Hyppää sisältöön

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Pohjanmaalla: yli 30 uutta tartuntaa – omikron-tapauksia jo kuusi, epäilyjä kolme

Tämän artikkelin päivittäminen on lopetettu.

Seinäjoen terveyskeskuksen työntekijät valmistelevat koronarokotteita koronarokotustapahtumassa.
Kuva: Mirva Ekman / Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on varmistettuja koronatartuntoja 3224 (18.12.2021).
  • Etelä-Pohjanmaa on jälleen epidemian leviämisvaiheessa 18.10.2021 alkaen. Etelä-Pohjanmaan alueen koronayhteistyöryhmän eli Nyrkin ajankohtaiset tiedotteet löytyvät täältä.
  • Etelä-Pohjanmaan alueen alueelliset koronarokotuksista löytyvät täältä.
  • Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ohjeistaa täällä, miten pitää toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa. Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita ja tuntemuksia, tee koronavirustaudin oirearvio verkossa osoitteessa Omaolo.fi.
  • Katso täältä oman kuntasi ja sairaanhoitopiirisi koronarokotustilanne
  • Katso täältä Ylen uutiset koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla.

18.12. E-P:n sairaanhoitopiirissä jo 6 omikron-tartuntaa ja 3 epäilyä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on vahvistettu eilen 32 uutta tartuntaa. Valtaosa liittyy perhepiireihin. Myös omikron-ketjuissa on jatkotartuntoja. Sairaanhoitopiirin alueella on nyt kuusi vahvistettua omikron-tartuntaa ja kolme epäilyä. Seinäjoen keskussairaalassa tilanne huolettaa. Lue lisää: Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kuusi omikron-tartuntaa ja kolme epäilyä

17.12. Tartuntoja taas parikymmentä

Sairaanhoitopiirissä varmistui eilen 19 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä pandemian aikana on todettu nyt 3192 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on 1-3 koronapotilasta.

Eilen otettiin 521 koronatestiä. Niiden määrä pandemian aikana on nyt 197659. 14 viime vuorokauden aikana on varmistunut 321 tartuntaa, saman ajan ilmaantuvuus on 166,3 sataa tuhatta asukasta kohden.

16.12. Tavoiteltu 80 prosentin raja ylittyi viimein

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ylittänyt viimeisenä sairaanhoitopiirinä tavoitellun 80 prosentin kattavuuden yli 12-vuotiaiden toisissa koronarokotuksissa.

THL:n tilastojen mukaan kaksi rokotusta on saanut nyt 80,2 prosenttia yli 12-vuotiaista eteläpohjalaisista.

Vaikka syytä suureen juhlaan ei heti ole, on rajan ylittäminen merkittävä asia.

– Ehdottomasti on hieno asia, että raja on vihdoin ylittynyt. Se tarkoittaa sitä, että hyvällä mallilla ollaan: tavoite on saavutettu siltä osin. Mutta kuten yleisesti nyt tiedetään, niin näköjään se 80:n rajakaan ei tätä epidemiaa hillitse. Tartuntoja tulee edelleen melkoisesti, osastonylilääkäri Raimo Jokisalo toteaa.

Jokisalo iloitsee, että sairaalakuormitus on Etelä-Pohjanmaalla nyt vähentynyt.

– Siinä on varmasti rokotuskattavuudella yhdessä rajoitustoimien kanssa suurta osuutta.

Tällä hetkellä Seinäjoen keskussairaalassa tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Osastohoidossa heitä on kolme.

16.12. Etelä-Pohjanmaalla ei ole tarvetta kouluttaa lisää rokottajia

Ministeri Krista Kiurun kolmansien rokotusten vauhdituskeinot eivät saa kannatusta Etelä-Pohjanmaalla.

Maakunnan perusterveydenhuollon rokotusryhmän puheenjohtaja, johtava ylilääkäri Tiina Perä arvioi, että Etelä-Pohjanmaalla riittää jo valmiiksi ammattitaitoisia rokottajia, eikä esimerkiksi lähihoitajia tarvitse pikakouluttaa tehtävään.

Perän mukaan lähihoitajilla on jo nyt tärkeä työparirooli rokotustapahtumissa rokotusten kirjaajina.

– Rokottaminen on paljon nopeampaa, kun toinen pistää ja toinen kirjaa tiedot järjestelmiin.

Tiina Perän mukaan maakunnassa riittää rokottajia.

Perän mukaan Etelä-Pohjanmaalla ei rokoteta jouluna, sillä hoitajat ovat ansainneet jouluvapaansa. Joulunaika rauhoitetaan rokottamisesta koko alueella.

– Kun henkilökunta hoitaa tavallisen työn lisäksi taudin jäjittämisen, puhelut, näytteenotot ja rokottamiset, niin kerta kaikkiaan ei yhtään ylimääräistä työtä tai lomien väliin jättämistä voi tehdä. Joulunpyhinä ei rokoteta.

16.12. Maakunnan toinen omikrontartunta varmistui

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu toinen omikronmuunnoksen aiheuttama koronatartunta. Kyseessä on ensimmäiseen tartuntaan liittyvä jatkotartunta. Lue lisää täältä.

Infektioylilääkäri Elina Kärnän mukaan tällä hetkellä tutkintaan myös kahta muuta epäilyä. Sekvensointiin eli tutkittavaksi lähetetään viikottain tietty osuus koronanäytteistä, kuitenkin vielä alla kymmenen näytettä viikossa.

16.12. Keskiviikolta 19 tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin keskiviikkona 19 uutta koronavirustartuntaa.

Testimäärät ovat korkealla. Niitä tehtiin eilen yli 800. Ilmaantuvuusluku on nyt 177,2.

15.12. TAYS kuormittuu koronapotilaista, vaikutuksia Seinäjoelle

Koronapotilaiden vuoksi ruuhkautunut Tampereen yliopistollinen keskussairaala Tays on hakenut hoitoapua Seinäjoelta.

Taysin alueelta on tuotu Seinäjoen keskussairaalaan tehohoitoa vaativa potilas. Hän ei ole koranapotilas. Etelä-Pohjanmaalta on puolestaan yksi koronapotilas tehohoidossa Tampereella, selvittää päivystyksen toiminta-aluejohtaja Raimo Jokisalo Seinäjoen keskussairaalasta.

Etelä-Pohjanmaalla koronapotilaiden hoitotilanne keskussairaalassa ja terveyskeskuksissa on Jokisalon mukaan siedettävä.

15.12. Tiistaina varmistui 37 uutta tartuntaa

Eilen tiistaina varmistui 37 uutta koronavirustartuntaa saitaanhoitopiirissä. Koronatestejä otettiin 663.

Pandemian aikaisia tartuntoja on nyt 3154. Viimeisten 14 vuorokauden aikana 340. Etelä-Pohjanmaalla maakunnan suurin päiväkohtaisten todettujen tartuntojen määrä pandemian ajalta on 39 tartuntaa.

14.12. Maanantailta 33 tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla on todettu 33 uutta koronavirustartuntaa. Maanantaina otettiin 624 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on nyt kahden viikon ajalta 168,4.

13.12. Nyrkki pitää suositukset toistaiseksi ennallaan

Maanantaina kokoontunut koronayhteistyöryhmä Nyrkki totesi Etelä-Pohjanmaan jatkavan koronapandemian leviämisalueena. Tartuntojen määrä on edelleen korkealla. Alueella voimassa olevat rajoitukset ja suositukset pysyvät kuitenkin toistaiseksi ennallaan.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla 153 uutta koronavirustartuntaa. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 160. 14 vuorokauden ilmaantuvuus on edelleen varsin korkealla 161,7. Rokottamattomien yli 12-vuotiaiden osalta ilmaantuvuusluku on 619.

Tartunnoista suurin osa oli perhepiirin tartuntoja. Sairastuneita on kaikissa ikäryhmissä, mutta etenkin kouluikäisissä sekä jatkotartuntojen myötä heidän vanhemmissaan.

Positiivisten koronatestien osuus on nyt 4,3 prosenttia. Sairastuneista tasan puolet on ollut karanteenissa tartunnan tullessa ilmi.

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä neljä koronapotilasta. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on kolme koronapotilasta.

Etelä-Pohjanmaa on edelleen Suomen sairaanhoitopiireistä ainoa, jossa ei ole vielä saavutettu 80 prosentin rokotuskattavuutta 2. koronarokoteannosten osalta. Kuntien välillä on eroja. 12 eteläpohjalaista kuntaa on jo ylittänyt 2. annosten osalta 80 prosentin rokotuskattavuuden.

Kolmansia annoksia on Etelä-Pohjanmaalla annettu hieman enemmän kuin Suomessa keskimäärin.

13.12. Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen omikronmuunnos varmistunut

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu ensimmäinen koronaviruksen omikronmuunnos.

Henkilö on antanut positiivisen näytteen palattuaan Suomeen viime viikolla Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Kyseinen henkilö on heti tiedon tartunnasta saatuaan ollut karanteenissa ja eristyksissä Etelä-Pohjanmaalla, joten tartuntaketju on jäänyt Suomessa pieneksi. Tartuntaketju on siis hyvin hallinnassa, toteaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä.

13.12. Sunnuntaina 15 tartuntaa, 329 testiä

Sairaalahoidossa on neljä koronaviruspotilasta. Sunnuntaina todettiin 15 uutta tartuntaa. Yhteensä pandemian aikana maakunnassa on todettu 3083 tartuntaa. Sunnuntaina otettiin 329 testiä.

13.12. Seinäjoella koronarokotuksen sai 3500 henkilöä lauantaina

Seinäjoella järjestettiin ylimääräinen koronarokotuspäivä lauantaina 11.12., koska edellinen tapahtuma ruuhkautui pahoin. Paikalle odotettiin 2 000 ihmistä, mutta määrä lähes kaksinkertaistui. Lue lisää täältä.

12.12. Nuorten koronapotilaiden kohtalo järkytti lääkäriä

Koronatartunnan takia tehohoitoa tarvinneiden polilaiden ikäjakauma on muuttunut epidemian aikana. Kuluneena syksynä 40-vuotiaiden osuus on yli kaksinkertaistunut aiemmasta.

Aikaisempaa nuorempien koronapotilaiden hoitaminen on pysäyttänyt myös nuoren lääkärin. Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala jakoi noin kuukausi sitten Instagramissa rehellisiä ajatuksiaan koronatilanteesta. Kuuntele haastattelu, jossa Puoliväli-Oksala kertoo nuorten potilaiden hoitamisesta teho-osastolla. Toimittaja on Emilia Pakkala.

Nuori lääkäri havahtui oman ikäisiin koronapotilaisiin: "Tämän piti olla vanhusten, monisairaiden tauti"

12.12. Kuudentoista tartunnan lauantai

Etelä-Pohjanmaalla varmistettiin eilen lauantaina 16 uutta koronavirustartuntaa. Testeissä kävi 424 henkilöä. Sairaalahoidossa keskussairaalassa on nyt neljä koronapotilasta.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 164,8 tartuntaa sataatuhatta henkilöä kohden.

11.12. Perjantailta 26 uutta tartuntaa, 3 500 haki rokotuksia Seinäjoella

Perjantaina Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa. Näytteitä otettiin päivän aikana 721 kappaletta.

Seinäjoella järjestettiin lauantaina 11.12. ylimääräinen walk in -koronarokotustapahtuma, koska edellinen tilaisuus ruuhkautui pahasti tämän viikon tiistaina. Rokotustilaisuudessa kävi lopulta lauantaina noin 3 500 ihmistä ja määrä lähes kaksinkertaistui odotetusta 2 000 kävijästä.

Rokotustilaisuus järjestettiin lauantaina aakkosjärjestyksen mukaan jaoteltuna eri kellonaikoihin, eikä ruuhkia päässyt syntymään.

10.12. Hautakynttilöitä syttyi kaupunkien maamerkeille ympäri Suomen

Hallituksen esittämä hoitohenkilökunnan rokotepakko on saanut aikaan liikehdintää sote-työntekijöiden keskuudessa. Torstai-illan aikana sytytettiin hautakynttilöitä useiden kaupunkien näkyville paikoille ja sosiaalisessa mediassa kynttiläkuvia jaettiin tunnisteella #RIPsote.

Kynttilöitä oli satoja myös eduskuntatalon rappusilla.

Mielenilmaus organisoitiin koronarokotuksiin kriittisesti suhtautuvien sote-työntekijöiden suljetussa Telegram-ryhmässä. Lue lisää täältä.

10.12. Omikronepäily ei varmistunut vielä

Etelä-Pohjanmaan omikron-virusmuunnosepäilyn tulokset viivästyvät. Infektioylilääkäri Elina Kärnä sanoo, että alkuviikolla lähetetty näyte on edelleen Helsingissä tutkittavana. Tulos saadaan todennäköisesti vasta ensi viikolla.

10.12. Eilen 32 varmistettua koronatartuntaa

Torstaina varmistettiin 32 uutta koronatartuntaa maakunnassa. Sairaalahoidossa on neljä henkilöä. Testejä otettiin 873. Yhteensä 14 viime vuorokauden aikana on todettu 339 uutta koronatartuntaa.

Kolmen tuhannan tartunnan rajapyykki on ylittynyt Etelä-Pohjanmaalla. Koko epidemian aikana on varmennettu kaikkiaan 3026 uutta tartuntaa.

Koko pandemian aikana Etelä-Pohjanmaalla on nyt otettu lähes 200 000 eli 193 509 koronatestiä.

10.12. Koronatodistusten toimitukset ruuhkauttavat Seinäjoella

Pyynnöt paperisten koronapassien toimittamisesta ovat ruuhkauttaneet terveydenhuollon hallintoa. Esimerkiksi Seinäjoen terveyskeskukseen tulee päivittäin jo 80–100 koronapassipyyntöä.

Ruuhkaa lisää se, että monet haluavat koronapassin älypuhelimen lisäksi myös paperiversiona, mutta kotoa puuttuu tulostin. Lue lisää täältä.

9.12. Kansanedustajille kysely koronapassista työpaikoilla

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista yhdeksän vastasi kysymykseen pitäisikö työnantajilla olla mahdollisuus vaatia työntekijöiltään koronapassia. Kuusi kansanedustajaa suhtautui asiaan myönteisesti, kaksi ei vielä osannut sanoa kantaansa ja yksi kansanedustaja vastusti ajatusta.

Ylen kaikille kansanedustajille teettämässä kyselyssä ainoa puolue, jonka merkittävä enemmistö vastusti koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla oli perussuomalaiset. Lue lisää täältä.

9.12. Jälleen lähes 30 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla kirjattiin keskiviikkona 29 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen yhteismäärä epidemian ajalta on 2994 tartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä keskussairaalassa neljä koronapotilasta.

Eilen tehtiin 354 testiä. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 179,3 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata täältä.

8.12. Lauantaina koronarokotustapahtuma ruuhkien purkamiseksi

Seinäjoella tiistain koronarokotustapahtuma veti niin paljon väkeä, että autojonot tukkivat sairaalaan vievää tietä. Ruuhkia puretaan lauantaina ylimääräisessä rokotuspäivässä. Lue lisää täältä.

8.12. Koronatukea tapahtumille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut vuoden toiset koronatuet taide- ja kluttuurifestivaaleille. Mukana tuen saajien joukossa ovat Seinäjoelle tärkeät tapahtumat Provinssi ja Tangomarkkinat. Aiheesta lisää täällä.

8.12. Yli puolet perhetartuntoja

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen tiistaina 15 uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin reilut viisisataa. Sairaalahoidossa keskussairaalassa on nyt kuusi koronapotilasta. Ilmaantuvuusluku on vähän laskenut. Se on nyt vajaa 176.

Koronanyrkki linjasi eilen, että maakunta jatkaa epidemian leviämisalueena.

Positiivista tautitilanteessa on se, että epäselväksi jääneiden tartuntalähteiden osuus on laskenut noin kymmenen prosenttiin. Viime viikon tartunnoista yli puolet oli perhetartuntoja. Sairastuneista lähes 70 prosenttia tuli ilmi jo karanteenissa olevilta.

7.12. Koronapassi rauhoittanut ravintoloiden sisätiloja

Pohjalaisravintoloissa koronapassin käyttöön on totuteltu kohta kahden kuukauden ajan. Passin tarkastaminen sujuu hyvin pikkujouluruuhkissakin.

Myönteinen havainto seinäjokelaisravintolassa on ollut se, että koronapassin käyttöönoton jälkeen ravintolan sisällä on ollut vähemmän häiriöitä kuin ennen passia. Aiheesta lisää täällä.

7.12. Uusi omikronepäily Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on nyt uusi yksittäinen omikron koronamuunnosepäily. Näyte on lähetetty kiireellisenä tutkittavaksi ja varmistus saataneen muutamassa päivässä.

– Viimeistään loppuviikosta varmasti saadaan varmistus, sanoo infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Viimeksi viime viikolla epäiltiin muunnoksen saapuneen Etelä-Pohjanmaalle, mutta silloin epäily oli aiheeton.

7.12. Itsenäisyyspäivänä ilmi 19 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen itsenäisyyspäivänä 19 uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin 345 kappaletta. Sairaalahoidossa keskussairaalassa on viisi henkilöä.

Ilmaantuvuusluku on 182,9.

6.12. Kolmen päivän saldo: 60 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla on varmennettu kolmen päivän aikana yhteensä 60 uutta koronavirustartuntaa. Sairaanhoitopiiri kertoi eilen itsenäisyyspäivänä, että sairaalahoidossa keskussairaalassa on neljä potilasta.

Esimerkiksi sunnuntaina testeissä kävi vain 267 henkilöä, kun heitä perjantaina oli 642.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 180,3.

3.12. Kokoontumisrajoitukset kiristyvät tuntuvasti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Leviämisvaiheen alueilta kielletään nyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkeä.

Määräys on voimassa tammikuun viidenteen päivään eli loppiaisen aattoon saakka. Määräys ei koske yksityistilaisuuksia tai harrastustoimintaa.

3.12. Päiväkohtainen tartuntaennätys ja omikronia ei löytynyt

Etelä-Pohjanmaalta alkuviikolla tutkittavaksi lähetetty koronaviruksen omikron-epäily on aiheeton. Sairaanhoitopiiristä vahvistettiin tänään, että koronataudissa ei ollut kyse uudesta virusmuunnoksesta.

Muuten sairaanhoitopiirissä todettiin torstaina 39 uutta koronatartuntaa. Se on tähän mennessä epidemia-ajan päiväkohtainen ennätys.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta. Yksi heistä on tehohoidossa.

2.12. Lasten rokotukset järjestetään aikanaan Seinäjoella massatilaisuuksina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut suosittelevansa, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan. Rokotukset aloitetaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan Suomeen.

Vielä ei tiedetä, milloin myös riskiryhmiin kuulumattomia lapsia aloitetaan rokottamaan.

Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Perä kuitenkin toteaa, että kun lapsien rokottaminen aloitetaan, rokotukset annetaan ilman ajanvarausta massatilaisuuksissa.

Perän mukaan lapset ovat sen ikäisiä, että kaikki tarvitsevat luvan vanhemmiltaan ja on parempi, että vanhemmat ovat lapsia saattamassa.

2.12. Ilmaantuvuusluku lähti hienoiseen laskuun

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen keskiviikkona 17 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä koko epidemian ajalta on 2829 tartuntaa.

Eilen tehtiin peräti 750 testiä. Sairaalahoidossa keskussairaalassa on nyt 5 henkilöä. Ilmaantuvuusluku lähti pieneen laskuun, ja se on nyt 187,6.

1.12. Kuusiokuntien toimintayksiköihin asetettiin vierailukielto

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköihin on asetettu vierailukielto.

Vierailukielto jatkuu 14. joulukuuta saakka. Määräaikainen vierailukielto on tullut tarpeelliseksi kiristyneen koronatilanteen vuoksi.

Toimintayksiköitä ovat esimerkiksi asumispalveluyksiköt, kehitysvammayksiköt, ikäihmisten palveluyksiköt sekä akuutti- ja kuntoutusosastot.

Vierailusta saattohoidossa olevien osalta on sovittava etukäteen yksikön henkilökunnan kanssa ja poikkeustapauksissa sallittavissa vierailuissa on noudatettava henkilökunnan opastusta.

Kuusiokuntien alueella koronatartuntoja on todettu viime aikoina eniten koko pandemia-aikana. Perjantaina todettiin Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueen korkein tartuntamäärä, 19. Viime päivien koronatilanne on jatkanut tasaisesti 7–10 tartunnan päivätahdissa.

Koronatartuntoja on ollut laajalti Kuusiokuntien alueella kouluissa, työpaikoilla, päiväkodeissa sekä myös sosiaali- ja terveydenhoidon yksiköissä.

Tartuntojen myötä sairastuneita on määrätty eristykseen sekä altistuneita karanteeniin kahden edeltävän viikon aikana ennätyksellisen paljon vaatien poikkeuksellista ponnistelua tartuntatautitehtävissä toimivilta.

1.12. Etelä-Pohjanmaalla ensimmäinen epäily omikronista

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä epäillään ensimmäistä koronaviruksen omikronmuunnosta. Epäily on tullut tietoon tiistaina.

– Kyseessä on jo pari viikkoa vanha tartunta, josta nyt epäillään omikronia. Parissa päivässä varmistus näissä pitäisi tulla, joten voisi kuvitella, että perjantaina olisi jo tietoa, osastonylilääkäri Raimo Jokisalo laskee.

Henkilö on saapunut Suomeen Etelä-Afrikasta jo reilusti yli viikko sitten. Jokisalo ei kerro tarkemmin epäilyn kotipaikkakuntaa.

– Kun on vain yksi tapaus, niin paikkakuntatietoja ei voi potilassuojan nimissä kertoa.

THL:n mukaan Suomessa ei ole toistaiseksi todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttamaa koronatautia.

Nyt ilmennyt epäilys omikronin saapumisesta Etelä-Pohjanmaalle tuskin jää ainoaksi.

– Näyttää siltä, että omikronia maailmalla alkaa siellä täällä pulpahtelemaan. On siis selvää, että kyllä tapauksia täällä meilläkin vielä on.

1.12. Tiistailta 22 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on kertonut tänään keskiviikkona 22 uudesta koronavirustartunnasta. Maakunnan kokonaistartuntamäärä on 2812 tartuntaa. Eilen tiistaina tehtiin lähes 685 testiä.

Sairaalahoidossa on edelleen kahdeksan koronapotilasta. Ilmaantuvuusluku on noussut yli 190:n.

30.11. Katso kuntasi ja sairaanhoitopiirisi koronarokotustilanne

Tästä päivittyvästä artikkelista voi seurata koronarokotusten etenemistä kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin. Lähteet THL ja Yle.

30.11. Kahdeksan sairaalahoidossa Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen maanantaina 19 uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin vain 283 kappaletta. Koko epidemian aikana on varmistettu 2790 tartuntaa.

Sairaalahoidossa keskussairaalassa on tällä hetkellä kahdeksan koronapotilasta. Neljä on osastohoidossa ja kolme tehohoidossa Seinäjoella, ja heidän lisäkseen yhtä eteläpohjalaista hoidetaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

29.11. Nyrkki toivoo rajoituksiin kiristyksiä

Etelä-Pohjanmaan koronayhteistyöryhmä Nyrkki toivoo aluehallintoviraston jatkavan ja kiristävän nykyisiä rajoituksia.

Tämänhetkiset aluehallintoviraston määräykset yleisörajoituksista päättyvät 5. joulukuuta.

– Varmaan kuukaudella voisi rajoituksia ainakin aluksi jatkaa. Myös tuota henkilömäärää voisi pienentää. Koronapassillahan kaikilta rajoituksilta edelleen välttyy, osastonylilääkäri Raimo Jokisalo muistuttaa.

Viime viikko oli Etelä-Pohjanmaalla koronaepidemia-ajan pahin tartuntaviikko.

– Tartuntamäärät lyövät ennätyksiä. Viime viikolla oli 190 tartuntaa. Positiivisten näytteiden osuus on jo yli viisi prosenttia. Osastoilla on tällä hetkellä kuusi potilasta, joista kaksi teholla. Nämä kuusi ovat kaikki rokottamattomia.

Tartuntaketjuja on varsinkin kouluissa ja perheissä.

29.11. Kolmessa päivässä 86 tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin sunnuntaina 23 uutta koronavirustartuntaa. Sunnuntaina tehtiin 362 testiä. Koko epidemian aikana on kirjattu kaikkiaan 2 771 tartuntaa. Sairaalahoidossa keskussairaalaassa on edelleen seitsemän koronapotilasta.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Etelä-Pohjanmaalla nyt 187,6 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Viikonloppuna kolmen päivänä aikana perjantaista sunnuntaihin todettiin yhteensä 86 tartuntaa.

28.11. Jälleen yli 30 tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti sunnuntaina 31 uudesta koronavirustartunnasta. Lauantaina otettiin 560 testiä. Yhteensä koko epidemian aikana maakunnassa on todettu 2 748 koronatartuntaa.

Sairaalahoidossa keskussairaalassa on seitsemän koronapotilasta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 180,8.

27.11. 32 uutta tartuntaa, sairaalahoidossa seitsemän koronapotilasta

Koronavirus jatkaa leviämistään Etelä-Pohjanmaalla. Eilen on todettu 32 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku maakunnassa on nyt 174. Näytteitä otettiin perjantaina 569.

Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta.

26.11. Seurakunnat pohtivat, miten järjestää suosittuja yhteislaulutilaisuuksia

Lapuan hiippakunta on lähettänyt seurakunnille ohjeistuksen yleisötapahtumien järjestämisestä pahenevassa koronatilanteessa. Seurakunnat muun muassa päättävät pian, mitä tapahtuu Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksille.

Lapuan tuomiokapituli painottaa, että seurakuntien on noudatettava aluehallintoviraston ohjeita ja kokoontumisrajoituksia.

– Kauneimmat joululaulut on mahdollista toteuttaa koronapassia hyödyntämällä tai rajaamalla osallistujamäärän siihen sataan. Tai sitten järjestetään tapahtuma ulkotiloissa, Lapuan tuomiokapituli tiedottaa seurakunnille.

26.11. Kuusiokunnissa vuorokaudessa 25 varmistettua tartuntaa

Kuusiokunnissa on todettu viime päivinä ennätysmäärät tartuntoja. Torstai-iltapäivästä 25.11. perjantai-iltapäivään 26.11. alueella oli todettu 25 uutta koronavirustartuntaa.

Kuusiolinna Terveys Oy:n mukaan tartunnat ovat painottuneet rokottamattomiin ja etenkin lapsiin ja nuoriin. Valtaosa uusista tartunnoista on kuitenkin jo todettujen tartunnan saaneiden lähipiiristä. Tartuntoja on ollut jokaisessa kuusiokuntien kunnassa, mutta eniten Alavudella ja Kuortaneella.

Torstaina uusien koronatartuntojen ja altistumisten myötä Alavudella on ohjattu etäopetukseen Sääskiniemen koulun 5.–6. -luokka sekä Länsipuolen koulun 5. -luokka.

Altistuneisiin ollaan yhteydessä. Kuusiolinna Terveydestä toivotaan, että koronatyyppisissä oireissa jäädään helposti kotiin ja käydään koronatestissä. Kuusiolinnan uusimmat tiedotteet löytyvät täältä.

26.11. Lasten tartunnat leviävät perheissä myös vanhempiin

Virus leviää maakunnassa edelleen pääasiassa rokottamattomien lasten ja nuorten keskuudessa. Tartuntoja on etenkin koulukeskuksissa. Lasten tartunnat leviävät perheissä myös vanhempiin.

Tartuntoja on eri puolilla maakuntaa, mutta tuoreimmat painottuvat Ilmajoelle ja Alavudelle. Koulujen ja perheiden lisäksi tartuntoja on tullut jonkin verran muun muassa harrastuksista. Lue lisää täältä.

26.11. Torstailta peräti 37 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 37 uutta koronatartuntaa. Kyseessä on päiväkohtainen ennätyslukema Etelä-Pohjanmaalla koko pandemian aikana.

Ilmaantuvuusluku on noussut tämän myötä 174,1:een.

Torstaina otettiin 633 näytettä. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

25.11. Lehtimäen kotihoidossa nyt kahdeksan jatkotartuntaa

Järvi-Pohjanmaan perusturvan kotihoidon Lehtimäen tiimin liittyneessä tartuntaketjussa on todettu nyt yhteensä kahdeksan jatkotartuntaa, jotka on todettu joko altistunteilta työntekijöiltä tai kotihoidon asiakkailta.

Kaikki altistuneet henkilöt on testattu. Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä ei odota tartuntaluvun ketjussa enää kasvavan ainakaan merkittävällä määrällä.

25.11. 22 uutta tartuntaa, kuusi henkilöä sairaalahoidossa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kahden viikon ilmaantuvuusluku jatkaa nousuaan, se on nyt 164,8. Sairaalahoidossa on kuusi potilasta.

Uusia tartuntoja maakunnassa on todettu 22 kappaletta. Keskiviikkona otettiin 656 näytettä.

24.11. Uusia koululuokkia karanteeniin Kuusiokunnissa

Koronatilanne jatkuu haastavana Etelä-Pohjanmaalla. Eilen tiistaina maakunnassa todettiin jälleen 29 uutta tartuntaa. Uusia tartuntoja on ilmennyt muun muassa Kuusiokuntien alueella, erityisesti Alavudella.

Kuusiokunnissa on jouduttu asettamaan lisää uusia koululuokkia karanteeniin maanantai-illan ja eilisen tiistain aikana todettujen uusien tartuntojen vuoksi.

Etäkouluun on ohjattu koululaisia aiempien luokkien lisäksi Alavuden Kirkkomännikön koulusta sekä Kuortaneen Alvarin koulusta ja Alvarin aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Uusien karanteenit kestävät altistumispäivästä riippuen 27. tai 29. marraskuuta saakka.

24.11. Ilmaantuvuusluku nousussa

Etelä-Pohjanmaalla on todettu 29 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku on nousussa, se on nyt 156,5.

Tiistaina käytiin reippaasti testeissä, kaikkiaan näytteitä otettiin peräti 693 kappaletta.

Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

23.11. Maanantailta 14 tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin 14 uutta koronatartuntaa. Maanantaina otettiin 349 näytettä.

Sairaalahoidossa on neljä koronapotilasta. Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 153,4.

22.11. Lehtimäellä kotihoidossa koronavirustartuntoja

Järvi-Pohjanmaan perusturvan kotihoidon Lehtimäen tiimin työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Tartunta todettiin viikonlopun aikana.

J-P:n pandemiajohtoryhmä tiedottaa, että altistuneet asiakkaat ja työntekijät on kartoitettu ja oireilevat henkilöt on viikonlopun aikana testattu, minkä johdosta tuli ilmi kolme koronavirustartuntaa lisää.

Kaikille altistuneiden asiakkaiden läheisille on ilmoitettu asiasta. Kaikki loput altistuneet henkilöt on tänään testattu koronavirustartunnan varalta. Kotihoito toimii tapahtuneesta huolimatta normaalisti henkilökohtaisilla suojaimilla vahvasti suojautuen.

22.11. Antigeenitestejä mietitään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi kuun alussa ohjeet, että koronavirustartuntojen testaamisessa voitaisiin nyt käytettävän PCR-testin rinnalla käyttää myös antigeenitestiä.

Yksi syy antigeenitestien käyttöönotto-ohjeistukseen on pyrkimys löytää vähämmän henkilöstöä sitova testaustapa.

Pohjalaisissa sairaanhoitopiireissä ollaan kuitenkin toista mieltä; antigeenitestit tekee hoitohenkilöstö, mikä sitoo työvoimaa. Eikä testien hintakaan ole ainoa, joka käyttöönotossa tulee huomioida.

22.11. Koulujen hyviä käytäntöjä syytä jatkaa leviämisalueella

Etelä-Pohjanmaan koronayhteistyöryhmä Nyrkki muistuttaa koulujen hyvien toimintamallien jatkamisen tärkeydestä. Koronatartuntoja tulee tällä hetkellä paljon ilmi juuri kouluikäisissä.

Hyviä käytäntöjä ovat muun muassa opetusryhmien sekoittamisen välttäminen, turvavälit sekä hyvät hygieniakäytännöt. Nyrkki kannustaa myös perheitä ottamaan koronarokotukset kaikille yli 12-vuotiaille.

Nyrkki kokousti tänään ja totesi maakunnan edelleen jatkavan leviämisvaiheen alueena, joten rajoitukset ja suositukset säilyvät ennallaan.

22.11. Varhaiskasvatuksessa hankalat ajat

Seinäjoella on jouduttu muistuttamaan, ettei lapsia edelleenkään saisi tuoda hoitoon sairaana.

Viimeiset pari viikkoa on ollut koko korona-ajan vaikeimmat varhaiskasvatuksessa.

Varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsänen sanoo, että sekä korona-altistumisia että flunssaa on ollut paljon.

– Syyslomien jälkeen on ollut tosi paljon altistumisia, mutta vielä enemmän sitä ihan tavallista flunssaa.

Hän lähetti viime viikolla koteihin muistutuksen, että muistettaisiin vielä turvallinen ja terveellinen yhteispeli.

22.11. Sunnuntailta 25 uutta tartuntaa, lauantailta 33

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 25 uutta koronatartuntaa. Sunnuntaina otettiin 397 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on nyt 149,2. Sairaalahoidossa on seitsemän koronapotilasta.

Lauantaina otetuista näytteistä tartuntoja todettiin peräti 33.

20.11. Uusia tartuntoja 27, sairaalassa kuusi koronapotilasta

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen 27 uutta koronavirustartuntaa, vaikka testejä tehtiin selvästi edellispäivää vähemmän. Ilmaantuvuusluku jatkaa lievää nousuaan ja on nyt 140,9 sataatuhatta asukasta kohden.

Sairaalahoidossa on 6 koronapotilasta.

19.11. Kolmansia rokotuksia annetaan

Koronarokotusten kolmas rokotuskierros on alkamassa Etelä-Pohjanmaan kunnissa. Kolmannen rokotuksen voivat hakea tässä vaiheessa yli 60-vuotiaat ja riskiryhmät.

Käytännöt vaihtelevat kunnissa: osassa rokotusaika pitää varata, osassa järjestetään rokotuspäiviä ilman ajanvarausta.

Esimerkiksi Seinäjoella on huomenna lauantaina ensimmäinen joukkorokotuspäivä, jossa voi saada kolmannen koronarokotteen tai influenssarokotteen. Toinen joukkorokotuspäivä on viikon kuluttua.

19.11. Jälleen liki 30 uutta tartuntaa – ilmaantuvuusluku lähti nousuun

Sairaanhoitopiirin alueella todettiin eilen 29 uutta koronatartuntaa. Testejä tehtiin 760.

Ilmaantuvuusluku on lähtenyt jälleen lievään nousuun. Se on nyt 137,8. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

18.11. Maakunnassa 22 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin 22 uutta tartuntaa. Keskiviikkona otettiin 498 näytettä.

Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta. Ilmaantuvuusluku on 133,7.

17.11. Tiistailta 23 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 23 uutta koronatartuntaa. Tiistaina otettiin 550 näytettä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 128,5. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

16.11. Seinäjoen keskussairaalassa peruttu leikkauksia koronakuormituksen takia

Korona aiheuttaa nyt vakavaa kuormitusta Seinäjoen keskussairaalassa, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan.

Yksittäisiä koronapotilaita on jouduttu jo siirtämään Seinäjoelta hoidettavaksi muiden yliopisto- tai keskussairaaloiden teho-osastoille.

Koronapotilaiden hoitamiseksi Seinäjoen keskussairaalassa on jo jouduttu supistamaan kiireetöntä toimintaa. Tällä hetkellä yhden leikkaussalin toiminta on ajettu alas.

Loka–marraskuun aikana on peruttu tähän mennessä yhteensä 23 leikkaussalipäivää.

Koronapotilaan hoito sairaalaosastolla vaatii kaksin- jopa kolminkertaisen henkilöstömitoituksen muihin potilasryhmiin verrattuna suojautumisen sekä potilaiden hoitoisuuden vuoksi.

16.11. Etätyösuositus jatkuu kuun loppuun

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jatkaa leviämisalueena, päätti maanantaina kokoontunut Nyrkki.

Nyrkin etätyösuositus on voimassa marraskuun loppuun saakka.

Menneellä viikolla todettiin 116 uutta koronavirustartuntaa. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 134.

Tartunnoista yli puolet on perhepiirin tartuntoja. Lisäksi tartuntoja on tullut yksityisjuhlista sekä työpaikalta, koulusta, harrastuksista tai muista sosiaalisista kontakteista.

Epäselväksi jääneiden tartunnanlähteiden osuus on noussut nyt 18 prosenttiin. Sairastuneista 59 prosenttia oli jo karanteenissa tartunnan tullessa ilmi.

Nyrkki suosittaa, että yksityistilaisuuksia tulee järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Aikuisten ryhmäliikunta sekä ottelu- ja kilpailutoiminta sisä- ja ulkotiloissa voivat jatkua. Ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan kuitenkin lähikontaktien välttämistä.

Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona.

15.11. Viikonloppunakin tartuntamäärät korkealla – uudet rajoitukset voimaan tänään

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kerrottiin sunnuntaina 18 uudesta tartunnasta. Yhteensä perjantaina ja lauantaina on todettu yli viisikymmentä tartuntaa maakunnassa. Sunnuntaina uusia tartuntoja oli kymmenen. Testejä otetaan sunnuntaisin yleensä hieman muita päiviä vähemmän.

Sairaalahoidossa on 9 potilasta.

Aluehallintovirasto päätti perjantaina jälleen uusista kokoontumisrajoituksista. Avi kieltää yli sadan henkilön sisätiloissa pidettävät tilaisuudet, joissa ei ole kaikille osallistujille määritettyjä istumapaikkoja. Lähinnä kielto siis koskee tapahtumia, joissa seistään.

Käytännössä rajoitukset voi kuitenkin välttää ottamalla käyttöön koronapassin.

Rajoitukset astuvat voimaan maanantaina ja jatkuvat joulukuun viidenteen päivään. Lue lisää täältä.

12.11. Torstailta 19 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla on todettu 19 uutta koronatartuntaa. Torstaina otettiin 464 näytettä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 135,8. Sairaalahoidossa on viisi koronapotilasta.

11.11. Kurikassa Miedon alakoululla yksi luokka karanteeniin

Kurikassa sijaitsevalla Miedon alakoululla yksi luokista on koronavirusaltistumisen vuoksi karanteenissa maanantaihin saakka.

Kurikan kaupungin tiedotteen mukaan oppilaiden huoltajia on tiedotettu asiasta Wilma-viestintäjärjestelmän kautta. Tilannetta seurataan, ja mahdollisista muutoksista viestitetään huoltajille.

11.11. Kuuden tartunnan päivä

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen keskiviikkona kuusi uutta koronavirustartuntaa. Eilen tehtiin 460 testiä. Sairaalahoidossa keskussairaalassa on 1–3 koronapotilasta.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 138,3.

10.11. Avi harkitsee kohdennettuja kokoontumisrajoituksia

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee kohdennettuja sisätilojen kokoontumisrajoituksia Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueille.

Molemmat sairaanhoitopiirit ovat olleet viime viikot koronaepidemian leviämisvaiheessa, eikä tilanne ole toistaiseksi kohentunut.

Mahdolliset päätökset kokoontumisrajoituksista tehdään aikaisintaan tämän viikon perjantaina, ja ne tulisivat voimaan aikaistaan ensi viikolla.

10.11. Maakunnassa 22 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla on todettu 22 uutta koronatartuntaa. Tiistaina otettiin 792 näytettä.

Ilmaantuvuusluku pysyy 150:n tuntumassa, se on nyt 143,5. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

9.11. Kuusi uutta tartuntaa maanantailta

Uusien tartuntojen määrä laski tuntuvasti viikonlopun jäljiltä. Eilen maanantaina todettiin vain kuusi uutta tartuntaa. Kokonaismäärä on 2299 tartuntaa. Testeissä kävi maanantaina 434 henkilöä. Keskussairaalassa hoidetaan kuutta koronapotilasta.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku lähti lievään laskuun. Se on nyt 149,7.

8.11. Kurikassa koronaa Kankaan koulussa ja päiväkodissa

Kurikan keskustassa sijaitsevassa Kankaan päiväkodissa on tapahtunut altistumisia koronavirukselle. Koronavirukselle altistuneissa on sekä lapsia että päiväkodin henkilöstöön kuuluvia.

Maanantaina päiväkodista oli poissa noin 70 prosenttia lapsista. Heistä noin puolet oli karanteenissa ja puolet poissa muista syistä. Varhaiskasvatuksessa paikalla olevien lasten hoito on saatu järjestettyä hyvin.

Lisäksi tällä hetkellä Kankaan alakoulusta yhteensä neljä luokkaa kahdelta eri luokka-asteelta on etäopetuksessa. Muut luokat ovat lähiopetuksessa. Noin 60 prosenttia oppilaista oli poissa maanantaina. Heistä noin kaksi kolmasosaa oli karanteenissa ja muut poissa muista syistä.

Lisäksi Kurikan Kampuksella toimivalla Kurikan lukiolla on tällä hetkellä yhdeksän opiskelijaa karanteenissa.

8.11. Maakunnassa jälleen uusi koronakuolema

Etelä-Pohjanmaalla on viikonloppuna todettu jälleen uusi koronakuolema.

– Kaikkiaan koronaan on kuollut maakunnassa 28 ihmistä, osastonylilääkäri Raimo Jokisalo kertoo.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jatkaa leviämisvaiheessa, linjasi koronayhteistyöryhmä Nyrkki maanantain kokouksessaan.

Nyrkki on antanut aluehallintovirastolle asiantuntijalausunnon mahdollisten uusien rajoitusten vaikutuksista.

– Sieltä odotamme nyt toimivaltaisen viranomaisen päätöstä. Odotamme, että jonkinlaisia rajoituksia nyt tulisi. Kontakteja rajoittamalla epidemiaa voisi hillitä.

Aikaisintaan päätöksiä on tulossa aluehallintovirastosta keskiviikkona.

8.11. Tartuntamäärät edelleen korkealla – Alajärvellä koronaa kouluissa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin eilen sunnuntaina 17 uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin vain reilut 250 kappaletta. Viikonloppuna sairaanhoitopiiri kertoi 46 uudesta tartunnasta perjantailta ja lauantailta. Sairaalahoidossa keskussairaalassa on tällä hetkellä viisi henkilöä. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 156,5 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Alajärvellä on todettu neljä tartuntaa peruskoulun oppilailla. Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän mukaan kokonaisia koululuokkia ei ole tarpeen asettaa karanteeniin tai siirtää etäopetukseen.

5.11. Isonkyrön palvelukeskuksen hoivaosastolla tartuntoja

Isonkyrön palvelukeskuksen hoivaosastolla on todettu koronatartuntoja. Kunta ei kerro, montako tartuntaa on, mutta kaikki asukkaat ja henkilökunta testataan.

Osastolle määrätään myös vierailurajoite toistaiseksi.

5.11. Tartuntojen määrä taas kasvoi loppuviikkoa kohden

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä sekä testien että tartuntojen määrä kasvoi loppuviikkoa kohden. Torstaina todettiin 21 uutta tartuntaa. Testejä tehtiin runsaat 520.

Sairaalahoidon tarve sen sijaan on laskussa. Koronapotilaita on tällä hetkellä keskussairaalassa 4.

Kurikan keskustassa sijaitsevalla Kankaan alakoululla on todettu koronatartuntoja. Tartunnan saaneiden lisäksi terveysviranomaiset ovat asettaneet karanteeniin yhteensä noin 20 virukselle altistunutta oppilasta eri luokilta. Kaksi luokkaa on tällä hetkellä etäopetuksessa.

4.11 Kaksitoista varmistettua uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on varmistunut 12 uutta koronatartuntaa. Yhteensä varmistettuja tartuntoja on pandemian ajalta 2209. Keskiviikkona tehtiin 546 koronatestiä. Sairaalahoidossa on neljä potilasta.

3.11. Yksi henkilö menehtyi tiistaina

Seinäjoen keskussairaalassa on pärjätty yhden leikkaussalin alasajolla koronan aiheuttaman kuormituksen tasaamisessa. Sairaalan koronajohtoryhmä arvioi keskiviikkona, että toistaiseksi toisen salin sulkemiselle ei ole tarvetta.

Maanantaina suljettu salikin on määrä ottaa käyttöön jälleen ensi viikolla. Tilannetta arvioidaan uudelleen vielä perjantaina.

Sairaanhoitopiiri tekee tällä viikolla aluehallintovirastolle selvitystä maakunnan koronatilanteesta ja mahdollisten rajoitusten vaikuttavuudesta. Avi päättää rajoituksista todennäköisesti ensi viikolla.

Yksi henkilö on jälleen menehtynyt koronan aiheuttamaan sairauteen Etelä-Pohjanmaalla. Tuorein kuolemantapaus on eiliseltä tiistailta, edellinen viikonlopulta.

3.11. Useita tartuntaketjuja edelleen, myös Lappajärvellä – eilen 20 uutta tartuntaa maakunnassa

Lappajärven koronatilanne ei ole vielä rauhoittunut. Viikonlopun aikana Järvi-Pohjanmaalla todettiin yhteensä yhdeksän uutta koronatartuntaa, joista suurin osa liittyy Lappajärven tartuntaketjuun.

Järvi-Pohjanmaan perusturvan mukaan tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla on runsaasti tartuntaketjuja ja käytännössä missä tahansa voi altistua koronavirukselle.

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on edelleen pysynyt heikkona. Tiistaina maakunnassa todettiin 20 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuus on 161 tartuntaa sataatuhatta kohden viimeisen parin viikon aikana.

Karanteenissa on tällä hetkellä koululuokkia eri puolilla maakuntaa, kuten Karijoella, Alavudella, Soinissa, Kauhavalla ja Lappajärvellä.

2.11. Rokotuskattavuus nousee vähitellen

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä 75 prosenttia rokotusikäisistä eli yli 12-vuotiaista on saanut kahden koronarokotteen suojan. Määrä on edelleen maan keskiarvoa matalampi. Etelä-Pohjanmaalla on siis vielä matkaa 80 prosentin rajapyykkiin, joka naapurissa Vaasan sairaanhoitopiirissä on juuri ylitetty.

Hallituksen tavoitteena on ollut vähintään 80 prosentin koronarokotuskattavuus yli 12-vuotiaassa väestössä. Tavoitteen arvioitiin täyttyvän loka-marraskuun vaihteessa, mutta ihan siihen ei ole ylletty. Koko maassa kattavuus on nyt 78,8%.

2.11. Tartuntamäärä maanantain testeissä 18

Maanantain koronatesteissä löytyi 18 uutta tartuntaa. Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on ollut tänä syksynä koko korona-ajan hankalin.

Tällä hetkellä tartuntaryppäitä on Kuusiokunnissa. Soinissa ja Alavudella koululuokkia ja päiväkotiryhmiä on asetettu karanteeniin. Komiat-lehti kirjoittaa, että Kauhavalla on yli 70 henkilöä karanteenissa.

Seinäjoen keskussairaalassa on hoidossa on koronapotilaita seitsemästä ikävuodesta ylöspäin

Ilmaantuvuusluku on nyt 157,5.

1.11. Tartuntatilanne synkkä – koronanyrkki ei silti kiristänyt ohjeistuksiaan

Maanantaina koolla ollut Etelä-Pohjanmaan koronanyrkki ei toistaiseksi tiukentanut ohjeistuksiaan maakunnan synkästä koronatilanteesta huolimatta. Etätyösuositus on voimassa marraskuun loppuun saakka.

– Nyrkki haluaa selvittää tilannetta tarkemmin ja pohtia mahdollisten tiukennusten vaikutuksia, selvittää päivystyksen toiminta-aluejohtaja Raimo Jokisalo Seinäjoen keskussairaalasta.

Viime viikolla maakunnassa kirjattiin jälleen ennätysmäärä eli 168 uutta tartuntaa. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 125. Lokakuun tilastoihin tallentui myös kuukausikohtainen ennätysluku, lähes 580 tartuntaa.

Erikoissairaanhoidossa on nyt kahdeksan potilasta, jolista kaksi on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevat koronapotilaat ovat 7–92-vuotiaita. Terveyskeskuksissa on lisäksi kuusi koronapotilasta.

Sairaanhoitopiiri kertoi maanantaina 18 uudesta tartunnasta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 151,8.

1.11. Yksi koronakuolema viikonloppuna

Yksi henkilö on menehtynyt koronan aiheuttamaan tautiin viikonloppuna Etelä-Pohjanmaalla. Koko pandemian aikana maakunnassa on kuollut tautiin 26 ihmistä.

Viikonloppuna tuli myös ilmi 74 uutta tartuntaa. Sairaalan näkökulmasta tilanne on pahentunut, sillä kuusi potilasta on osastohoidossa ja kaksi tehohoidossa. Yksi leikkaussali joudutaan laittamaan kiinni kuormituksen takia.

1.11. Nuoret ikäluokat ottavat rokotteita

Nuoret ikäluokat ovat tällä hetkellä innokkaimpia koronarokotuksen ottajia pohjalaismaakunnissa. Kiivaimmin rokotuskattavuus on viime aikoina noussut 12-15–vuotiaiden ikäryhmässä.

Viime viikolla Etelä-Pohjanmaalla sai ensimmäisen rokotusannoksen 259 ja toisen rokoteannoksen jopa 2281 lasta. Juuri nuorimman ikäluokan eli 12-15–vuotiaiden rokotuskattavuus nousi maakunnassa yli 40 prosenttiin, kun se vielä edellisviikolla oli alle 30 prosenttia.

Kakkosrokotusten isoa määrää selittänee osin se, että esimerkiksi Seinäjoen kouluissa on ollut rokotusmahdollisuus. Edellinen iso nousu oli ykkösrokotteissa kymmenisen viikkoa sitten. On kulunut riittävä aika ensimmäisestä rokotteesta, joten nyt on ryhdytty antaamaan toista rokotetta.

30.10. Tartuntojen määrä nousee edelleen

Perjantaina maakunnassa tuli ilmi 29 uutta koronatartuntaa. Infektioylilääkäri Elina Kärnän mukaan suurin osa on jo karanteenissa olevilla ihmisillä. Kyseessä ovat perheissä ilmenneet jatkotartunnat. Yksittäisiä tartuntoja on myös Kauhavalla ja Soinissa.

Lappajärven koronatilanne on hellittämässä. Kärnän mukaan perjantain luvuissa ei ole yhtään uutta tartuntaa Lappajärveltä.

Etelä-Pohjanmaalla koronaviruksen ilmaantuvuusluku on 146,6. Testejä tehtiin perjantaina 548.

29.10. Maakunnassa 24 uutta tartuntaa, rokotusbussi lähtee liikkeelle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 24 uutta koronatartuntaa. Torstaina otettiin 538 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on tasan 144. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

Seinäjoella ja Isossakyrössä käynnistyy tänään kahden viikon mittainen koronarokotuskiertue. Kiertävästä rokotusbussista voi hakea ensimmäisen annoksen tai tehosteen ilman ajanvarausta.

Rokotusbussin palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti seinäjokelaisille ja isokyröläisille, mutta ulkopaikkakuntalaisiakaan ei jätetä rokottamatta.

– Ei me ketään jonosta käännytetä, jos kauppareissulla joku muukin kuin seinäjokelainen rokotteen haluaa, Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Perä.

Johtava ylilääkäri Perä on tyytyväinen, että jo kertaalleen hiipunut rokotusinto on jälleen kasvamassa.

– Kun suunnittelimme tätä bussia, niin oli nähtävissä rokotusinnokkuudessa hiipumista. On kuitenkin todettava, että koronapassin käyttöönotto Etelä-Pohjanmaalla on nostanut halukkuutta ihan selvästi.

28.10. Etelä-Pohjanmaalla 17 uutta tartuntaa – Soinissa tartuntaketju

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 17 uutta koronatartuntaa. Keskiviikkona otettiin 531 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on 145,1. Sairaalahoidon tarve on hieman vähentynyt, osastolla on neljä koronapotilasta.

Soinissa on ilmennyt tartuntaketju ja lukuisia altistumisia, minkä takia Soinin yhtenäiskoulun kutosluokka on siirretty etäopetukseen. Kuusiokunnissa on todettu kuusi tartuntaa ja ne ovat painottuneet Soiniin.

Koululuokkia on etäopetuksessa myös mm. Kauhavalla ja Lappajärvellä.

27.10. Tiistailta suurin päiväkohtainen lukema: 34 tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 34 uutta koronatartuntaa. Tartuntamäärä on suurin Etelä-Pohjanmaan päiväkohtainen lukema koko epidemian aikana. Tiistaina otettiin 481 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 151,3. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronapotilasta.

26.10. Lappajärven tartuntarypäs jäljitetty yökouluun

Valtaosa Lappajärven tartuntaketjun koronavirustartunnoista on jäljitettävissä yökouluun, joka järjestettiin yhteiskoulun 4.–6. -luokkalaisille torstaina ja perjantaina lokakuun 14. ja 15. päivä. Seuraava viikko oli syyslomaviikko.

Lappajärven vt. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttilan mukaan yökoulun järjestäminen tuntui silloin turvalliselta.

– Tilanne oli silloin erilainen kuin se on nyt kymmenen päivää myöhemmin. Emme halua syyllistää ketään. Tämä on maailmanlaajuinen pandemia, ja koulut ovat olleet puolitoistavuotta rajoitetussa toiminnassa.

Anttilan mukaan täytyy ottaa huomioon, että yökoulu on alkanut torstai-iltana. Viisi päivää sitä ennen Etelä-Pohjanmaa oli vielä perustasolla. Lue lisää täältä.

26.10. Covid tuhoaa myös nuorten keuhkoja

Korona kiertää lasten ja nuorten keskuudessa Etelä-Pohjanmaalla, eikä sairaalahoidon tarpeelta ole vältytty. Alle 20-vuotiaita on sairaalahoidossa Seinäjoen keskussairaalassa juuri nyt kolme. Nuorin on 12-vuotias.

Vanhemmilla ikäluokilla on rokotesuoja, joten heidän oireensa ovat pääsääntöisesti yleiskunnon laskuun liittyviä. Sen sijaan nuoret ja rokottamattomat kärsivät hengitysvaikeuksista, hapenpuutteesta ja keuhko-ongelmista.

Osastonylilääkäri Raimo Jokisalo sanoo, että nyt sairaalahoidossa olevat nuoret ovat olleet perusterveitä, mutta rokottamattomia.

– Heillä ei ole perussairauksia, mutta tulee silti koronan vaikea hengitysvajausmuoto. Keuhkokuvat ovat pahan näköisiä. Keuhkot ovat vaurioituneet pahoin ja niistä voi jäädä pysyviä jälkiä. Ja on jäänytkin, kertoo Jokisalo.

Yhdeksän potilasta on tällä hetkellä erikoissairaanhoidossa, heistä yksi on rokotettu. Myös terveyskeskuksessa on saman verran potilaita hoidossa.

26.10. Maakunnassa 19 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 19 uutta koronatartuntaa. Maanantaina otettiin 448 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta tasan 143. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronapotilasta.

25.10. Hoidon tarpeessa myös nuoria 19-vuotiaita

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on ollut lokakuussa koko korona-ajan pahin, eikä tilanne näytä vielä helpottavan. Lokakuussa on maakunnassa todettu yli 400 tartuntaa. Tällä hetkellä suurimmat tartuntaryppäät ovat Lappajärvellä ja Seinäjoella.

Myös hoitoa vaativia potilaita on ennätyksellisen paljon, yhteensä yhdeksäntoista. Yhdeksän potilasta on erikoissairaanhoidon ja yhdeksän terveyskeskuksen osastolla. Myös tehohoidolle on tarvetta.

Sairaanhoitopiiri kertoi tänään, että nuorimmat sairaalahoidossa olevat ovat 19-vuotiaita. Ikähaarukka on 19-75 vuotta.

25.10. Sunnuntailta yhdeksän uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla on todettu yhdeksän uutta koronatartuntaa. Sunnuntaina otettiin 240 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 138,3. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronapotilasta.

25.10. Lappajärvellä parissa viikossa yli 50 tartuntaa

Järvi-Pohjanmaalla koronatilanne heikkenee nyt vauhdilla. Uudet tartunnat liittyvät kaikki Lappajärven yhteiskoulun tartuntaketjuun. Sunnuntaina kerrottiin, että Lappajärvellä on todettu 18. lokakuuta jälkeen yhteensä 51 koronatartuntaa.

Lappajärven kunnan osalta seitsemän vuorokauden ilmaantuvuusluku on peräti 1706 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Sunnuntaina Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta päätti Lappajärven yhteiskoulun ja lukion tilat suljettaviksi tartuntatautilain nojalla lokakuun loppuun asti. Lappajärven yhteiskoulun luokat 4.–9. ja lukion opetus järjestetään etäopetuksena tällä viikolla.

Koska Lappajärven yhteiskoulun ja lukion tilat on määrätty suljettavaksi, ei tiloissa voi järjestää musiikkiopiston, kansalaisopiston tai muiden yhteisöjen ja järjestöjen tilaisuuksia.

Alueella leviävä koronavirus tarttuu hyvin herkästi. Etenkin Lappajärvellä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta kaikissa sosiaalisissa kontakteissa. Lue lisää täältä.

22.10. Koronapassi korvaa rajoitukset osassa ravintoloita

Etelä-Pohjanmaalla astuivat voimaan pandemian leviämisvaiheen rajoitukset ravitsemusliikkeiden toiminnalle viime yönä. Osa ravintoloista ottaa käyttöön koronapassin, jotta niiden ei tarvitse noudattaa muita koronarajoituksia kuten asiakaspaikkojen vähentämistä tai aukioloaikarajoituksia.

Yritykset saavat itse päättää, milloin ne vaativat koronapassia asiakkailtaan. Siksi käytäntöjä on lähes yhtä monta kuin yritystäkin. Lue lisää täältä.

22.10. Torstailta ennätysmäiset 31 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 31 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntamäärä on maakunnan suurin päiväkohtainen lukema koko koronaepidemian aikana.

Torstaina otettiin 643 näytettä. Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 138,9. Sairaalahoidossa on kuusi koronapotilasta.

21.10. Järvi-Pohjanmaalla lisää Lappajärven yhteiskoulun ketjuun liittyviä tartuntoja

Järvi-Pohjanmaalla on jo todettu 16 uutta koronatapausta, jotka kaikki liittyvät Lappajärven yhteiskoulun tartuntaketjuun. Lokakuun 18. päivän jälkeen on todettu yhteensä 25 samaan yhteiskoulun ketjuun liittyvää tartuntaa. Sairastuneiden joukossa on koulun henkilökuntaa, 4.–6. luokan oppilaita ja heidän lähikontaktejaan. Koulun 4.–6. luokat ovat etäopetuksessa koko ensi viikon.

21.10. Teatterissa ei rajoituksia – juuri nyt

Seinäjoen kaupunginteatterissa iloitaan täyteen myytävistä katsomoista. Se on nyt luvallista ja yleisö tuntuu löytävän esitykset. Teattereissa tiedetään kuitenkin, että tilanne voi muuttua nopeastikin ja koronapassin käyttöönottoakin voidaan joutua pohtimaan. Lue täältä lisää.

21.10. Ravitsemisliikkeitä koskevat leviämisvaiheen rajoitukset voimaan

Ravitsemisliikkeitä koskevat leviämisvaiheen rajoitukset tulevat voimaan Etelä-Pohjanmaalla huomisesta alkaen. Valtioneuvosto päätti asiasta tänään.

Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07-24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-01. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Vaihtoehtona rajoituksille yritys voi otta käyttöön koronapassin.

21.10. Keskiviikkona todettiin 15 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 15 uutta koronavirustartuntaa. Eilen otettiin 529 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 136,8. Sairaalahoidossa on seitsemän potilasta.

21.10. Kansanedustajille viestejä koronapassiiin liittyen

Eduskunnan perjantaina hyväksymä koronapassin käyttöönotto synnytti kansanedustajille yhteydenottotulvan.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kertovat saaneensa palautetta ennen koronapassin käyttöönottoa ja sen jälkeen. Kysyimme, millaista palaute on ollut. Osa saattoi olla botteja tai muuten organisoitua viestittelyä, arvelevat kansanedustajat. Lue täältä lisää.

21.10. Saavutetaanko alle 30-vuotiaissa koskaan riittävää rokotekattavuutta?

Etelä-Pohjanmaalla on monissa ikäryhmissä Suomen huonoin koronarokotekattavuus. Vaikka rokotteita otettiin vielä syyskuussa jonkin verran, ensimmäisten rokotteiden ottamisinto tyssähti syyskuun viimeisellä viikolla. Sen jälkeen otettujen rokotteiden määrä lähti huippulukemista laskuun. Lue lisää täältä.

Innokkuus hakea ensimmäistä rokoteannosta laski samaan aikaan syyskuun lopulla myös muualla Suomessa. Valtaosassa Suomea 20–40-vuotiaiden rokotekattavuus nousee nyt alle promillen päivässä, eli rokotekattavuuden kasvu on käytännössä pysähtynyt.

Ajankohta sattuu samaan saumaan, jolloin koronarajoituksia ryhdyttiin purkamaan koko maassa.

Etelä-Pohjanmaalla kestää vielä kolmesta yhdeksään kuukautta, ennen kuin alle 30-vuotiaat eri ikäryhmissä ovat ottaneet ensimmäistäkään koronarokoteannosta 80-prosenttisesti. Se on niin pitkä aika, että on aiheellista kysyä, saavutetaanko riittävää rokotekattavuutta koskaan.

20.10. Maakunnassa 13 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla on todettu 13 uutta koronavirustartuntaa. Eilen otettiin 406 näytettä.

Ilmaantuvuusluku pysyy kahden viikon ajalta korkealla, se on nyt 134,7. Sairaalahoidossa on seitsemän koronapotilasta.

20.10. Rokotuskattavuudessa eroja, Etelä-Pohjanmaa laahaa jäljessä

Kolmessa pohjalaismaakunnassa mennään eri tahtiin siinä, miten tavoiteltu 80 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan. Lue lisää täältä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on käynyt ottamassa 80,9 prosenttia, toisen rokotteen 71,4 prosenttia yli 12-vuotiaista.

– Olemme tilastojen viimeisimpien joukossa tällä hetkellä ja olemme olleet pitkään. Toki meillä rokotukset etenevät, mutta aika hitaassa tahdissa, sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä kertoo.

19.10. Maanantailta seitsemän uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Maanantaina otettiin 369 näytettä.

Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta. Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 133,7.

19.10. Kolmas rokotuskierros marraskuussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kuntia antamaan kolmannen rokoteannoksen yli 60 vuotiaille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2.

Johtava ylilääkäri Tiina Perä Seinäjoen terveyskeskuksesta kertoo, että alustava suunnitelma on rokottaa THL:n uuden suosituksen mukaisia ryhmiä syksyn influenssarokotusten yhteydessä massarokotuksina.

– Todennäköisesti kolmansia rokotuksia ruvetaan antamaan marraskuussa. Me olemme perusterveydenhuollossa muutenkin ylikuormittuneita koronan jäljittämisessä ja näytteenotoissa, Perä arvioi. Lue lisää täältä.

18.10. Etelä-Pohjanmaa siirtyi leviämisvaiheeseen

Etelä-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Asiasta päätti alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki tämänpäiväisessä kokouksessaan. Syynä on koronatilanteen heikentyminen viime viikkojen aikana.

Viikonlopun aikana uusia tartuntoja on todettu useita kymmeniä. Ilmaantuvuusluku on nyt 131,6. Sairaalahoidossa on 11 koronapotilasta. Seinäjoen Keskussairaalassa on siirrytty epidemian takia erityisjärjestelyihin ja esimerkiksi kiireettömiä leikkauksia on jouduttu siirtämään. Lue lisää täältä.

18.10. Koronapassista selkkauksia myös Seinäjoella

Yrittäjiä ja työntekijöitä on häiritty ja uhkailtu koronapassin käyttöönoton vuoksi. Maran toimitusjohtajan mukaan häiriköt eivät ymmärrä, kuinka tärkeä passi on.

Moni ravintola otti koronapassin käyttöönsä viikonloppuna, kun eduskunta hyväksyi uuden lain perjantaina. Leviämisvaiheen alueilla olevat yritykset välttävät aukioloaikojen ja asiakasmäärien rajoitukset pyytämällä asiakkailtaan koronapassia.

18.10. Maakunnassa 12 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 12 uutta koronatartuntaa. Sunnuntaina otettiin 238 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on kohonnut jo 131,6:een. Sairaalahoidossa on 11 koronapotilasta.

Koronanyrkki pohtii tänään, siirtyykö Etelä-Pohjanmaa jälleen leviämisvaiheeseen.

17.10. 20 uutta tartuntaa lauantailta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 20 uutta koronatartuntaa. Lauantaina otettiin 323 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on kohonnut jo 125,4:än. Koronanyrkki pohtii tänään, siirtyykö Etelä-Pohjanmaa jälleen leviämisvaiheeseen.

16.10. Tartunnat lisääntyvät Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaalla on kuluneen vuorokauden aikana todettu 22 uutta koronavirustartuntaa. Päivystävän hoitajan mukaan tartuntoja tulee koko ajan lisää. Sairaalahoidossa on 5 potilasta. Kahden viikon sisällä maakunnassa on todettu 233 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on 120,7.

15.10. Tartunnat pysyvät korkealla – 23 tänään

Etelä-Pohjanmaalla saatiin aikaan synkkä ennätys, kun torstaina koronatartuntojen määrä nousi koko korona-ajan korkeimpaan päiväkohtaiseen lukemaan. Yhteensä 29 uutta tartuntaa todettiin. Tänään perjantaina on kerrottu 23 uudesta tartunnasta.

Kahden viikon sisällä on todettu 224 tartuntaa maakunnassamme.

Nyt myös sairaalahoidon tarve on pelätyllä tavalla kasvanut. Seinäjoen keskussairaalassa on hoidettavana viisi koronaan liittyvää potilasta ja lisäksi maakunnan terveyskeskuksissa on viisi potilasta.

Etelä-Pohjanmaa ehti jo palata epidemian perustasolle. Nyt ollaan kiihtymisvaiheessa ja alueellinen koronanyrkki saa jälleen pohtia, siirtyykö sairaanhoitopiiri epidemian leviämisvaiheeseen.

14.10. Huippupäivä tartunnoissa jälleen

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatartuntamäärät olivat taas eilen huipussaan. Yhteensä 29 positiivista testiä otettiin.

Kahden viikon sisällä on löydetty 213 tartuntaa maakunnassamme. Ilmaantuvuusluku nousee päivä päivältä ja on nyt 110,4. Viisi potilasta on sairaalahoidossa.

13.10. Kaupunginvaltuusto altistui Kurikassa

Kurikan kaupunginvaltuutetut ja muut valtuuston kokoukseen maanantaina osallistuneet ovat altistuneet koronavirukselle. Kurikan kampuksella järjestetyssä kokouksessa oli paikalla henkilö, jonka koronatesti osoittautui positiiviseksi keskiviikkona.

Kaikkia valtuuston kokouksessa paikalla olleita ei automaattisesti aseteta karanteeniin. JIK:n tartuntatautihoitajat ottavat tarvittaessa yhteyttä kokoukseen osallistuneisiin.

11.10. Etelä-Pohjanmaa siirtyi jälleen epidemian kiihtymisvaiheeseen

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy jälleen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Viime viikolla maakunnassa todettiin 112 uutta tartuntaa. Se on koko epidemia-ajan korkein viikkolukema.

Myös sairaalakuormitus on lisääntynyt etenkin viime viikonlopun aikana. Keskussairaalassa on hoidossa viisi ja Seinäjoen terveyskeskuksessa neljä koronapotilasta.

Tartuntoja on todettu myös sote-yksiköissä. Seinäjoen keskussairaalassa kymmeniä henkilökuntaan kuuluvia on altistunut. Heistä karanteeniin on määrätty vain muutamia, koska suurimmalla osalla on ollut kaksi rokotetta.

11.10. Tartuntojen määrä viikonloppunakin korkea

Etelä-Pohjanmaan uusien koronatartuntojen määrä pysyi korkealla viikonloppunakin. Lauantaina todettiin 24 uutta tartuntaa ja sunnuntaina 21.

Sairaalahoidon tarve on myös kasvanut. Tällä hetkellä viisi sairastunutta on sairaalahoidossa. Ilmaantuvuusluku on noussut jo lähelle sataa.

Etelä-Pohjanmaa on edelleen pandemian perustasolla, mutta alueellinen koronakoordinaatioryhmä Nyrkki kokoontuu tänään.

9.10. 15 uutta tartuntaa – Ideaparkin pop-up roktustapahtuma oli menestys

Sairaanhoitopiirissä kirjattiin tilastoon 15 uutta tartuntaa. Testejä tehtiin eilen 452.

Pop up -koronarokotustilaisuudessa Seinäjoen Ideaparkissa lauantaina yli 280 ihmistä kävi hakemassa ensimmäisen rokotteen. Tilaisuuden järjestivät kaikki sairaanhoitopiirin kunnat yhdessä. Seinäjokelaisia kävijöistä oli 120, loput olivat sairaanhoitopiirin muista kunnista ja muualta Suomesta. Lue lisää täältä.

8.10. Alavuden yläkoulu etäopetukseen

Kuusiokuntien alueella on todettu viime päivinä kymmenen varmistettua koronatartuntaa. Niiden seurauksena koronavirukselle on altistunut 170 henkilöä. Lue lisää täältä.

Tilanne on hallinnassa, sanoo Kuusiolinna Terveyden tartuntataudeista vastaava lääkäri Marjo Ala-Salmi.

Tartunnat ja altistumiset painottuvat Alavudelle. Siksi Alavuden yläkoulu on tänään siirtynyt etäopetukseen. Etäopetuksessa ollaan ensi viikko eli syyslomaan 17. lokakuuta saakka.

Altistumisia on Kuusiolinna Terveyden mukaan muun muassa Alavuden yläkoulun 7A-, 7B, 8D-, 9C- ja 9E-luokilla. Kirkkomännikön koulun 2B-luokka on myös altistunut.

8.10. Tartuntamäärä taas huippulukemiin: jopa 27 tartuntaa torstaina

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä oli synkkä koronapäivä eilen. Maakunnan testeissä todettiin peräti 27 uutta tartuntaa, mikä on pandemia-ajan huippulukuja. Ilmaantuvuusluku on noussut yli seitsemäänkymmeneen. Testejä otettin eilen neljä ja puolisataa. Lue lisää täältä.

Usean tartunnan ryppäitä on ollut muun muassa Seinäjoen terveyskeskuksen yhdellä osastolla ja liikuntaleirillä Alavudella.

Sairaalahoidossa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

Tartuntamäärien kasvu kertoo siitä, että pandemia ei ole ohi, vaikka rajoituksia on purettu.

Infektioylilääkäri **Elina Kärnä **sanoo, että riski on vielä suuri, että sairaalahoitoa tarvitaan, sillä tartuntoja on kaiken ikäisillä. Jos tilanne huononee, rajoituksia joudutaan miettimään uudelleen.

Jos Etelä-Pohjanmaan koronatilanne pahenee, rajoituksia joudutaan taas miettimään

7.10. Taas 11 uutta varmistettua tartuntaa

Keskiviikolta kirjattiin tilastoihin 11 uutta tartuntaa. Varmistettujen koronatartuntojen määrä maakunnassa on nyt epidemian ajalta 1637 tartuntaa. Testejä otettiin eilen keskiviikkona 221.

6.10. Tilastoihin 11 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin tiistaina 11 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen yhteismäärä on nyt koko epidemian ajalta 1 626 tartuntaa.

Eilen tehtiin jälleen paljon testejä: 491 kappaletta. Sairaalahoidossa on 1–3 koronapotilasta.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 57,0 sataatuhatta asukasta kohden.

5.10. Kolme uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla varmistui maanantaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 1 615. Eilen tehtiin 224 testiä. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 53,9.

4.10. Sunnuntailta neljä uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin viime viikko oli noususuuntainen ja ilmaantuvuusluku kasvoi huolestuttavasti. Viime viikon aikana tuli 75 uutta tartuntaa. Sunnuntaina uusien tartuntojen määrä jälleen laski ja testauksissa löytyi vain neljä uutta tartuntaa. Sairaalahoidossa on 1-3 henkilöä.

Infektioylilääkäri Elina Kärnä korosti maanantaina sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa, että pandemia ei ole vielä ohi. Hän toivoo rokotuskattavuuden kasvavan, sillä riski on edelleen olemassa sairaalahoidon tarpeen kasvuun.

2.10. Lauantaina tilastoihin 13 uutta koronatartuntaa

Perjantaina varmistettuja koronatartuntoja oli Etelä-Pohjanmaalla 1580 koko pandemian ajalta. Lauantaina luku nousi 1593:een. Sairaalahoidossa on 1-3 potilasta. Perjantaina otettiin 376 testiä. 14 viime vuorokauden aikana uusia tartutoja on varmistunut maakunnassa 93.

1.10. Etelä-Pohjanmaalla on huoli alhaisesta rokotuskattavuudesta nyt, kun rajoitukset poistuvat

Yhteiskunta on avautumassa rajoituksista normaaliin elämään, vaikka rokotekattavuus on paikoin vielä matala. Etelä-Pohjanmaan maakunnassa on koko maan matalin rokotekattavuus.

Monessa eteläpohjalaiskunnassa vasta noin puolet väestöstä on saanut kaksi rokotetta. Esimerkiksi Alajärven matala rokotuskattavuus huolestuttaa terveydenhuollon ammattilaisia.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä toivoo, että ihmiset kävisivät ottamassa rokotteen.

– Alueellamme on riski koronatilanteen äkilliseen huononemiseen nyt, kun yhteiskunnan toiminnot avautuvat, todetaan johtoryhmän tiedotteessa.

1.10. Ilmaantuvuusluku nousee

Etelä-Pohjanmaalla todettiin torstaina 12 uutta koronavirustartuntaa. Eilen tehtiin 247 uutta testiä. Tartuntojen kokonaismäärä on 1 580 tartuntaa. Sairaalahoidossa on 1–3 koronapotilasta.

Ilmaantuvuusluku on jälleen nousussa. Se on nyt 42,5.

30.9. Tartuntamäärä pomppasi – 19 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kirjattiin jälleen iso määrä eli 19 uutta koronavirustartuntaa. Eilen keskiviikkona tehtiin 547 testiä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 37,3. Kukaan ei ole sairaalahoidossa.

30.9. Lapuan lukio tänään etäopetukseen

Lapuan lukio siirtyy tänään torstaina etäopetukseen joukkoaltistumisen takia. Etäopetus jatkuu lokakuun puoliväliin saakka.

Lapuan Sanomien mukaan Lapualla on kaksi joukkoaltistumista, toinen on lukiossa ja toinen Sedussa. Noin 60 henkilöä on karanteenissa.

Koulun vanhojen tanssit peruuntuvat jo kolmannen kerran. Ne oli suunniteltu pidettäväksi 8. lokakuuta.

29.9. Yli sata nuorta karanteeniin Kauhavalla

Kauhavan Yliviitalan liikuntakeskuksessa pidettyjen 18-vuotissyntymäpäivien juhlinta sai ikävän lopun. Mukana oli kaksi koronapositiivista hankilöä ja nyt ainakin 125 on asetettu karanteeniin Kauhavalla.

– Juhliin oli tullut enemmän väkeä kuin oli odotettu, naapurikunnistakin, joten on hieman lähtenyt lapasesta, sanoo Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Heidi Ojala.

Suurin osa paikalla olijoista on tavoitettu ja asetettu karanteeniin. Juhlijat olivat 15-18 -vuotiaita nuoria. Harvalla heistä oli kahden koronarokotuksen suoja.

Suurin osa heistä oli kauhavalaisia, mutta tällä hetkellä ei ole tarvetta keskustella koulujen etäopetukseen siirtymisestä.

– Altistumiset jakautuvat usean koulun kesken ja eri luokka-asteiden kesken, joten ei ole tarvetta, sanoo Ojala.

29.9. Kahdeksan uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla todettiin tiistaina kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Eilen tehtiin 354 testiä. Tartuntojen kokonaismäärä on 1 549 tartuntaa. Kukaan ei tarvitse tällä hetkellä sairaalahoitoa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 31,6 sataatuhatta asukasta kohden.

28.9. Seinäjoen kaupunginteatteri täyttää katsomot

Seinäjoen kaupunginteatteri ilmoittaa palaavansa normaaliin ja avaavansa kaikki katsomopaikat myyntiin. Rajoitukset poistuvat jo tämän viikon perjantaina eli lokakuun alusta.

Tähän saakka paikkoja on myyty rajoitetusti turvavälein ja täytetty vain puolet katsomosta.

Jatkossakin noudatetaan tartuntatautilain yleisiä vaatimuksia, tiedottaa kaupunginteatteri. Yleisöä pyydetään saapumaan teatteriin vain terveenä, käyttämään kasvosuojaa ja huolehtimaan käsihygieniasta.

28.9. Neljä uutta tartuntaa maakunnassa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin maanantaina neljä uutta koronatartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on löytynyt yhteensä 57. Maakunta linjattiin eilen epidemian perustasolle rauhallisen tilanteen takia.

27.9. Etelä-Pohjanmaa palaa perustasolle, rajoitukset poistumassa

Etelä-Pohjanmaa palaa koronaepidemian perustasolle. Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi paluun maanantain kokouksessaan.

Edellisen kerran Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut perustasolla 1. elokuuta.

– Valtakunnallinenkin tilanne on Suomessa kohentunut: ilmaantuvuusluvut ovat laskussa, testimäärät ovat laskussa ja sairaalahoidon tarve vähenee. Sama tilanne heijastuu myös Etelä-Pohjanmaalla, osastonylilääkäri Raimo Jokisalo toteaa.

Jokisaloa mietityttää rokottamattomien ja nuorten osuus sairastuneista.

– Esimerkiksi abiturientit huomio: nyt kannattaa varmistaa kirjoitusten sujuminen ja jättää vielä yökerhoissa juhliminen vähemmälle.

Valtioneuvosto poistanee loputkin ravintolarajoitukset loppuviikosta. Perustason maakunnissa ei ole erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin.

27.9. Viikonloppuna kirjattiin 11 uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on päivittänyt koronatartuntojen lukumäärän. Perjantain 25.9. jälkeen tartuntojen kokonaismäärä on noussut 1526 tartunnasta 1537 tartuntaan. Sairaanhoitopiirin mukaan sairaalahoidossa on 1–3 koronapotilasta. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 59.

25.9. Viisi uutta tartuntaa perjantailta

Etelä-Pohjanmaalla todettiin viisi uutta koronavirustartuntaa perjantaina. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä kahden viikon ajalta 31,6 100 000 asukasta kohden.

24.9. Seinäjoella luovuttiin kolmannen koronarokotuksen nettiajanvarauksesta

Kolmansia koronarokotteita pistetään jo monilla paikkakunnilla, mutta tieto siihen oikeutetuista on osin epäselvää. Kyselyjä tulee niin kuntiin kuin THL:ään.

Seinäjoen kaupunki on joutunut sulkemaan kolmansien koronarokotuksien nettiajanvarauksen vain parin päivän jälkeen, sillä ajanvarauksia tuli paljon kohderyhmään kuulumattomilta. Ajanvaraus toimii nyt puhelimella.

Kolmatta koronarokotetta annetaan nyt heille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt ja ensimmäisten ryhmien joukossa lyhyellä annosvälillä rokotetuille.

Jälkimmäiseen joukkoon kuuluu koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuoltohenkilöstöä ja esimerkiksi hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavia työntekijöitä. He ovat saaneet ykkös- ja kakkosrokotteen aikanaan alle kuuden viikon välein.

Voimakkaan immuunipuutteisiksi taas katsotaan henkilöt, joille on tehty esimerkiksi elin- tai kantasolusiirto tai jotka saavat immunosuppressiivista syöpähoitoa. Koko listan voit katsoa THL:n sivuilta.

24.9. Jälleen kolmen tartunnan päivä

Etelä-Pohjanmaalla todettiin torstain aikana kolme uutta koronavirustartuntaa. Eilen tehtiin 332 testiä. Sairaalahoidossa on 1–3 henkilöä.

Maakunnan kahden viikon ilmaantuvuusluku on 32,1 sataatuhatta asukasta kohden.

23.9. Maakunnassa kolme uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaalla on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Näytteitä torstaina otettiin 332 kappaletta.

Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 32,1.

22.9. Keskiviikolta kaksi uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Eilen otettiin 342 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on nyt 36,3.

23.9. Etätyösuosituksen jatkosta keskustellaan

Etätyösuosituksen jatkosta keskustellaan Etelä-Pohjanmaalla ensi maanantaina. Asia nousee tuolloin maakunnan koronakoordinaatioryhmä Nyrkin käsittelyyn.

Etätyösuositus on voimassa Etelä-Pohjanmaalla kansallisen suosituksen mukaisesti syyskuun loppuun saakka. Naapurissa Vaasan sairaanhoitopiirissä on jo päätetty luopua etätyösuosistuksesta lokakuun alusta alkaen, vaikka Pohjanmaan koronatilanne on Etelä-Pohjanmaata heikompi.

Nyrkki pohtii maanantaina todennäköisesti myös siirtymistä koronaluokituksen kiihtymisvaiheesta perustasolle. Toisaalta koko luokituksesta ollaan todennäköisesti luopumassa kokonaan Suomessa. Tosin ravintolarajoitukset ovat edelleen sidoksissa vaiheluokitukseen.

22.9. Korona-ajan ajanvarauksista luovutaan Kurikan uimahalleissa

Kurikan uimahalleissa luovutaan uintiaikojen ajanvarauksesta 4. lokakuuta alkaen. Kurikan uimahalli Molskiksessa ja Jalasjärven Polskiksessa on korona-aikana rajoitettu asiakasmäärää ajanvarauksella.

Kurikan sivistystoimi perustelee ratkaisua maakunnan parantuneella koronatilanteella ja poistuneilla kokoontumisrajoituksilla. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki on linjannut, että harrastustoiminta kaikissa julkisissa ja yksityisissä liikuntatiloissa voi jatkua. Aulatiloissa ja pukuhuoneissa suositellaan edelleen maskien käyttöä yli 12-vuotiaille.

22.9. Kolmansien rokotusten ajanvaraus alkamassa

Etelä-Pohjanmaalla kunnat ja kuntayhtymät ovat aloittamassa välittömästi kolmansien koronarokotusten ajanvarauksia. Esimerkiksi Seinäjoen ja Isonkyrön ajanvaraus on avautunut tänään.

Kolmannet rokotukset pääsevät käyntiin maakunnassa syys–lokakuun vaihteessa. Ensimmäisenä koronarokotteen saavat syvästi immuunipuutteiset henkilöt. Huonon vastustuskyvyn vuoksi heidän rokotuksensa toteutetaan nimenomaan ajanvarauksella, ei yleisillä rokotuspaikoilla. Lue lisää täältä.

22.9. Viisi uutta tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu viisi uutta koronatartuntaa. Eilen otettiin 398 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on nyt 40,4.

21.9. Kurikan kaupunki maksaa koko henkilöstölleen koronabonusta

Kurikan kaupunki maksaa koko henkilöstölleen koronabonusta. Kaupunki päätyi kiittämään henkilöstöään korona-ajan joustavuudesta Opettajien ammattijärjestön OAJ:n Kurikan paikallisyhdistyksen aloitteesta.

Taustalla on ollut vaikuttamassa julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, joka pyysi luottamushenkilöitä lähestymään työnantajia. Kurikassa kaupunki vastasi nopeasti OAJ:n paikallisyhdistyksen neuvottelupyyntöön. Lue lisää täältä.

21.9. Kaksi uutta tartuntaa maanantailta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Eilen otettiin 284 näytettä.

Ilmaantuvuusluku on nyt 43.

20.9. Ministeriön linjaus näkyy: testimäärät ovat laskusuunnassa

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on rauhoittumassa, mutta sairaanhoitopiiri jatkaa edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, linjasi maanantaina koolla ollut koronakoordinaatioryhmä Nyrkki.

Testimäärät ovat laskeneet Etelä-Pohjanmaallakin sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriö linjasi testikäytäntöjä aikaisempaa väljemmiksi. Infektioylilääkäri Elina Kärnä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä uskoo, että lieväoireisten tartuntoja jää nyt jonkin verran piiloon, kun näytteitä otetaan aiempaa vähemmän.

– Testausta on lisättävä, jos positiivisten näytteiden osuus kasvaa tai jos sairaalahoidon tarve kasvaa.

20.9. Sunnuntailta ainoastaan yksi tartunta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi tartunta. Sunnuntaina otettii 161 näytettä.

Ilmaantuvuusluku jatkaa laskuaan, se on nyt kahden viikon ajalta 44,6.

Lue täältä lisää Ylen korona-aiheisia uutisia Etelä-Pohjanmaalta.

Suosittelemme