Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Etäopetus tuo mukanaan huolen eriarvoisuudesta – opetusministeri: "Koulu voi olla jollekin ainoa paikka, jossa saa lämpimän aterian"

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n kehityspäällikkö Jaakko Salo toteaa etäopiskelun vaikuttavan oppimiseen.

Opetusministeri Andersson poikkeusolosta: "Opetus jatkuu tulevien viikkojen aikana haastavista oloista huolimatta"
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Etäopetukseen siirtyminen voi näkyä myöhemmin koululuokissa kasvaneina eroina oppilaiden välillä.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kehityspäällikkö Jaakko Salo sanoi tänään Ylen aamussa, että etäopiskelu vaikuttaa oppimiseen ilman muuta. Toiset pystyvät itsenäiseen työskentelyyn, toiset eivät. Jo kotien puolesta ollaan erilaisilla lähtöviivoilla.

– Vanhempien valmiudet, mahdollisuudet ja osaaminen tukea lapsiaan tavallisessa kouluarjessakin on erilainen. Se korostuu tässä tilanteessa.

Niin ikään aamulla haastateltavana ollut opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoo eriarvoisuuden kasvun olevan suuri huolenaihe etäopetukseen siirtymisessä.

– Se on varmaan yksi suurimpia uhkakuvia, joita itse näen tässä tilanteessa. Ehkä tällaisina kriittisinä aikoina konkretisoituu se, miten tärkeä paikka koulu on monille lapsille. Se voi olla joillekin ainoa paikka, jossa saa lämpimän aterian päivän aikana.

Opetusministerin mukaan nyt tulisi kiinnittää huomiota myös omaa kotia laajemmalle.

– Vetoan kaikkiin suomalaisiin, että muistetaan pitää huolta toisistamme. Nyt jos koskaan on hyvä hetki katsoa, että naapurin lapsilla on kaikki hyvin, ja ehkä myös oman talon pihalla muiden vanhempien kanssa pohtia sitä, miten pystyy huolehtimaan kaikkien lasten hyvinvoinnista.

OAJ:n julkaisemassa tiedotteessa etäopetuksen sanotaan jatkuvan näillä näkymin ainakin 13.4. saakka. Sama päivämäärä on hallituksen uusien linjausten linjausten aikataulussa, 13.4. ainakin tällä haavaa. Hallitus esittelee valmiuslain käyttöönoton eduskunnalle tänään.

Sekä Andersson että OAJ:n Salo näkevät, että etäopiskelujakson jälkeen lisää tukea tarvitaan koululuokissa. Se ei ole ilmaista.

– Pidän aivan itsestään selvänä, että suuremmalle rahalliselle tuelle voi olla tarvetta.

Rahan määrän suhteen Andersson sanoo, ettei "vielä olla niin pitkällä", että sitä voisi tarkemmin arvioida.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

OAJ kertoo, mitä peruskoulujen sulkeminen tarkoittaa käytännössä – opetusta ei voida siirtää verkon kautta tapahtuvaksi sellaisenaan

Suosittelemme