Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kuopion yliopistollinen sairaala: Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata

Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa päivystysapuun tai terveysasemille, KYS ohjeistaa.

KYS:n henkilökunta harjoittelee suojapukujen pukemista ja käyttöä kuusi kertaa vuodessa.
KYS:n henkilökunta harjoittelee muun muassa koronaviruspotilaiden hoidossa tarvittavien suojapukujen pukemista ja käyttöä kuusi kertaa vuodessa. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion yliopistollisen sairaalan mukaan kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata. Testauksessa keskitytään jatkossa rajattujen ryhmien näytteidenottoon.

Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa, KYSistä ohjeistetaan.

Uusi linjaus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen torstaina illalla päivittämiin ohjeisiin. Jatkossa koronavirusnäytteitä ei oteta matkailuun liittyen, vaan näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.

Jatkossa näytteitä otetaan näiltä henkilöiltä:

  • Sairaalan päivystyspotilailta, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.
  • Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijältä, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita.
  • Erikoissairaanhoidon potilaalta ja pitkäaikaishoidon asiakkaalta, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita.
  • Yli 65-vuotiailta ja/tai perussairaat, joilla on hengitystieinfektion oireita.

Resurssien salliessa näytteitä voidaan KYSin mukaan ottaa myös opettajilta ja muilta oppilaitosten työntekijöiltä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja jotka ovat oleskelleet ulkomailla tai ovat olleet lähikontaktissa koronatartunnan saaneeseen 14 vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta.

Pysy kotona vähintään viikko, jos epäilet koronavirustartuntaa

Kuopion yliopistollinen sairaala ohjeistaa hyväkuntoisia hengitystieoireisia pysymään kotona ja noudattamaan yleisiä hengitysinfektion kotihoito-ohjeita (Terveyskylä.fi).

Päivystysapuun tai terveydenhuollon yksiköihin otetaan yhteyttä ainoastaan silloin, jos kotihoito-ohjeilla ei pärjää.

– Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa päivystysapuun tai terveysasemille, KYSin tiedotteessa todetaan.

Jos epäilee koronavirustartuntaa tai influenssaa, on pysyttävä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, kotona on pysyttävä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Suosittelemme