Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yli 400 abia joutuu huhkimaan viisi yo-koetta viikossa – tilanne tuli yllätyksenä kaikille

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan yhdellä prosentilla abiturienteista on tällä viikolla koe jokaisena viitenä päivänä.

Ylioppilaskirjoitukset maaliskuussa 2020 Kannaksen lukiossa Lahdessa
Sadat ylioppilaskokelat joutuvat tälle viikolla viiden päivän koeputkeen. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Tanja Kröger,
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Abiturientit ovat tällä viikolla erityisen paineen alla, kun reaaliaineiden ylioppilaskirjoituksia aikaistettiin viikolla. Tällä viikolla kirjoitukset järjestetään siis viitenä peräkkäisenä päivänä.

Kannaksen lukiossa Lahdessa tieto aikaistumisesta otettiin perjantaina sadatellen vastaan, mutta maanantaiaamuna ennen ylioppilaskokeiden alkua kokelaat myös ymmärtävät Ylioppilaslautakunnan päätöstä.

– Olin töissä silloin, ja tuli kauhea paniikki, että mitä nyt tapahtuu. Hetken itkeskelin ja totesin, että kyllä tästä selvitään, sanoo Kannaksen lukion abiturientti Emilia Laukkanen.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan yhdellä prosentilla ylioppilaskirjoituksiin osallistuvista lukiolaisista on koe tällä viikolla jokaisena viitenä päivänä. Tieto ei ole muuttunut aikaisemmasta. Tämä tarkoittaa koko Suomessa 414 kokelasta.

Leevi Silanen ja Emilia Laukkanen.
Leevi Silanen ja Emilia Laukkanen järkyttyivät perjantaina, kun reaaliaineiden aikaistamisesta ilmoitettiin. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

– Kaikille kokelaille lähti lukioilta tieto jo viime viikolla, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä.

Viisi koetta peräkkäisinä päivinä tämän viikon aikana joutuvat suorittamaan ne, joilla on opintosuunnitelmassaan toinen kotimainen kieli, reaali, matematiikka, reeali ja pitkäs vieras kieli.

Tähkän mukaan tilanne tuli yllätyksenä kaikille ja valmistautumisaikaa on vähän. Hän lisää, että lukio-opetuksessa saavutettu osaaminen on kertynyt kolmen vuoden aikana ja kaikki kokelaat pääsevät näyttämään osaamistaan.

Tiistaisen reaalikokeen siirto vaikuttaa lähes 20 000 kokelaaseen, ja torstain kokeen siirtäminen reiluun 23 300 kokelaaseen. Aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronavirustilanne laajenisi.

– Kyllä tämä on varmasti oikea päätös, muuten meillä varmaankin lykkääntyisi valmistuminen jouluun. Kyllähän se työ on tehty lukioaikana, ei tämä kertaukseen kaadu, sanoo Leevi Silanen Kannaksen lukiosta.

Jos aikataulu on kohtuuton, voi hakea mitätöintiä

Kannaksen lukion rehtori Jyrki Rostin mukaan päätös ei kohtele ylioppilaskokelaita täysin yhdenvertaisesti.

– Opiskelijat ovat kuitenkin rytmittäneet kokeensa tietyin tavoin ja valmistautuneet siihen, että heillä olisi lukuaikaa. Nyt joillekin jää aikaa vähemmän, joillekin enemmän. Ymmärrettävistä syistä tämä oli kuitenkin ehkä se paras ratkaisu.

Kannaksen lukion rehtori Jyrki Rosti maaliskuussa 2020
Rehtori Jyrki Rosti näkee, että ylioppilaskokeiden aikataistaminen ei kohtele kaikkia kokelaita täysin yhdenvertaisesti. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Abit ovat kyselleet, saako aikaistumisen takia pistehyvitystä kokeisiin, mutta YTL on linjannut, ettei pistehyvitystä tulla antamaan.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä kertoo, että jos viitenä peräkkäisenä päivänä kokeisiin osallistuva abiturientti kokee aikataulun kohtuuttomaksi, hän voi lähteä muuttamaan sitä.

– Kokelas voi tehdä koekohtaisen mitätöinnin ja saa maksun takaisin. Seuraavat kokeet järjestetään syksyllä.

Tähkän mukaan ainakaan vielä ei ole tietoa siitä, onko mitätöintihakemuksia tullut lisää. Niitä tulee normaalistikin kymmeniä.

– Tilanne elää hyvin voimakkaasti. Ei ole tietoa, miten tämä vaikuttaa.

Lukiolaisten liitto: Palautumiseen ei jää riittävästi aikaa

Lukiolaisten liitossa ollaan huolestuneita siitä, ettei palautumiseen jää riittävästi aikaa, ja kokeiden siirtäminen sekoittaa lukiolaisten lukuaikataulut.

– Osalla on viisi tai neljä koetta samalla viikolla. Se vaikuttaa palautumiseen. On hirveä rutistus istua kuusi tuntia ja keskittyä. Palautumista pitäisi olla välissä, jotta sitä kestää, sanoo liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski.

Koko viikko on kokelaille stressaava, koska ilmoilla on epätietoisuutta myös pääsykokeista. Yliopistojen valintakokeita ei näillä näkymin peruta eikä siirretä myöhemmäksi.

Lukiolaisten liitto vaatii, että siirretyt ylioppilaskokeet voi uusia syksyllä maksuttomasti.

Varasuunnitelma, jos kokelas altistuisi koronalle

Koronavirustartuntoja voi olla THL:n arvion mukaan jopa 20–30 kertaa suurempi määrä kuin on todettu. Kannaksen lukiossa on varauduttu monenlaisiin poikkeustilanteisiin ylioppilaskokeiden ajan.

– Meilläkin on varasuunnitelma sen varalle, jos kokelas on altistunut koronalle, miten sitten hoidetaan vai mitätöidäänkö koko kokelaan koekerta. Näinkin voi käydä, sanoo rehtori Jyrki Rosti.

Kouvolassa sijaitsevan Kuusankosken lukion rehtori Riitta Mutru kertoo, että lukion rehtorit ovat lauantain ja sunnuntain aikana tehneet työtä, jotta saavat asiat toimimaan ylioppilaskirjoitusten aikaan.

– Tänään sillä tavalla virus vaikutti, että otetaan opiskelijoita suoraan saliin. Valvojille ja eväiden tarkistajille on varattu kertakäyttöhanskoja. Sali täytetään sitä mukaa, kun opiskelijoita tulee sisään.

Kuusankosken lukion rehtori Riitta Mutru.
Kuusankosken lukion rehtori Riitta Mutru sanoo, että ylioppilaskirjoitukset ovat abeille iso rutistus. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Mutrun mukaan varsinaisia karanteenitiloja ei Kouvolan kaupungilla ole, eikä tällä hetkellä ole opiskelijoita, jotka ovat karanteenin tarpeessa.

Mutrun mukaan viikko on abiturienteille kova rutistus.

– Joillain saattaa olla viisi koetta. Sitä en ole tarkistanut, mutta kyllä monia kokeita on. On tärkeää, että saadaan tutkinto läpivietyä.

"Pitää olla ylpeä, että selviytyy"

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski sanoo, että abit ovat nyt todella kovan paineen alla.

– Kokelaita pitää tukea urakassa. Aikaisempien vuosien kirjoittajat ovat kauhulla katsoneet sitä painetta ja stressiä, mitä kokelailla nyt on. Pitää olla ylpeä siitä, että selviytyy urakasta.

Neea Ranta
Myös lahtelaisen Neea Rannan lukusuunnitelma meni perjantaina uusiksi. Viikonlopun aikana piti lukea paljon enemmän, kuin alunperin oli tarkoitus. "Se oli rankkaa, piti vain keskittyä siihen." Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Kouvolassa sijaitsevan Kuusankosken lukion abiturientti Jenni Peussa suoritti maanantaina ruotsin keskipitkän kokeen. Hänelle jäi hyvä tunne kokeesta.

– Se oli helpompi, mitä olin odottanut.

Peussalla aikaistui psykologian koe, joka on vielä edessä tällä viikolla. Hän oli onneksi ehtinyt jo lukea kokeisiin, joten aikaisempi ajankohta ei juurikaan harmittanut.

– Sitä olen lukenut jo useamman kuukauden. Hätäistä kertaamista on ollut, mutta on vielä onneksi pari päivää aikaa lukea.

Abiturientti Jenni Peussa.
Abiturientti Jenni Peussa kertoo, että ruotsin koe meni hyvin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kuusankosken lukion abiturientti Ukko Ovaskainen sanoo, että ruotsin koe ei mennyt niin hyvin kuin olisi voinut mennä. Hänen piti lukea viikonloppuna yhteiskuntaopin kokeeseen, joka hänellä aikaistui.

– Se ärsytti. Kavereiden kanssa mietittiin, että se on tyhmää. Kokonaisuudessaan tulee neljä koetta tällä viikolla.

Ovaskainen sanoo, että yleinen abien huoli on se, että aikaistuminen vaikuttaa omaan suoritukseen ylioppilaskirjoituksissa.

– Jos kaikilla menee koe huonosti, niin toivottavasti arvostelu on lepsumpi tai sitten pitäisi antaa mahdollisuuksia enemmän uusintaan.

Abiturientti Ukko Ovaskainen.
Abiturientti Ukko Ovaskainen toivoo, että Ylioppilastutkintolautakunta ottaa kokeiden aikaistumisen huomioon arvostelussa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Myös Kuusankosken lukiossa opiskeleva Emma Porvari suoritti tänään ruotsin keskipitkän kokeen. Hänellä aikaistui terveystiedon koe.

– Tuli paniikki, että ei ehdi lukemaan niin paljon. Viikonloppuna piti rentoutua ja lukea ruotsia. Luin myös terveystietoa, koska se aikaistui ja on jo huomenna.

Abiturientti Emma Porvari.
Abiturientti Emma Porvari suorittaa tällä viikolla kolme koetta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Porvari sanoo, että monia on harmittanut se, ettei ole ehtinyt lukea tarpeeksi.

– Ylioppilastutkintolautakunnan pitäisi laittaa pisterajat ihan alas, että kaikki pääsevät läpi, koska kokeet tulivat niin lyhyellä varoitusajalla.

Lue myös: Yliopistojen pääsykokeet eivät näillä näkymin ole vaarassa – koronavirus otetaan huomioon valintakoetiloiss

Suosittelemme