Hyppää sisältöön

Suomen Urheiluliitto on perunut yleisurheilijoiden kaikki ulkomaan leirit – "Kukaan ei pysty harjoittelemaan suunnitelman mukaan"

Suomen Urheiluliitto on tehnyt selkeän ei-linjauksen ulkomaan leirien suhteen. Leirillä jo olevat urheilijat jäävät leireille.

yleisurheilu yleinen
Kuva: Tomi Natri / AOP
Petri Hänninen

Suomen Urheiluliitto on reagoinut koronavirusepidemiaan voimakkaasti.

– Torstaina hallituksen tiedonannon jälkeen tehtiin selkeä päätös, että kaikki meidän maajoukkueiden ulkomaan leirit on tästä eteenpäin peruttu, kertoo Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola Ylelle.

SUL ei lähtenyt selvittämään mahdollisia turvallisia auki olevia harjoituspaikkoja ulkomailla.

– Tehtiin kertakaikkinen päätös, että liiton puolelta ei leiripaikkoja tämän koronaepidemian aikana nyt haeta eikä järjestetä. Jos yksittäiset urheilijat haluavat edelleen lähteä, niin me haluamme tietää, minne he ovat lähdössä ja minkälaisilla harjoitustakuilla, kertoo Niemi-Nikkola SUL:n linjauksesta.

Monet kansainväliset kevätkauden yleisurheilukisat, kuten tänä viikonloppuna järjestettäväksi suunnitellut sisäratojen MM-kilpailut, on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan.

– Karsintakisat on systemaattisesti peruttu ja urheilijoilla ei ole mahdollisuuksia osallistua kilpailuihin, joissa tehdään tarvittavia tuloksia esimerkiksi Tokio-rankingiin ja EM-kisoihin. Toivotaan että kesän kilpailukausi päästään viemään läpi.

Osa yleisurheilijoista on leirillä Yhdysvalloissa

Muutamia suomalaisia yleisurheilijoita on tälläkin hetkellä ulkomaan leireillä, muun muassa Yhdysvalloissa.

– Ne, jotka jo ovat leirillä, harkitsevat kuinka suuri riski matkustaminen on. He pysyvät leiripaikoissa, minne ovat jo ehtineet mennä ja harjoittelevat siellä sen aikaa, kun se on mahdollista, sanoo Niemi-Nikkola.

Tällä hetkellä Floridassa on muiden muassa pituushyppääjiä ja aituri Annimari Korte. Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson on korkean paikan leirillä Flagstaffissa Arizonassa.

– Richardsson on päättänyt jäädä sinne ja ulkona pystyy harjoittelemaan hyvin. Pituushyppääjät ehtivät juuri mennä, ennen kun lentoliikenne lakkautettiin ja he ovat jo majoittuneet. Heidän tilanteensa on ainakin toistaiseksi hyvä.

Annimari Korte
Pika-aituri Annimari Korte harjoittelee parhaillaan Yhdysvalloissa. Arkistokuva. Kuva: Jesse Karjalainen / AOP

– Annimari Korte on puolentoista tunnin ajomatkan päässä pituushyppääjien kohteesta ja hänellä on toistaiseksi ollut harjoitusolosuhteet kunnossa. Mutta uhka on päällä sielläkin. Hän harjoittelee yliopistokampuksen kentällä ja asuu ulkopuolella, niin voi olla, että kampus suljetaan ulkopuolisilta, tietää Niemi-Nikkola.

"Pyritään varmistamaan kotimaan harjoittelu"

Koronavirusepidemia vaikeuttaa yleisurheilijoiden harjoittelua suuresti.

– Se on lähtökohta, että kukaan ei pysty nyt harjoittelemaan suunnitelman mukaan, koska pääosa joukosta oli lähdössä ulkomaille. Mutta pyritään varmistamaan, että urheilijat pääsevät kotimaassa harjoittelemaan niissä oloissa mihin ovat tottuneet, selvittää valmennusjohtaja Niemi-Nikkola.

Normaalisti suomalaiset maajoukkueen yleisurheilijat ovat keväisin ulkomailla harjoittelemassa.

– Onhan tämä yleisurheilussa selkeästi heikompi vaihtoehto kuin se, että oltaisiin etelän lämmössä.

– Kevät on kriittinen vaihe joka vuosi. Lämpö sekä se, että saadaan rauhassa keskittyä harjoittelemiseen,
palautumiseen ja saadaan hyvä huolto leireille mukaan. Myös kotimaassa on monta kaupunkia, jossa harjoituspaikat ovat kiinni, kertoo Niemi-Nikkola.

Niemi-Nikkolan mukaan pääkaupunkiseutu ja Tampere ovat kriittisimmät paikat.

– Meillä on viisi harjoituskeskusta ja huomenna aamulla kartoitetaan niiden tilanne. Vaikeita tilanteita on monessa paikassa. Näiden asioita ratkotaan sitten kaupunkien kanssa parhaamme mukaan, Niemi-Nikkola sanoo.

Lue myös:

Näin hallituksen linjaus vaikuttaa suomalaiseen urheiluun – kotimainen jääkiekko myllerryksessä, palloilusarjoja peruttu

Useampi suomalaisheittäjä ei pääse kisaamaan suunnitellusti Euroopan talvimestaruuskilpailuissa koronavirusuhan takia – kisojen ajankohtaa lykätään

Koronavirus vaikuttaa myös huippu-urheiluun – uransa tärkeimpään vuoteen valmistautuva Nooralotta Neziri: “Tuntuisi väärältä jos olympialaiset peruuntuisivat”

Yleisurheilupomo Antti Pihlakoski avaa koronaviruksen takia siirrettyjen MM-hallikisojen tilannetta: "Parempi on, että matkustamista vältetään"

Suosittelemme sinulle