Hyppää sisältöön

Neziri ja Hurske valmistautuvat olympiavuoteen koronaviruksen vaikeuttamissa oloissa – taustalla vaanii Tokion kisojen siirtymisuhka: "Olen kahdeksan vuotta ajatellut, että 2020 tulee olemaan paras vuoteni ikinä"

Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri pääsevät näillä näkymin harjoittelemaan halleissa kotikaupungeissaan, vaikka niitä on suljettu paljon ympäri Suomea koronaviruksen vuoksi.

Hurske Neziri
Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri Kuva: Mikko Lieri / AOP
Sakari Lund,
Petri Hänninen

Koronavirus on pysäyttänyt urheilutapahtumat lähes kokonaan niin Suomessa kuin muuallakin. Se vaikeuttaa myös urheilijoiden harjoittelua.

Suomen kovaan pika-aituriryhmään kuuluva Reetta Hurske twiittasi perjantaina tämänhetkisen tilanteen hankaluuksista: "Huipulle tähtääminen tällä hetkellä: Tampereella liikuntapaikat kiinni kaksi viikkoa, ulkomaan leirejä ei suositella, leirin jälkeen kaksi viikkoa kotona ja tulevista kilpailuista ei ole tietoa järjestetäänkö vai ei.".

Sunnuntaina Hurske kertoi tilanteesta puhelimessa positiivisempaan sävyyn.

– Pääsemme tällä hetkellä treenaamaan Kauppi Sports Centerissä, joten asiat ovat ihan hyvin. Siellä on juoksusuora, jossa on aitoja. Ulkona pystyy tekemään matalatehoisempaa treenia. Siellä on vielä aika kylmä kovempaan ratajuoksuun.

Ulkomaanleirejä nykyinen tilanne kuitenkin vaikeuttaa monen urheilijan kohdalla, niin myös Hurskeella. Edessä on tärkeä olympiakesä – jos ei olympiakisojakin vielä siirretä. Hurske muistuttaa, että samanlaisia haasteita on muidenkin maiden urheilijoilla.

– Huhtikuun lopulla olisi lähtö leirille Teneriffalle, mutta olen valmistautunut siihen, että sinne ei lähdetä. Tilanne on kuitenkin samanlainen joka maassa. Asennoitumisesta se on kiinni, minkä antaa vaikuttaa.

Neziri etenee viikko kerrallaan

Toinen huippuaituri Nooralotta Neziri on myös joutunut muuttamaan suunnitelmiaan koronaviruksen vuoksi.

– Alun perin tänä iltana piti lentää Teneriffalle kahden viikon leirijaksolle, mutta jo muutama päivä sitten päädyttiin siihen, että siinä ei ole mitään järkeä. Nyt tilanne on vielä selkeämpi, koska Teneriffallakin on kaikki paikat suljettu. Täällä kotona pääsee paljon paremmin treenaamaan kuin siellä, kertoi Yle Urheilun Jyväskylästä tavoittama Neziri.

Tähän mennessä Neziri on pystynyt harjoittelemaan normaalisti. Nyt useat kaupungit Suomessa ovat sulkeneet urheiluhalleja. Niin on tehty myös Jyväskylässä.

– Täälläkin on suljettu hallit, mutta ilmeisesti nyt saadaan sellainen järjestely, että kärkiurheilijat pääsevät tiettyinä aikoina harjoittelemaan. Tarkoitus olisi huomenna päästä halliin. Toivottavasti tämä systeemi saadaan toimimaan, niin että saataisiin tämä koko ajanjakso tehtyä ne tärkeimmät harjoitukset hallissa.

Urheilijoiden harjoittelun suunnittelua vaikeuttaa myös se, että ei ole tietoa siitä, milloin päästään kilpailemaan.

– Jos toukokuussa ei ole mitään kisoja, tietynlainen kunnon hakeminen vähän myöhästyy ja treenikauden rytmitys muuttuu.

Nezirin oli tarkoitus aloittaa kilpailukausi toukokuun puolenvälin jälkeen ja alkaa metsästää olympiarajaa.

– Olen siinä onnellisessä tilanteessa, että olen rankingissa 19:ntena, joten näyttää siltä, että pääsen helposti kisoihin. Kaikilla urheilijoilla voi haitata tuloskuntoa, jos ei pääse kisaamaan.

– Vaikea kuitenkin arvioida, kun ei tiedä, mikä on tilanne esimerkiksi kahden viikon päästä. Tilanne on siinä mielessä erilainen. Minullakin on yleensä tehty suunnitelmat moneksi kuukaudeksi eteenpäin, mutta nyt täytyy mennä viikko kerrallaan.

Sekin on nykyisessä tilanteessa mahdollista, että Tokion olympialaisia ei pidetä tänä kesänä. Se olisi Nezirille kova paikka.

– Olen ehkä kahdeksan vuotta ajatellut, että 2020 tulee olemaan paras vuoteni ikinä. Mutta ei sille voi mitään, jos niin käy. Jos ne olisivat kahden vuoden päästä, sitten täytyy vain ajatella niin, että olisin 29-vuotiaana parhaassa iskussa.

Lue myös:

Suomen Urheiluliitto on perunut yleisurheilijoiden kaikki ulkomaan leirit – "Kukaan ei pysty harjoittelemaan suunnitelman mukaan"

Suosittelemme sinulle