Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koronavirus vaikuttaa myös asuntokauppaan: tartuntavaaran takia yksityisnäyttöjä järjestetään yhä enemmän

Asuntonäyttöjä muutetaan myös virtuaalisiksi.

asunnon avaimet pöydällä
Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä tänä sunnuntaina Suomessa kaupattavissa asunnoissa on ollut runsaasti yleisnäyttöjä, mutta ensi viikosta alkaen tilanne muuttuu.

– Muutamat henkilöt ovat halunneet siirtää jo tämän viikonlopun yleisnäyttöjä yksityisnäytöiksi, ja olemme päättäneet, että ensi viikosta alkaen pyrimme tukemaan asuntokauppaa nimenomaan yksityisnäyttöjen kautta, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa toteaa.

Hintsan mukaan Huoneistokeskuksessa seurataan tarkkaan tilanteen kehittymistä.

– Meidän kannaltamme on tärkeää, ettei korona pääse leviämään ainakaan asuntonäyttöjen kautta.

Samoilla linjoilla ollaan Kiinteistömaailmassa.

– Tähtäämme entistä enemmän yksityisnäyttöihin. Toki täksi viikonlopuksi on sovittu yleisiä näyttöjä, mutta ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin, kun niitä käännellään yksityisnäytöiksi, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo.

Huom!-kiinteistönvälityksen liiketoiminnanjohtajan Maija Jussilan mukaan suositus on, että yksityisnäyttöjä pidetään enemmän.

– Toki huomioimme kaikki THL:n ohjeet.

Tilannetta on tarkasteltu myös Vuokraturvassa, joka sekä myy että vuokraa asuntoja. Vuokraturva aloittaa jo alkavalla viikolla asuntojen vuokrauksen virtuaalisesti. Perinteisiin asuntoilmoituksiin liitetään linkit asuntojen virtuaalisiin esittelyihin.

Asunnon hakeminen tapahtuu sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautumalla. Välittäjä, tuleva vuokralainen ja vuokranantaja neuvottelevat vuokrasuhteen ehdot puhelimessa. Vuokrasopimus allekirjoitetaan sähköisesti pankkitunnuksia käyttäen.

– Siirrymme uuteen järjestelyyn muutaman välivaiheen kautta. Osa yleisesittelyistä on sovittu maanantaille, mutta niitä emme lähde perumaan. Muutamme mahdollisimman nopealla aikataululla järjestelyjä, ilman että asiakkaat siitä kärsisivät, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola toteaa.

Metsolan mukaan koronaviruksella ja siihen liittyvillä viranomaisohjeistuksilla voi olla kauaskantoisempiakin seurauksia asuntomarkkinoihin.

– Olemme jo nyt panostaneet paljon siihen, että asuntoihin voi tutustua virtuaalisesti. Etenkin vuokra-asunnoista tehdään paljon päätöksiä sähköisten esittelyiden perusteella.

Myyntiajat voivat pidentyä

Risto Kyhälän mukaan koronavirus hidastaa asuntokauppaa ainakin tämän kevään ajan.

– Syy ei ole yksityisnäytöissä vaan siinä, että ihmiset ovat epävarmempia omissa ratkaisuissaan. Tällaisia tilanteita tulee aika ajoin, mutta pitkällä tähtäimellä asuntomarkkinat pääsevät jaloilleen, eikä pysyviä vaurioita synny.

Anu-Elina Hintsa ennustaa, että tiettyjen kohteiden myyntiajat voivat pidentyä.

– Myyntiaikaa voi tulla joitakin päiviä tai viikkoja lisää. Ostajapuolelta voi esimerkiksi löytyä henkilöitä, jotka eivät halua tulla edes yksityisnäyttöön. Kaupan hidastuminen koskisi huhti-toukokuuta, mutta perustarpeisiin liittyvä kysyntä saattaa notkahduksen jälkeen taas aktivoitua.

Timo Metsolan mukaan koronavirus vaikuttaa asuntobisnekseen kahdella tavalla.

– Tällä hetkellä pyrimme siihen, että poikkeusolosuhteista huolimatta asuntoja voitaisiin esitellä ja kauppoja tehdä. Virus ja käynnistynyt talouskriisi todennäköisesti lisäävät jonkin verran vuokra-asuntojen kysyntää, jos myynti vähenee.

Toisaalta taas koronaviruksella voi olla päinvastaisiakin vaikutuksia.

– Nyt ollaan paljon kotona ja vietetään aikaa perheen kanssa. Siinä samalla saatetaan tarkastella omaa asuntoa ja puutteitakin voidaan havaita. Ainakaan nettiyhteydenotot eivät ole vähentyneet, Risto Kyhälä kertoo.

Lue lisää:

5 kysymystä: Miten käy asuntojen arvoille ja millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Suomen talouteen? Ekonomistit vastaavat

Suosittelemme sinulle