Hyppää sisältöön

Uusimmat koronatiedot Pohjois-Pohjanmaalle: Korkeat koronaluvut ovat taittuneet aavistuksen – Oulussa maskeja suositellaan käytettäväksi myös tilaisuuksissa, joissa on käytössä koronapassi

Kokoamme tähän päivittyvään artikkeliin tiedot Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta.

Näkymä Oulun kävelykatu Rotuaarilta.
Kerromme tässä artikkelissa tuoreimmat tiedot Pohjois-Pohjanmaan koronatilanteesta. Oulun Rotuaarilla oli alkukesästä 2021 rauhallista. Kuva: Taneli Kärki / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tartuntatilanne tällä hetkellä:

 • Pohjois-Pohjanmaa on koronan leviämisalue.
 • Rokotusvuorossa ovat tällä hetkellä Oulussa 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt. Myös sairaanhoitopiiri ja työterveyshuollot rokottavat Oulussa.
 • Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus eli koronatapauksia per 100 000 asukasta viimeksi kuluneiden 14 vuorokauden aikana on 687,95.
 • Edellä mainittu luku perustuu THL:n tietoihin, ja se on viimeksi päivitetty 11.12.2021.
 • Koronapandemian kuntakohtaiset tartuntamäärät näkyvät alla olevassa taulukossa. Ne päivittyvät automaattisesti THL:n tietokannan perusteella, mutta tietojen päivittymisessä on viivettä ja siksi "Uudet tänään" -sarakkeen tiedot eivät välttämättä ole aina täysin ajan tasalla.
 • Yle kertoo uusista koronatartunnoista Oulun kaupungilta, OYSista ja THL:ltä saatujen tietojen perusteella. Tiedoissa voi olla keskinäisiä eroja muun muassa tilastointierojen vuoksi.
 • Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokotusannoksen saaneita on 86,2 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen saaneita yli 12-vuotiaita on Pohjois-Pohjanmaalla 80,3 prosenttia väestöstä (THL 8.12.).
 • Oulun yliopistollissa sairaalassa on 28 potilasta hoidossa koronatartunnan takia (10.12)

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevat toimet koronaepidemian kiihtymisen hillitsemiseksi:

 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.
 • Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi nyt mahdollisimman pienimuotoisesti.
 • Pohjois-Pohjanmaalla kaikki oppilaitokset voivat olla nyt lähiopetuksessa, myös korkeakoulut.
 • Maakunnassa on voimassa laaja etätyö- ja etäkokoussuositus. Etätyötä suositellaan kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.
 • Pohjois-Pohjanmaalla suositellaan maskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronavirustestiin hakeutuville henkilöille matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Suomeen saapuville matkustajille, kun he siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Peruskoulussa 6. luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan käyttämissä sisätiloissa, jos samassa tilassa on useampia henkilöitä. Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.
 • Lisäksi maskien käyttöä suositellaan laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, potilaille ja vierailijoille.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailua ikäihmisten luona.
 • Alueen kunnat määrittävät omat toimensa epidemian hillitsemiseksi.
 • Haluatko tärkeimmät uutiset koronaviruksesta kännykkääsi? Lataa tästä yle.fi-sovellus.
 • Tähän juttuuln päivitämme päivästä toiseen uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja ulkomailla.
 • Voit katsoa koronarokotusmäärät kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin alla olevasta taulukosta.

20.12. kello 8.39 Tämän artikkelin päivittäminen loppuu ja siirtyy uuteen osoitteeseen

Jatkossa löydät Pohjois-Pohjanmaan tuoreimmat koronauutiset täältä.

15.12 kello 15.41 Riskiryhmiin kuuluvien 5-11-vuotiaiden koronarokotukset alkavat

Ajanvarauksen kautta varattavat rokotusajat alkavat Oulussa tiistaina 21. joulukuuta. Rokotusajat ovat varattavissa perjantaista 17.12. lähtien.

15.12. kello 16.48 Maskeja suositellaan käytettäväksi myös tilaisuuksissa, joissa on käytössä koronapassi

Pohjois-Pohjanmaalla on jälleen todettu iso määrä uusia koronatartuntoja.

THL kertoo keskiviikkona 379 tartunnasta, joista 153 on Oulussa

Oulun koronaepidemiatilanne on koko Suomen mittakaavassa vakava. Oulun johtoryhmä vetoaa oululaisiin, jotta epidemian kasvu saataisiin Oulussa katkaistuksi.

Voimassa olevien suositusten lisäksi johtoryhmän mukaan maskeja suositellaan käytettäväksi myös tilaisuuksissa, joissa on käytössä koronapassi.

15.12. kello 6.05 Maakunnallinen koronaryhmä: turva- ja hygieniaohjeet muistettava myös jouluna

Maakunnallinen koronaryhmä arvioi Pohjois-Pohjanmaan tautitilanteen edelleen vakavaksi.

Uusien tartuntojen ja sairaalapotilaiden määrät ovat edelleen korkeita, mutta tällä viikolla kasvutahti näyttäisi tasaantuvan. Tiistaina yliopistollisessa sairaalassa oli hoidossa 23 koronapotilasta, joista kahdeksan tehohoidossa.

Pohjois-Pohjanmaalla huolta aiheuttaa myös jäljityksen ruuhkautuminen ja altistuneiden tavoittaminen päivien viiveellä. Henkilökuntaa onkin lisätty jäljitykseen.

Koordinaatioryhmä muistuttaa joulun ajan koronaturvallisesta käyttäytymisestä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt aina julkisissa sisätiloissa. Myös hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä on tärkeää huolehtia.

Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee, ettei alueella järjestetä yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia, ja sairaana tai flunssaoireisena ei missään nimessä tule lähteä liikkeelle.

13.12. kello 17.00 Tehohoidon kuormitus Oysissa on edelleen kova

Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitoon kohdistuu edelleen kova kuormitus koronapotilaiden hoidossa.

Kokoonsa nähden Oysissa on paljon koronapotilaita teho-osastolla suhteessa muiden sairaanhoitopiirien tehohoito-osastoihin.

Oysissa on maanantaina koronan vuoksi hoidettavana 27 potilasta, joista 12 tehohoidossa.

Alkaneen viikon aikana aletaan nähdä rajoitusten ja suositusten vaikutusta tartuntamääriin.

Pohjois-Pohjanmaalla tartunnanjäljitykseen on nyt lisätty resurssia. Tartunnanjäljitys on ollut pahoin ruuhkautunut ja ilmoitukset ovat tulleet useiden päivien ja jopa viikkojen viipeellä.

10.12.2021 klo 13.45 Uusien koronatartuntojen määrä Pohjois-Pohjanmaalla on laskenut hieman

Uusia tartuntoja on todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 230, kun eilen luku oli 360. Oyskorona-sivuston mukaan sairaalapotilaiden määrä on noussut kolmella, potilaita on nyt 28. Tehohoidossa oli aamulla 12 potilasta.

8.12. kello 16.41 Koronarokotuksiin on ollut jonoa Oulussa paikoin ulos asti – nyt harkitaan jopa saajajoukon rajausta esimerkiksi ikäryhmittäin

Oulussa kolmannen koronarokotusmahdollisuuden avaaminen kaikille täysi-ikäisille on jopa pahoin ruuhkauttanut kaupungin rokotuspisteitä viime perjantaista lähtien.

Nyt kaupungissa harkitaan, että tämän hetkistä kolmannen rokotteen saajajoukkkoa vielä jotenkin rajattaisiin, esimerkiksi ikäryhmittäin.

Rokotuksia on tosin mahdollisuus myös hajauttaa vielä useampaan paikkaan Oulussa, kuten kauppakeskuksiin.

Oulun terveysjohtajan Jorma Mäkitalon mukaan rokotuspisteille on paikoin syntynyt jonoja ja tungosta, ja osa henkilöistä on joutunut jonottamaan rokotusta pakkaskelillä ulkona.

Tilannetta tarkkaillaan vielä tämän viikon ajan.

7.12 kello 6.10 Koronapassi käyttöön Ouluhallissa sekä uimahalleissa

Koronapassin tarkastukset alkavat Ouluhallilla, Oulun uimahallissa Raksilassa, Raatin uimahallilla sekä Jatulin liikuntakeskuksessa ja Vesi-Jatulissa tästä päivästä lähtien. Liikuntapaikkoihin pääsee ainoastaan näyttämällä koronapassia ja kuvallista henkilöllisyystodistusta.

Myös ryhmäliikuntaan edellytetään koronapassia. Koronapassia ei vaadita alle 16-vuotiailta.

3.12. kello 7.10 Pohjois-Pohjanmaalla kokoontumisrajoitus ilman koronapassia koskee nyt yli 20 henkilön tilaisuuksia

Pohjois-Pohjanmaalla tulee tänään perjantaina voimaan enintään 20 henkilön kokoontumisrajoitus, joka voidaan kuitenkin välttää vaatimalla kokoontujilta koronapassi. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto päätti torstaina, että rajoitus asetetaan sisällä järjestettäviin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin.

Päätös on voimassa vuoden loppuun asti.

Koronapassin käyttöä pyritään nyt laajentamaan yhä useampaan tilaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Aluehallintovirasto on jo tänään perjantaina asettamassa rajoituksia tartuntatautilain 58d-pykälän varjolla, jolla voitaisiin rajoittaa monenlaisten toimijoiden tiloja, myös esimerkiksi sisäliikuntatiloja.

2.12. kello 8.48 Koronaviruksen saanut henkilö on kuollut Kalajoella

Kalajoella on todettu yksi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Kaikkiaan koronatilanne on kaupungissa kuitenkin edelleen melko rauhallinen. Kalajoen terveysviranomaiset kertovat, että virus tarttuu nyt pääasiassa lähipiirissä, ystäviltä ja sukulaisilta.

Viime viikkoina on todettu myös yksittäisiä tartuntatapauksia työpaikoilla.

Kalajoella tilastoitiin keskiviikkona yksi uusi koronavirustartunta.

1.12. Oysin tehohoidon kuormituksen vuoksi yksi koronapotilas siirretty Kysiin

Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitoon kohdistuvan kuormituksen vuoksi yksi potilas on jouduttu siirtämään Oysista nyt Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala kertoo Ylelle, että tehohoidossa on keskiviikkona 11 koronapotilasta, joista yksi on siirretty Kysiin.

Kaikkiaan Oysissa on hoidossa 22 koronapotilasta..

Kuopion yliopistollinen sairaala koordinoi koko maan tehohoidon tilannetta koronapotilaiden hoidossa. Nevalan mukaan kymmenen tehohoitopotilasta koronan vuoksi on Oysille paljon ja Kysissä on mahdollisuus ottaa potilaita vastaan.

Oysissa oli alkuviikon ajan päätös siirtää ja perua kiireettömiä toimenpiteitä tehohoitoa vaativien koronapotilaiden vuoksi. Maanantaina tehty päätös oli voimassa keskiviikkoon asti.

Vielä tämänkin jälkeen on todennäköistä, että osa toimenpiteitä joudutaan siirtämään ja niistä ollaan potilaisiin yhteydessä.

1.12. kello 11.49 Pohjois-Pohjanmaalle tulossa laajempia kokoontumisrajoituksia – esimerkiksi joukkueurheiluun sisätiloissa

Pohjois-Pohjanmaalla harkitaan kokoontumisrajoituksen tiukentamista 20 henkilöön koronaepidemiatilanteen hallitsemiseksi.

Alueellinen koordinaatiotyöryhmä on esittänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se asettaisi lisärajoituksia alueelle epidemian hillitsemiseksi. Tämä voisi olla yksi keino.

Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla on maksimissaan 50 henkilön kokoontumisrajoitus sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa.

Lisäksi Suomen hallitus on linjannut, että koronarajoitusten piiriin tulee leviämisalueilla kohtalaisen riskin tapahtumia, joihin säännökset eivät aiemmin ole ylettyneet. Rajoitukset koskisivat esimerkiksi joukkueurheilua sisätiloissa, yli kymmenen hengen kuoroja, messuja ja hengellisiä kokoontumisia. Näistä rajoituksista tarvitaan vielä aluehallintoviraston päätös.

Rajoitukset voitaisiin ohittaa tarkistamalla kokoontujien koronapassit.

1.12. kello 6.24 Pohjois-Pohjanmaalla etätyö- ja maskisuositukset laajenevat, yksityistilaisuuksia suositellaan pienimuotoisiksi

Pohjois-Pohjanmaalle on tullut uusia koronaepidemian hillitsemiseksi laadittuja suosituksia. Voimaan tulee laaja etätyö- ja etäkokoussuositus, jonka mukaan etätyötä suositellaan työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä tiukensi myös jo voimassa olevia maskisuosituksia tiistaisessa kokouksessaan. Maskin käyttöä suositellaan nyt myös peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa työntekijöille sekä kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille. Lisäksi maskien käyttöä suositellaan laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, potilaille ja vierailijoille.

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi nyt mahdollisimman pienimuotoisesti Pohjois-Pohjanmaalla.

Koordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se asettaisi alueelle lisärajoituksia epidemian hillitsemiseksi.

29.11. kello 12.27 OYSissa 8 potilasta tehohoidossa.

Tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on noussut nopeasti Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hoidossa on tällä hetkellä 25 koronapotilasta, joista 8 on tehohoidossa.

Koronatapausten määrä on kasvanut viime perjantaista 532 uudella tartunnalla Pohjois-Pohjanmaalla. Kyseessä on Terveyden ja hyvionvoinnin laitoksen ilmoittamat lukemat kolmelta päivältä.

29.11. kello 7.40 Rajanylityspaikoilla voimaan koronavirusmuunnokseen liittyvät pakolliset tarkastukset riskimaista saapuville

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt uuden koronavirusmuunnoksen riskimaista saapuvat matkustajat terveystarkastukseen alueen rajanylityspaikoilla.

Päätös koskee Oulun ja Kuusamon kaupunkeja sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymää.

Määräys pakolliseen terveystarkastukseen osallistumisesta koskee henkilöitä, jotka ovat maahantuloa edeltävästi 14 päivän sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu uutta omikron-koronavirusmuunnosta.

Lue vanhemmat päivitykset täältä.

Suosittelemme