Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Valtaosa ammattikorkeakouluista siirtyy ensi viikolla etäopetukseen – peruskouluilta, lukioilta ja yliopistoilta samanlaisia päätöksiä

Ainakin Turussa, Laitilassa ja Espoossa lukio-opiskelijat siirtyvät opiskelemaan etänä. Tampereella etäopetus koskee lukiolaisia ja peruskoulun ylempien vuosiluokkien oppilaita.

LABin Niemen kampus
Ammattikorkeakouluissa siirrytään etäopiskeluun. Kuva: Meeri Niinistö / Yle
STT,
Jyrki Hara,
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Monissa oppilaitoksissa työskentelyä siirretään etäopetukseksi koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Muun muassa valtaosa Suomen ammattikorkeakouluista sekä Tampereen ja Jyväskylän yliopistot siirtyvät etäopetukseen ensi viikolla.

– Tällä hetkellä 13 ammattikorkeakoulua on ilmoittanut siirtävänsä kaiken opetuksensa etäopetukseksi tai verkkoon, ja loput ovat ilmoittaneet lisäävänsä merkittävästi verkko-opetusta. Pidän todennäköisenä, että nämä loputkin tulevat ensi viikon aikana siirtämään kaiken koulutuksensa verkkoon, sanoo Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Suomessa on 24 ammattikorkeakoulua, joissa on yhteensä 145 000 opiskelijaa. Tähän mennessä etäopiskeluun siirtymisestä ilmoittaneissa kouluissa on 120 00 opiskelijaa.

Etäopetukseen siirtymisestä ovat tähän mennessä päättäneet muun muassa Uudellamaalla toimiva Laurea, Turun ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalassa toimiva Karelia ja Kaakkois-Suomen Xamk.

Jokainen oppilaitos tekee asiasta päätöksen itsenäisesti ja siirtyminen tapahtuu kussakin oppilaitoksessa omalla aikataululla.

Lempisen mukaan kaikkia kursseja tuskin voidaan järjestää etäopetuksena. Hän arvioi, että poikkeusjärjestelyt jatkuvat ammattikorkeakouluissa ainakin kuluvan lukuvuoden loppuun.

– Kursseja, joilla harjoitellaan käytännön työtehtäviä, voi olla hyvin vaikea järjestää verkko-opetuksena. Nämä asiat täytyy ratkaista tapauskohtaisesti sen mukaan, miten tämä pandemia Suomessa tulee etenemään.

Tampere siirtää peruskoulujen yläluokat ja lukiot etäopetukseen

Turussa, Laitilassa ja Espoossa lukio-opetus siirretään etäopetukseksi ensi viikolla. Tampereella etäopiskeluun siirtyvät Tampereen kaupungin peruskoulujen yläluokat ja lukiot. Tampereella lukiolaisilla etäopetus jatkuu ainakin neljännen jakson loppuun eli 2. huhtikuuta asti.

– Koulut eivät mene kiinni. Oppilailla on edelleen oikeus ja mahdollisuus lähiopetukseen. Opettajat tulevat kouluun, toteaa kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä Ylelle.

Järvelä kertoo, että ylemmille luokka-asteille tarjotun etäopetuksen tarkoitus on turvata alle 12-vuotiaiden koulunkäyntiä ja hidastaa koronan leviämistä.

– Jotta esimerkiksi hoitohenkilöstö ja kaikki tarvittava terveenä oleva henkilöstö pystyy yhteiskunnassa käymään töissä, Kristiina Järvelä sanoo.

.

Pispan koulu Tampereen Pispalassa
Pispan koulu Tampereen Pispalassa. Kaikki opettajat ja muu henkilökunta työskentelevät etäopetuksen aikana omilla kouluillaan. Kuva: Antti Eintola / Yle

Alaluokat koulussa normaalisti

1.–6.-luokkalaisten opetus jatkuu kaikissa kouluissa normaalisti. Kaikki oppilaat voivat myös osallistua kouluruokailuun tavalliseen tapaan riippumatta siitä, ovatko he etäopetuksessa vai koulussa.

Tampereen kaupungin mukaan etäopetus otetaan käyttöön ylemmillä vuosiluokilla, koska näiden vuosiluokkien oppilaat ovat parhaiten valmiita etäopetuksen edellytyksiin.

– Turvallisin mielin kaikki huoltajat voivat jättää oppilaan etäopetukseen. Opettaja on yhteydessä ensimmäisen tunnin aikana, kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo.

Monissa muissakin kaupungeissa koulujen sulkeutumiseen ja etäopetuksen järjestämiseen tarvittaessa on varauduttu.

Yksityiskoulut päättävät asiasta koulukohtaisesti. Esimerkiksi Helsingissä Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingin suomalainen yhteiskoulu SYK ja Eiran aikuislukio ovat siirtyneet etäopetukseen

Voit keskustella aiheesta 15.3. kello 23:een asti.

Lue myös:

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Kunnat varautuvat sulkemaan koulunsa – pääkaupunkiseudulla pyydetään viemään koulukirjat kotiin, korona voi siirtää jopa oppilaiden kesälomaa

Yle Triplet tarjoaa kattavan materiaalipaketin oppitunneille ja etäopetukseen – katso uutisvideot ja tehtävät.

Suosittelemme sinulle