Hyppää sisältöön

Jyväskylän kirjastoissa eilen kävijäryntäys – kirjastot auki seuraavan kerran huhtikuun puolivälissä

Keski-Suomessa kaikki muutkin kirjastot suljetaan viimeistään huomenna.

Jyväskylän pääkirjasto hiljenee kuukaudeksi. Arkistokuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Eilinen tieto kirjastojen sulkeutumisesta ainakin kuukaudeksi sai muun muassa Jyväskylässä aikaan pienen kävijäryntäyksen kirjastoon.

Kirjastot ovat myös Jyväskylässä kiinni huhtikuun 13. päivään saakka koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Sulku koskee myös omatoimikirjastoja ja kirjastoautoja. Sulkuaikana myös palautuslaatikot ovat poissa käytöstä.

Kirjastot uusivat lainoja, joten sakkoja lainassa olevista aiheistoista tarvitse pelätä, sanoo Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma.

– Kun tieto kirjastojen sulkemisesta tuli, viimeiset tunnit maanantaina oli vilkkaita, meillä kävi tosi paljon ihmisiä hakemassa luettavaa tauon ajaksi. Kyllähän tämä on hyvin poikkeuksellinen tilanne, ei ole tällaista minun työurani aikana koskaan ennen tullut vastaan, että olisi näin pitkiä taukoja aukioloissa, Laitinen-Kuisma luonnehtii tilannetta.

Laitinen-Kuisma toteaa, että kirjasto on monelle osa päivittästä tai viikottaista arkirutiinia.

– Tämä on asiakkaistakin varmaan hyvin outoa, mutta uskon, että suomalaiset ymmärtävät tämän ja tottuvat ja edessä olevasta kuukaudesta selvitään.

Keski-Suomessakin kirjastojen ollessa suljettuna luettavaa voi hankkia e-kirjastosta. Keski-kirjastojen e-kirjakokoelmasta on lainattavissa yli 1300 eri julkaisua e-kirjana tai e-äänikirjana.

Kokoelman selaamiseen ei tarvita tunnuksia, mutta lainaamiseen vaaditaan kirjastokortti ja pin-koodi. Pin-koodin saa tilattua palvelun kautta, mikäli kirjastokorttiin on liitettynä sähköpostiosoite.

Kirjastojen sulun myötä monen arki muuttuu, sillä esimerkiksi Jyväskylän pääkirjastossa asioi päivittäin noin 1600 ihmistä ja kaikissa Jyväskylän kirjastoissa päivittäin lähes 5000 henkilöä.

Sulunkin aikana kirjastosta saa apua puhelimitse.

– Pääkirjaston asiakaspalvelu puhelinpäivystää eli arkisin klo 16 saakka vastataan asiakkaiden kysymyksiin ja esimerkiksi annetaan pin-koodeja, mitä tarvitaan verkkopalveluihin kirjautumiseen. Jos ihmisen henkilötiedot ja sähköpostiosoite on meillä ennestään, niin verkkopalveluihin tarvittavan pin-koodin voi saada puhelimessa, sanoo Laitinen-Kuisma.

Suosittelemme sinulle