Hyppää sisältöön

THL vetoaa: Sairasta lievät oireet kotona ja jätä hoitopaikat vakavasti sairaille

Ulkoministeriö puolestaan pyytää, ettei matkojen perumisasioissa soiteltaisi sille.

Jos tulee vakavia oireita, kannattaa terveysasemalle ottaa ensin yhteyttä puhelimitse. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Marika Harjumaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pyytää lievistä hengitystieinfektion oireista kärsiviä sairastamaan kotona. Näin varmistetaan, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa.

Lieviksi oireiksi lasketaan muun muassa nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky ja kuume. Kotona pitäisi pysytellä niin kauan että oireet loppuvat.

– Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin, THL opastaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Vältä lähikontaktia muihin, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Älä mene töihin tai kouluun sairaana, älä myöskään vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille. Näin suojaat erityisesti ikääntyneitä ja perussairautensa johdosta koronavirukselle alttiita, sanoo johtaja Mika Salminen.

THL seuraa ja arvioi koronavirustilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

UM neuvoo olemaan yhteydessä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön

Ulkoministeriö puolestaan vetoaa Twitterissä matkailijoihin, että he ottaisivat yhteyttä vain hätätilanteessa.

– UM:n päivystyskeskukseen tulee paljon yhteydenottoja eri maiden asettamien rajoitusten johdosta. Ole ensisijaisesti yhteydessä matkanjärjestäjään, vakuutusyhtiöön tai lentoyhtiöön, UM kirjoittaa.

Eilen perjantaina kerrottiin myös, että päivystysapunumero 116 117 on ruuhkautunut koronavirukseen liittyvistä kyselyistä Päijät-Hämeessä.

Suosittelemme sinulle