksen edeltävään viikkoon verrattuna. Uusia koronatartuntoja varmistui 76, kun edellisellä viikolla niitä todettiin 100.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla neljä koronapotilasta, kaksi vähemmän kuin edeltäneellä viikolla. Kahden viime viikon aikana kolme koronan takia teho-osastolle joutunutta potilasta on siirretty toisiin sairaaloihin.

Tartunnanlähde oli selvillä 71 prosentissa viime viikon koronatapauksista Päijät-Soten alueella. Näistä 17 prosenttia todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä, ja 9 prosenttia oli peräisin ulkomailta.

12 prosenttia tuli ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Kouluista oli peräisin kolme prosenttia tartunnoista. Ravintoloista tartuntoja ei varmistunut.

Alueen vähintään 12-vuotiaista asukkaista on rokotettu kertaalleen 79 prosenttia. Alueen koko väestöstä yhden rokoteannoksen on saanut noin 68 prosenttia ja kaksi rokoteannosta noin 44 prosenttia.

Päijät-Sote muistuttaa, että sen kaikissa sote-keskuksissa on rokotteita hyvin saatavilla ajanvarauksella. Tehosterokotteen voi ottaa jo kahdeksan viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu maanantaina 23. elokuuta arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

23.8.2021 klo 12.41 Altistuminen mahdollista kaupunginsairaalan ravintolassa

Kävijät ovat voineet altistua koronavirukselle Lahden sote-keskuksen Kasaretti-ravintolassa lounasaikaan kello 11–12 maanantaina 16. elokuuta, tiistaina 17. elokuuta ja keskiviikkona 18. elokuuta.

Hyvinvointiyhtymä kehottaa kyseisinä aikoina Kasaretissa lounastaneita seuraamaan vointiaan ja varaamaan ajan koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

21.8.2021 klo 12.52 Perjantailta 13 tartuntaa

Päijät-Hämen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin 13 uutta tartuntaa perjantaina. Sairaalahoitoa saa viisi koronapotilasta, joista kaksi on tehohohoidossa.

Yhtymän alueella on todettu koko epidemian aikana yhteensä 4 215 tartunaa.

Noin 78 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä päijäthämäläisistä on saanut ensimmäisen koronarokotteen.

20.8.2021 klo 11.38 Torstailta 16 tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin torstaina 16 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on viisi ihmistä, heistä kaksi tehohoidossa.

77,6 prosenttia vähintään 12-vuotiaista alueen asukkaista on rokotettu koronavirusta vastaan.

19.8.2021 klo 13.42 Seitsemän tartuntaa keskiviikolta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin keskiviikkona seitsemän uutta koronatartuntaa. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 91.

Sairaalahoidossa on viisi koronapotilasta, heistä kaksi tarvitsee tehohoitoa. Viikon aikana otetuista koronanäytteistä tartuntoja on varmistettu 1,4 prosentissa.

18.8.2021 klo 12.28 Tartuntamäärissä pientä nousua, tehosterokotteen ottamista voi aikaistaa

Uusia koronatartuntoja on todettu 14, sairaalahoitoa tarvitsee kuusi henkilöä, joista kaksi on tehohoidon tarpeessa. Ilmaantuvuusluku on nyt tasan 100.

Päijät-Soten alueen asukkaat voivat tarvittaessa aikaistaa toista koronarokotusta aikaisemmasta 12 viikosta kahdeksaan viikkoon. Tehosterokotteen voi siis ottaa 8–12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

Jo varattuja aikoja ei pääsääntöisesti muuteta, mutta mikäli tehosterokotteen ottamisen haluaa aikaistaa, on se mahdollista ainoastaan ilman ajanvarausta walk-in-rokotuspisteissä perjantaista 20.8. lähtien. Walk-in-rokotuspisteeltä saa myös ensimmäisen koronarokotteen.

Lahden Trion walk-in-rokotuspiste on auki tiistaista perjantaihin klo 15-19, lauantaisin klo 10-17 ja sunnuntaisin klo 11-17. Maanantaisin Trion rokotuspisteellä annetaan rokotuksia vain ajan varanneille ja walk-in on tällöin suljettu.

Hartolassa walk-in-rokotuspiste on auki 18.8. klo 15.30-18.30 ja 25.8. klo 15.30-18.30.

Orimattilan walk-in-rokotuspiste on auki 18.8. klo 12.30-14.00.

Walk-in-rokotuspisteelle ei kannata tulla etukäteen, jotta jonotusta voitaisiin vähentää.

17.8.2021 klo 12.59 Hyvä suunta jatkuu, tartunnat ja ilmaantuvuusluku edelleen laskussa

Päijät-Soten alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi henkilöä, joista yksi on tehohoidossa. Ilmaantuvuusluku on nyt 96. Rokotettujen osuus vähintään 12-vuotiaista on 76,9 prosenttia.

Koronavirukselle on voinut altistua Lahdessa Finnkinon Kuvapalatsissa tiistaina 10.8. klo 17.35 alkaneessa Suicide Squad -elokuvanäytöksessä.

Torstaina 12.8. Tikkurilasta Lahteen klo 15.57–17 matkanneen Z-junan matkustajat ovat voineet myös altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa olleiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

16.8.2021 klo 12.58 Ilmaantuvuusluku alle 100:aan

Koronatilanne on pysynyt yhä vakaana Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on nyt 98, kun se viikko sitten oli 110.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla kuusi koronapotilasta eli saman verran kuin edellisviikolla. Tartunnanlähde oli selvillä 84 prosentissa viime viikon koronatapauksista. Niistä 34 prosenttia todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä, ja 18 prosenttia oli peräisin ulkomailta.

Alueen tartunnoista 15 prosenttia oli peräisin ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Ravintoloista tai kouluista tartuntoja ei varmistunut.

Tehosterokoteväli lyhenee 16. elokuuta alka ensimmäisillä rokotusannoksilla kahdeksaan viikkoon.

Walk in -koronarokotukset jatkuvat Lahdessa sekä Orimattilan ja Hartolan sote-keskuksissa. Lahdessa Trion walk in -rokotuspisteen aukioloajat ovat tiistaista perjantaihin klo 15–19, lauantaisin klo 10–17 ja sunnuntaisin klo 11–17.

Hartolan walk in -rokotuspiste on avoinna 18. elokuuta klo 15.30–18.30 ja 25. elokuuta klo 15.30–18.30. Orimattilan walk in -rokotuspiste on avoinna keskiviikkona 18. elokuuta klo 12.30–14.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu maanantaina 16. elokuuta arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

14.8.2021 klo 14.52 Perjantaina 14 uutta tartuntaa

Päijät-Soten alueella todettiin perjantaina 14 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on kuusi potilasta, heistä yksi tehohoidossa. Yli 16-vuotiaista rokotettujen osuus on 80,2 prosenttia. Kaksi rokotetta saaneita on yli 89 000.

13.8.2021 klo 12.47 Päiväkohtaisia tartuntoja pitkästä aikaa alle 10

Päijät-Soten alueella on todettu seitsemän uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on yhä kuusi potilasta, joista yksi tehohoidon puolella. Ilmaantuvuusluku on pudonnut 105:een, kun se vielä edellisellä kaksiviikkoisjaksolla oli 146.

16 vuotta täyttäneistä Päijät-Hämeen asukkaista tasan 80 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Helsingistä keskiviikkona 11.8. klo 23.05–00.21 Lahteen Z-junalla matkustaneet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisenä aikana junassa matkustaneiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

12.8.2021 klo 13.45 Rokotusväli lyhenee kahdeksaan viikkoon

Päijät-Soten alueella on todettu 23 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on nyt kuusi henkilöä, heistä yksi tehohoidossa.

Ensimmäisen koronarokotteen ottajilla tehosterokotusväli lyhenee kahdeksaan viikkoon Päijät-Soten alueella.

Muutos koskee ensi maanantaista 16. elokuuta lähtien ensimmäisen rokotuksen ottavia, jotka siis saavat ajan kakkosrokotteeseen kahdeksan viikon päähän.

Koronavirukselle on voinut altistua Lahdessa 10. elokuuta ravintola Oldissa klo 13–15 ja ravintola Mon Cherissä klo 16–22.

Lahdessa 11. elokuuta bussilla numero 8 matkustaneet ovat voineet altistua klo 15.55–16.15 välillä tori-Päijät-Hämeen keskussairaala ja bussilla numero 4 noin klo 16.30–16.50 välillä Päijät-Hämeen keskussairaala-tori.

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa olleiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

11.8.2021 klo 12.07 Tartuntamäärät ja ilmaantuvuusluku laskussa, rokotettuja lähes 80 prosenttia

Päijät-Soten alueella on todettu 18 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on nyt neljä henkilöä, heistä yksi tehohoidossa. Maakunnan ilmaantuvuusluku jatkaa laskuaan, lukema on nyt 113. Ilmaantuvuusluku kuvaa tartuntojen määrää viimeisen neljäntoista vuorokauden aikana sataatuhatta asukasta kohti.

Tehosterokotteen saaneita on nyt reilut 83 000 ja kaikkiaan Päijät-Soten alueella rokotettujen yli 16-vuotiaiden henkilöiden osuus on kivunnut lähes 80 prosenttiin.

Lahdessa 7.8. järjestetyssä Ikuisuuskesanto-tapahtumassa käyneet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Tapahtumassa käyneiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

10.8.2021 klo 11.14 Yksi uusi kuolemantapaus, jälleen uusia joukkoaltistumisia

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on sattunut yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus. Alueella on nyt menehtynyt yhteensä 21 henkilöä, jotka ovat sairastaneet koronaviruksen aiheuttamaa tautia.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on raportoinut tänään 25 uudesta koronatartunnasta. Sairaalahoidossa on viisi henkilöä, joista yksi on teho-osastolla.

Koronavirukselle on voinut altistua useissa paikoissa Lahdessa ja Hollolassa.

Joukkoaltistumisia on voinut tapahtua Hollolan Matkakeitaalla 5.8. klo 12–13.

Lahdessa puolestaan on voinut altistua Lahden kauppakeskus Trion New Yorker -myymälässä 3.-4.8. klo 9-15 ja 5.8. klo 11.30-19.

Myös Karisman Vohvelikahvilassa 6.8. klo 10.30–11.30 ja Villähteen kesämarkkinoilla 7.8. klo 10–14 on saattanut altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa käyneiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

8.8.2021 klo 15.59 Sadat hakivat rokotteen ilman ajanvarausta

Matalan kynnyksen koronarokotukset jatkuvat Lahdessa 10. elokuuta alkaen. Tiistaista perjantaihin kauppakeskus Trion rokotuspistellä voi käydä ottamassa ensimmäisiä rokoteannoksen ilman ajanvarausta kello 15–19.30.

Walk in -piste on avoinna ensimmäisen annoksen saajille myös ensi viikonloppuna, lauantaina kello 10–17.30 ja sunnuntaina kello 11–17.30.

Menneenä viikonloppuna ilman ajanvarausta rokotuksen haki kaikkiaan 440 ihmistä. Päijät-Soten mukaan tämä osoitti, että matalan kynnyksen rokotuksille on selvästi kysyntää.

Heinolassa järjestetään vastaava walk in -rokotustilaisuus tiistaina 10.8. Lyseonmäen koululla kello 14–16.00. Mahdollisuus koskee kaikkia 16 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia, sekä 12–15-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia, jotka eivät ole saaneet ensimäistä koronarokoteannosta.

8.8.2021 klo 15.54 Viime viikolta 105 uutta tartuntaa, 16 Headlandista

Päijät-Hämeen koronatilanne on hyvinvoinvointiyhtymän mukaan pysynyt vakaana. Uusia koronatapauksia oli viime viikolla hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla kuusi koronapotilasta, edeltäneellä viikolla heitä oli seitsemän. Tartunnanlähde oli selvillä 77 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Näistä 23 prosenttia todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä, ja 15 prosenttia oli peräisin ulkomailta.

Päijät-Hämeen alueen tartunnoista 16 prosenttia oli peräisin ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Ravintoloista tartuntoja ei varmistunut.

Epidemia painottuu edelleen Lahteen, jossa on voimassa yhtymähallituksen tekemä päätös yleisötilaisuuksien rajoittamisesta. Päätöksessä kielletään kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä, sekä kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Koronayhteistyöryhmä suosittelee yhtymähallitukselle päätöksen jatkamista 31. elokuuta saakka. Edellinen päätös on voimassa 16. elokuuta asti.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Lahdessa järjestetyn Headland-festivaalin kävijöiltä on tähän mennessä varmistunut yhteensä 16 tartuntaa. Festivaalilla käyneitä suositetaan hakeutumaan testiin pienistäkin oireista.

Koronavirukselle on voinut altistua myös Vierumäen Matkakeitaan buffetissa 29. heinäkuuta klo 17, Vääksyn Wine&Cafe Jokirannassa 2. elokuuta klo 12–13 ja Hollolan Matkakeitaalla 3. elokuuta klo 21–21.15.

Altistuminen on ollut mahdollista myös Lahdessa Karisman Papu Parkissa 2. elokuuta klo 16.30–17.00, Kahvila Karirannassa ja sen terassilla 2. elokuuta klo 14.00–15.00, Trion Stadiumissa 2. elokuuta klo 10–14 ja 3.8. klo 11–19, Trion Espresso House -kahvilassa 3. elokuuta klo 15.00–16.00 ja Bar Novassa 3. elokuuta klo 15.30–17.30.

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa asioineiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee, tiedottaa Päijät-Sote.

7.8.2021 Koronavirukselle on voitu altistua Trion Stadiumissa

Perjantain aikana uusia koronatartuntoja todettiin Päijät-Soten alueella 21. Sairaalahoidossa on nyt kymmenen potilasta.

Lahdessa on voinut altistua koronavirukselle Trion Stadiumissa 2.8. kello 10–14 ja 3.8. kello 11–19 välisenä aikana. Kyseisenä aikana asioineiden on syytä seurata vointiaan ja varata herkästi aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

6.8.2021 Koronarokotteita saa viikonloppuna ilman ajanvarausta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin torstaina 5.8. 15 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä säilyi ennallaan.

Ensimmäisen koronarokotteen saaneiden osuus yli 16-vuotiaista on alueella nyt 78,5 prosenttia. Ne henkilöt, jotka eivät rokotetta vielä ole saaneet, voivat hakea sen viikonloppuna ilman ajanvarausta kauppakeskus Trioon avatulta walk in -rokotuspisteeltä.

5.8.2021 Koronapotilaat välttyneet yhä tehohoidolta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin keskiviikkona 25 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku nousi taas hieman.

Sairaalassa on edelleen 11 koronapotilasta, heistä kukaan ei ole tehohoidossa.

Päijät-Sote aloittaa torstaina 5. elokuuta kauppakeskus Triossa Lahden keskustassa rokotukset ilman ajanvarausta. Walk in -rokotukset on ainakin aluksi tarkoitettu heille, jotka saavat vasta ensimmäisen annoksen koronarokotetta.

Taidekahvila Salvadorissa Lahdessa on voinut altistua koronavirukselle tiistaina 27. heinäkuuta kello 9.15–15.15 ja keskiviikkona 28. heinäkuuta kello 15.15–20.15.

Kyseisinä aikoina kahvilassa asioineiden on syytä seurata vointiaan ja varata aika koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

4.8.2021 Ilmaantuvuusluku laski alle 120:een

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin tiistaina kuusi uutta koronatartuntaa. Sairaalassa on 11 koronapotilasta, heistä kukaan ei ole tehohoidossa.

Alueen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku putosi 119:ään 100 000 asukasta kohti.

Lahdessa Headland-festivaalilla lauantaina 31. heinäkuuta on ollut mahdollista altistua koronavirustartunnalle. Voit lukea aiheesta tarkemmin täältä.

3.8.2021 Sairaalassa 11 koronapotilasta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin maanantaina yhdeksän uutta koronatartuntaa. Sairaalassa on 11 koronapotilasta, heistä kukaan ei ole tehohoidossa.

Alueen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 131 per 100 000 asukasta.

2.8.2021 klo 16.59 Heinolaan suositus yleisömääristä

Yleisötilaisuuksien osallistujamäärää suositellaan rajattavaksi Heinolassa.

Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmän mukaan epidemia on voimistunut Heinolassa kahden viime viikon aikana. Ryhmä suosittaa, että henkilömäärä rajataan sisätiloissa 10 henkilöön, ulkona 50:een.

2.8.2021 klo 13.23 Tartunnanlähteet useimmiten selvillä

Koronatilanne kohentui hieman viime viikolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Viime viikolla uusia koronatartuntoja todettiin 126, kun edellisviikolla uusia koronatapauksia varmistui 164.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla seitsemän koronapotilasta, kun edeltäneellä viikolla heitä oli kolme.

Tartunnanlähde oli selvillä 79 prosentissa Päijät-Hämeen viime viikon koronatapauksista. Niistä 20 prosenttia todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä, 12 prosenttia oli peräisin ulkomailta. Tartunnoista 9 prosenttia oli peräisin ravintola-altistuksista ja 36 prosenttia ystävien sekä sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista.

Päijät-Soten alueen vähintään 16-vuotiaista on kertaalleen rokotettu yli 78 prosenttia. Alueen koko väestöstä yhden rokoteannoksen on saanut noin 66 prosenttia ja kaksi rokoteannosta noin 36 prosenttia.

Koronavirusinfektiolle altistuneen karanteeni lyhenee 10 vuorokauteen 2. elokuuta THL:n suosituksen mukaisesti. Muutos ei koske tätä aiemmin aloitettujen karanteenien kestoa.

Lahdessa on voinut altistua koronavirukselle lounasravintola Männyssä maanantaina 26. heinäkuuta klo 14.30–15 sekä Hennalan kuntokeskus Liikussa torstaina 29.heinäkuuta klo 19–21.

Hyvinvointiyhtymä kehottaa kyseisinä aikoina näissä paikoissa käyneitä seuramaan vointiaan ja varaamaan ajan koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Lue tästä aiemmat koronuutiset Päijät-Hämeestä.

Suosittelemme