Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ruotsin hallitus ohjaa 28 miljardia euroa koronakriisiin – tarkoituksena on tukea yrityksiä ja taata työntekijöille palkka

Tavoitteena on, etteivät yritykset joudu irtisanomaan työntekijöitään koronaviruksen talousvaikutusten myötä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.
Ruotsin hallitus ilmoitti tukipaketista maanantaina. Kuvassa on Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Kuva: Janerik Henriksson / AFP
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin hallitus on esittänyt 300 miljardin kruunun (27,8 miljardin euron) kriisipakettia koronatilanteen helpottamiseen. Kriisipaketin tarkoituksena on tukea elinkeinoelämää ja taata työpaikat.

Ruotsin hallitus esittää, että valtio ottaa kannettavakseen suuren osan työnantajan palkkakustannuksista. Malli muistuttaa lyhennetyn työajan tukea, mutta korvauksen osuus kasvaa huomattavasti.

Paketin myötä työnantajan palkkakustannukset vähenevät puolella, ja valtio vastaa suurimmasta osasta kustannuksia. Työntekijä saa yli 90 prosenttia palkastaan.

Valtio lupaa maksaa myös kaikki sairauslomien aikaiset kustannukset huhtikuussa ja toukokuussa. Myös yksityisyrittäjät saavat sairauspäiviltään korvauksen korkeintaan 14 päivän ajaksi.

Hallituksen paketista kertoo muun muassa Ruotsin yleisradio SVT. Ruotsissa on todettu yli tuhat tartuntaa. Kolme on kuollut koronavirukseen.

Työnantajat voivat lykätä verojen maksamista

Hallituksen esityksen myötä työnantajat voivat lykätä verojen ja työnantajamaksujen maksamista. Tarkoitus on, että yritykset kuitenkin maksavat verolykkäykset myöhemmin takaisin.

Tavoitteena on, etteivät yritykset joudu irtisanomaan työntekijöitään koronaviruksen talousvaikutusten myötä.

Ruotsin pörssi laskee historiallisesta tukipaketista huolimatta. Julkinen talous on ollut ennen koronakriisiä hyvässä kunnossa.

Myös Tanskassa sovittiin sunnuntaina tukipaketista, joka tukee koronavirusepidemian takia vaikeuksiin ajautunutta yksityistä sektoria:

Tässäkö malli myös Suomelle? Tanskalta massiivinen tukipaketti koronaviruksesta kärsivälle yhteiskunnalle

Suosittelemme