Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronavirus ajoi Venäjän hiihtomaajoukkueen ongelmatilanteeseen Kanadassa – "Harmi, että toimittiin näin oudosti"

Maanantaina Pohjois-Amerikkaan lentäneet venäläishiihtäjät pettyivät syvästi maailmancupin kilpailujen peruuttamiseen.

Gleb Retivyh Venäläishiihtäjä
Gleb Retivyhin ja muiden Venäjän maajoukkuehiihtäjien kausi päättyi ennen aikojaan. Kuva: Sergei Bobylev / TASS / All Over Press
Jelena Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen globaali leviämien on sotkenut useimpien urheilulajien kisakalenteria, eikä hiihto ole ollut poikkeus.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti alkuviikosta, että maailmancupkauden viimeiset osakilpailut Kanadan Canmoressa perutaan. Hiihtoväki sai kuulla myöhään torstaina, ettei myöskään viikonlopulle kaavailtuja Quebecin sprinttikisoja järjestetä.

Kanadassa kauden päätökseen valmistautunut Venäjän hiihtomaajoukkue otti uutiset vastaan pettyneenä.

– Joukkuetta harmittaa lentää useita tunteja toiselle puolelle maailmaa ja sitten hiihdellä siellä muutaman päivän. On kuitenkin selvää, että urheilijoideni ja kaikkien ympäröivien ihmisten terveys on tärkeämpää kuin mikään kisa, Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja lajilegenda Jelena Välbe kommentoi perjantaina puhelimitse Yle Urheilulle.

Välbe, 51, on seurannut urheilumaailman pysähtymistä kotikonnuillaan Siperiassa. Muu maajoukkue lensi sen sijaan Kanadaan jo maanantaina, heti Holmenkollenin maailmancupin jälkeen.

Välben mukaan kisojen yksittäiset perumiset ovat ajaneet Venäjän hiihtomaajoukkueen ongelmalliseen tilanteeseen.

– Harmi, että tässä toimittiin näin oudosti – kisoja peruttiin ensin yhdestä kaupungista, sitten toisesta. Vaihdoimme jo aiemmin paluulennot ensi viikon maanantaiksi, ja nyt ne pitää vaihtaa taas.

– Tilanne ei ole kovin hyvä, sillä lentoyhtiö ei anna meidän vaihtaa paluupäivää toista kertaa. En tiedä, joutuvatko urheilijat odottelemaan siellä viikonlopun yli. Ongelmia on, Välbe kertoi.

Koronahuoli kasvanut

Moninkertainen arvokisavoittaja Välbe on seurannut aktiivisesti koronavirusuutisointia. Huoli on kasvanut kovaksi, vaikka vielä alkuviikosta hiihtopomo arvosteli Pohjois-Amerikan kiertueelta vetäytyneitä norjalaisurheilijoita.

– Tuntuu, että koko maailma on järkkynyt. Joissain maissa tilanne on oikeasti vaarallinen, Välbe pohti.

Venäläishiihtäjien ohjelmassa ovat vielä maalis-huhtikuun vaihteessa Tjumenissa järjestettävät maan mestaruuskilpailut. Kisat järjestetään aluehallinnon päätöksellä ilman katsojia.

– Viime kuukauden aikana olemme toimineet joukkueessa erityisen varovasti. Heti, jos jollain on ollut vähänkin huono olo, hänet on lähetetty kotiin tutkittavaksi, Välbe kertoi joukkueensa suhtautumisesta vallitsevaan tilanteeseen.

Kaksinkertainen olympiamitalisti Andrei Larkov tutkittiin koronaviruksen varalta tämän sairastuttua Holmenkollenin kisaviikonloppuna. Välben mukaan 30-vuotias maajoukkuehiihtäjä kärsi kuitenkin tavallisesta flunssasta.

Sergei Ustjugov, Aleksandr Bolshunov, Iivo Niskanen
Sergei Ustjugov, Aleksandr Bolshunov, Iivo Niskanen. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kanadassa jumissa olevalla hiihtomaajoukkueella on ollut ilonaiheitakin, sillä Aleksandr Bolshunov varmisti kilpailujen peruuntumisen myötä miesten maailmancupin kokonaiskisan voiton. Naisissa Venäjän ykköstoivo Natalia Neprjajeva oli kolmas.

23-vuotiaan Bolshunovin ykkössija oli itänaapurin lajiväelle monella tapaa erityinen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta 37 vuoteen, kun maailmancupin voittoa juhli venäläinen mieshiihtäjä. Edellinen miesten maailmancupin venäläisvoittaja oli Aleksandr Zavjalov vuonna 1983.

– Heti, kun "Sashan" ykkössija varmistui, lähetin hänelle tekstiviestin, jossa kerroin, että meille venäläisille tämä oli valtava voitto. Kerroin olevani ylpeä hänen suorituksistaan ja että toivottavasti tämä on upean urheilutarinan alku, Välbe kertoi.

Tuore maailmancupin valtias Bolshunov ei lähtenyt maalailemaan saavutuksestaan yhtä tunteikasta kuvaa.

– "Sashan" vastaus viestiini oli tyypilliseen tapaan kuiva ja lyhyt "kiitos".

Lue myös:

Hiihdon maailmancup on päättynyt – Quebecin kisat on peruttu

Suomen hiihtomaajoukkue palaa Suomeen Pohjois-Amerikasta – myös moni muu maa jää pois Quebecin osakilpailusta

Suosittelemme