Hyppää sisältöön

Raitiovaunu ilmestyi Tampereen kaduille – muista nämä asiat, kun kohtaat sen liikenteessä

Testivaunu on teipattu huomioväreillä sen havaitsemisen helpottamiseksi. Kuva: Pasi Tiitola / Tampereen Raitiotie Oy

Tampereen Hervannassa liikkuvat saattavat hieraista tänään silmiään. Katukuvaan nimittäin ilmestyy keskiviikkoaamuna raitiovaunu. Kyseessä on Tampereen Ratikan testivaunu, joka ajaa testireittiään Hervannan ja Turtolan kaupunginosien välillä huhtikuun loppuun saakka.

– Loppuvuodesta raitiotiellä nähdään testiajossa jo useampi ratikka, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö sanoo.

Sirviö muistuttaa, että tamperelaisten on jatkossa osattava ottaa huomioon raideliikenteen tuomat muutokset liikenteeseen. Koeajoilla halutaan antaa kaupunkilaisille maistiainen siitä, mitä tuleman pitää.

– Raitiovaunu on uusi elementti Tampereen katukuvassa ja siksi toivomme, että kaupunkilaiset kiinnittävät erityistä huomiota liikennesääntöjen kertaamiseen jo tässä vaiheessa, kun koeajoja tehdään.

Listasimme tärkeimmät uudet asiat, joita raitiovaunun tulo tuo Tampereen liikenteeseen.

Tampereen testivaunu on on teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen tulevien raitiovaunujen kanssa. Kuva: Tampereen raitiotie

Autoilija, muista nämä:

  • Huomioi uudet liikennevalot! Katukuvaan ilmestyvät raitiotievalot antavat ratikalle etusijan myös liikenneympyrässä. Raitiotievalo on kolmion muotoinen opastin, jossa on ylhäällä kaksi punaista valoa ja alhaalla yksi keltainen valo.
  • Vilkaise vasemmalle! Tasa-arvoisessa risteyksessäratikalla on etuajo-oikeus, joten kuljettajien on syytä totutella vilkaisemaan myös vasemmalle risteykseen saapuessaan.
  • Pysy pois joukkoliikennekadulta! Joukkoliikennekadulla saavat ajaa bussit, ratikka ja taksit. Huoltoajo ja tonteille ajo on sallittua vain, jos se on osoitettu erillisellä lisäkilvellä.
  • Jätä tilaa ratikalle! Autot ja raitiovaunut kulkevat Tampereella monessa kohdin samalla kaistalla. Mikäli kaistan reunassa on pysäköintipaikkoja, niiden käytössä kannattaa olla huolellinen, jotta ratikka mahtuu ohi.
  • Väistä ratikkaa, edestä ja takaa! Mikäli olet kääntymässä ajoneuvolla raitiovaunukiskojen yli, sinun tulee väistää myös takaa, eli omasta tulosuunnastasi lähestyvää raitiovaunua. Myös edestä lähestyvää raitiovaunua pitää väistää, kun se kääntyy tulosuunnastaan katsottuna vasemmalle eli eteesi, vaikka itse olisit jatkamassa suoraan.
  • Ratikka väistää, kun se tulee kolmion takaa tai sillä on STOP-merkki. Poikkeuksena ovat raitiovaunuvaloilla varustellut risteykset ja liikenneympyrät, joissa sinun tulee väistää ratikkaa, jos valot niin opastavat.

Jalankulkija, muista nämä:

  • Väistä ylityspaikalla! Ylityspaikkaon kohta, josta raitiotien voi ylittää, mutta ratikkaa pitää väistää. Ajoradan yli on näissä paikoissa suojatie, mutta kiskojen yli ei. Tarkkaile merkintöjä, niin tiedät, milloin olet menossa suojatielle.
  • Ratikka ei pysähdy hetkessä! Suojatiellä ratikka väistää sinua, mutta varmista aina katsomalla molempiin suuntiin, että radan ylittäminen on turvallista, sillä ratikka on hiljainen eikä se pysty äkkipysähdyksiin. Radalla ei saa oleskella.

Tampereen ratikan kyytiin pääsee ensimmäisen kerran reilun vuoden kuluttua. Varsinainen liikenne alkaa ensi vuoden elokuussa. Koeajojen aikataulut ja lisätiedot koeajojärjestelyistä löytyvät Tampereen Ratikan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Yllätyskäänne: Tampereelle tuleekin käytetty 39-vuotias saksalainen raitiovaunu testivaunuksi – tältä se näyttää

Tältä se nyt näyttää: Tampereen ratikasta julkistettiin aidon kokoinen malli – "No ei huono"

Suosittelemme sinulle