Hyppää sisältöön

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Länsi-Pohjan viime viikon koronatilanne pandemia-ajan huonoin

Tähän artikkeliin on koottu tiedot Lapin koronavirustilanteesta joulukuuhun 2021 saakka.

Koronatestausauto Lordin aukiolla.
Rovaniemellä on neljä koronatestauspaikkaa. Yksi niistä sijaitsee Lordinaukiolla. Kuva: Mia Sivula / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tätä artikkelia ei enää päivitetä. Tuoreimmat uutiset Lapin koronatilanteesta löydät tästä päivittyvästä uutisartikkelista.

Sekä Lapin että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelevat kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa. Tämä koskee esimerkiksi julkista liikennettä, ravintoloita ja julkisia sisätiloja. Tarkemmat tiedot suosituksista löytyvät Lapin sairaanhoitopiirin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin internetsivuilta.

  • Epäiletkö koronavirusta? Tee nettitesti viranomaisten laatimassa Omaolo-palvelussa. Testiin pääset tästä.
  • Puhelinnumerosta 0295 535 535 saa tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Tuoreimmat valtakunnalliset tiedot koronaviruksesta voit lukea tästä jutusta. Tietoa koronavirustilanteesta ja -varautumisesta saat myös THL:n sivuilta ja kuntasi internetsivuilta.

Alla olevaan taulukkoon tiedot Lapin koronatilanteesta päivittyvät automaattisesti THL:n tietokannasta. Lukujen päivittymisessä voi olla viivettä.

20.12. kello 14:07 Jälleen uusi omikron-varianttiepäily Inarissa

Inarissa on todettu toinenkin omikron-varianttiepäily. Löydös tehtiin lauantaina ja se havaittiin brittimatkailijalla.

Kyseessä on jo toinen epäily Inarissa. Ensimmäinen epäily todettiin viime viikolla, ja sen vahvistuminen omikron-variantiksi ei ole vielä varmaa.

Myös Rovaniemellä todettiin viime viikolla kolme omikron-tartuntaepäilyä, joista yksi varmistui viime viikon lopulla.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan alueella tehdään kaikista ulkomailta tulleista positiivisista koronatuloksista sekvensointi eli arvioidaan, onko löydöksessä omikron-varianttia. Myös kaikista kotimaisista positiivisista koronatuloksista tehdään satunnaisanalyysit.

20.12. kello 12:16 Länsi-Pohjan viime viikon koronatilanne koko pandemia-ajan huonoin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan Meri-Lapissa todettiin viime viikolla koko pandemia-ajan suurin määrä uusia koronatartuntoja. Niitä todettiin 85.

Toisin kuin Lapin sairaanhoitopiirissä, Länsi-Pohjassa ei ole vielä todettu varmistettuja omikron-tapauksia. Vahvoja epäilyjä on kuitenkin useampia, ja näytteet ovat jatkotutkinnassa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä viisi henkilöä saa koronavirustautiin sairaalahoitoa. Myös tehohoitoa tarvitaan.

Sairaanhoitopiiri suosittaa vahvasti kasvomaskin käyttöä kaupoissa ja ahtaissa sisätiloissa.

20.12. kello 8.27 Kolarin palvelutalon työntekijällä koronatartunta

Kolarin palvelutalon työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Kunnan mukaan sairastunut työntekijä oli rokotettu ja työskenteli asukkaiden kanssa suojattuna, joten altistuminen jäi heikoksi.

Kunta kertoo, ettei palvelutalossa asuville määrätty karanteeneja, sillä he ovat saaneet kolme koronarokotetta. Kaikki altistuneet kuitenkin testataan kuuden päivän kuluttua viimeisestä altistumisesta.

Kunnan mukaan palvelutalon asukkaiden luona voi vierailla normaalisti.

20.12. kello 8.25 Terveystarkastukset aiheuttavat poikkeusjärjestelyjä Rovaniemen lentokentällä

Suomeen saapuville määrätyt terveystarkastukset aiheuttavat poikkeusjärjestelyjä Rovaniemen lentokentällä maanantaina ja tiistaina.

Tilanne johtuu määräyksestä, jonka mukaan kaikki matkustajat, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu koronaviruksen omikron-muunnoksen leviämistä, tulee tarkastaa Suomen rajoilla.

Negatiiviset koronatestitulokset tarkistetaan lentokentällä heti maahantuloasiakirjojen tarkastuksen jälkeen. Mikäli matkustajalla ei ole negatiivista testitulosta, hänet ohjataan käymään koronatestissä.

Rovaniemen kaupungin mukaan testitulosten tarkistaminen ja yhteystietojen kirjaaminen hidastavat jonkin verran Rovaniemelle tulevien matkustajien kulkemista lentokentällä.

17.12. kello 18:05 Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu torstain jälkeen 56 uutta tartuntaa.

Tartunnoista 22 todettiin Rovaniemellä ja loput 34 alueen muissa kunnissa, kertoo Koronaturvallinen Lappi -sivusto.

Inarissa todettiin 11 tartuntaa ja Sodankylässä seitsemän. Kolarissa todettiin viisi uutta tartuntaa, Kittilässä neljä ja Ranualla kolme.

Loput ovat yksittäisiä tartuntoja.

17.12. kello 17:51 Sodankylä ja Muonio ottavat myös käyttöön 20 hengen kokoontumisrajoitukset

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suositteli tänään, että sairaanhoitopiirin alueella otettaisiin käyttöön yli 20 henkilön kokoontumisrajoitukset huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Sodankylässä on todettu tällä viikolla seitsemän koronatartuntaa ja altistuneita on paljon. Kunnasta kerrotaan, että kaikkien tartuntojen alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Kokoontumisrajoitukset astuvat kunnassa voimaan heti ja ne jatkuvat 3.1.2022 asti.

Ravintolarajoitukset astuvat voimaan 18. joulukuuta kello 00:00. Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17, mutta ravintolat voivat olla avoinna saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille klo 05–18. Ennen anniskelun päättymistä myytyjen alkoholijuomien nauttiminen on sallittu yhden tunnin ajan anniskeluajan päättymisen jälkeen.

Rajoituksia ei tarvita, jos toimija edellyttää asiakkailta koronapassin käyttöä.

Myös Muonio ottaa käyttöön kokoontumisrajoitukset. Kunta kieltää kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset 18.12. - 31.12.2021 välisenä aikana. Kielto ei koske alle 16-vuotiaita. Tilaisuuden tai tapahtuman järjestäjä voi halutessaan ottaa käyttöön koronapassin, jolloin se vapautuu rajoituksista.

17.12. kello 15:05: Kolari ottaa käyttöön leviämisvaiheen kokoontumis- ja ravintolarajoitukset

Kolarin kunta kertoo tiedotteessa ottavansa käyttöön leviämisalueen kokoontumis- ja ravintolarajoitukset perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 00:00.

Anniskelu kaikissa alueen ravintoloissa päättyy valtioneuvoston asetuksen mukaisesti kello 17.

Kokoontumisrajoitus on voimassa 17. tammikuuta saakka.

Rajoitusten vaihtoehtona on se, että toimijat ottavat käyttöön koronapassin, eli edellyttävät sitä asiakkailta tai tapahtumaan osallistujilta.

17.12. kello 13.23 Länsi-Pohjasssa tällä viikolla 65 tapausta

Länsi-Pohjan koronatartuntojen määrä on kasvussa. Sairaanhoitopiirissa on todettu tällä viikolla tähän mennessä 65 uutta koronavirustapausta. Koko viime viikolla tartuntoja löytyi alueella 59.

Tapauksista Kemissä on 36, Torniossa 12 , Ylitorniolla 12, muissa kunnissa alle 5. Länsi-Pohjan keskussairaalassa on hoidossa viisi potilasta.

Sairaanhoitopiirissä ei ole vielä todettu omikron-varianttia. Epäilyjä variantista selvitetään.

17.12. kello 12:18 Inarissa omikron-epäily

Inarin kunnan johtava lääkäri tiedottaa, että kunnassa on tänään todettu ensimmäinen omikron-epäily. Jos tapaus varmistuu omikron-variantiksi, kyseessä on Inarin ensimmäinen ja Lapin sairaanhoitopiirin toinen omikron-tartunta.

Lopullinen tulos varmistunee johtavan lääkärin mukaan viikonlopun aikana. Näyte on otettu matkailijalta.

Lapin ensimmäinen omikron-tartunta todettiin Rovaniemellä matkailijalla viime lauantaina.

16.12. kello 17.56 AVI päätti: Seitsemässä Lapin kunnassa tilaisuuksien yleisörajaksi 20 henkilöä

Lapin aluehallintovirasto kieltää yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja kokoontumiset sisätiloissa Inarin, Kemin, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Tornion ja Ylitornion kunnissa. Yleisötilaisuuksissa rajoitus ei ole voimassa, jos järjestäjä vaatii kaikilta yli 16-vuotiailta osallistujilta koronapassin.

Avin asettama kielto tulee voimaan ensi lauantaina 18. joulukuuta ja se on voimassa 17. tammikuuta asti. Jo aiemmin Rovaniemellä tuli voimaan 20 henkilön kokoontumisrajoitus. Lauantaista lähtien kokoontumisia rajoitetaan siis kahdeksassa Lapin kunnassa.

16.12. kello 16:35 Rovaniemellä taas eniten tartuntoja Lapin sairaanhoitopiirissä

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu keskiviikon jälkeen 48 uutta koronavirustapausta.

Tapauksista suurin osa, 33, todettiin Rovaniemellä. Inarissa todettiin kuusi tartuntaa ja Kolarissa viisi. Pellossa, Sodankylässä ja Enontekiöllä todettiin yksittäiset tartunnat.

16.12. kello 16:12 Rokotusajanvarauksessa ruuhkaa Rovaniemellä

Rovaniemen rokotusajanvaraus on tilapäisesti ruuhkautunut. Puhelinajanvarauksessa on ruuhkaa ja sähköinen ajanvarausjärjestelmä on ajoittain epäkunnossa suuren käyttäjämäärän vuoksi.

Ruuhka koskee sekä korona- että influenssarokotusten ajanvarausta.

Kaupunki pahoittelee ruuhkautumista ja neuvoo yrittämään uudelleen, jos ajanvaraus verkossa ei ole onnistunut. Myös puhelinpalveluun voi soittaa myöhemmin uudelleen.

Kaupunki tiedottaa myös, että se on lisännyt uusia rokotusaikoja tammikuun loppuun asti.

16.12. kello 16:10 Rokotustietojen näkyvyydessä Omakannassa ongelmia Rovaniemellä

Koronapassi ei näy Omakannassa oikein kaikilla Rovaniemellä rokotetuilla, kaupungista kerrotaan.

Ongelma koskee niitä, jotka ovat saaneet Comirnaty-rokotteen 15. joulukuuta alkaen.

Ongelma johtuu potilastietojärjestelmän laajasta viasta, jonka syy on tiedossa. Kaupungin mukaan tietojärjestelmätoimittaja alkaa korjata virheellisiä rokotustodistuskirjauksia 17. joulukuuta.

16.12. kello 16:09 Rovaniemellä Lapin ensimmäinen omikron -varianttitapaus

Rovaniemellä on todettu omikron -varianttitapaus Irlannista tulleella matkailijalla. Tartunta todettiin matkailijalla viime lauantaina, ja se on Lapin sairaanhoitopiirin ensimmäinen omikron -varianttitartunta.

Sairaanhoitopiiri kertoo tekevänsä kaikista ulkomailta tulleista positiivisista testituloksista niin sanotun sekvenssoinnin eli arvioi, onko löydöksessä omikron -varianttia. Myös kaikista kotimaisista positiivisista koronatuloksista tehdään satunnaisanalyysit.

15.12. kello 16:50 Matkailuala huolissaan uusista rajoituksista: ensi viikolla Lappiin on tulossa tuhansia brittituristeja

Matkailun alkava joulusesonki ei kestä tiukkoja rajoituksia, sanoo matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Jos tällainen on aivan välttämätöntä laittaa voimaan, niin ei missään tapauksessa joulusesonkiin. Näkökulmamme on se, että aikaisintaan 28. joulukuuta, jolloin Isosta-Britanniasta tulevien charter-koneiden aalto on jo rauhoittumassa.

Lue lisää matkailuväen ajatuksista täältä.

15.12. kello 16:48 Rovaniemellä uusia tartuntoja 41

Tiistain jälkeen Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 64 uutta koronatartuntaa. Niistä 41 todettiin Rovaniemellä. Kolarissa tartuntoja todettiin yhdeksän, Kittilässä viisi. Inarissa ja Muoniossa todettiin kummassakin kaksi uutta tartuntaa sekä yksittäiset tartunnat Posiolla, Ranualla, Kemijärvellä, Sallassa ja Enontekiöllä.

15.12. kello 16.26 EU:n ulkopuolisten matkailijoiden ennakkotestipakko alkaa ensi viikolla

EU:n ja Schengen-maiden ulkopuolelta Suomeen tulevilta matkailijoilta aletaan ensi tiistaista 21. joulukuuta lähtien vaatia alle kaksi vuorokautta vanha negatiivinen koronatesti. Sen lisäksi heillä täytyy olla rokotustodistus.

Valtioneuvosto päättää uusista maahantulon rajoituksista torstaina, ja tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan päätöksen jälkeen.

Suomen ulkorajoilla rajavartiolaitos tarkastaa testitodistuksen terveysviranomaisten kanssa sovittavalla tavalla. Kuntien vastuulla on huolehtia terveysturvatoimista rajanylityksessä. Lapin rajakunnat ja lentokenttäkunnat kokoontuvat torstaina valmistelemaan tulevaa muutosta avin, Finavian ja rajavartiolaitoksen kanssa.

15.12. kello 14.55 Länsi-Pohjassa tällä viikolla jo 32 koronatartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on löytynyt tällä viikolla 32 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoitoa tarvitsee seitsemän potilasta. Heistä kuusi on keskussairaalassa. Myös tehohoitoa tarvitaan.

Koko viime viikolla tartuntoja löytyi LPSHP:n alueella 59.

Ainoastaan 60 prosenttia viime viikon tartunnoista pystyttiin jäljittämään. Se kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan siitä, että vapaana liikkuvaa tautia on paljon ja altistua voi missä tahansa.

14.12. kello 18.08 Lapin avi valmistelee yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia kieltävää päätöstä seitsemään Lapin kuntaan

Koronatilanne on vaikeutunut, minkä vuoksi Lapin aluehallintovirasto valmistelee Inarin, Kemin, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Tornion ja Ylitornion kuntia koskevaa kokoontumisrajoituspäätöstä.

Tartuntatautilain 58 pykälän mukainen päätös kieltäisi yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen. Koronapassin käyttöönotto olisi kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona.

Päätös kokoontumisrajoituksista tehdään viimeistään torstaina, ja päätös tulisi voimaan 18. joulukuuta eli kuluvan viikon lauantaina. Lapin aluehallintovirasto tiedottaa rajoituksista tarkemmin mahdollisimman pian päätöksen valmistumisen jälkeen.

14.12. kello 17:20 Rovaniemelle ei lisärajoituksia koulunkäyntiin tai harrastuksiin

Rovaniemen kaupunki ei aseta tällä erää lisärajoituksia esimerkiksi koulujen tai harrastustoiminnan osalta.

Häiriötilanteen johtoryhmä päätti asiasta tänään. Se katsoo, että viime viikolla asetetut rajoitukset riittävät tämän hetkisessä tartuntatilanteessa.

Tartuntamäärät ovat olleet Rovaniemellä voimakkaassa nousussa. Tartunnat on todettu pääasiassa paikkakuntalaisilla, mutta osa niistä liittyy myös matkailuun.

Kaupunki kertoi tänään myös varautuvansa tarjoamaan matkailijoille eristystiloja, jos matkailija sairastuu koronavirukseen matkansa aikana, ja majoittuminen omassa majapaikassa ei ole mahdollista.

14.12. kello 17:19 Matkailusesongin alkaminen näkyy Kittilän koronatilanteessa

Kittilän koronatilanne on huonontunut. Kunnan tiedotteen mukaan alkanut matkailukausi ja maan huonontunut koronatilanne näkyy nyt tartuntamäärissä.

Kunnassa on todettu viikon aikana 37 koronatartuntatapausta. Niistä 13 oli ulkomaisilla matkailijoilla. Kotimaisilla matkailijoilla todettiin kolme tartuntaa. He ovat kunnan mukaan siirtyneet koronaturvallisesti omalle kotipaikkakunnalleen eristykseen. Muut 21 tartuntaa olivat Kittilässä asuvilla henkilöillä.

14.12. kello 17:16 Johtajaylilääkäri Jukka Mattila: "Lapin sairaanhoitopiirin alue täyttää leviämisvaiheen kriteerit"

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaiaamuna koko sairaanhoitopiirin alueen täyttävän leviämisvaiheen kriteerit, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila.

Tieto tilanteesta välitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja sosiaali- ja terveysministeriöön. Todennäköisesti valtioneuvosto tekee jo tällä viikolla päätöksiä ravintolarajoituksista sairaanhoitopiirin alueelle, Mattila sanoo. Seuraava kokoontuminen on torstaina. Ravintolarajoitukset koskisivat koko sairaanhoitopiirin aluetta, ei ainoastaan vilkkaimpia matkailupaikkakuntia.

Aluehallintovirasto käsittelee vielä tiistaina tilannetta ja arvioi annetaanko osaan kuntiin kokoontumisrajoituksia.

13.12. kello 16:11 Lapin sairaanhoitopiirissä 94 koronatartuntaa perjantain jälkeen

Valtaosa tapauksista, 61, todettiin Rovaniemellä. Kittilässä todettiin lisäksi 22 tartuntaa, Kolarissa 10 ja Sodankylässä yksi.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan merkittävä osa Kittilässä ja Kolarissa todetuista tapauksista liittyy joko kotimaan tai ulkomaan matkailuun. Sairastuneiden joukossa on myös paikallisia.

Koko sairaanhoitopiirin alueella todettiin viime viikolla 276 tartuntaa, joista 46 ulkomaalaislla matkailijoilla. Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tilanne on tällä hetkellä pandemia-ajan huonoin.

Rovaniemen kaupunki kertoi aiemmin tänään, että se lopettaa kiireettömien potilaiden kontrollikäynnit terveysasemillaan joulu-tammikuun ajaksi, sillä henkilöstöä tarvitaan nyt koronatyöhön.

13.12. kello 11.04 Länsi-Pohjassa tarvitaan myös tehohoitoa koronapotilaiden hoidossa

Koronavirustartuntojen määrä on pysynyt korkealla Meri-Lapissa. Alueella todettiin viime viikolla 60 uutta koronatartuntaa. Toissa viikolla todettiin 61 tartuntaa.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronapotilasta. Suurinta osaa heistä hoidetaan Länsi-Pohjaan keskussairaalassa ja tehohoitoakin tarvitaan.

13.12. kello 10.28 Mahdollisia korona-altistuksia Kemissä ja Torniossa

Meri-Lapissa on voinut altistua koronavirukselle viikonloppuna.

Lauantaina 11. joulukuuta koronalle on voinut altistua Kemissä ravintola Puistopaviljongissa kello 16–17 ja Torniossa Tokmannissa kello 19–20. Sunnuntaina 12. joulukuuta koronavirukselle on voinut altistua Torniossa Motonetissä kello 13–14.

Viikonloppuna Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tuli tietoon 12 uutta koronavirustartuntaa sunnuntai-iltapäivään mennessä. Keminmaan johtava lääkäri Pertti Sakaranahon mukaan pääosa tartunnan saaneista on rokottamattomia nuoria henkilöitä.

– Tautia on vapaana alueella ja suojautumistoimia on edelleen tärkeää noudattaa. Rokotukset suojaavat erittäin hyvin taudin vaikeilta muodoilta, Sakaranaho tiedottaa.

13.12. kello 10.13 Päiväkotialtistuminen Kolarissa

Kolarin kirkonkylän Jussintien päiväkodissa on altistunut torstain 9.12. ja perjantain 10.12. aikana noin 25 henkilöä. Kunnan mukaan tartunnan saanut henkilö oli ollut tekmisissä Kuukkelien ja Peipposten päiväkotiryhmien kanssa. Myös Pöllöjen ryhmästä selvitellään mahdollisesti altistuneita henkilöitä.

Päiväkodissa altististuneet rokottamattomat henkilöt asetetaan kunnan mukaan kymmenen päivän karanteeniin. Päiväkoti on kuitenkin normaalisti avoinna muille lapsille.

13.12. kello 10.07 Kolarissa seitsemän tartuntaa, joista kaksi ulkomaalaisilla matkailijoilla

Kolarissa todettiin viikonloppuna seitsemän uutta koronavirustartuntaa, kunnasta kerrotaan. Kaksi tartuinnoista oli ulkomaalaisilla, sveitsiläisellä ja isobritannialaisella matkailijalla. Kolme tartunnan saanutta oli kolarilaisia ja loput kaksi muilta paikkakunnilta.

Kolarin johtavan lääkärin Ulla Ylläsjärven mukaan tartunnat ovat vielä yksittäisiä ja ne on saatu hyvin jäljitettyä. Kolari on epidemian perusvaiheessa, mutta tilannetta tarkkaillaan Ylläsjärven mukaan tiiviisti.

11.12. kello 13.30 Kolarissa perjantaina ilmi kolme tartuntaa, skibussissa mahdollisia altistumisia

Kolarin kunta kertoo, että Kolarissa todettiin perjantaina kolme koronatartuntaa.

Positiivisen testituloksen saivat kolarilainen, ulkopaikkakuntalainen suomalainen sekä sveitsiläinen henkilö. Sveitsiläinen matkailija jää Suomeen kymmenen päivän eristykseen.

Ylläsjärveltä Äkäslompoloon torstaina 9.12. kello 9.45–10.30 matkanneessa skibussissa on voinut altistua koronalle. Altistuminen liittyy Ylläsjärven päiväkodin koronatartuntaan.

Varotoimenpiteenä Ylläsjärven päiväkodin altistumisten vuoksi sekä Tornion koronatilanteen vuoksi on peruttu Kolarissa viikonlopun aikana pelattaviksi suunnitellut jääkiekkopelit.

10.12. kello 17:20 Rovaniemellä koronapassien kyselijät ruuhkauttavat terveyskeskuksia

Kaupungin tiedotteen mukaan ihmiset ruuhkauttavat terveysasemia, sillä he tulevat kysymään sieltä koronapassia tulostettuna. Kaupunki ohjeistaa ihmisiä hakeutumaan esimerkiksi kirjastoon, jos he haluavat paperisen tulosteen koronapassista.

Paperinen koronapassi ei ole välttämätön, vaan koronapassin voi näyttää myös omasta puhelimesta sen jälkeen, kun sen on käynyt lataamassa omalle puhelimelle Omakannasta. Koronapassista voi ottaa sen jälkeen omalle puhelimelleen näyttökuvan, jonka voi säilyttää puhelimen kuvakansiossa. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

10.12. kello 17:15 Lapin sairaanhoitopiirissä 48 uutta tartuntaa, niistä 31 Rovaniemellä

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu torstain jälkeen 48 uutta koronatartuntaa. Niistä suurin osa, 31, todettiin jälleen Rovaniemellä. Suuri osa tartunnoista todettiin henkilöillä, jotka ovat jo karanteenissa. Tartunnan saaneiden joukossa on myös rokottamattomia lapsia ja nuoria aikuisia.

Kittilässä ja Inarissa todettiin lisäksi viisi tartuntaa kummassakin. Kolarissa todettiin neljä tartuntaa, Sodankylässä kaksi ja Ranualla yksi.

Osa tartunnoista on peräisin ulkomailta tai muualta Suomesta.

10.12. kello 17:13 Rovaniemen uudenvuoden tapahtumat perutaan

Kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä päätti asiasta tänään.

10.12. kello 12.02 Meri-Lapissa sairaalahoidossa kuusi koronapotilasta – myös tehohoitoa tarvitaan

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä sairaalahoidossa kuusi koronapotilasta. Heistä viittä hoidetaan Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Myös tehohoitoa tarvitaan.

Keskussairaalan koronapotilaiden erillinen teho-osasto kuitenkin pystyttiin purkamaan aiemmin tällä viikolla.

Alueella on todettu 38 uutta koronavirustapausta tällä viikolla tähän mennessä.

9.12. kello 17:02 Rovaniemen terveydenhuollon puhelinpalvelu on ruuhkautunut

Koronatilanne on ruuhkauttanut puhelinpalvelun, kaupunki tiedottaa. Perjantaina 10.12. kaupunki toivoo kuntalaisten ottavan yhteyttä puhelimitse vain kiireellisissä asioissa. Takaisinsoittopalvelu ei ole perjantaina käytössä ja myös sähköinen asiointikanava on väliaikaisesti kiinni.

9.12. kello 16:59 Myös matkailijoilla tartuntoja Lapin sairaanhoitopiirissä

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu keskiviikon jälkeen 52 uutta koronatartuntaa.

Tartunnoista 30 todettiin Rovaniemellä. Niistä suuri osa oli jo karanteenissa olevilla henkilöillä. Kaikkien tartuntojen alkuperä ei ole selvillä. Inarissa todettiin 13 tartuntaa, Kittilässä kahdeksan ja Sodankylässä yksi.

Osa vuorokauden sisällä todetuista tartunnoista oli koti- tai ulkomaisilla matkailijoilla.

8.12. kello 17:07 Lapin sairaanhoitopiirissä 48 uutta tartuntaa, niistä 28 Rovaniemellä

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu eilisen jälkeen 48 uutta koronavirustapausta. Tartunnoista 28 todettiin Rovaniemellä.

8.12. kello 17:07 Inarin kuntaan lisää koronarajoituksia

Inarin kunnan alueella otetaan 9.12. alkaen käyttöön uudet koronasuositukset.

Koko kunnan alueella on etätyösuositus, ja kaikkien yli 12-vuotiaiden suositellaan käyttävän maskia.

Sisätiloissa yli 20 hengen kokoontumisia suositellaan vältettävän, mutta ulkoilmatapahtumia voi järjestää, jos koronaturvallisuudesta on huolehdittu.

Ottelu- ja turnaustoimintaa tai turnausmatkoja ei järjestetä. Lasten ja nuorten ryhmäharrastukset sekä aikuisten harrastustoiminta voivat kuitenkin jatkua ennallaan.

Uudet rajoitukset ovat voimassa 2. tammikuuta asti.

Sairaanhoitopiiri suosittaa oireisia tekemään koronapikatestin kotona ja hakeutumaan testiin, jos tulos on positiivinen. Yritykset voivat halutessaan ottaa käyttöön koronapassin.

8.12. kello 8.10 Kolarissa koronatartuntoja matkailijoilla

Kolarin Ylläksellä on tehty tiistaina yhteensä viisi positiivista koronatestiä Irlannista ja Iso-Britanniasta tulleilla lomamatkustajilla, kertoo Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi. Positiivisen testituloksen saaneet jäävät Suomeen eritykseen noin 10 päiväksi.

7.12. kello 17:47 Rovaniemelle tilojen käyttöä koskevia rajoituksia 9.12. alkaen vuoden loppuun asti

Kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä linjasi tiistain kokouksessaan, että asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on torstaista 9.12. lähtien varmistettava, että niiden tiloissa on mahdollista välttää tartuntariskiä myös lähikontakteissa. Päätös koskee muun muassa urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoiminnan tiloja kuten kuntosaleja, tanssipaikkoja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Toimijoiden tulee tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten niiden tiloissa ehkäistään tartuntariskiä. Suunnitelma tulee tehdä kirjallisesti. Suunnitelman pohja löytyy Avin sivuilta.

Vaihtoehtona tälle on koronapassi. Jos toimija ottaa käyttöön koronapassin, uudet tilarajoitukset eivät koske sitä.

7.12. kello 14.41 Länsi-Pohjassa on sairaalahoidossa viisi koronapotilasta

Meri-Lapissa sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on viisi koronapotilasta, kun viime viikolla sairaalahoidossa oli enimmillään viisitoista koronapotilasta.

Koronatartuntojen määrä alueella on kasvanut. Alueella tuli viime viikolla tietoon 62 tartuntaa, kun toissa viikolla niitä oli 53.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan pääosa tartunnan saaneista ja sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

7.12. kello 13:51 Inarin kunnassa kuusi uutta tartuntaa viikonlopun aikana

Inarin kunnan koronatilanne on heikentynyt. Kunnassa todettiin viikonloppuna kuusi uutta koronatartuntaa. Jäljitystyössä on viivästymistä ja terveydenhuollon kuormitus on kasvanut merkittävästi.

Uusia karanteenipäätöksiä on tehty koronatilanteen huonontuessa runsaasti, ja myös kokonaisia koululuokkia on karanteenissa.

Inarin kunnan poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu keskiviikkoaamuna aluehallintoviraston kanssa neuvottelemaan muun muassa mahdollisista harrastuksiin kohdistuvista rajoitustoimenpiteistä sekä koronapassin käytöstä.

Kunnassa on otettu käyttöön etätyösuositus.

7.12. kello 13:10 Rovaniemen Nivavaaran koululla tartuntoja

Rovaniemellä Nivavaaran koulussa on todettu muutamalla oppilaalla koronatartunta. Niiden johdosta noin 100 koulun oppilasta on määrätty karanteeniin. Altistuneiden huoltajia on tiedotettu asiasta.

Rovaniemen kaupunki tiedottaa, että muut kuin karanteeniin määrätyt oppilaat ja henkilökunta voivat mennä kouluun normaalisti.

Testiin tulee mennä, jos ilmenee lieviäkin koronaan viittaavia oireita, eikä oireisena tule mennä kouluun.

7.12. kello 13:10 Valtaosa Lapin sairaanhoitopiirin alueella viime viikolla tartunnan saaneista rokottamattomia alle nelikymppisiä

Suurin osa tartunnan saaneista on lapsia ja nuoria aikuisia, jotka eivät ole saaneet rokotetta, kertoo infektiolääkäri Antti Väänänen. Hänen mukaansa tartuntoja on todettu yli 60-vuotiailla vain vähän.

Lapin keskussairaalan tilanne on koronatilanteen huomion ottaen hyvä. Potilaita on, mutta ei ongelmaksi asti, Väänänen sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 168 koronatartuntaa, niistä 138 Rovaniemellä.

Maanantain aikana uusia tartuntoja on todettu 29, niistä 28 Rovaniemellä.

7.12. kello 10.23 Rovaniemi laajentaa kolmansia rokotuksia

Kolmansia koronarokotuksia aletaan Rovaniemellä antaa osalle terveydenhuollon työntekijöistä. Heitä ovat muun muassa koronapotilaita hoitava henkilöstö ja ympärivuorokautisen hoivan ja kotihoidon henkilöstö.

Terveyden - ja hyvinvoinninlaitos THL linjasi viime viikolla, että kolmansia rokotteita aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 5-6 kuukautta. Nämä rokotukset eivät ala vielä Rovaniemellä.

3.12. kello 17.34 Lapin sairaanhoitopiirissä torstain jälkeen 37 uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu eilisen jälkeen 37 uutta koronavirustapausta. Niistä 32 todettiin Rovaniemellä etupäässä rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Joukossa on kuitenkin myös kahdesti rokotettuja työikäisiä.

Kittilässä todettiin lisäksi kaksi tartuntaa sekä yksittäiset tapaukset Inarissa, Sodankylässä ja Kemijärvellä.

Lapin sairaanhoitopiiri muistuttaa, että edelleenkään ei ole myöhäistä hakea ensimmäistä koronarokotetta.

3.12. kello 17.32 Rovaniemelle avattaneen uusi testauspiste Lordi-aukiolle

Rovaniemellä avattaneen ensi viikolla Lordin aukiolle uusi koronatestauspiste, jossa sekä paikallisilta että matkailijoilta voidaan ottaa pika-antigeenitesti. Testauspisteitä olisi kaupungissa sen jälkeen neljä: Mehiläinen drive in, Terveystalo, Lappica sekä uusi Lordi-aukion testauspiste.

3.12. kello 11.17 Rovaniemellä harjoittelukoulussa yli 200 karanteenissa

Lapin yliopiston harjoittelukoulussa Rovaniemellä on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa. Yhteensä noin 230 oppilasta ja aikuista on määrätty karanteeniin.

Kaupungin mukaan muut kuin karanteeniin määrätyt oppilaat ja henkilökunta voivat tulla kouluun normaalisti, mutta lievienkin koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa on syytä jäädä kotiin ja käydä testissä.

2.12.2021 Suurin osa Lapin sairaanhoitopiirin tartunnoista Rovaniemellä

Tiistain 30.11. jälkeen Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 52 uutta tartuntatapausta.

Tapauksista 46 todettiin Rovaniemellä, ja ne liittyvät etupäässä koulu- ja päiväkotiryvästymiin. Kaikkien tartuntojen alkuperä ei ole selvillä. Inarissa todettiin kolme tartuntaa, Muoniossa kaksi ja Sodankylässä yksi.

2.12. kello 16.10 Karanteeniin määrättyjä on Rovaniemellä jo lähes 700

Lapin sairaanhoitopiiri alueella on viranomaismääräyksellä karanteenissa noin 800 ihmistä. Heistä peräti 693 on Rovaniemellä.

Erityksissä eli testissä todettuja sairaita tai oireettomia koronaviruksen kantajia on Lapin sairaanhoitopiirin alueella nyt 159 ihmistä.

Lapin sairaanhoitopiirissä on tällä viikolla tähän mennessä todettu 92 uutta koronatartuntaa. Sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Antti Väänäsen mukaan tartuntamäärä on nousemassa jälleen korkeammaksi kuin edellisellä viikolla kuin viime viikolla.

1.12. kello 13.55 Yhteensä 27 henkilöä on menehtynyt koroviruksen aiheuttamaan tautiin Lapissa

Lapin maakunnassa koronavirustautiin on kuollut yhteensä 27 henkilöä epidemian aikana. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä menehtyneitä on 12 ja Lapin sairaanhoitopiirin alueella 15.

Valtaosa kuolematapauksista tapahtui viime vuonna, eli ennen kuin vakavaa tautimuotoa vastaan toimivat koronarokotteet saatiin käyttöön.

Pandemia jatkuu edelleen vaikeana. Länsi-Pohja ja Rovaniemi ovat epidemian leviämisvaiheessa.

Meri-Lapissa on tällä hetkellä 13 koronapotilasta sairaalahoidossa. Heistä kuutta hoidetaan Länsi-Pohjassa keskussairaalassa ja osa koronapotilaista on tehohoidossa.

Lapin keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa yksi koronapotilas.

Lue aiemmat koronapäivitykset Lapista tästä artikkelista.

Suosittelemme