Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Etla: Koronaviruspandemia voi supistaa Suomen taloutta jopa viisi prosenttia

Talouden vähäisempi supistuminen vaatisi pandemian saamista hallintaan ja koordinoituja toimia Euroopassa.

Kuvassa saapuvien ja lähtevien koneiden aikataulunäyttö Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. maaliskuuta 2020
Esimerkiksi lentoliikenne kärsii koronaviruksesta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että koronaviruspandemian takia Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 1–5 prosenttia.

Etlan mukaan supistuminen jää vähäiseksi, jos pandemia saadaan Euroopassa hallintaan lähikuukausina ja EU-maat sovittavat yhteen rajuja elvytystoimia.

– Tällä hetkellä positiivisen, ja perusskenaarionkin, toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Arvioimme, että haarukan negatiivinen pää (5 prosentin supistuminen) vaikuttaa juuri nyt selvästi todennäköisemmältä, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus tiedotteessa.

Arvion mukaan talous supistuisi lähes 10 prosenttia toisella vuosineljänneksellä ja alkaisi sen jälkeen kasvaa. Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan tämä oletus perustuu ensimmäisiin länsimaisiin arvioihin siitä, miten Kiinan talous käyttäytyi koronaviruskurimuksessa.

– Näiden länsimaisten arvioiden mukaan Kiinan talous supistui tammi–helmikuussa jopa 13 prosenttia, mutta on maaliskuun aikana jo uudelleen käynnistynyt. Oletamme, että Euroopassa ja Suomessa ei tehdä yhtä rajuja viruksen leviämisen estämistoimia, joten talous ei pysähdy yhtä voimakkaasti, mutta viruksen vaikutus on samalla pidempiaikainen, Kangasharju arvioi tiedotteessa.

Tutkimuslaitoksen mukaan koronaviruspandemia aiheuttaa yhtä aikaa sokin sekä kysyntään että tarjontaan globaalissa taloudessa. Merkittävimmät taloudelliset kustannukset syntyvät pandemian pysäyttämistoimista. Kun karanteeneja määrätään ja kouluja ja palveluelinkeinoja suljetaan, työntekijöiden on vaikea päästä tekemään töitä. Samaan aikaan palvelujen kysyntä varsinkin turismissa sekä ravintola- ja viihdepalveluissa vähenee.

Suosittelemme