Hyppää sisältöön

Kokoomus: Kiinan kontrolliverkostoon sotkeutunut kaupunginvaltuutettu Jenni Chen-Ye pidättäytyy luottamustehtävistä, puolue päättää jatkotoimista

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jenni Chen-Ye toimii kommunistisen Kiinan asiaa ajavassa yhdistyksessä, Ylen selvitys kertoo.

Jenni Chen-ye mielenosoituksessa.
Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jenni Chen-Ye vastaanottamassa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä Helsingissä huhtikuussa 2017. Kuva on julkaistu useilla kiinalaisilla sivustoilla, joissa kerrotaan Chen-Yen poliittisesta menestyksestä Suomessa. Kuva: Kuvakaappaus Lishuin päivälehdestä
Päivi Koskinen

Kokoomus ei ole tiennyt puolueaktiivinsa toiminnasta Kiinan kontrollikoneistoon kytkeytyvässä yhdistyksessä ja aikoo käsitellä asiaa lähiaikoina.

Asiasta on ilmoittanut Vantaan kokoomus.

Ylen sunnuntaina julkaistussa selvityksessä kerrotaan, että kokoomuksen vantaalainen kaupunginvaltuutettu Jenni Chen-Ye on osallistunut Kiina-mielisen yhdistyksen toimintaan Suomessa. Yhdistys kuuluu Kiinan eri puolilla maailmaa toimivaan vaikuttamisverkostoon, jonka tarkoitus on tutkijoiden mukaan ajaa Kiinan etuja ja vaientaa supervallan arvostelua.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoi Ylelle, että kokoomus ei hyväksy aktiiviensa toimintaa Kiinan kommunistiseen puolueesen linkittyvissä järjestöissä.

Vantaan kokoomus on samoilla linjoilla.

– Selvityksessä ilmenee asioita, jotka otamme vakavasti. Emme tienneet valtuutettumme toiminnasta, Kokoomuksen Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen kertoo viestipalvelu Twitterissä.

Rokkasen mukaan Chen-Ye on ilmoittanut pidättäytyvänsä kaikkien luottamustehtävien hoidosta, kunnes ryhmä käsittelee asiaa kokouksessaan viikon päästä ja päättää jatkotoimista.

Chen-Ye: Eroan Kiina-yhdistyksestä

Chen-Ye toimii varapuheenjohtajana yhdistyksessä nimeltä Finland Association for Promoting Peaceful Reunification of China (FAPPRC) eli suomennettuna Kiinan rauhanomaisen jälleenyhdistymisen edistämisyhdistys Suomessa.

Yhdistys järjesti muun muassa vastamielenosoituksen, kun Hongkongin demokratiaa puolustavat ihmiset kokoontuivat Helsingin Narinkkatorilla protestiin viime elokuussa.

Chen-Ye on matkustanut yhdistyksen kanssa muun muassa Filippiineille ja Panamaan Kiinan järjestämiin kansainvälisiin kokoontumisiin.

Yhtenäisyysyhdistykset ovat tutkijoiden mukaan merkittävimpiä järjestöjä, jotka ajavat Kiinan tavoitteita eri puolilla maailmaa. Yhdistyksiä on kaikkiaan noin 200 ja ne toimivat yli 90 maassa.

Chen-Ye ilmoitti tiistaina, että hän aikoo erota yhtenäisyysyhdistyksestä ja luopuu samalla yhdistyksen varapuheenjohtajan tehtävästä.

Hän sanoo, että Ylen artikkeli on saanut monet "todella vihaisiksi".

– Se, että olen ollut vuoden kommunistisen arvon omaavan yhdistyksen jäsen ja varapuheenjohtaja, ei tarkoita että hyväksyn kommunismin, Chen-Ye kertoo Ylelle lähetetyssä viestissä.

Yhdistysrekisterin asiakirjojen mukaan Chen-Ye aloitti kuitenkin yhtenäisyysyhdistyksen hallituksen jäsenenä jo marraskuussa 2016. Hän on myös matkustanut yhdistyksen delegaation mukana muun muassa Panamaan kesällä 2018.

– Olen todella pahoillani tuotettua puolueelleni negatiivista julkisuutta. Pahoittelen myös puolueen aktiiveille, jotka kokevat tulleensa petetyiksi, hän kirjoittaa.

Kiinamieliset yrittivät estää kuvaamisen Narinkkatorilla Helsingissä
Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jenni Chen-Ye (vas.) osallistui Kiinaa puolustavaan mielenosoitukseen Helsingissä 17. elokuuta 2019. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Myös perussuomalaisten aktiivilla yhteys Kiinan vaikuttamisverkostoon

Kiina on viime vuosina lisännyt valtiollista vaikuttamista ja erityisesti Kiinan ulkopuolella asuvien kiinalaistaustaisten ihmisten kontrollia.

Ylen selvitys löysi Suomesta myös muita yhdistyksiä, joilla on yhteys Kiinan kontrollikoneeseen.

Yhdessä yhdistyksessä toimii perussuomalaisten puolueaktiivi Erlin Yang. Yrittäjänä toimiva Yang tekee yhteistyötä muun muassa perussuomalaisten kansanedustajan ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon kanssa.

Perussuomalaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet asiaa.

Juttua päivitetty Chen-Yen kommenteilla maanantaina 16.3. kello 12:45.

Lue myös:

Ylen selvitys: Kiinan kontrollijärjestelmä pesiytyi myös Suomeen – Toiminnalla on yhteys suomalaiseen puoluepolitiikkaan

Suosittelemme sinulle