Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitus sulkee koulut, rajojen sulkemisen valmistelu aloitetaan – Yle seurasi hetki hetkeltä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kertoi kovista toimista, jotta koronaviruksen leviäminen saataisiin hidastumaan Suomessa.

Ylen erikoislähetys koronaviruksesta
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että koronavirustilanne Suomessa on vakavoitunut. Maassa vallitsevat pääministerin mukaan poikkeusolot.

Koronavirustapausten määrä on ollut Suomessa kasvussa ja nyt hallituksen tehtävänä on suojella kaikista heikoimmassa asemassa olevia suomalaisia.

Näihin kuuluvat muun muassa vanhukset ja kansalaiset, joilla on perussairauksia. Heidän kuolleisuus viruksen saaneissa on paljon suurempaa kuin perusterveillä.

Hallitus listasi useita merkittäviä toimenpiteitä, joilla se pyrkii hillitsemään viruksen leviämistä. Osa näistä toteutetaan valmiuslailla, osa nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Etukäteen osattiin ennakoida, että hallitus sulkee koulut. Koulut suljetaan keskiviikosta lähtien, mutta poikkeuksen muodostavat varhaiskasvatuksen yksiköt, jotka pidetään auki.

Myös 1.–3. luokalla olevat lapset, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla kuten sosiaali- ja terveydenhuollossa, saavat mennä kouluun.

Heille järjestetään lähiopetusta myös jatkossa.

Muille opetusta pyritään järjestämään sen sijaan vaihtoehtoisilla tavoilla. Rajoitus koskee peruskoulun lisäksi lukioita, ammattiopistoja, ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

Ylioppilaskokeet sen sijaan järjestetään tiivistetyssä aikataulussa kuluvan viikon aikana.

Suomi valmistelee rajojen laittamista kiinni

Marinin hallitus valmistelee Suomen rajojen sulkemista pikaisella aikataululla. Hallitus perustelee valmistelua kansanterveydellä ja terveysturvallisuudella.

Hallitus myös keskeyttää matkustaja- ja henkilöliikenteen niin nopeasti kuin mahdollista. Tämä ei koske suomalaisten paluuta kotimaahan.

Suomalaisia kehotetaan palaamaan kotimaahan välittömästi, eikä suomalaisten pitäisi matkustaa ulkomaille. Tavara- ja rahtiliikenne sen sijaan jatkuu entisellä tavalla.

Ulkomailta palaavat suomalaiset joutuvat kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Matkalta palaavat joutuvat sopimaan poissaolostaan työnantajan kanssa.

Julkisia kokoontumisia rajoitetaan

Hallitus päätti rajoittaa julkisia kokoontumisia kymmeneen henkilöön. Samalla tarpeetonta oleskelua julkisissa tiloissa rajoitetaan.

Muun muassa valtion ja kuntien museot, teatterit, harrastustilat, uimahallit, kulttuuritalot, kirjastot ja nuorisotilat suljetaan.

Valtio myös kieltää vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä. Tämän lisäksi vierailijat eivät saa käydä hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä eikä sairaaloissa.

Kielto ei koske kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomia läheisiä eikä saattohoidossa olevien läheisiä tai synnytysosastolla olevan puolisoa tai tukihenkilöä.

Hallitus myös antaa toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan nyt työaikalaista ja vuosiloma-ajan säännöksistä.

Viisi miljardia euroa yrityksille

Koronavirus on erittäin suuri isku myös kotimaiselle elinkeinoelämälle. Useat yritykset ovat joutuneet kohtaamaan sekä tarjonta- että kysyntäshokin.

Ensin virus pysäytti Kiinan talouden, jolloin suomalaisilla yrityksillä oli vaikeuksia saada komponentteja tuotteisiinsa. Viime päivinä virus on pysäyttänyt kotimaisen kysynnän.

Hallitus on laatinut viiden miljardin euron arvoisen rahoituspaketin, jolla se pyrkii estämään elinkelpoisten yritysten konkurssit.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus varautuu kaksinkertaistamaan pienten ja keskisuurten yritysten kotimaan rahoituksen Finnveran kautta.

Aiemmin Finnvera on rahoittanut yrityksiä noin kahdella miljardilla eurolla, mutta jatkossa potti nousee 4,2 miljardiin euroon. Kulmuni lupaa, että rahoituspäätökset saadaan tehtyä neljässä päivässä.

Tämän lisäksi Valtion Eläkerahasto ohjataan ostamaan suomalaisten yritysten yritystodistuksia. Yritystodistukset ovat vakuudettomia velkakirjoja, joiden ostamisella valtio helpottaa yritysten lainansaantia.

Yrittäjien verotilityksien maksujärjestelyihin tehdään myös joustoja ja työnantajamaksuja voi jatkossa järjestellä aiempaa helpommin.

Jutun hetki hetkeltä -osuutta korjattu klo 17.06: Ministeri Pekonen sanoo klo 16.53 epidemian keskittyneen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, ei Suomeen ja Yhdysavaltoihin. Samoin pääministeri Sanna Marinin kommenttia yritysten toiminnasta. Lisäksi 17.3. klo 14.07 täydennetty hoitolaitoksissa olevien vierailuja, rajoituksissa eroja riippuen sairauden vakavuudesta.

Voit keskustella tästä artikkelista 17.3.2020 kello 23 asti.

Suosittelemme